Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Οι άνθρωποι επιδιώκουν να βολευτούν. Μόνο όμως όσο είναι ξεβολεμένοι υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς" (Ralph Waldo Emerson). Όσο για τις δικαιολογίες πως δεν υπάρχει κανένας αξιόλογος "Σχεδιασμός" για να ακολουθήσει κανείς,δεν είναι αυτό το "πρωτεύον"...Ακόμη κι αν υπήρχε, ιδού τι έλεγε ένας Αρχιστράτηγος (Von Moltke) περί τούτου: "Ένα σχέδιο μάχης έχει διάρκεια ζωής όσο τα πρώτα λεπτά της μάχης..." Πράγμα που σημαίνει: Τόσο πριν όσο και μετά το «Σημείο 0 της Σύγκρουσης» είναι θέμα "Ψυχής", Αποφασιστικότητας, προετοιμασίας, ικανότητας προσαρμογής...Όσο όμως οι "βολεμένοι" είναι "απίστευτα πολλοί", "ισχυροί" και "αδίστακτοι" και όσο η Φτωχολογιά είναι ένα τσούρμο "ΔΕΙΛΟΙ", κανένα Φονικό Καθεστώς δεν κινδυνεύει...κι αυτό το "ΞΕΡΟΥΝ"..."

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Τι πρέπει να κάνεις όταν το αυτοκίνητο πιάσει φωτιάΓιάννης Σκουφής , CNN Greece

Οι πυρκαγιές σε αυτοκίνητα μπορεί να μην είναι συχνές έχουν όμως καταστροφικές συνέπειες, κρίνοντας και από το ατύχημα στην Αττική Οδό που κόστισε τη ζωή στον εκδότη της Ακρόπολης.

Το ερώτημα βέβαια εδώ είναι τι μπορεί να κάνει κανείς σε περίπτωση που πιάσει φωτιά το αυτοκίνητό του, προκειμένου να κινδυνεύσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Τα σωστά βήματα που πρέπει να κάνει κανείς είναι τα ακόλουθα:· Με το που γίνεται αντιληπτή η φωτιά ο οδηγός πρέπει να μειώσει χωρίς καθυστέρηση την ταχύτητά του και να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές σημείο

· Όσο το αυτοκίνητο κινείται καλό είναι, αν μπορεί, να κλείσει τον κλιματισμό και τους αεραγωγούς

· Το επόμενο βήμα είναι να σβήσει τον κινητήρα και την ανάφλεξη.

· Στη συνέχεια κατεβάζει όλους τους επιβάτες από το φλεγόμενο αυτοκίνητο, χωρίς να χαθεί χρόνος προκειμένου να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

· Οι επιβαίνοντες απομακρύνονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το φλεγόμενο αυτοκίνητο, προκειμένου να μην είναι εκτεθειμένοι τόσο στις φλόγες όσο και στον τοξικό καπνό. Φυσικά το αυτοκίνητο δεν πρέπει να το πλησιάζουν ούτε οι περιέργοι που πάντα υπάρχουν.

· Η πυροσβεστική ειδοποιείται το ταχύτερο δυνατό, ενώ γενικά δεν συνιστάται από τους ειδικούς να προσπαθήσει κανείς να σβήσει τη φωτιά μόνος του. Κυρίως γιατί το άνοιγμα του καπό, αλλά και των θυρών, μπορεί να αυξήσει την τροφοδοσία της με αέρα και οξυγόνο και να προκαλέσει την έξαρσή της.

· Αν πάντως δείτε να βγαίνουν μόνο καπνοί και όχι φλόγες από το καπό και έχετε πυροσβεστήρα ο οποίος είναι και λειτουργικός τότε ανοίξτε το όσο λιγότερο και ψεκάστε με τον πυροσβεστήρα.

· Αν ο καπνός βγαίνει από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, όπου κατά κανόνα βρίσκεται το ρεζερβουάρ καυσίμου, μην προσπαθήσετε καν να σβήσετε ή να μετριάσετε τη φωτιά αλλά απομακρυνθείτε όσο πιο μακριά γίνεται μιας και υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης.

http://www.cnn.gr

σχετικά:

Εξαιρετικά λεπτομερείς κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες θα βρείτε στο

εξειδικευμένο σχετικό άρθρο του Πυραγού κου Ι.Σ. Ρέτσιου

http://www.fire.gr/?p=26692