«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Στρατιώτες Χωρίς Ψυχή (στρατιωτικά ρομπότ με δικαίωμα "αυτόνομου φονικού πυρός")Στρατοί σε όλο τον κόσμο προχωρούν στην ανάπτυξη ενόπλων αυτόνομων ρομπότ

Όλο και περισσότερο, οι μηχανές διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις και χρησιμεύουν ως μηχανικά υποζύγια πάνω από αφιλόξενα εδάφη, ενώ άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα βοηθούν γιατρούς ή εκτονώνουν εκρηκτικά. Αλλά όταν πρόκειται για οπλισμένα συστήματα, οι κυβερνήσεις έχουν μέχρι σήμερα διατηρήσει ως χειριστές τους ανθρώπους. Τώρα, στρατοί σε όλο τον κόσμο προχωρούν στην ανάπτυξη ενόπλων αυτόνομων ρομπότ με ικανότητα να χρησιμοποιούν θανατηφόρα ισχύ από μόνα τους.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών , το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει οπλικά συστήματα με διάφορους βαθμούς αυτονομίας .

Από το 2010, για παράδειγμα, ένοπλα ρομπότ φρουροί με αυτόνομους αισθητήρες και συστήματα στόχευσης κάνουν περιπολίες στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Νότιας Κορέας.

Αν και οι άνθρωποι είναι ακόμα πίσω από τα χειριστήρια, το στρατιωτικό δόγμα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πλήρως αυτόνομα όπλα στο μέλλον. Η Οδηγία του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για τα Αυτόνομα Όπλα επιτρέπει στους υφυπουργούς Άμυνας, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρακάμψουν τον κανόνα ότι τα όπλα παραμένουν υπό νοήμονα ανθρώπινο έλεγχο. 

Και οι μηχανές εξαπλώνονται: Η Ινδία είναι η τελευταία χώρα που ξεκινά ανοιχτά ένα πρόγραμμα για να αναπτύξει πλήρως αυτόνομους ρομποτικούς στρατιώτες.

Το επιχείρημα υπέρ των αυτόνομων οπλικών συστημάτων που περισσότερο επηρεάζει το κοινό είναι η πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους στρατιώτες.
Η προστασία των στρατευμάτων, όχι η προστασία των πολιτών, ήταν η πιο συχνή αιτία που δινόταν από το 10% των ερωτηθέντων που υποστηρίζουν σθεναρά τη χρήση των αυτόνομων όπλων.
Αλλά το θέμα δεν έχει μεγάλη πολιτική βαρύτητα, δεδομένου ότι πολλοί από το στρατιωτικό προσωπικό δεν συμφωνούν. Στην ίδια έρευνα, στρατιωτικό προσωπικό, βετεράνοι καθώς και εκείνοι που έχουν μέλη της οικογένειάς τους στον στρατό ήταν πιο έντονα αντίθετοι στα αυτόνομα όπλα από όσο το ευρύ κοινό, με την υψηλότερη αντίθεση να εντοπίζεται στους εν ενεργεία στρατιωτικούς.
Πράγματι, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων έχουν καταγράψει πρόσφατα μια σειρά από πειστικά επιχειρήματα κατά των αυτόνομων όπλων, συμπεριλαμβάνοντας και την ιδέα ότι ο λεγόμενος ηθικός πολεμιστής προϋποθέτει την ανάληψη κινδύνων υπέρ των πολιτών καθώς και ανθρώπινη ηθική κρίση.

Έτσι, αν μια σύνοδος για την απαγόρευση της χρήσης των ρομπότ δολοφόνων γίνει η επόμενη μεγάλη πολυμερής συνθήκη ελέγχου εξοπλισμών, δεν θα είναι λόγω των φθηνών τακτικών εκφοβισμού, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. 

Ούτε θα είναι επειδή οι πολιτικοί φορείς έχουν ήδη συγκεντρωθεί, ούτε επειδή τα όπλα κατ’ ανάγκη παραβιάζουν τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές. Θα είναι επειδή η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών βασίστηκε σε μια σοβαρή και διάχυτη ηθική πεποίθηση: ότι απλώς επειδή μπορούμε να κάνουμε κάτι, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να το κάνουμε.

premium.paratiritis.gr


σχετικά:

Ο Άνθρωπος Ρομπότ

Ανδροειδή: Πιο κοντά από ότι νομίζουμε;

Δηλαδή,σκοπεύεις να ανταγωνιστείς αύριο τα "ρομπότ" χωρίς να "πειράξεις" τίποτα επάνω σου;Είσαι σίγουρος;

Μετά το Homo Sapiens τι; (Υπερ)Άνθρωπος-Cyborg-Υβρίδια-Ρομπότ

Θα Έπρεπε να μας Ανησυχεί ο Ερχομός των «Φονικών Ρομπότ»;

Η άνοδος των ρομπότ: Η τεχνητή νοημοσύνη νέα απειλή για την ανθρωπότητα

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ίσως το χειρότερο λάθος της ιστορίας, του Στίβεν Χόκινγκ

Καλώς τα μας!(Και περαστικά δεν θα 'ναι πάντως) Ο εφιάλτης της τεχνητής (και δη "αυτοεξελισσόμενης - με γεωμετρική πρόοδο υποθέτω") νοημοσύνης είναι ήδη εδώ...Ρομποτικό μυαλό αποκτά δεξιότητες σερφάροντας στο διαδίκτυο...και εγεννήθη Matrix?

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το τεστ του... Alan Turing

Η κυριαρχία των μηχανών: Τεχνητή νοημοσύνη και το τέλος της ανθρώπινης κυριαρχίας

Η τεχνητή νοημοσύνη «το μεγαλύτερο γεγονός, ίσως όμως το τελευταίο»

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη δυνητικά πιο επικίνδυνη από τα πυρηνικά”

Υπολογιστής ξεγέλασε τους ανακριτές του και τους έκανε να πιστέψουν πως είναι 13χρονο αγόρι (η "τεχνητή νοημοσύνη" είναι ήδη εδώ;)