Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Νέο ψυχολογικό πείραμα «βασανισμού» πραγματοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες (Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να κάνουν εγκλήματα κρυμμένοι πίσω από το "...κάνω απλά την δουλειά μου...το καθήκον μου...εκτελούσα εντολές...")«Ακολουθούσα απλώς εντολές!» είναι η συνήθης δικαιολογία όσων έκαναν κάτι κακό, από μια υποκλοπή έως μια γενοκτονία. Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποστασιοποιείται από τις πράξεις του –κι έτσι ο άνθρωπος νιώθει μικρότερη υπευθυνότητα– όταν υπακούει σε εντολές.

Συνεπώς, κατά τους επιστήμονες, όσοι εκδίδουν τις σχετικές εντολές, φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη απ’ ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.

Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί οι άνθρωποι κατευθύνονται σχετικά εύκολα σε ανήθικες πράξεις. 


Επιβεβαιώνει επίσης το διασημότερο πείραμα «βασανισμού» στην ιστορία της Ψυχολογίας, που είχε κάνει ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ στο Πανεπιστήμιο Γέιλ το 1963 και αργότερα έγινε και ταινία, όταν είχε ωθήσει εθελοντές να υποβάλουν σε ηλεκτροσόκ άλλους εθελοντές, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν ηθοποιοί που προσποιούνταν ότι πονούσαν, χωρίς όμως να το ξέρουν οι «βασανιστές» τους.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωσιακής Νευροεπιστήμης Πάτρικ Χάγκαρντ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το BBC, το New Scientist και το Νature, έδειξαν πειραματικά ότι οι άνθρωποι αποστασιοποιούνται από ό,τι κάνουν όταν έχουν δεχθεί εντολές.

Το πείραμα βασίστηκε στην ανακάλυψη ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν κάτι με τη θέλησή τους, τότε αισθάνονται να μεσολαβεί μικρότερη χρονική καθυστέρηση ανάμεσα στην απόφαση για την πράξη τους και στην έκβασή της. Αν όμως η πράξη τους δεν είναι υπό τον έλεγχό τους, τότε η χρονική υστέρηση είναι μεγαλύτερη.

Στο νέο πείραμα ήπιου «βασανισμού», οι ψυχολόγοι, αφού χώρισαν τις εθελόντριες (συμμετείχαν μόνο γυναίκες) σε δύο ομάδες, στους «δρώντες» και στα «θύματα», έβαλαν τις πρώτες να κάνουν μικρής έντασης ηλεκτροσόκ στα χέρια των δεύτερων. Στις μισές περιπτώσεις οι «δρώντες» έπαιρναν μόνοι τους την απόφαση για το αν θα κάνουν το ηλεκτροσόκ που συνοδευόταν από έναν ήχο και στις άλλες μισές το έκαναν μετά από εντολή των ερευνητών. Παράλληλα, γινόταν παρακολούθηση του εγκεφάλου των εθελοντριών μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Διαπιστώθηκε ότι, όταν οι ίδιες έπαιρναν την απόφαση «βασανισμού», ένιωθαν υποκειμενικά να μεσολαβεί μικρότερο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει το ηλεκτροσόκ (και να ακουστεί ο αντίστοιχος ήχος), απ’ ό,τι όταν έπαιρναν σχετική εντολή. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, αποδεικνύει τη μειωμένη αίσθηση ευθύνης όσων διαπράττουν εγκληματικές και ανήθικες πράξεις μετά από εντολές.

«Ο εξαναγκασμός παράγει την υποκειμενική εμπειρία της αποστασιοποίησης. Οι εντολές πράγματι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που νιώθουμε για ό,τι κάνουμε», δήλωσε ο Χάγκαρντ. «Αν οι άνθρωποι που δρουν κάτω από εντολές μπορούν πραγματικά να νιώθουν μικρότερη υπευθυνότητα, τότε η κοινωνία είναι ανάγκη να ζητά πιο αποφασιστικά λογοδοσία και υπευθυνότητα από όσους δίνουν εντολές», πρόσθεσε.

Από την άλλη, τόνισε ότι «συχνά οι άνθρωποι λένε πως δεν φταίνε οι ίδιοι για κάτι που έκαναν, απλώς υπάκουαν σε εντολές, θέλοντας έτσι να αποφύγουν την τιμωρία, όπως έκαναν και οι Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης. Όμως επειδή κάποιος δεν νιώθει υπεύθυνος για κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπεύθυνος. Η κοινωνία πάλι μπορεί να τον αντιμετωπίσει ως υπεύθυνο», επισήμανε ο Βρετανός επιστήμονας.

http://www.onmed.gr


σχετικά:

Το πείραμα Υπακοής του Milgram

Ηθική: θέμα σχετικότητας ; (Ο "κακός" γεννιέται "κακός";Ο "καλός" μπορεί να γίνει "κακός";)