«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

ΕΠΙΒΙΩΣΗ/Σαλιγγαροτροφία "ανοιχτού και κλειστού τύπου" - U.N.E. SALIPAP: η Ελληνική και η Ιταλική εμπειρία...


Τεχνική έκθεση


«Εγκατάσταση μονάδας προστατευμένου εκτροφείου σαλιγκαριών προστατευμένου βιολογικού κύκλου»

SALIPAPCO

Περιεχόμενα


Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στο σαλιγκάρι.......

Κεφάλαιο 1.1 : Πλεονεκτήματα του Helix Aspersa

Κεφάλαιο 1.2 : Βιολογικά χαρακτηριστικά Helix Aspersa

Κεφαλαίο 2 : Η ιστορία της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα

Κεφάλαιο 3 : περιγραφή συστήματος

Κεφάλαιο 3.1: αναπαραγωγικός κύκλος

Κεφάλαιο 4 : πλεονεκτήματα συστήματος

Κεφάλαιο 4.1: προοπτικές

Κεφάλαιο 4.2 : Συγκομιδή

Κεφάλαιο 4.3: Μεταποίηση

Κεφάλαιο 5 : Περιβαλλοντολογική μελέτη – προστασία

Κεφάλαιο 5.1: Κατασκευή

Κεφάλαιο 5.2: Χημικά προϊόντα

Κεφάλαιο 5.3: Σύσταση και απορρόφηση περιττωμάτων

Κεφάλαιο 5.4: Άρδευση

Κεφάλαιο 6 : Συμπεράσματα

Κεφάλαιο 7 : Συμπληρωματικά στοιχεία


............................................


Κεφάλαιο 1 : Εισαγωγή στο σαλιγκάρι


Τα σαλιγκάρια εμφανίστηκαν στη γη, σε υδάτινο περιβάλλον, εκατομμύρια χρόνια πριν. Το όνομά τους χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή και είναι υποκοριστικό του Σάλιαγκα από το σάλιο-βλέννα που απλώνει κατά την κίνησή του. Είναι από τα πρώτα γνωστά είδη ζώων στον κόσμο, ανήκει στη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κατηγορία μετά τα έντομα, που ονομάζεται Γαστερόποδα Πνευμονοφόρα Μαλάκια. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η προσαρμογή τους σε ποικίλες συνθήκες ζωής καθώς και η αύξηση τους με λογαριθμική ακρίβεια.

Από κείμενα που διασώζονται από την αρχαία εποχή, διαπιστώνει κανείς ότι ο ρόλος του σαλιγκαριού υπήρξε καθοριστικός για την εξέλιξη πολλών επιστημών.

Για παράδειγμα ο Ιπποκράτης εκτίμησε και μελέτησε πρώτος τις ιδιότητες της βλέννας που εκκρίνει το σαλιγκάρι για προστασία των αυγών και δική του. Όπως ο ίδιος αναφέρει στα κείμενά του, η βλέννα καταπολεμά την ξηρασία του ανθρώπινου δέρματος, το ανακουφίζει και το καταπραΰνει από ερεθισμούς και εάν η επάλειψη γίνει τακτική, το δέρμα διατηρείται καθαρό και λαμπερό.

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος μελέτησε τη δομή των κοχυλιών και διατύπωσε τον χρυσό κανόνα (Golden Rectangle).

Ο Αρχιμήδης συνέβαλε στην ιδέα του «Ατέρμονα Κοχλία».

Σημαντικός επίσης υπήρξε και ο ρόλος τους στη διατροφή και στη γαστρονομία από αρχαιοτάτων χρόνων. Πολλάκις έχει αναφερθεί ότι τα σαλιγκάρια αποτελούσαν το κύριο γεύμα στην καθημερινή διατροφή των φτωχών και πλούσιων Ελλήνων. Από τα τέλη του 19ου αιώνα η κατανάλωση τους αυξήθηκε κατά κόρον εξαιτίας της συστηματικής προβολής της γαστρονομικής τους αξίας. Υπάρχουν πολλά είδη βρώσιμων σαλιγκαριών, στην αγορά ωστόσο το επικρατέστερο είδος στην παγκόσμια κατανάλωση και στις gourmet κουζίνες είναι το Helix Aspersa Muller που πήρε τ’ όνομά του από το διάσημο Φυσιοδίφη Δανό O.F. Muller το 1774 και στα λατινικά σημαίνει «βιαστικό σαλιγκάρι».

Το όνομα Helix Aspersa διατηρείται σε πολλές επιστημονικές αναφορές και ειδικά σε επίπεδο ζωοτεχνικό και εμπορικό. Στα ελληνικά αναφέρεται ως «κρητικός κοχλιός».

Το κρέας τους αποτελεί λιχουδιά για τους γευσιγνώστες. Χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης κατά τη διάρκεια και την προετοιμασία πριν την κατανάλωση τους. Γίνονται δύσπεπτα όταν σερβίρονται με σάλτσες πλούσιες σε λίπη, όταν δεν είναι καθαρά και όταν δεν είναι απαλλαγμένα από το σάλιο τους.

Κεφάλαιο 1.1: Τα πλεονεκτήματα του Helix Aspersa Muller


- Η αναπαραγωγική του ικανότητα.

- Η γρήγορη και πρώιμη ανάπτυξη του.

- Δε θορυβεί είναι άοσμο και δε ρυπαίνει το περιβάλλον.

- Ικανότητα προσαρμογής σε ποικίλους περιβάλλοντες χώρους.

- Περιέχει ποικίλες και ευεργετικές ιδιότητες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το οικοσύστημα που ζει.

- Χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

- Δε μεταδίδει ασθένειες. Έχει την ικανότητα να τις μεταβολίζει.

- Περιέχει δέκα φορές λιγότερα βακτήρια σε σύγκριση με άλλα κρέατα.

- Έχει μεγάλη θρεπτική αξία (για την οποία θα αναφερθούμε αναλυτικά στην πορεία).

- Εκμετάλλευση τόσο του κρέατος όσο και του κελύφους του.

- Σάρκα 55%-75% του βάρους του, με αποτέλεσμα ένα πλούσιο σε ποσότητα προϊόν.

- Διατηρείται φρέσκο για 60 και πλέον μέρες.

- Έχει άριστη συμπεριφορά και προσαρμογή σε υψηλούς συνωστισμούς που επικρατούν σε συνθήκες εκτροφής.

- Αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% της ποσότητας των βρώσιμων σαλιγκαριών που καταναλώνονται σήμερα.

- Δίνει μεγαλύτερες εγγυήσεις εκτροφής και μεγαλύτερους αριθμούς από άλλα είδη.

- Η χονδρική τιμή πώλησης του στην ελληνική και εμπορική αγορά είναι υψηλή σε σχέση με τα άλλα είδη.

- Προτιμά περιοχές με υψόμετρο < 500-800 μ.

- Φοβάται το κρύο (παγετούς και χιονοπτώσεις).

- Τρέφεται κυρίως τη νύκτα.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ HELIX ASPERSA


Το είδος HELIX ASPERSA, το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κατανάλωση από τα βρώσιμα είδη σαλιγκαριών, φέρει ένα βιολογικό προφίλ με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Συναντάται σε πολλούς και διαφορετικούς βιότοπους με προτίμηση τις υγρές περιοχές καθότι υποφέρει από το ξηρό κλίμα. Σταματάει να κινείται εάν η θερμοκρασία είναι σταθερά κάτω από 12 βαθμούς κελσίου και πάνω από 26.

Προτιμά εδάφη πλούσια σε ασβέστιο το οποίο χρησιμοποιεί για την κατασκευή και αναδόμηση του κελύφους του καθώς και για τις αναπαραγωγικές του δραστηριότητες.

Εκκρίνοντας μία όξινη ουσία από το πέλμα του καταφέρνει να διαλύσει ασβεστούχες επιφάνειες ανόργανων ουσιών και να τις εκμεταλλευτεί.

Τα όξινα με χαμηλό PH εδάφη δεν ευνοούν τη διαβίωσή του.

Οι φυσιολογικές λειτουργίες των σαλιγκαριών επιτελούνται από τη δύση του ηλίου έως τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, κατατάσσεται δηλαδή στους νυκτόβιους οργανισμούς, αφού σε αυτό το μεσοδιάστημα επικρατούν συνήθως οι ιδανικές θερμοκρασίες για το βιολογικό του κύκλο. Την ημέρα βρίσκονται υπό σκιά ή μέσα στις φωλιές τους οι οποίες τους προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωσή τους και δραστηριοποιούνται μόνον όταν βρέχει ή έχει συννεφιά.

Θεωρούνται ζώ πολυφάγα και μπορούν ν’ απορροφήσουν σε 24 ώρες τροφή σχεδόν ίση με το μισό του βάρους τους. Μπορούν όμως ν’ αντέξουν και χωρίς τροφή έναν ολόκληρο χρόνο.

Τρέφονται με νεκρή φυτική ύλη αλλά και με χλωρά φυτά όπως φύλλα και βλαστούς (στις ελεγχόμενες παραγωγές ικανοποιούν τις ανάγκες τους επίσης και με ειδικά σιτηρέσια). Το νερό που χρειάζονται το παίρνουν από την τροφή ή μέσω του δέρματος του πόδα τους. Σε διάστημα 6 ωρών έχουν την ικανότητα ν’ απορροφήσουν νερό, ποσότητας ίσης με το μισό βάρος του σώματός τους. Αναλύσεις έδειξαν πως η περιεκτικότητα σε νερό αγγίζει το 85% στο σώμα και τ’ αυγά τους.

Παρατηρώντας το σαλιγκάρι σε περιόδους παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών, διακρίνει κανείς ότι το στόμιό του καλύπτεται από μια ζελατινώδη ουσία. Αυτή η πλούσια σε ασβέστιο ουσία, όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα στερεοποιείται δημιουργώντας μια μεβράνη, το λεγόμενο ΕΠΙΦΡΑΓΜΑ.

Για λόγους ασφαλείας το σαλιγκάρι κατασκευάζει εσωτερικά και δεύτερο επίφραγμα και εν συνεχεία και ένα τρίτο. Μεταξύ αυτών των μεμβρανών υπάρχει κενό πάχους 2-3 χιλιοστών που λειτουργεί ως θερμική μόνωση και αποθήκη αέρα.

Κατά τη διάρκεια της Διάπαυσης (η οποία είναι περίοδος αδρανοποίησης απαραίτητη για την επιτυχία της αναπαραγωγής και η οποία δεν πρέπει να συγχέεται με τη νάρκη), οι βιολογικές δραστηριότητες του σαλιγκαριού μειώνονται στο ελάχιστο.

Το ζώο χρησιμοποιεί τα αποθέματα του λίπους και σταδιακά χάνει βάρος της τάξεως του 15 – 25%. Όσον αφορά στην αναπνευστική του λειτουργία, χρησιμοποιεί τον αέρα του πρώτου θαλάμου ο οποίος επαρκεί για πολλές εβδομάδες. Λίγο πριν εξαντληθεί η ποσότητα του αέρα, τρώει το πρώτο επίφραγμα και αναπνέει τον αποθηκευμένο καθαρό αέρα του δευτέρου θαλάμου. Σε κάποιες περιπτώσεις λόγω έντονου στρες και κακής διατροφής, το σαλιγκάρι σχηματίζει αντί για ασβεστώδες, υμενώδες επίφραγμα. Τα ποσοστά επιβίωσης αυτών των σαλιγκαριών κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι μηδενικά.

Η επανεκκίνηση των βιολογικών λειτουργιών των σαλιγκαριών δεν είναι η ίδια για έναν ολόκληρο πληθυσμό. Κάποια ξυπνούν νωρίτερα και κάποια άλλα αργότερα (σχετίζεται με την ηλικία του κάθε σαλιγκαριού). Η υψηλή σχετικά υγρασία προκαλεί την επαναδραστηριοποίησή τους.

Θαυμαστό χαρακτηριστικό τους είναι η κυματοειδής κίνησή τους με την οποία μεταφέρουν το βάρος τους και καλύπτουν αποστάσεις. Έχει παρατηρηθεί πως σε διάστημα μιας ώρας μπορούν να διανύσουν από 8 – 15 μέτρα απόσταση.

Χάρη στη βλέννα που εκκρίνει ο πόδας τους, αποφεύγονται τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της κίνησης σε σκληρές επιφάνειες. Η κολλώδης ιδιότητα της βλέννας τα βοηθάει να σύρουν το βάρος του σώματός τους 10 φορές καθέτως και 50 φορές οριζοντίως προστατεύοντάς τα επίσης από δυνητικά επικίνδυνα έντομα όπως τα μυρμήγκια.

Τα σαλιγκάρια χαρακτηρίζονται ανεπαρκώς ερμαφρόδιτα.

Αν και διαθέτουν ταυτόχρονα θηλυκά και αρσενικά όργανα αναπαραγωγής, για την γονιμοποίησή τους πρέπει να ζευγαρώσουν με άλλο σαλιγκάρι ή γυμνοσάλιαγκα φερνοντας σε επαφή τα αντίθετα γεννητικά τους όργανα. Εκκρίνοντας φερορμόνες οι οποίες δημιουργούν ιδιαίτερη οσμή και προκαλώντας το ένα το άλλο με το λεγόμενο «ακόντιο» ή «βέλος του έρωτα», αναγνωρίζονται, ερωτοτροπούν και ζευγαρώνουν.

Περίπου 15 ημέρες μετά το ζευγάρωμα κάθε σαλιγκάρι γεννάει 60 – 120 αυγά διαμέτρου 3 χιλιοστών, τα οποία περιβάλλονται από ζελατινώδη θήκη και καλύπτονται από μια ασβεστώδη ουσία που τα προστατεύει. Η διάρκεια ωοαπόθεσης είναι 15 – 24 ώρες περίπου, ενώ η διάρκεια επώασης είναι ένας μήνας.

Το εσωτερικό του αυγού περιέχει ένα μικρό σαλιγκάρι όμοιο σε χαρακτηριστικά με το γεννήτορά του.

Αναπτύσσεται απορροφώντας σιγά τη λέκιθο και όταν καταλάβει τον εσωτερικό χώρο του αυγού, η εκκόλαψη πλησιάζει. Το νεογέννητο είναι αμέσως ικανό να κινείται και να τρέφεται. Αρχικά τρέφεται με το κέλυφος του αυγού που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Τα νεογνά έχουν ταχύτατη ανάπτυξη και το αρχικό βάρος τους προσδιορίζεται στα 0,02 γραμμάρια.

Ο ρυθμός αύξησης των νεογέννητων και ο χρόνος ωρίμανσης του γεννητικού τους συστήματος, εξαρτώνται από:

Τις κλιματικές συνθήκες
Τη βιομάζα τους στο χώρο
Τη διατροφή τους σε ποιότητα και ποσότητα
Την ποιότητα του εδάφους – όπως % ασβεστίου, άμμου, PH, κτλ
Το φωτοπεριοδισμό

Έχουν παρατηρηθεί ζευγαρώματα χωρίς όμως την απόθεση αυγών (σε νεαρά άτομα δεν υπάρχει ωρίμανση ωαρίων). Έχει επίσης παρατηρηθεί να ζευγαρώνουν μια φορά αλλά η απόθεση αυγών να γίνεται σε μια ή περισσότερες δόσεις. Πριν την ωοαπόθεση μέσα στο έδαφος (7 – 10 cm βάθος), το σαλιγκάρι αυξάνει το βάρος του, μένει ακίνητο και το σώμα του διογκώνεται.

Το βάρος ενός αναπτυγμένου HELIX ASPERSA υπολογίζεται περί τα 18 – 22 γραμμάρια και η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 4 – 7 έτη ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται.

Κεφάλαιο 2: Ιστορία της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα.


Πέρασαν πάνω από εκατό χρόνια από τότε που γεννήθηκε η σαλιγκαροτροφία. Στη χώρα μας όμως, η οργανωμένη εκτροφή σαλιγκαριών κάτω από τη σκέπη επίσημων ινστιτούτων του εξωτερικού, κυρίως της Ιταλίας, υπάρχει λιγότερο από δέκα χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια η σαλιγκαροτροφία κατέχει τη μερίδα του λέοντος ως προς το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για νέες ή εναλλακτικές καλλιέργειες.

Ο πολλαπλασιασμός των εκτροφείων μετέτρεψε όλους τους εκτροφείς σαλιγκαριών σε προμηθευτές σαλιγκαριών προς αναπαραγωγή (γεννητόρων). Δημιουργήθηκαν έτσι εκτροφεία σε μέρη και χώρους αδιανόητους καταδικασμένα εξ αρχής να αποτύχουν.

Όλοι οι εκτροφείς έγιναν απλά έμποροι και αυτός ο φαύλος κύκλος, σε καμία περίπτωση, δεν αύξησε τις εξαγωγές σαλιγκαριών. Η σαλιγκαροτροφία διαδόθηκε σαν δευτερεύουσα δραστηριότητα και η ελλιπής παραγωγή που παρατηρείται έως σήμερα, δικαιολογείται με αμφιλεγόμενα προσχήματα.

Τα εκτροφεία ανοιχτού τύπου στη χώρα μας, έχουν μια έκταση με μέσω όρο 6-7στρ. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εκτροφείων σταματάει ή αναστέλλει τη λειτουργία τους, διότι τα προβλήματα με τις μικρές παραγωγές παραμένουν. Μάλιστα κανείς δεν επιχειρεί να τα λύσει μιας και τα σαλιγκάρια που προορίζονται για το εγχώριο ή εξαγώγιμο εμπόριο βρίσκονται πολύ εύκολα από χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης συλλεγόμενα σε ελεύθερη μορφή και τιμές ανταγωνιστικές.

Οι προβληματισμοί που περιορίζουν την εξάπλωση της υγιούς σαλιγκαροτροφίας και της επαγγελματικής άνθησης που θα αποφέρουν κέρδη, μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
Ελλιπείς γνώσεις πάνω στη διαχείρηση των σαλιγκαριών.
Συχνές τροποποιήσεις και αλλάγες στο φυτικό περιβάλλον.
Εχθροί κυνηγοί των σαλιγκαριών (έντομα, πτηνά, τρωκτικά κ.α.)
Κλιματικοί παράγοντες.
Μακρύς βιολογικός κύκλος
Μεγάλες μαζικές αποδράσεις από τις περιφράξεις.
Χάσιμο από 80-90%.

Οποιαδήποτε ζωοτεχνική μονάδα, είναι σε θέση να υπολογίσει εβδομάδες πριν την παράδοση του προιόντος. Ο σαλιγκαροτρόφος όμως αναγκάζεται να σκέφτεται συνεχώς:

1. «Εάν θα έχει πρόωρη άνοιξη»

2. «Εάν θα έχει μικρό-καθυστερημένο χειμώνα»

3. «Εάν θα έχω άνοιξη χωρίς παγωνιές»

4. «Εάν θα έχω ήπιο καλοκαίρι χωρίς καύσωνες»

5. «Εάν θα βρέχει συχνά»

6. «Εάν θα έχω καλή βλάστηση»

7. «Εάν θα καταπολεμήσω τα τρωκτικά»

8. «Εάν θα καταπολεμήσω τα έντομα κυνηγούς»

Εν κατακλείδι, τα πολλά «Εάν» θα αποφασίσουν για τη εναπομείνασα παραγωγή που θα είναι σε θέση να διαθέσει.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


Μιλώντας για προστατευμένο εκτροφείο υπερυψωμένου τύπου, εντατικής βιολογικής καλλιέργειας ολοκληρωμένου κύκλου: ζευγάρωμα, εναπόθεση αυγών, γέννηση, απογαλακτισμός και πάχυνση.

Πρωταρχική διατροφή με βάση αλεσμένα δημητριακά και με συμπληρωματική διατροφή βλάστηση που καλλιεργείται πάνω στις υπερυψωμένες ενότητες.

Η κατασκευή προστατεύεται με δίχτυ σκίασης – προστασία από διαφυγή και επιπλέον με βάση την εποχή και την τοποθεσία, με πλαστικό φιλμ (θερμικό πανί) ΤΝΤ.

Οι υπερυψωμένες ενόητες (80 – 90 εκατοστά από το έδαφος) γεμίζονται με ειδικό χώμα ύψους 20 εκατοστών.

Σύστημα ποτίσματος εναέριο ελαφριάς βροχής.

Το εκτροφείο σχεδιάζεται με βάση μια μαθηματική φόρμουλα με αναφορά στα τετραγωνικά μέτρα που προορίζονται για τον τομέα πάχυνσης αναπαραγωγή και η πάχυνση γίνονται σε διαφορετικό περιβάλλον.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:


Τα υλικά κάλυψης, μας προστατεύουν εξ ολοκλήρου από πτηνά, έντομα, από απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του λήθαργου και του ξυπνήματος.

Καταφέρνουμε να καθυστερούμε το χειμώνα και να προλαβαίνουμε την άνοιξη με μια μεγάλη αύξηση της περιόδου βόσκησης. Επίσης, προστατευόμαστε από τη ξηραντική δράση του αέρα που θα μπορούσε να μηδενίσει ή να μειώσει την περίοδο εκτροφής η οποία διευκολύνεται με το πότισμα.

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ:


Με την ανύψωση των ενοτήτων, προστατευόμαστε εξ ολοκλήρου από τα επίγεια έντομα και τους κυνηγούς. Όλες οι φάσεις διαχείρισης και συγκομιδής γίνονται σε όρθια θέση με μια αξιοσημείωτη εξοικονόμηση εργασίας καθιστώντας την εργασία πιο ξεκούραστη και ευχάριστη.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΜΑ:


Το χώμα που μπαίνει στις υπερυψωμένες ενότητες απολυμαίνεται, διορθώνεται και έρχεται στο ιδανικό ph με έλεγχο της σύνθεσής του και της δομής του για να διευκολύνεται το σκάψιμο της φωλιάς και να βοηθάει στην έξοδο προς την επιφάνεια των νεογέννητων σαλιγκαριών.

Το χώμα δεν χρειάζεται να αναπληρωθεί ή να αλλαχθεί ποτέ. Οι οργανικές ουσίες από τα περιττώματα και τα υπολείμματα των φυτών καθιστούν το χώμα πάντα κατάλληλο (βλ. κεφ. 5.3).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ


Η αναπαραγωγή προγραμματίζεται με βάση την περίοδο συγκομιδής.

Τα σαλιγκάρια προς αναπαραγωγή πρέπει να προέρχονται από μια φάση ληθαργική και ελεγχόμενη και να μην έχουν ξεπεράσει τις τρεις εναποθέσεις (στο παρελθόν).

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ:


- Είναι προτιμότερο η αναπαραγωγή να γίνεται σε διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο της πάχυνσης.

- Απολύμανση, σπορά, εναπόθεση ταϊστρών και ζώνες κάλυψης-προστασίας.

- Σπορά με σέσκουλο, ραδίκι και ελαιοκράμβη.

- Με βλάστηση περίπου 15 – 20 εκατοστών σε ύψος, να εναποτίθενται οι μάνες με πυκνότητα 120 μάνες ανά τετραγωνικό μέτρο κατανέμοντας ταυτόχρονα με την εναπόθεση των γεννητόρων και τα άλευρα στις κατάλληλες ταΐστρες.

- Αφού έχουμε δει τα πρώτα ζευγαρώματα, προχωράμε με τη μεγίστη προσοχή στην απολύμανση και στη σπορά στο τομέα της πάχυνσης.

- Με τις πρώτες γεννήσεις, να αποσύρονται οι ταΐστρες και να διανέμεται το άλευρο σκορπισμένο μέσα στη βλάστηση.

- Οι γεννήτορες πρέπει να αποσυρθούν αφού πρώτα έχει εκτιμηθεί το ποσοστό γεννήσεων, η περίοδος και η πυκνότητα των ζευγαρωμάτων και η περίοδος από το πρώτο εντοπισμό νεογέννητων.

- Αφού έχετε αποσύρει τις γεννήτορες, να ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά των νεογέννητων στον τομέα της πάχυνσης.

ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΡΩΝ:


Σε κάθε ενότητα αναπαραγωγής, τοποθετούμε 120 γεννήτορες.

Αυτή η πυκνότητα επιτρέπει να έχουμε υψηλό ποσοστό ζευγαρωμάτων με γονιμοποίηση στο 95% των ατόμων.

Επιπλέον καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα την περίοδο εναπόθεσης αυγών και γεννήσεων.

Επιπλέον μπορούμε να ελέγξουμε το χάσιμο παραγωγής που προκαλείται από: θνησιμότητα γονέων, μη γονιμοποίηση, αυγά επιφανείας, αυγά που δεν έχουν ανοίξει, πάθηση ροζ αυγού, μετακίνηση-μεταφορά από την αναπαραγωγή στην πάχυνση.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΑΙΣΤΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:


Tα νεογέννητα σαλιγκάρια τοποθετούνται πάνω στις ταΐστρες καθιστώντας πολύ δύσκολο το καθάρισμά τους και τη χορήγηση των σιτηρεσίων. Σε αυτή τη φάση του απογαλακτισμού (φάση ανάπτυξης) είναι πολύ σημαντικό να τρέφονται με το διασκορπισμένο αλεύρι που υπάρχει πάνω στα φυτά αφομοιώνοντας ταυτόχρονα την ελαφριά βλάστηση.

Είναι άλλο τόσο σημαντικό να τρέφονται μασώντας τα σιτηρέσια που είναι διασκορπισμένα στο έδαφος γιατί έτσι αφομοιώνουν και τη βακτηριακή χλωρίδα της επιφάνειας του χώματος που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και το σχηματισμό αντισωμάτων στο έντερο.

Τέλος βρίσκουν με μεγαλύτερη ευκολία την τροφή χωρίς να κάνουν μεγάλες μετακινήσεις.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΝΕΣ:


Σεβόμενοι αυστηρά τους χρόνους μεταφοράς, θα παράγουμε μια και μόνη γενιά η οποία θα έχει ιδανική πυκνότητα για τον τομέα πάχυνσης.

Κεφάλαιο 4: Πλεονεκτήματα του συστήματος 


- Άριστη προστασία από όλα τα έντομα του εδάφους, πτηνά, τρωκτικά, απότομες κλιματολογικές αλλαγές.

- Δημιουργία συνθηκών άνοιξης και πρόληψη χειμερινών συνθηκών με αξιοσημείωτη αύξηση περιόδου εκτροφής που επιτρέπει να κλείνει ο κύκλος σε 20-24 εβδομάδες από τις γεννήσεις για το είδος Helix Aspersa.

- Η ειδική κάλυψη στις ενότητες εμποδίζει κάθε φυγή.

- Όλες οι φάσεις διαχείρισης γίνονται σε όρθια θέση. Η απόδοση σε κιλά ανά ώρα του προϊόντος που έχει συληθεί είναι πολύ μεγαλύτερη (σε σχέση με το ανοικτό εκτροφείο) με μια αξιοσημείωτη εξοικονόμηση εργασίας. Το προϊόν είναι εύκολα προσδόκιμο και η δουλειά πιο ξεκούραστη.

- Η σχέση μεταξύ βλέννας και καθαρής επιφάνειας είναι 1/0.7 σε αντίθεση με το 1/0.3 των εκτροφείων ανοιχτού τύπου.

- Πολύτιμες παραγωγές και σε περιόδους εκτός εποχής.

- Εξάλειψη εργασιών του εδάφους σε όλη την έκταση του αγροτεμαχίου.

- Εξάλειψη ή δραστική μείωση των φαρμάκων-απολυμαντικών κτλ που οφείλεται στις καλύτερες συνθήκες του προστατευόμενου περιβάλλοντος.

- Δυνατότητα εκτροφής σαλιγκαριών με εξαιρετικά οικονομικά οφέλη ακόμη και σε εδάφη που δεν ενδείκνυνται για σαλιγκαροτροφία.

- Το προϊόν μπορεί να συληθεί ακόμα και όταν είναι στεγνό – ξηρό.

- Το θερμικό πανί που καλύπτει τις ενότητες στην αναπαραγωγή εγγυάται μια σταθερή υγρασία και θερμοκρασία του εδάφους μειώνοντας την περίοδο επώασης των σαλιγκαριών.

Κεφάλαιο 4.1 Προοπτικές


- Σαλιγκάρια με μέγεθος όμοιο.

- Καθαρό και διάφανο χρώμα του κρέατος.

- Σκληρό κέλυφος με ομοιόμορφο χρώμα.

Κεφάλαιο 4.2 Συγκομιδή


- Απόδοση 40 κιλά ανά ώρα.

- όταν αποφασιστεί η περίοδος και οι συνθήκες του προϊόντος το συλλέγει κανείς απ’ ευθείας από τις ενότητες και το διαθέτει στην αγορά.

Κεφάλαιο 4.3 Μεταποίηση 


- Υψηλή απόδοση της εργασία 40 %

- Χαμηλή έκκριση βλέννας στη φάση του πλυσίματος.

- Μικρός χρόνος βρασμού.

- Ευκολία αποκορύφωσης

- Υψηλές και σταθερές οργανοληπτικές ιδιότητες.

Κεφάλαιο 5 περιβαλλοντολογική μελέτη – προστασία


Το συγκεκριμένο σύστημα εκτροφής σαλιγκαριών, διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, δε μολύνει ούτε επιβαρύνει το περιβάλλον.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εκτροφεία αυτού του τύπου έχουν ενταχθεί ακόμη στον Αγροτοτουρισμό και τα προγράμματα Leader ως επισκέψιμα αγροκτήματα δίπλα σε τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, οικισμούς, ποτάμια, φυσικές και τεχνητές λίμνες κ.α.

Κεφάλαιο 5.1 Κατασκευή


Στα εκτροφεία «προστατευμένου βιολογικού κύκλου» οι κατασκευές είναι λυόμενες χωρίς να χρειάζονται άλλες οικοδομικές παρεμβάσεις από σκυρόδεμα ή άλλες μόνιμες κατασκευές. Το χώμα που χρησιμοποιείται μέσα στις ενότητες είναι από το ίδιο το χωράφι χωρίς να χρειάζεται μεταφορά από άλλο χώρο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.2: Χημικά απόβλητα 


Κατά τις διαδικασίες κατασκευής του εκτροφείου και της εκτροφής των σαλιγκαριών δεν υπάρχουν στερεά ή υγρά απόβλητα. Η μέθοδος προστατεύει το περιβάλλον από ρυπογόνους, τοξικές ή άλλες ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον.

Η απουσία χημικών σκευασμάτων λόγω της φυσιογνωμίας της κατασκευής είναι δεδομένη, αφού ο χώρος εκτροφής προστατεύεται από τα τρωκτικά, έντομα, ερπετά, κτλ. Έτσι αποφεύγεται η χρήση χημικών απωθητικών με σκοπό την απομάκρυνση ή εξόντωση αυτών των εχθρών.

Επίσης, η καταπολέμηση τυχόν ζιζανίων γίνεται μόνο με πρακτικές τεχνικές (τεχνική εδαφοκάλυψης, αποψίλωση) και όχι με τη χρήση επικίνδυνων σκευασμάτων όπου οι δραστικές ουσίες είναι γνωστό πόσο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στο περιβάλλον.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5.3: Περιττώματα Σαλιγκαριού


Με τον όρο οργανική ουσία του εδάφους εννοούνται όλα τα οργανικά υπολείμματα φυτικής και ζωικής προέλευσης, δηλαδή όλα τα φρέσκα μέχρι και τα πλήρως αποσυνθεμένα φυτικά και ζωϊκά μέρη και οι ζωντανοί και οι νεκροί οργανισμοί του εδάφους.

Τα περιττώματα των σαλιγκαριών αποτελούνται από οργανική ουσία πλούσια σε άζωτο. Με τη μέθοδο «προστατευμένου βιολογικού κύκλου» και λόγω των ειδικών βιολογικών σιτηρεσίων που χρησιμοποιούνται στο χώμα προστίθενται επιπλέον στοιχεία, τα οποία και ρυθμίζουν τις τιμές του ph έτσι ώστε το χώμα να είναι πάντα γόνιμο για τα φυτά και φιλόξενο για το σαλιγκάρι και τα αυγά του.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η επαρκής και διαρκής (ενσωματωμένη) οργανική ουσία στο έδαφος που βρίσκεται στις υπερυψωμένες ενότητες. Τα οφέλη της διαρκούς οργανικής ουσίας είναι πολλά, όπως η βελτίωση της δομής του εδάφους, η απόδοση κρίσιμων αφομοιώσιμων στοιχείων για τα φυτά και τη δημιουργία οργανικού αζώτου. Το οργανικό άζωτο αποδίδεται καλύτερα λόγω του προστατευμένου υπερυψωμένου χώρου και περιορίζεται απόλυτα αφού δεν υπάρχει απολύτως καμία έκπλυση προς τον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι νιτρικές και νιτρώδεις ουσίες που δημιουργούνται στο έδαφος εντός των ενοτήτων από την άσκηση της εντατικής καλλιέργειας θεωρούνται ο κρίσιμος παράγοντας ευτροφισμού.

Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία στεγνώνει άμεσα τα περιττώματα και τα αδρανοποιεί καθημερινά. Επίσης, λόγω της ολοκληρωτικής προστασίας που προσφέρει η κατασκευή, είναι αδύνατο να μεταφερθούν έξω από το χώρο εκτροφής, κάτι που δεν θα ήταν έτσι κι αλλιώς επιθυμητό αφού τα περιττώματα έχουν το ρόλο του ρυθμιστή της καταλληλότητας του χώματος.

Η λίπανση των εδαφών οφείλει να βελτιώνει τις συνθήκες ανάπτυξης των φυτών και αυτό εξασφαλίζεται μόνο με ενίσχυση της ζωής του εδάφους. Η τροφοδοσία του εδάφους με ενεργό χούμο αποτελεί την ιδεατή προσθήκη ζωντανής ύλης, άμεσα χρησιμοποιήσιμης από τους ζωντανούς οργανισμούς και τα φυτά. Δίνει την ευκαιρία στη ζωή του εδάφους να αναπτύσσεται και γι’ αυτό είναι από τις πρώτες ενέργειες για την εξυγίανση της γεωργικής παραγωγής και της φύσης γενικότερα.

Κεφάλαιο 5.4: Άρδευση


Τα υδατικά αποθέματα χαρακτηρίζονται σήμερα ως ο σημαντικότερος ορυκτός πλούτος μιας χώρας. Στη χώρα μας υπάρχει ήδη έντονο υδατικό πρόβλημα, ενώ ο σημαντικότερος καταναλωτής νερού είναι η Γεωργία, πράγμα που επιτείνεται τόσο από τη μεγάλη και έντονη ξηροθερμική περίοδο, όσο και από την κακή κατάσταση των εδαφών, τα οποία χάρη στη φτωχή οργανική ουσία που περιέχουν, απαιτούν πολλές αρδεύσεις και στην περίπτωση αυτή, αποφεύγονται εντελώς.

Η αύξηση της οργανικής ουσίας των εδαφών που επιτυγχάνεται με την ενσωμάτωση των περιττωμάτων και των φυτικών υπολειμμάτων στο συγκεκριμένο έδαφος κατά τη διάρκεια της εκτροφής των σαλιγκαριών σε ένα τέτοιο οικοτροφείο «προστατευμένου βιολογικού κύκλου» αυξάνει την υδατοχωρητικότητα του, ώστε τελικά αυτό το έδαφος να απαιτεί λιγότερες αρδεύσεις κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικό πρόβλημα διάβρωσης των εδαφών λόγω της μικρής φυτοκάλυψης και των μεγάλων κλίσεων, όπως λόγω των εντατικών καλλιεργητικών πρακτικών (αναστροφή του εδάφους, βαθιά άροση, φρεζάρισμα κτλ).
Ένα έδαφος που δέχεται τη συνεχή προσθήκη οργανικής ουσίας απαιτεί λιγότερες επεμβάσεις, γιατί η εδαφοκάλυψη περιορίζει τα ζιζάνια, ενώ αποκτά καλύτερο πορώδες και δομή ώστε να αντιστέκεται περισσότερο στο φαινόμενο της διάβρωσης. Το φυσικό έδαφος σε ένα τέτοιο σαλιγκαροτροφείο δε δέχεται καμία ισχυρή επέμβαση. Δε γίνεται ποτέ αναστροφή του εδάφους, ούτε άροση ούτε καν φρεζάρισμα.

Κεφάλαιο 6: Συμπεράσματα 


Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η εκτροφή σαλιγκαριών με τη μέθοδο «Προστατευμένου Βιολογικού Κύκλου» - U.N.E. Η μέγιστη δυνατή παραγωγή στο ελάχιστο δυνατό, φυσικό περιβάλλον.

Το χαμηλό κόστος κατασκευής και το ακόμη χαμηλότερο κόστος διατήρησης ενός τέτοιου εκτροφείου.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάδειξη των ορθών πρακτικών για την αειφορία που αποτελούν τα στοιχεία για την επιλογή της συγκεκριμένης εκτροφής.

Κεφάλαιο 7: Συμπληρωματικά στοιχεία 


Στο εκτροφείο «Προστατευμένου Βιολογικού Κύκλου» της εταιρείας «Πασχαλίδης Απόστολος και Σια Ο.Ε.» που βρίσκεται στο αγρόκτημα Γοργόπης του Δήμου Παιονίας δε θα υπάρξουν συνοδά έργα νερού ή μηχανημάτων.

Το εκτροφείο θα αρδεύεται με σύστημα τεχνητής βροχής μόνο τις νυχτερινές ώρες, όπου το νερό θα προέρχεται αποκλειστικά από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Παιονίας.

Η παροχή του δικτύου καλύπτει τις ανάγκες του εκτροφείου σε νερό 100% καθώς οι καθημερινές ανάγκες σε νερό είναι 0,8 κυβικά μέτρα ανά στρέμμα ανά ημέρα τους θερινούς μήνες. Κατά τη διάρκεια της εκτροφής δε θα χρησιμοποιηθεί γεωργικός ελκυστήρας και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των ενοτήτων αναπαραγωγής και πάχυνσης πριν τη σπορά όλα θα γίνονται χειρονακτικά για τον καθαρισμό των ενδιάμεσων διαδρόμων μια φορά το μήνα.

Δε θα πραγματοποιηθεί χρήση βαρέων οχημάτων


SALIPAP CO
http://www.salipap.gr