«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΒΙΩΣΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΑΣ (από παντοειδείς συγκρούσεις, βλήματα,μαχαίρια,κλπ)- πρώτες βοήθειεςΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΑΣ


Τα σοβαρά τραύματα στήθους και κοιλιάς μπορεί να απειλήσουν τη ζωή. Οι άμεσες πρώτες βοήθειες είναι κρίσιμες, ειδικά αν το τραύμα είναι πληγή που έχει διατρήσει τα τοιχώματα του στήθους. 

Πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο στήθος και στην κοιλιά σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα. 

Μαχαίρια, σφαίρες και άλλες μορφές τυφλής ή διεισδύουσας δύναμης μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά τραύματα στο στήθος και την κοιλιά. 

Η έγκαιρη ιατρική φροντίδα για το θύμα είναι απαραίτητη.

Τραύματα που συνθλίβουν το στήθος και την κοιλιά είναι συνηθισμένα σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Αυτοί οι τύποι τραυμάτων προκαλούνται συνήθως από συμπίεση του σώματος του οδηγού στο τιμόνι. 

Αν φοράτε ζώνη ασφαλείας, περιορίζεται θεαματικά η συχνότητα και η σοβαρότητα των τραυμάτων σύνθλιψης στα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. 

Οι τραυματισμοί αυτοί είναι επίσης συνηθισμένοι στους πεζούς που χτυπιούνται ή παρασύρονται από αυτοκίνητο.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗΘΟΥΣ

Κατάγματα πολλών πλευρών και στέρνου μπορεί να προκαλέσουν στήθος εκτός μυϊκού ελέγχου, (κατάσταση με μοιραία πιθανώς έκβαση, κατά την οποία το τραυματισμένο μέρος του θώρακα αναρρο-φάται προς τα μέσα κατά την εισπνοή, εμποδίζοντας τους πνεύμονες να επεκταθούν και επηρεάζοντας την κίνηση του αέρα), πνευμοθώρακα ή αι-μοθώρακα (βλ. σελ. 237) και εσωτερική αιμορραγία.

Διαμπερή τραύματα στήθους

Τα διαμπερή τραύματα του στήθους μπορεί να προκαλέσουν κατάγματα πλευρών. Οι άκρες από τα σπασμένα πλευρά μπορεί να τρυπήσουν τους πνεύμονες ή τον υπεζωκότα(τη μεμβράνη που επενδύει την κοιλότητα του στήθους και καλύπτει τους πνεύμονες). 

Σ' ένα άτομο με διαμπερές τραύμα στήθους που έχει τρυπήσει τους πνεύμονες, η αναπνοή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την είσοδο και έξοδο αέρα από την πληγή μάλλον, παρά από την κανονική αναπνευστική οδό. 

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αναρροφητική πληγή στήθους(βλ.σελ. 237). 

Σε μερικά διαμπερή τραύματα στήθους, μπορεί να πάθει βλάβη η καρδιά, με αποτέλεσμα αιμορραγία στο περικάρδιο (τον ινώδη σάκο που καλύπτει την καρδιά). 

Αιμορραγία μέσα στο περικάρδιο μπορεί να συμπιέσει την καρδιά και να την εμποδίσει να στείλει αίμα. 

Ένα τραύμα στην καρδιά ή την κύρια αρτηρία έξω από την καρδιά μπορεί να προκαλέσει σχεδόν ακαριαίο θάνατο από βαριά εσωτερική αιμορραγία.


ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗΘΟΥΣ

Μια βαθιά, ανοιχτή πληγή στο στήθος είναι σοβαρή, επείγουσα κατάσταση. Μπορεί να εμποδίσει την κανονική αναπνοή, με αποτέλεσμα ανεπαρκή μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες και -κατά συνέπεια- ανεπαρκή τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο. 

Τα σημάδια και τα συμπτώματα τραυμάτων στήθους περιλαμβάνουν γρήγορη, θορυβώδη και δύσκολη αναπνοή· μελάνιασμα των χειλέων· κατάρρευση του στήθους, όταν το άτομο εισπνέει· μωλωπισμούς στο στήθος· μια αίσθηση τριξίματος, όταν ακουμπάμε το στήθος και ανεξάρτητη κίνηση μέρους του θώρακα.

1. Βάλτε κάποιον να καλέσει αμέσως ασθενοφόρο.
Μη μετακινείτε κανένα αντικείμενο που είναι σφηνωμένο στην πληγή, επειδή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα βαριά αιμορραγία ή εσωτερική βλάβη. 

Καλύψτε αμέσως ολόκληρη την πληγή με γάζα ή καθαρό πανί. Η γάζα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να καλύπτει ολόκληρη την πληγή.

2. Αν δε διαθέτετε γάζα, βάλτε από ένα χέρι σε κάθε πλευρά της πληγής και πιέστε σταθερά το δέρμα, για να κλείσει η πληγή.

3.Βάλτε έναν επίδεσμο με κολλητική ταινία ή άλλο  κατάλληλο υλικό. Αν το άτομο δυσκολεύεται ν' αναπνεύσει, ξεκολλήστε τη μια άκρη του επιδέσμου και απομακρύνετε τον από την πληγή, ώστε ο αέρας που είναι παγιδευμένος στην κοιλότητα του θώρακα να μπορέσει να βγει. 

Αν δεν ληφθεί το μέτρο αυτό, μπορεί να δημιουργηθεί πνευμοθώρακας, που μπορεί ν' απειλήσει τη ζωή (βλ. σελ. 237).

4. Διατηρήστε ανοικτή μια αναπνευστική οδό και αποκαταστήστε την αναπνοή με τεχνητή αναπνοή, αν είναι αναγκαίο (βλ. σελ. 131-132). 
Διατηρήστε το άτομο άνετα ζεστό, για να προλάβετε σοκ (βλ. σελ. 160-163).

5. Μπορεί να χρειαστεί να σηκώσετε λίγο τον ώμο του ατόμου, για να το βοηθήσετε ν' αναπνεύσει.

6. Μη δίνετε στο άτομο να φάει ή να πιει τίποτε, γιατί μπορεί να πνιγεί. Επίσης, το στομάχι του πρέπει να είναι άδειο, για την περίπτωση που θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

ΚΟΙΛΙΑΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ


Τραύματα στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα όργανα της κοιλιάς, τα οστά της πυέλου, τους μύες της κοιλιάς ή της πυέλου και στα αιμοφόρα αγγεία. 

Τυφλά τραύματα της κοιλιάς είναι πιο συνηθισμένα από τα διαμπερή τραύματα. 

Τυφλά τραύματα προκαλούνται από μια ισχυρή δύναμη κόντρα στην κοιλιά, όπως μπορεί να συμβεί όταν ένας οδηγός εκτοξεύεται στο τιμόνι, σ' ένα
αυτοκινητιστικό δυστύχημα. 

Αν τραυματιστούν μόνο οι κοιλιακοί μύες, η ζημιά σπάνια είναι σοβαρή και συνήθως αποκαθίσταται χωρίς θεραπεία. 

Η σοβαρότητα πιθανού εσωτερικού τραύματος εξαρτάται από την ισχύ της δύναμης που εφαρμόστηκε. Αν τα έντερα είναι φουσκωμένα και η κύστη γεμάτη, τα όργανα αυτά μπορεί να διαρραγούν από μια μικρή σύγκρουση.

Διαμπερή τραύματα

Πληγές που τρυπάνε τα κοιλιακά τοιχώματα μπορεί να προκληθούν από αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια ή σφαίρες. 

Διαμπερή τραύματα της κοιλιάς μπορεί να προκαλέσουν πολύ πιο εκτεταμένη βλάβη στα εσωτερικά όργανα απ' ό,τι δείχνουν οι διαστάσεις της πληγής. 

Επειδή τα έντερα είναι ελικοειδώς διαταγμένα στην κοιλιά, ένα διαμπερές τραύμα μπορεί να περάσει μέσα από πολλές καμπές του εντέρου. 

Η λοίμωξη είναι συνηθισμένη και προκαλείται από το εισδύον αντικείμενο και από το μη αποστειρωμένο περιεχόμενο του εντέρου που εισέρχεται στην κοιλιακή κοιλότητα, με αποτέλεσμα να προκληθεί περιτονίτιδα (φλεγμονή της μεμβράνης που επενδύει την κοιλιακή κοιλότητα και καλύπτει τα κοιλιακά όργανα). 

Όταν συμπαγή όργανα, όπως το συκώτι και η σπλήνα, τρυπηθούν ή διαρραγούν, η εσωτερική αιμορραγία είναι βαριά και ίσως μοιραία.

Σημάδια κοιλιακού τραύματος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια κοιλιακού τραύματος είναι ο μωλωπισμός. 

Σε μερικές περιπτώσεις, ο μωλωπισμός αντικατοπτρίζει το σχήμα του αντικειμένου που τον προκάλεσε, όπως π.χ. ένα τιμόνι. 

Αυτό το είδος μω-λωπισμού μπορεί να δείχνει ένα συμπιεστικό τραύμα και συχνά συνοδεύεται από εσωτερική βλάβη.

Όμως, η έλλειψη τέτοιου μωλωπισμού δεν αποκλείει σοβαρό εσωτερικό τραύμα. 

Τα πιο κοινά σημάδια εσωτερικού τραυματισμού είναι ευαισθησία της κοιλιακής χώρας και σφίξιμο των κοιλιακών μυών, όταν ασκείται μικρή πίεση στο σημείο του τραυματισμού.

Ο πόνος που προκαλείται από έναν κοιλιακό τραυματισμό έχει την τάση να χειροτερεύει με τον καιρό. 

Μερικές φορές, η κοιλιά διογκώνεται, λόγω βαριάς εσωτερικής αιμορραγίας. 

Τα κοιλιακά τραύματα που προκαλούν εσωτερική αιμορραγία μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ανησυχία, φόβο, δίψα, σύγχυση, αφύσικη χλωμάδα και γρήγορο κι αδύνατο σφυγμό. 

Το άτομο μπορεί να κάνει αιματέμεση. Ένα διαρραγέν συκώτι ή σπλήνα μπορεί να προκαλέσει πόνο που γίνεται αισθητός στην κορυφή του ώμου.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΛΙΑΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

Η αιμορραγία από ένα κοιλιακό τραύμα είναι συχνά μεγάλη και είναι σημαντικό να ελεγχθεί γρήγορα. Η εσωτερική αιμορραγία από ένα όργανο που έχει πάθει ζημιά μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα απειλή για τη ζωή.

1. Βάλτε κάποιον να καλέσει ένα ασθενοφόρο αμέσως. Διατηρείστε ανοιχτή την αναπνευστική οδό και αποκαταστήστε την αναπνοή με τεχνητή αναπνοή (βλ. σελ. 131 -132). 

Ξαπλώστε το άτομο στην πλάτη του. Λυγίστε τα γόνατα του και βάλτε ένα μαξιλάρι, μια τυλιγμένη κουβέρτα ή πετσέτα κάτω από τα γόνατα, για να χαλαρώσετε τους κοιλιακούς μυς.

2. Εφαρμόστε άμεση πίεση, αν χρειάζεται, για να σταματήσετε την αιμορραγία. Μην επιχειρήσετε ν'αφαιρέσετε σφηνωμένα αντικείμενα. 

Αν τα έντερα βγαίνουν από την πληγή, μην επιχειρήσετε να τα σπρώξετε πάλι μέσα στην πληγή.

Σκεπάστε τα με ένα ύφασμα που το έχετε μουσκέψει σε καθαρό νερο .Καλύψτε ολόκληρη την πληγή με αποστειρωμένο επίδεσμο ή καθαρό ύφασμα.

3. Διατηρήστε το άτομο άνετα  ζεστό, για να προλάβετε σοκ (βλ. σελ. 160-163). Μη δώσετε στο άτομο να φάει ή να πιει τίποτε. Το στομάχι του πρέπει να είναι άδειο, επειδή είναι πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.