Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Αργή επούλωση τραυμάτων: Τι ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας


Η αδυναμία επούλωσης των τραυμάτων δεν σχετίζεται μόνο με παθολογικούς παράγοντες, όπως ο διαβήτης ή η έλλειψη κάποιων στοιχείων από τον οργανισμό, όπως ο ψευδάργυρος, αλλά και με την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών.

Όπως προέκυψε από σχετική μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, τα τραύματα των καταθλιπτικών και των αγχωδών ανθρώπων επουλώνονται πιο αργά σε σχέση με των υπολοίπων.

Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 53 ενηλίκων οι οποίοι είχαν υποστεί τραύματα στα πόδια.

Από αυτούς οι 13 έπασχαν από κατάθλιψη και παρατηρήθηκε πως τα τραύματά τους άργησαν να επουλωθούν. Το ίδιο συνέβη και στους 15 από τους 16 αγχώδεις ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ρυθμός επούλωσης των τραυμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. Κατά μία εκδοχή, η κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθυστερώντας την ίαση των τραυμάτων.

Υπάρχει όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς και μία άλλη εξήγηση: Οι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος ενδέχεται να μη φροντίζουν τον εαυτό τους επαρκώς, να κοιμούνται λίγο ή και να ακολουθούν ακατάστατη διατροφή, συνήθειες που επηρεάζουν, με τη σειρά τους, το ανοσοποιητικό σύστημα.

http://www.onmed.gr