Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Σε κάποιες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος είναι πολύ, πολύ επικίνδυνος...ιδού...


Σε ποιες περιπτώσεις ο πονοκέφαλος είναι επικίνδυνος!


Από Μιχάλης Θερμόπουλος Μπορεί ένας απλός πονοκέφαλος να μην εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία αλλά μια πολύ σοβαρή κεφαλαλγία ενδεχομένως προειδοποιεί για κάτι πολύ πιο σοβαρό.


Έχει βρεθεί ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο η μηνιγγίτιδα αλλά και το ανεύρυσμα αν και δεν είναι συχνές παθήσεις κρύβονται πίσω από μια έντονη κεφαλαλγία. 

Ο πονοκέφαλος δηλαδή μπορεί να οφείλεται και σε:

Μηνιγγίτιδα: Η νόσος εκδηλώνεται με έντονο πυρετό, εμετό, πονοκέφαλο αλλά και δυσκαψία στον αυχένα. Στην νόσο αυτή μολύνονται οι βλεννογόνοι που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις η νόσος εκδηλώνεται και με φωτοφοβία. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την διάρκεια της οποίας ο ασθενής δεν μπορεί να αντέξει το έντονο φως. Στα μωρά η νόσος εμφανίζεται με λήθαργο και υψηλό πυρετό.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό προειδοποιεί με έντονο πονοκέφαλο και ναυτία. Τα εγκεφαλικά επεισόδια πιθανώς να οφείλονται και σε ένα αιμορραγικό επεισόδιο το οποίο προκαλείται όταν «σπάει» ένα αιμοφόρο αγγείο.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, κατά την διάρκεια της οποίας δημιουργείται αιμορραγία στο τοίχωμα ενός αγγείου στον εγκέφαλο. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ κρίσιμη και πάντοτε αντιμετωπίζεται νευροχειρουργικά.

mayo clinic