«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Εκατομμύρια μέλισσες βρέθηκαν νεκρές σε περιοχή όπου φυτεύτηκε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι (παράρτημα: ναι, από την εξαφάνιση των μελισσών, λίγα χρόνια ζωής απομένουν στον άνθρωπο...αλλά, μάλλον δεν το' πε ο Αϊνστάϊν - ούτε ο Μέρφυ...)


(σχόλιο Γ. Ανεστόπουλος: ειπώθηκε πως από την στιγμή που θα εξαφανιστούν οι μέλισσες από τον πλανήτη, τότε ελάχιστα χρόνια ζωής - μόλις 4 - απομένουν στον άνθρωπο...η φράση αυτή αποδόθηκε στον Αϊνστάϊν...στο τέλος του άρθρου, υπάρχει παράρτημα με άρθρο που επιχειρηματολογεί με σχετική έρευνα κατά όχι αυτής της θεωρίας...αλλά κατά της "πατρότητας αϊνστάϊν" αυτής της πρόβλεψης...όπως και να' χει πάντως, όποιος και να την έκανε, την ουσία της πρόβλεψης ουδείς μπορεί να καταρρίψει...ούτε καν οι ισχυρότερες χημικές/τροφικές εταιρείες της υφηλίου...παραμένει αμείλικτα αληθινή...)Εκατομμύρια μέλισσες βρέθηκαν νεκρές στο Οντάριο του Καναδά, σε περιοχή όπου φυτεύτηκε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Ο τοπικός μελισσοκόμος Dave Schuit, ο οποίος παράγει μέλι στο Elmwood έχασε 37 εκατομμύρια μέλισσες, περίπου 600 κυψέλες.
"Από τη στιγμή που άρχισε να φυτεύεται το καλαμπόκι, οι μέλισσές μας πέθαιναν κατά χιλιάδες", λέει ο Schuit.
Πολλοί μελισσοκόμοι κατηγορούν τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα γι' αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή. Ενώ πολλές χώρες της ΕΕ τα έχουν απαγορεύσει, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ακόμα δεν έχει απαγορεύσει τα εντομοκτόνα, που κατασκευάζονται από την εταιρεία Bayer CropScience Inc.
Δύο από τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις φυτοφάρμακα της Bayer, το Imidacloprid και το Clothianidin, είναι γνωστό ότι εισχωρούν στη γύρη και τονέκταρ και μπορεί να βλάψουν ωφέλιμα έντομα, όπως οι μέλισσες. Η εμπορίααυτών των φυτοφαρμάκων συνέπεσε επίσης και με την εμφάνιση των θανάτωνμελισσών σε μεγάλη κλίμακα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗνωμένεςΠολιτείες.


REUTERS/ILYA NAYMUSHIN

Ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες
Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά σε πολλά άλλα είδη απαραίτητα για την υγεία των οικοσυστημάτων, όπως σε πουλιά, έντομα, σκουλήκια και ψάρια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που ζητά τον περιορισμό της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών.
Οι 29 συνεργαζόμενοι επιστήμονες, που ανέλυσαν όλες τις σχετικές μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών (πάνω από 800), κατέληξαν στο «οριστικό» πλέον συμπέρασμα για τις βλάβες που τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα προκαλούν στη φύση.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η απειλή είναι παρόμοια με εκείνη που κάποτε αποτελούσε το σήμερα απαγορευμένο DDT.
Από την πλευρά τους όμως, οι παραγωγοί αυτών των φυτοφαρμάκων αρνούνται ότι τα προϊόντα τους βλάπτουν τις μέλισσες ή άλλα είδη.
Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες σαν τη νικοτίνη που στοχεύουν στο νευρικό σύστημα, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, για να αντικαταστήσουν άλλα πιο βλαβερά εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα.
Σχεδόν εξ αρχής, εκφράστηκαν επιστημονικοί ενδοιασμοί για τις δυνητικές επιπτώσεις αυτών των ουσιών, που μειώνουν τη γονιμότητα μερικών ειδών, τις αισθήσεις τους όπως η οσμή, τη μνήμη τους, τις άμυνες του ανοσοποιητικού τους συστήματος, την ικανότητά τους να πετάνε κ.α.
Το 2011 η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) δημιούργησε μια διεθνή επιστημονική επιτροπή (Task Force on Systemic Pesticides) για να μελετήσει τα εν λόγω φυτοφάρμακα.
Η έκθεση (Worldwide Integrated Assessment), η οποία επίσημα θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environment Science and Pollution Research,» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα νεονικοτινοειδή και το χημικό fipronil δηλητηριάζουν τη γη, τον αέρα και το νερό.
Τα φυτοφάρμακα αυτά συσσωρεύονται στο χώμα και διαρρέουν στα ύδατα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε μια ευρεία γκάμα οργανισμών πέρα από τις μέλισσες.
Τα νεονικοτινοειδή και η ουσία fipronil εκτιμάται ότι αποτελούν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αγοράς εντομοκτόνων - παρασιτοκτόνων και οι αγρότες εξαρτιούνται όλο και περισσότερο από αυτά, όπως παλαιότερα συνέβαινε με το DDT.
Αν και τα νεονικοτινοειδή δεν συσσωρεύονται στους ιστούς των ανθρώπων και των ζώων όπως έκανε το DDT, παρόλα αυτά είναι έως 6.000 φορές πιο τοξικά, ενώ διαρκούν στο έδαφος από ένα έως τρία χρόνια.
Παραμένει ερωτηματικό σε ποιο βαθμό δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους και σε άλλα θηλαστικά, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αλλά η νέα μελέτη δεν το αποκλείει.
Όμως εκπρόσωποι εταιρειών που παράγουν αυτά τα φυτοφάρμακα, αντιτείνουν ότι «υπάρχουν πολύ λίγα αξιόπιστα στοιχεία πως αυτά τα πράγματα όντως προκαλούν ανεπιθύμητη βλάβη, γιατί θα το είχαμε δει μετά από τη χρήση τους επί πάνω από 20 χρόνια».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Προστασίας των Καλλιεργειών δήλωσε ότι η νέα μελέτη κάνει επιλεκτική χρήση των διαθέσιμων στοιχείων και υπερβάλλει για τις επιπτώσεις στις μέλισσες.
Η Ευρώπη έχει ήδη σε ισχύ ένα διετές μορατόριουμ, που απαγορεύει τη χρήση νεονικοτινοειδών σε ανθοφόρες καλλιέργειες.

επιμέλεια: Βιβή Συργκάνη
πηγή: organichealth - ΑΜΠΕ


.................................

Καταρρίπτεται – Αϊνστάιν : Εάν η μέλισσα εξαφανιστεί από το πρόσωπο της Γης…


Είπε ο Αϊνστάιν ότι «Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής»;

Όχι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Αϊνστάιν είπε κάτι τέτοιο για τις μέλισσες.

Πως όμως συνδέθηκε το όνομά του;

Ας το πάρουμε χρονολογικά. Τα πρώτα στοιχεία που συνδέουν μέλισσες και καταστροφολογικά σενάρια με τον Αϊνστάιν, ξεκίνησαν πιθανότατα από την εφημερίδα «καναδική Μέλισσα» (Canadian Bee Journal ) και συγκεκριμένα στο φύλλο 49 (σελίδα 13) του έτους 1941 όπου ο συντάκτης γράφει «Αν θυμάμαι καλά, ήταν ο Αϊνστάιν ο οποίος είπε: «αν εκλείψουν οι μέλισσες από τη γη θα προκαλέσει «εγκεφαλικό επεισόδιο» μια και τουλάχιστον εκατό χιλιάδες φυτά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν«

Το 1966 ένα περιοδικό «Ο ιρλανδός Μελισσοκόμος» (The Irish Beekeeper), δημοσίευσε κάτι ανάλογο, που το απέδωσε στον Αϊνστάιν πάλι έμμεσα. Το περιοδικό κάνει αναφορά σε μια έκδοση του 1965 του γαλλικού περιοδικού για τους μελισσοκόμους που ονομάζεται «Abeilles et Fleurs» (νο4 σελ.74) για να αιτιολογήσει την πατρότητα (μην ξεχνάτε ότι ο Αϊνστάιν πέθανε το 1955).

Το περιοδικό έγραφε συγκεκριμένα ότι : «Ο καθηγητής Αϊνστάιν, ο γνωστός επιστήμονας,υπολόγισε ότι εάν εξαφανιστούν όλες οι μέλισσες από τη γη, τέσσερα χρόνια αργότερα, όλοι οι άνθρωποι θα εξαφανιστούν. » (Professor Einstein, the learned scientist, once calculated that if all bees disappeared off the earth, four years later all humans would also have disappeared) Abeilles et fleurs, June, 1965

Ένα ακόμη στοιχείο, που απ ότι φαίνεται συνέβαλε περαιτέρω στη σύγχυση, είναι μια επιστολή μαθητών το 1951 προς τον Αινστάιν, που τον ρωτούσαν αν «θα υπήρχαν έμβια όντα στη γη, χωρίς το φως του ήλιου;» Η απάντησή του ήταν: «Χωρίς το φως του ήλιου: δεν θα υπήρχε σιτάρι, ούτε ψωμί, ούτε γρασίδι, ούτε βοοειδή, ούτε κρέας, ούτε γάλα , κι όλα θα πάγωναν. Δεν θα υπήρχε ζωή.» (Without sunlight there is: no wheat, no bread, no grass, no cattle, no meat, no milk, and everything would be frozen. No LIFE. )

Σημειωτέον ότι, αυτή την ερώτηση, όπως κι η απάντηση, δεν αφορούσε τις μέλισσες. Όμως επειδή ήδη είχε συνδεθεί το ονομά του με το απόσπασμα του 1941, σχετικά με την απώλεια των μελισσών, το έμπλεξαν κι αυτό(Dear Professor Einstein: Albert Einstein’s Letters to and from Children, Edited by Alice Calaprice, (Letter from Six Little Scientists, Morgan City, Louisiana, Reply from Einstein dated December 12, 1951), Page 185 to 187, Prometheus Books, Amherst, New York)

Προς τιμήν της η Alice Calaprice, συντάκτρια μιας σπουδαίας συλλογής με τα αποφθέγματα του Αινστάιν, στο βιβλίο της που εκδόθηκε το 2010 με τίτλο» the Ultimate Quotable Einstein” και στη σελίδα 479 αναφέρει για το ρητό ότι «δεν είναι πιθανότατα του Αϊνστάιν»Τίνος είναι βρε γυναίκα το παιδί;

Κάποιοι αποδίδουν το ρητό στον κόμη Μωρίς Πολυντόρ Μαρί Μπερνάρ Μαίτερλινκ (Maurice Maeterlinck ) και στο έργο του La Vie des abeilles (Η ζωή των μελισσών) του 1901.

Ο Μαίτερλινκ βοήθησε να διαδοθεί η ιδέα ότι η μέλισσα είναι κομβικής σημασίας στον οικολογικό κύκλο. Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε αρχικά στα Γαλλικά και μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Alfred Sutro. Η Φήμη του Μαίτερλινκ εξαπλώθηκε όταν του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1911. Ο Μαίτερλινκ έλεγε -προκλητικά- ότι ουσιαστικά οφείλουμε τον πολιτισμό μας στην μέλισσα (άρα αυτό κάποιοι μπορεί να το ερμήνευσαν ότι η εξαφάνιση των μελισσών θα οδηγήσει στην κατάρρευση του πολιτισμού (βλέπε Εδώ, εδώ κι εδώ)

Το 1929 ένας συγγραφέας στην εφημερίδα Los Angeles Times υπενθύμισε το έργο του Μαίτερλινκ, αλλά παραδόξως ανέφερε ότι θα εξαφανιστούν 100 αντί για 100.000 είδη.

Ένας ακόμη, που του αποδίδεται από κάποιους το εν λόγω ρητό, είναι ο Δαρβίνος.

Το 1859 ήταν η χρονιά που δημοσιεύτηκε «Η Καταγωγή των Ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου, και σε κάποιο σημείο πραγματεύεται τον σύνθετο οικολογικό ιστό των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ζώων – γάτες, ποντίκια, οι «ταπεινές μέλισσες»- αλλά και φυτών -όπως το τριφύλλι. Υπάρχει μια αναφορά στις μέλισσες όπου ο Δαρβίνος τονίζει ότι ορισμένα σημαντικά είδη φυτών θα απειλούνταν με εξαφάνιση αν εξαφανίζονταν η μέλισσα

Άρα το θεωρώ αγνώστου πατρός μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου…

Γιώργος Γ. – Antichainletter