«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Το project της υπόγειας φάρμας του Λονδίνου (VIDEO)


Υπόγειες φάρμες

Δύο επιχειρηματίες σε συνεργασία με γνωστό σεφ κατασκεύασαν μια φάρμα παραγωγής φρέσκων οπωρολαχανικών στο Λονδίνο.

Η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός πως καλλιεργούνται μέσω υδροπονικής (70% λιγότερο νερό) και 33 μέτρα κάτω από τους δρόμους της πόλης!

Τα υπόγεια τούνελ που κατασκευάστηκαν ως καταφύγια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιούνται πλέον ως φάρμες.Οι σοδειές παράγουν υψηλής ποιότητας οπωρολαχανικά, ενώ δεν επηρεάζονται από τις κλιματικές συνθήκες και τις όποιες αλλαγές τους. Το περιβάλλον της καλλιέργειας είναι πλήρως ελεγχόμενο και άκρως φιλικό προς το περιβάλλον.

http://www.mobilenews.gr

...................................................
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ


Οι υπόγειες φάρμες του Λονδίνου -Εδώ καλλιεργούνται τα νέα οικολογικά προϊόντα που φτάνουν στα εστιατόρια [εικόνες]

Εναν έξυπνο τρόπο να αυξήσουν την κατανάλωση οικολογικού φαγητού βρήκαν δυο Βρετανοί επιχειρηματίες, που δημιούργησαν καλλιέργειες στην καρδιά του Λονδίνου.

Τριάντα τρία μέτρα κάτω από το έδαφος, με τη θερμοκρασία να μένει σταθερή στους 16 βαθμούς Κελσίου, μια καινοτόμα μορφή καλλιέργειας έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Όπως αναφέρει στο CNN, o ένας από τους δημιουργούς του πρότζεκτ Richard Ballard: «Δημιουργήσαμε ένα ιδανικό περιβάλλον για τα φυτά και μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σοδειά μέσα σε 7-21 μέρες που θα πηγαίνει κατευθείαν στην αγορά».

Πρόκειται για το νέο τρόπο παραγωγής στη Βρετανία, όπως αναφέρουν πολλοί σεφ που ήδη στρέφονται προς τα οικολογικά προϊόντα. Οι δημιουργοί έχουν σαν στόχο να αξιοποιούν το νερό της βροχής για το πότισμα των φυτών, για να διατηρούν τη σοδειά όσο πιο οργανική και κοντά στο περιβάλλον γίνεται.

Προς το παρόν υπάρχει ένα τουνελ στο οποίο καλλιεργούνται φακές, φασόλια και άλλα όσπρια, αλλά όπως φαίνεται, η ιδέα προσελκύει πολλούς επενδυτές, καθώς είναι και ένας πιο οικονομικός τρόπος να παράγεις τα προϊόντα σου από να αποκτήσεις τη δική σου φάρμα.

http://www.iefimerida.gr

.................................

Μια υπόγεια φάρμα αναπτύσσεται 33 μέτρα κάτω από τους δρόμους του Λονδίνου! [βίντεο]Κάτω από τους δρόμους του νοτιοδυτικού Λονδίνου, εξελίσσεται ένα πρωτότυπο και εμπνευσμένο πείραμα. Ο Richard Ballard και ο Steven Dring έχουν δημιουργήσει μια υπόγεια φάρμα, χρησιμοποιώντας ένα εγκαταλελειμμένοκαταφύγιο, το οποίο αγόρασαν από τα έσοδα καμπάνιας χρηματοδότησης από το πλήθος (crowd-funding) που συγκέντρωσε 1 εκατ. λίρες για την ενίσχυση του πρότζεκτ!
Σύμφωνα με τους ίδιους, τα προϊόντα τους είναι οργανικά, χωρίς φυτοφάρμακα ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να παράγουν μπρόκολο, αρακά, ρόκα, σκόρδο, σχοινόπρασο κ.ά. Μόλις επεκταθεί το πρότζεκτ φιλοδοξούν να έχουν ένα πλήρες... υπόγειο αγρόκτημα με πολλά είδη φρούτων και λαχανικών.

Όπως αναφέρει ο Richard Ballard, οι σύγχρονες μέθοδοι της βιομηχανοποιημένης γεωργίας δεν προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη και γι' αυτό είναι αναγκαίες νέες, καινοτόμες λύσεις για την επισιτιστική επάρκεια του πλανήτη.

Αν και η ιδέα μιας υπόγειας φάρμας φαντάζει αρκετά παράξενη και αντιφατική, οι δημιουργοί εξηγούν ότι το πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον επιτρέπει τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η ομάδα θα χρησιμοποιεί ένα σύστημα λαμπτήρων LED καθώς και ένα ειδικό σύστημα ελεγχόμενου ποτίσματος, ώστε να πετυχαίνουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ανάπτυξης των δέντρων και των φυτών.

Η φάρμα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2015, ενώ η ομάδα έχει ήδη κλείσει τις πρώτες συμφωνίες για να προμηθεύει με προϊόντα τα καταστήματα της περιοχής.


Βιβή Συργκάνη

.............................


Η underground φάρμα του Λονδίνου


Μια όχι και τόσο παραδοσιακή φάρμα θα εγκαινιαστεί σύντομα στο Λονδίνο, όχι στα προάστεια, ούτε σε κάποια αναπτυσσόμενη περιοχή σαν κοινοτικό πρότζεκτ, αλλά 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Στην υπόγεια φάρμα 8 στρεμμάτων θα καλλιεργούνται λαχανικά. Οι κυνικοί θα έλεγαν ότι τα περισσότερα μεγαλώνουν κάτω από τη γη ούτως ή άλλως.

Ονομάζοντάς το όλο εγχείρημα μια “διατροφική επανάσταση” που συντελείται κάτω από τα πόδια μας, οι Richard Ballard και Steven Dring, ιδιοκτήτες της Zero Carbon Food, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον δύο φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin chef, Michel Roux Jr. με σκοπό να ανοίξουν την υπόγεια φάρμα τους μέσα στο 2014.

Η φάρμα, η οποία φέρει τον κυριολεκτικό τίτλο Growing Underground, βρίσκεται κάτω από τη Βόρεια ή Μαύρη Γραμμή του Λονδρέζικου μετρό, κοντά στο σταθμό του Clapham. Στη φάρμα θα καλλιεργούνται φυλλώδη λαχανικά και βότανα με τη χρήση συστημάτων υδροπονίας και φωτισμού LED.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον chef Roux, οποίος διευθύνει το εστιατόριο Le Gavroche και έχει εμφανιστεί στο παρελθόν σε σόου όπως το Hell’s Kitchen, για την αρχική του εκτίμηση σχετικά με την πρόταση των Ballard και Dring, δήλωσε ευθαρσώς ότι πίστευε ότι ήταν τρελοί. Ωστόσο, όταν επισκέφθηκε τις σήραγγες με τις καλλιέργειες και δοκίμασε τα προϊόντα που παρήγαγαν, άλλαξε γνώμη. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός πως η αγορά για τέτοια προϊόντα είναι τεράστια, άρα και τα περιθώρια κέρδους πολύ μεγάλα.

Η ομάδα έχει διενεργήσει έρευνες τους τελευταίους 18 μήνες στη φάρμα, η οποία πάνω από όλα θα έχει και μηδαμινό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα με βάση τις εξαγγελίες της εταιρείας. Τα 30 μέτρα γης που χωρίζουν το περιβάλλον της φάρμας με το εξωτερικό περιβάλλον, διατηρούν τη θερμοκρασία των εγκαταστάσεων σταθερή στους 16 βαθμούς για όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη κατανάλωση ενέργειας. Σε δηλώσεις της η εταιρεία Zero Carbon Food δεσμεύεται να καλύψει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες με καθαρή ενέργεια και ενημερώνει ότι οι εγκαταστάσεις της απαιτούν 70% λιγότερο νερό σε σχέση με τις ανάλογες ανάγκες μιας παραδοσιακής υπαίθριας φάρμας.

Το να ενσωματώνεις τις γεωργικές καλλιέργεις στο αστικό περιβάλλον είναι πολύ λογικό, δηλώνει ο Ballard, συνονόματος με το γνωστό συγγραφέα δυστοπικών μελλοντικών τοπίων. Μαζί με το συνέταιρό του Dring, θα διαθέτουν τα προϊόντα τους στις αγορές, τα εστιατόρια και τους χονδρεμπόρους της περιοχής. Τα πρώτα προϊόντα θα διατεθούν τα τέλη του καλοκαιριού.

Η πρώτη σοδειά θα αποτελείται από αρακά, μπρόκολα, σκόρδα, σίναπι, ραπανάκια, κόλιανδρο και βασιλικό. Η Growing Underground θα καλλιεργεί ακόμα και βρώσιμα άνθη, αλλά και λαχανικά μινιατούρες. Στο δεύτερο στάδιο της ανάπτυξης των εγκαταστάσεων θα καλλιεργούνται μανιτάρια και κάποιες ποικιλίες ντομάτας.

Σε περιοχές της Κίνας υπόγειες καλλιέργειες πραγματοποιούνται εδώ και πολύ καιρό. Το κατά πόσο αποτελούν το μέλλον των καλλιεργειών, αυτό παραμένει ανοικτό προς δοκιμή και συζήτηση.

Κείμενο: Χριστοφή Μαριάννα

http://www.toarkoudi.gr