«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Οξυζενέ στην πληγή: Μύθος ή πραγματικότητα; Επιτρέπεται ή όχι;

"Αμυντικά κοψίματα" σε εμπλοκή με μαχαίρι
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ευρύτερα γνωστό ως οξυζενέ, χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αντισηπτικό για πληγές και κοψίματα.

Είναι πράγματι ορθή πρακτική η χρήση του ή υπάρχει καλύτερος τρόπος να απολυμάνετε ένα τραύμα;


Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τη χρήση οξυζενέ στις ανοιχτές πληγές, καθώς το διάλυμα επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης επειδή καταστρέφει τα υγιή κύτταρα του δέρματος που βρίσκονται γύρω από το τραύμα.

Σε περίπτωση μικροτραυματισμού, προτιμήστε να πλύνετε την πληγή με άφθονο νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, απλώστε λίγη βαζελίνη ώστε να προστατεύσετε την πληγή από τα μικρόβια και τοποθετήστε αυτοκόλλητο επίθεμα.

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν το τραύμα είναι πολύ βαθύ και βρίσκεται στα χέρια, το πρόσωπο, σε άρθρωση ή στα γεννητικά όργανα, εάν αιμορραγεί για περισσότερο από 20 λεπτά ή ξεπερνά σε μήκος τα 2 εκατοστά.

Πηγή: http://www.onmed.gr

σχετικά:


ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Αντισηψία,περιποίηση τραύματος, σύνθεση φαρμακείου (συλλογή διαφόρων κειμένων)

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Πολεμικά τραύματα, μολύνσεις, ασθένειες και ιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αρχαίοι στρατοί. Τι έκανε ο στρατός του Μ. Αλέξανδρου και τι των Ρωμαίων;

Τι τραύματα μπορεί να προκαλέσει το βλήμα από πυροβόλο όπλο και το μαχαίρι; Πως αντιμετωπίζει ο χειρουργός το διατιτραίνον τραύμα κοιλίας;

ΕΠΙΒΙΩΣΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΑΣ (από παντοειδείς συγκρούσεις, βλήματα,μαχαίρια,κλπ)- πρώτες βοήθειες

Πώς να σταματήσετε άμεσα μια "απλή πλην επίμονη αιμορραγία"

Επιβίωση - Μύθοι και Αλήθειες για τις Πρώτες Βοήθειες

Γιατί κάποιοι λιποθυμούν μόλις δουν αίμα;

Το τραύμα στο έγκλημα

Τραύματα από πυροβόλα όπλα

ΤΕΤΑΝΟΣ:Ο Νο1 κίνδυνος για το "πολεμικό τραύμα", από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα...(συμπτώματα,προφυλάξεις,αντιμετώπιση,επιδημιολογία)

Πολεμικό τραύμα σε καιρό ειρήνης

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Μέλι: (ως "κατάπλασμα") Βοηθά κατά των μολύνσεων και στην επούλωση πληγών (η εμπειρία των Αρχαίων Αιγυπτίων στα πολεμικά τραύματα και των δύο παγκ. πολέμων)

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Πώς Θα Καταλάβω Αν Μια Πληγή Έχει Μολυνθεί; (Μέρες δύσκολες που έρχονται και χωρίς γιατρούς και φάρμακα - αν δεν είσαι ισλαμιστής λαθροπρόσφυγας - μάθε τα κι αχρείαστα να' ναι)

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Αργή επούλωση τραυμάτων: Τι ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας