«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Η Ιαπωνική εμπειρία (1ον, Όταν οι καταστροφές γης από το τσουνάμι και την Φουκουσίμα τους ώθησε στα υδροπονικά θερμοκήπια - 2ον, οι "πειραματισμοί" με τις "υπόγειες φάρμες")
Υδροπονικές επενδύσεις για την αναζωογόνηση της γεωργίας στην Ιαπωνία

Κινήσεις για την κατασκευή υδροπονικών «εργοστασίων κηπευτικών» αναπτύσσονται σε πληγείσες περιοχές της Ιαπωνίας, ως μέτρο για την αναζωογόνηση της Γεωργίας.

Η επιφάνεια του εδάφους έχει καταστραφεί σε πολλές παράκτιες περιοχές μετά από το Τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011. Στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει λύση η υδροπονική καλλιέργεια, που επιτρέπει στους αγρότες να καλλιεργούν προϊόντα χωρίς χώμα.
Η Butai Farm Co, εταιρία που καλλιεργεί ρύζι και κηπευτικά στο Sendai και άλλες περιοχές, σχεδιάζει την κατασκευή θερμοκηπίου 20 εκταρίων, το μεγαλύτερο στη Ιαπωνία. 

Περίπου 30 εκτάρια (300 στρέμματα) γεωργικών εκτάσεων της εταιρείας είχαν πλημμυρίσει από το τσουνάμι, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερα από 200 εκατομμύρια γιεν. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Hariu το εργοστάσιο μπορεί να παράγει 100 φορές περισσότερο την ποσότητα ρυζιού από τις παραδοσιακές τεχνικές στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με την ομάδα μελέτης, οι δαπάνες για την κατασκευή του εργοστασίου θα ανέλθει συνολικά σε περισσότερα από 5 δις γιεν (49 εκατ. ευρώ), αλλά η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία θα είναι κερδοφόρα, καθώς μπορεί να παρακάμψει τις εργασίες για την αφαλάτωση του εδάφους και μπορεί να καταστήσει πιο εύκολο να μπλοκάρει την ακτινοβολία.

Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει κοντά στο εργοστάσιο εγκαταστάσεις για την παρακολούθηση της ακτινοβολίας και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Η συνολική έκταση αναμένεται να είναι 50 εκτάρια (500 στρέμματα) και η παραγωγή να ξεκινήσει το επόμενο έτος, μετά την μίσθωση γεωργικής γης από όσους έχουν πληγεί από την καταστροφή.

Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξει η συμβατική γεωργία και η τρέχουσα εικόνα της γεωργίας στις πληγείσες περιοχές επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Hariu.Αναμένεται να προσλάβει για το έργο 500 περίπου άτομα.

Επίσης, η αλυσίδα εστιατορίων Saizeria Co. κατασκεύασε τον προηγούμενο μήνα ένα υδροπονικό θερμοκήπιο και ξεκίνησε με την καλλιέργεια τομάτας σε μια μονάδα 1.2 εκταρίων (12 στρεμμάτων) στο Wakabayashi Ward στο Sendai. Σύμφωνα με το Saizeria, η παραγωγή είναι τριπλάσια από ότι στη υπαίθρια καλλιέργεια. Απασχολούνται 11 ντόπιοι αγρότες ηλικίας 21 έως 42 ως εκπαιδευόμενοι.

Εν τω μεταξύ, στη πόλη Minami-Soma, μέρος του οποίου έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απαγόρευσης, σχεδιάζεται να διατεθούν μέσα στο 2012 περίπου 120 εκατ. γιεν (1,2 εκατ. ευρώ) για κατασκευή υδροπονικών θερμοκηπίων ( κηπευτικών, ανθέων, φρούτων και άλλων γεωργικών προϊόντων).

Η πόλη έχει ως στόχο να αλλάξει στον τομέα της γεωργίας, η οποία επί του παρόντος επικεντρώνεται στη παραγωγή ρυζιού, και να αυξήσει τα κηπευτικά το χειμώνα, καθώς και να χρησιμοποιήσει τμήμα της παραγωγής για σχολικά γεύματα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις επιδοτήσεις της κυβέρνησεις με την κατασκευή υδροπονικού θερμοκηπίου στην παράκτια ζώνη της πόλης. Για κάθε αποφυγή μολύνσεως του εδάφους, απαιτείται αυστηρά ελεγχόμενο, κλειστό και αποστειρωμένο περιβάλλον.

Η πόλη σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου υδροπονικού θερμοκηπίου 300 τ.μ έως τον Ιούλιο, με στόχο να επεκταθούν σε 100 στρέμματα την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τον Yakinobu Sato, εκπρόσωπο ενός γεωργικού συνεταιρισμού, 80% των 450 στρεμμάτων καταστράφηκε από το τσουνάμι, οι φήμες για την ραδιενέργεια ήταν έναακόμη πλήγμα για τα μέλη του συναιτερισμού. Οι ελπίδες πλέον είναι στραμμένες στην υδροπονία, η ¨καλλιέργεια σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες έχει προοπτικές¨και έχουν προσελκύσει πολλούς νέους αγρότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Πηγή: http://www.yomiuri.co.jp


..........................................

Ιαπωνία: Από τα γραφεία στα… υπόγεια χωράφια


Η ζωή ενός κατοίκου του Τόκιο, στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι γεμάτη άγχος και προβλήματα. Μάλιστα, η ασφάλεια των τροφίμων, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, η ανεργία και πολλά άλλα αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που ζουν στις κοσμοπλημμυρισμένες πόλεις γίνονται «αγρότες των πόλεων», καλλιεργώντας φυτά στις ταράτσες ψηλών κτιρίων ή ακόμη και στα υπόγεια αυτών!
Ένα τέτοιο παράδειγμα αγρότη είναι ο τριανταενάχρονος Kitazawa, ο οποίος εργάζεται στο κτίριο που παλαιότερα στεγαζόταν μια τράπεζα. Ο εν λόγω Ιάπωνας έχει μετατρέψει το υπόγειο του κτιρίου σε έναν καταπράσινο ζεστό κήπο με έντονη υγρασία.
Σήμερα ο Kitazawa είναι ένας από τους πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς σταθερό εισόδημα μετά την απόλυσή τους. Για πολλούς μήνες αναζητούσε εναγωνίως εργασία, μέχρι που κάποια μέρα αποφάσισε να καλλιεργήσει φρουτολαχανικά στο υπόγειο. «Στην αρχή αισθανόμουν πολύ περίεργα βλέποντας τον εαυτό μου να καλλιεργεί φυτά σε ένα υπόγειο, αλλά γρήγορα κατάλαβα ότι τα πράγματα είχαν πάρει καλό δρόμο», αναφέρει ο νεαρός Ιάπωνας.
Η υπόγεια εγκατάσταση μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία, την υγρασία και το φως αυτόματα ώστε τα λαχανικά να αναπτύσσονται σωστά κάτω από το έδαφος. 

Ο Kitawaza καλλιεργεί διαφορετικές ποικιλίες μαρουλιού σε μια από τις έξι υπόγειες φάρμες που υπάρχουν στο Τόκιο, και οι οποίες έχουν την όψη διαστημικού ερευνητικού εργαστηρίου, με γυάλινες πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα. Στις υπόλοιπες πέντε φάρμες καλλιεργούνται κυρίως τομάτες και κολοκύθες.
«Εμείς οι ενθουσιώδεις νέοι θέλουμε να ενισχύσουμε τον ιαπωνικό αγροτικό τομέα», αναφέρει η κα. Sayaka Itami, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Pasona που έχει κατασκευάσει τις υπόγειες αυτές φάρμες και προσθέτει πως «με τη δημιουργία αυτών των πρωτότυπων γεωργικών εγκαταστάσεων στην καρδιά του Τόκιο, στόχος μας είναι να στρέψουμε το ενδιαφέρον των νέων παιδιών προς τη γεωργία».
Η «αστική γεωργία» αποτελεί, παράλληλα, μια λύση για ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Τόκιο και λοιπές μεγαλουπόλεις, το λεγόμενο φαινόμενο της «αστικής ζέστης». Οι θερμοκρασίες στις πόλεις το καλοκαίρι εκτοξεύονται στα ύψη, λόγω των δομικών υλικών που απορροφούν τη ζέστη. 

Η ζέστη με τη σειρά της αυξάνει τη χρήση κλιματιστικών συσκευών, οι οποίες με τη δική τους σειρά προκαλούν μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τη μέση θερμοκρασία και επιδεινώνοντας συνεχώς το πρόβλημα.


.................................

Πανέμορφες υπόγειες φάρμες στο Τόκιο
Κάτω από τη μητρόπολη του Τόκιο βρίσκεται ένας μικρόκοσμος μιας γεωργικής επανάστασης. Υπάρχουν έξι χώροι αφιερωμένοι στη σπορά, την βλάστηση, και την ανάπτυξη των διάφορων λαχανικών.

Περισσότερα στις εικόνες που ακολουθούν