«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Λαθροπροστάτη, πριν πας κι απόψε σε ένα ακόμη αφρικανικό έθνικ "τσιμπούσι" και πριν δοκιμάσεις καμιά "ψητή νυχτερίδα", ρίξε μια ματιά στο παρακάτω...καθώς, πίσω σου έχεις κι άλλους ανθρώπους που δεν χρωστάνε τίποτα να τους κολλήσεις καμιά αρρώστεια...


Ιός της νυχτερίδας: Κίνδυνος σε Αφρική και Ασία 

Οι περιοχές της Αφρικής που απλώνονται κάτω από την έρημο Σαχάρα και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο λόγω του ιού της νυχτερίδας. 

Ο ιός της νυχτερίδας μεταφέρεται εύκολα από το ζώο στον άνθρωπο και μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα κρούσματα. 

Περίπου το 60 με 75% των νεοεμφανιζόμενων λοιμωδών νοσημάτων είναι τα λεγόμενα «ζωονοσογόνα γεγονότα», όπου οι ασθένειες των ζώων μεταπηδούν στους ανθρώπους. 

Ο ιός της νυχτερίδας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, ενώ είναι γνωστό πως οι νυχτερίδες φέρουν πολλούς ζωονοσογόνους ιούς. 

Τα μικροσκοπικά ζώα είναι η εικαζόμενη προέλευση της λύσσας, του ιού Έμπολα, του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και, ενδεχομένως, της Μέσης Ανατολής Αναπνευστικό Σύνδρομο (MERS) και θα μπορούσε να προκαλέσει άγνωστες επιδημίες και στο μέλλον. 

Επιστήμονες από το πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Εδιμβούργου προσπάθησαν να χαρτογραφήσουν τις περιοχές υψηλότερου κινδύνου, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία παραγόντων (εμφάνιση του ιού των νυχτερίδων σε τοπικό επίπεδο, κυνήγι νυχτερίδων για φαγητό κλπ). 

Η Αφρική, κάτω από την Σαχάρα, ήταν… hotspot, ενώ σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται και η Νότια Αμερική. 

Από την έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1900 και 2013, διαπιστώθηκε ότι συνολικά η Δυτική Αφρική -το επίκεντρο της πρόσφατης επιδημίας Έμπολα- είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για ζωονοσογόνους ιούς νυχτερίδων. Κίνδυνοι υπάρχουν επίσης και στην Νοτιοανατολική Ασία. 

«Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές κυνηγούν νυχτερίδες και τις τρώνε, αγνοώντας τους κινδύνους των μεταδοτικών ασθενειών που μπορεί να προκύψουν μέσω των υγρών του σώματος και του ωμού κρέατος νυχτερίδων», λένε οι μελετητές. 

Ο ιός της νυχτερίδας ανήκει στους κορωναϊούς, μια μεγάλη οικογένεια ιών, και αναπτύχθηκε πρώτα στις νυχτερίδες. 

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε τον θάνατο ενός 60χρονου με αναπνευστική λοίμωξη στη Σαουδική Αραβία. 

Οι μεγάλοι τοπικοί πληθυσμοί νυχτερίδων και η ικανότητα τους να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις σε μεγάλες ομάδες, διευκολύνουν την απόκτηση και εξάπλωση διαφόρων ιών. 

Η νυχτερίδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα θηλαστικών, πάνω στη γη, με 1200 διαφορετικά είδη.

Πηγή: http://www.life2day.gr/2016/01/ios-tis-nuchteridas-kindunos-se-afriki-kai-asia/

..........................................

Κατασχέθηκαν σκαντζόχοιροι, νυχτερίδες και κάμπιες που προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση

9 Δεκεμβρίου 2013

Ενενήντα κιλά κρέατος από διάφορα ζώα, μεταξύ των οποίων σκαντζόχοιροι, γαζέλες, νυχτερίδες και κάμπιες, κατάσχεσε η αστυνομία της Γαλλίας από ένα κατάστημα τροφίμων στο Παρίσι.

Το κρέας προερχόταν από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και προοριζόταν για ανθρώπινη κατανάλωση.

Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος εξωτικών τροφών την πώληση κρέατος.

Το κρέας, το οποίο μεταφέρθηκε στο Παρίσι παράνομα, χωρίς επίσημα έγγραφα ή εγγυήσεις ασφαλείας, βρέθηκε στους καταψύκτες του καταστήματος.

Η είδηση προκάλεσε νέο κύμα διαμαρτυρίας στη Γαλλία, όπου τα εξωτικά ζώα χρησιμοποιούνται νόμιμα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Λίγες ημέρες νωρίτερα 200 ζώα διασώθηκαν από παράνομο σφαγείο έξω από το Παρίσι, το οποίο όπως γνωστοποιήθηκε ήταν πλημμυρισμένο στο αίμα, από το πάτωμα ως την οροφή.

Χήνες, πάπιες και κοτόπουλα βρέθηκα υποσιτισμένα, διψασμένα και στοιβαγμένα το ένα επάνω στο άλλο.

Τα ζώα θα διοχετεύονταν σε κινέζικα εστιατόρια.

Στη Γαλλία η παράνομη κατοχή ζώων επισείει ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο.


σχετικά:

Με αφορμή το κρούσμα "Λεπτοσπείρωσης" στην Ειδομένη: ΖΩΟ-ΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΙ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Αφρικανικό άγριο κρέας, Έμπολα και Ευρώπη,2010:μόνο στο Σαρλ Ντε Γκωλ κατασχέθηκαν 300 τόνοι σ'ένα χρόνο...Θέμα χρόνου η είσοδος μολυσματικών (πχ Έμπολα) στην ΕΕ;

Νέα Υόρκη: Ο αριθμός των αρουραίων ξεπέρασε τον πληθυσμό των ανθρώπων... (tips:βίντεο με το πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε Νότο και Ασία...τρώγοντας - η εκδοχή του surviving)

Σχέση (διασποράς) Έμπολα και κατανάλωσης άγριων ζώων

Ταξιδιωτική Οδηγία EE για ταξίδια στην Αφρική: μην τρώτε άγρια ζώα/θηράματα (την ίδια στιγμή μέσα στην ΕΕ διακινούνται χιλιάδες τόνοι απ' αυτά)

ΕΕ, συζήτηση Επιτροπής για "παράνομο εμπόριο κρέατος αγρίων (αφρικανικών) ζώων (2004) - και ενόψη ασθενειών όπως ο Έμπολα