«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Πιο πιθανή από ποτέ μια διάσπαση της ΕΕ, λένε οι Γερμανοί επιχειρηματίες
Οι επικεφαλής πέντε από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς συνδέσμους της Γερμανίας φοβούνται ότι οι βαθιές διαιρέσεις όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της προσφυγικής κρίσης και ο αυξανόμενος εθνικισμός μεταξύ των κρατών μελών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια διάσπαση της ΕΕ.

Η άφιξη φέτος στην Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Σε αυτό ήρθε να προστεθεί μια αύξηση του εθνικισμού που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πλούτο, την οικονομική επιτυχία και την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσαν στο Ρόιτερς οι πρόεδροι των πιο σημαντικών επιχειρηματικών συνδέσμων της Γερμανίας.

"Το ερχόμενο έτος θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ευρώπη", δήλωσε ο Ούλριχ Γκρίλο, πρόεδρος του συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων BDI. "Ανησυχώ πολύ για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.

Η έλλειψη αλληλεγγύης στους κόλπους της ΕΕ δείχνει ότι η Ευρώπη διακινδυνεύει όλα τα επιτεύγματα των προηγούμενων δεκαετιών, σημείωσε επίσης ο Χανς Πέτερ Βολζάιφερ, επικεφαλής της ZDH, της γερμανικής συνομοσπονδίας εταιρειών με μεγάλη εξειδίκευση.

"Θα ήθελα να δω ένα ισχυρό σύμβολο για την ενότητα της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Μια περαιτέρω διαίρεση της Ευρώπης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους το ερχόμενο έτος, σημείωσε και ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου BGA.

Η Γερμανία προσβλέπει στους εταίρους της στην ΕΕ για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με την αντίσταση ορισμένων χωρών, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη.

Η εισροή προσφύγων έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια και έχει ενισχύσει την υποστήριξη ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη από το γερμανικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας, το κυβερνητικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στη Βρετανία.

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολα νερά εδώ και καιρό", δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) Έρικ Σβάιτσερ.

Οι εθνικές απαντήσεις στα διεθνή προβλήματα δεν επαρκούν πλέον, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη έχει κύρος στον κόσμο μόνον όταν τα κράτη μέλη της ενεργούν από κοινού.

Επιπλέον της προσφυγικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αιτήματα της Βρετανίας για μεταρρύθμιση της ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών (BDA) Ίνγκο Κράμερ κάλεσε την ΕΕ να λάβει σοβαρά υπόψη της το αίτημα της Βρετανίας για αλλαγή προκειμένου να διατηρήσει τη χώρα αυτή στους κόλπους της.


σχετικά:

Μέσω Βρετανίας,ένα βήμα πιο κοντά στην διάλυσή της η ΕΕ.

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ

...απλώς έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ της Γερμανικής ΕΕ (με ευρώ) και της Βρετανικής ΕΕ (με δραχμή)...

Η "εκκωφαντική σιωπή" της Βρετανίας έλαβε τέλος; άρχισε να διεκδικεί "επιθετικά" το "γεωπολιτικό της μερίδιο" από την ΕΕ; Πόσο μακριά είναι άραγε μια "νέα Βρετανική ΕΕ" ως απότοκος της διάσπασης της σημερινής "Γερμανικής ΕΕ";

Η Ελλάδα και η πρόθεση της Βρετανίας να "φύγει" από την ΕΕ - Ποια είναι η σχέση

Boris Johnson (Δήμαρχος Λονδίνου - "δελφίνος" Συντηρητικών): "Έλληνες, πείτε στον Σόϊμπλε να πάει να γ@&^#εί και φύγετε απ' το ευρώ"...

Αντεπίθεση Λονδίνου κατά Βερολίνου με "παράλογα" αιτήματα. (που αν "ικανοποιηθούν" θα ισοδυναμούν με διάλυση/διάσπαση της ΕΕ - Και προφανώς, "αυτό είναι το ζητούμενο" από τη Βρετανία.Δεν διεκδικεί τα "πρωτεία".Στήνει μια "Νέα Βρετανική ΕΕ" - χωρίς ευρώ - από την αρχή.Αυτήν που σύντομα θα συμμετέχει και η Ελλάδα με το δικό της εθνικό νόμισμα όπως και ΟΛΑ τα υπόλοιπα κράτη μέλη ΕΚΕΙΝΗΣ της ΕΕ)