Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Οι άνθρωποι επιδιώκουν να βολευτούν. Μόνο όμως όσο είναι ξεβολεμένοι υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς" (Ralph Waldo Emerson). Όσο για τις δικαιολογίες πως δεν υπάρχει κανένας αξιόλογος "Σχεδιασμός" για να ακολουθήσει κανείς,δεν είναι αυτό το "πρωτεύον"...Ακόμη κι αν υπήρχε, ιδού τι έλεγε ένας Αρχιστράτηγος (Von Moltke) περί τούτου: "Ένα σχέδιο μάχης έχει διάρκεια ζωής όσο τα πρώτα λεπτά της μάχης..." Πράγμα που σημαίνει: Τόσο πριν όσο και μετά το «Σημείο 0 της Σύγκρουσης» είναι θέμα "Ψυχής", Αποφασιστικότητας, προετοιμασίας, ικανότητας προσαρμογής...Όσο όμως οι "βολεμένοι" είναι "απίστευτα πολλοί", "ισχυροί" και "αδίστακτοι" και όσο η Φτωχολογιά είναι ένα τσούρμο "ΔΕΙΛΟΙ", κανένα Φονικό Καθεστώς δεν κινδυνεύει...κι αυτό το "ΞΕΡΟΥΝ"..."

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Αργή επούλωση τραυμάτων: Τι ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας


Η αδυναμία επούλωσης των τραυμάτων δεν σχετίζεται μόνο με παθολογικούς παράγοντες, όπως ο διαβήτης ή η έλλειψη κάποιων στοιχείων από τον οργανισμό, όπως ο ψευδάργυρος, αλλά και με την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών.

Όπως προέκυψε από σχετική μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, τα τραύματα των καταθλιπτικών και των αγχωδών ανθρώπων επουλώνονται πιο αργά σε σχέση με των υπολοίπων.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 53 ενηλίκων οι οποίοι είχαν υποστεί τραύματα στα πόδια.

Από αυτούς οι 13 έπασχαν από κατάθλιψη και παρατηρήθηκε πως τα τραύματά τους άργησαν να επουλωθούν. Το ίδιο συνέβη και στους 15 από τους 16 αγχώδεις ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ρυθμός επούλωσης των τραυμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. Κατά μία εκδοχή, η κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθυστερώντας την ίαση των τραυμάτων.

Υπάρχει όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς και μία άλλη εξήγηση: Οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος ενδέχεται να μη φροντίζουν τον εαυτό τους επαρκώς, να κοιμούνται λίγο ή και να ακολουθούν ακατάστατη διατροφή, συνήθειες που επηρεάζουν, με τη σειρά τους, το ανοσοποιητικό σύστημα.

http://www.onmed.gr