Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Εννέα τρόποι για να κρατήσετε μακριά τους διαρρήκτες. Eννέα πολύτιμες συμβουλές από έναν πρώην διαρρήκτη


Πώς θα προστατεύσεις το σπίτι και τα υπάρχοντά σου από τους κλέφτες. 

Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κόλπα μια ληστείας καλύτερα από έναν πρώην διαρρήκτη; Όταν μάλιστα αυτός εγκαταλείπει το έγκλημα και περνά στο στρατόπεδο των νομοταγών πολιτών μπορεί να δώσει εξαιρετικά χρήσιμες οδηγίες για την αποτροπή της καλύτερα οργανωμένης ληστείας.

Ακολουθούν εννέα πολύτιμες τέτοιες συμβουλές από τον Michael Fraser, έναν πρώην διαρρήκτη που έγινε ειδικός σε θέματα ασφάλειας κατοικιών.


1. Κατοικίδια


Έχετε κατοικίδιο; Καλά κάνετε. Μην το διατυμπανίζετε όμως με προειδοποιητικές πινακίδες ή αυτοκόλλητα στις πόρτες και τα παράθυρα διότι έτσι οι διαρρήκτες θα ξέρουν πως είναι λιγότερο πιθανό να έχετε και κατοικίδιο και συναγερμό στο σπίτι. 


Επιπλέον θα έρθουν προετοιμασμένοι να "εξουδετερώσουν" το σκύλο σας με αθέμιτα μέσα. Καλύτερα να τους πιάσει απροετοίμαστους.

2. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Ποτέ μην ανακοινώνετε ότι φεύγετε για διακοπές στο Facebook και στα άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι σαν να λέτε στους διαρρήκτες: "Ελάτε να με κλέψετε, θα λείπω από το σπίτι".

3. Μεσιτικά

Αν πρόκειται να δώσετε φωτογραφίες της ιδιοκτησίας σας σε ένα μεσιτικό γραφείο πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι διαρρήκτες σήμερα προετοιμάζονται πάρα πολύ καλά μέσω ίντερνετ, ψάχνοντας για φωτογραφίες του στόχου και χρησιμοποιώντας ακόμα και το Google Street View. 

Οπότε να είστε προσεκτικοί οι φωτογραφίες να μην αποκαλύπτουν αντικείμενα μεγάλης αξίας ούτε να κάνουν σαφή τη διαρρύθμιση του σπιτιού.

4. Παράθυρα

Πάντα να χρησιμοποιείτε φιμέ τζάμια που τους εμποδίζουν να κοιτάξουν μέσα στο σπίτι και παράθυρα ασφαλείας που δεν παραβιάζονται εύκολα. 

Οι ληστές σπάνια μπαίνουν στη διαδικασία να σπάσουν τζάμι εξ αιτία του θορύβου αλλά και του κινδύνου να τραυματιστούν.

5. Κήπος

Μην αφήνετε εκτεθειμένα στον κήπο σκάλες και άλλα εργαλεία που μπορεί να τους φανούν χρήσιμα στην προσπάθειά τους να διαρρήξουν το σπίτι σας. 

Επίσης, οι ληστές ψάχνουν τα σκουπίδια προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα προσωπικά σας δεδομένα. Γι αυτό μην πετάτε έγγραφα στα σκουπίδια πριν τα καταστρέψετε.

6. Έξω από το σπίτι

Σε ένα καφέ, μπαρ ή εστιατόριο ποτέ μη αφήνετε την τσάντα σας στο πάτωμα. Περάστε την στην καρέκλα ή ακουμπήστε την σε ένα σημείο που να έχετε οπτική επαφή. το κινητό σας μη το αφήνετε ποτέ πάνω στο τραπέζι, είναι πολύ εύκολο να το αρπάξει κανείς.

Όταν πάτε για ψώνια μην βάζετε ποτέ την τσάντα σας μέσα στο καλάθι, ενώ όταν πληρώνετε με κάρτα να κρύβετε καλά τον προσωπικό σας κωδικό.

7. Μέσα στο σπίτι

Μην αφήνετε τα κλειδιά σας σε κοινή θέα και ποτέ μην γράφετε τη διεύθυνσή σας στο μπρελόκ. Επειδή βρίσκουν τρόπους να παραβιάζουν όλες τις πόρτες, είναι καλό να βάζετε από πίσω κάποιο σύρτη ασφαλείας.

8. Πολύτιμα αντικείμενα

Πλέον οι περισσότεροι διαρρήκτες αναζητούν μικρά αντικείμενα όπως ipad κοσμήματα και φορητούς υπολογιστές που μπορούν να κλέψουν εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά. 

Μην αφήνετε πόρτες και παράθυρα ούτε για λίγο. Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγοροι μπορούν να είναι και με τα σημεία από όπου μπορούν να τρυπώσουν.

Το καλύτερο σημείο του σπιτιού για να αποθηκεύσετε πολύτιμα αντικείμενα είναι το πατάρι, το αποφεύγουν διότι από εκεί δεν έχουν τρόπο διαφυγής.

9. Αν παρόλα αυτά πέσετε θύμα διάρρηξης...

Τραβήξτε φωτογραφίες από κάθε γωνιά του σπιτιού για να δώσετε στην ασφαλιστική σας εταιρία και σκαλίστε καλά τη μνήμη σας για το τι μπορεί να λείπει. 

Οι άνθρωποι συνήθως δεν συνειδητοποιούν την έκταση της απώλειας μέχρι να καταθέσουν στην αστυνομία.