«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Το "Γονίδιο του Πολεμιστή" - το "ανδρικό πολεμικό ορμέμφυτο" - η "αιτία εισόδου πολλών παιδιών σε συμμορίες" - δολοφόνος "γεννιέσαι"; - το ίδιο γονίδιο, αντιθέτως είναι πηγή "ευτυχίας" για τη γυναίκα (συλλογή κειμένων)


Αιτία πολέμου το ανδρικό ορμέμφυτο

Το σεξουαλικό τους ένστικτο «προγραμματίζει» τους άνδρες ώστε να είναι φιλοπόλεμοι και έτοιμοι για καβγά

Οι βίαιες, φιλοπόλεμες τάσεις έχουν «γραφτεί» στα γονίδια των ανδρών εδώ και χιλιετίες από το σεξουαλικό τους ένστικτο, υποστηρίζει μεγάλη μελέτη

Λονδίνο

Το «αιώνιο θηλυκό» είθισται να αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου, το «αιώνιο αρσενικό» φαίνεται όμως ότι βρίσκεται στη ρίζα της σύγκρουσης – ή τουλάχιστον εκεί το τοποθετούν οι τελευταίες ανακαλύψεις της εξελικτικής ψυχολογίας σύμφωνα με νέα, μεγάλη αναλυτική μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν στοιχεία από προηγούμενες έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που η κλασική ψυχιατρική συνήθιζε να ονομάζει «ανδρικό ορμέμφυτο» – το σεξουαλικό ένστικτο του αρσενικού – ευθύνεται στην ουσία για τις τόσες αντιπαραθέσεις που διχάζουν τη σύγχρονη κοινωνία: από τη βία στα γήπεδα ως τις θρησκευτικές διαμάχες και τους πολέμους μεταξύ των κρατών.

Το ένστικτο του άνδρα πολεμιστήΣτη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Philosophical Transactions of the Royal Society B», οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το «ένστικτο του άνδρα πολεμιστή» αποτέλεσε μια επιτυχημένη στρατηγική επιβίωσης που το ανθρώπινο είδος υιοθέτησε από τα πρώτα βήματά του επάνω στη Γη.

Το βίαιο αυτό ένστικτο, όπως εξηγούν, βοηθούσε τους άνδρες να επικρατήσουν έναντι των ανταγωνιστών τους και να κατακτήσουν το ταίρι που θα εξασφάλιζε τη διαιώνιση των γονιδίων τους, Εξ αιτίας του επεδείκνυαν αφοσίωση στη «φυλή» και αντιμετώπιζαν με επιθετικότητα τα «ξένα» αρσενικά, με έναν τρόπο ανάλογο με αυτόν με τον οποίο οι χιμπατζήδες περιφρουρούν το έδαφός τους.

Αντίθετα, οι γυναίκες είχαν πάντοτε μια πολύ λιγότερο «φιλοπόλεμη» στάση: σε περίπτωση αντιπαράθεσης προτιμούσαν να λύνουν τις συγκρούσεις ειρηνικά, προτάσσοντας την προστασία των παιδιών τους.

«Γραμμένο» στα γονίδια

Η στρατηγική της βίας αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη για την επιβίωση ώστε, όπως υποστηρίζουν κάποιες από τις μελέτες που αναλύθηκαν, πέρασε στα γονίδια μέσω της φυσικής επιλογής. Ετσι οι άνδρες κατέληξαν να είναι από τη φύση τους «φτιαγμένοι» για να είναι φιλοπόλεμοι και έτοιμοι για καβγά με τον κάθε πιθανό αντίπαλο. Σήμερα όμως που οι συνθήκες έχουν αλλάξει, αυτή η αρχέγονη «συνταγή επιτυχίας» δεν φαίνεται πια να λειτουργεί τόσο καλά.

«Η τάση αυτή δεν είναι ίσως τόσο λειτουργική στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα συχνά είναι αντιπαραγωγική» σημειώνουν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι στο πέρασμα των χρόνων έχει οδηγήσει, σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε πολέμους μεταξύ κρατών και αυτοκρατοριών και, σε μικρότερη, σε αντιπαραθέσεις όπως τα επεισόδια μεταξύ των χούλιγκαν στα γήπεδα ή οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών.

Σε αυτήν αποδίδεται και η αποτυχία να εξαλειφθεί η αντιπαλότητα από όλες τις κοινωνίες και όλους τους πολιτισμούς. «Ενας λόγος είναι ίσως η δυσκολία που έχουμε στο να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας η οποία έχει εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο επί χιλιετίες» τόνισε ο καθηγητήςΜαρκ φαν Φουχτ, επικεφαλής της μελέτης. «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να διαιωνίζει τη σύγκρουση με τους “απ΄έξω”».

http://www.tovima.gr/
............................
Δολοφόνος γεννιέσαι: Γονίδια που προδιαθέτουν για βίαιο έγκλημα ανακάλυψαν Σκανδιναβοί ερευνητές

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΣ
Ένας εγκληματίας γεννιέται, γίνεται λόγω επιρροών του περιβάλλοντος ή και τα δύο; Φινλανδοί και Σουηδοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν δύο γονίδια τα οποία ευθύνονται για το 5% έως 10% των βίαιων εγκλημάτων, καθώς προδιαθέτουν γενετικά έναν άνθρωπο για να έχει επαναλαμβανόμενη βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά 13 φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η σκανδιναβική μελέτη ενισχύει την πεποίθηση ορισμένων επιστημόνων ότι η εγκληματικότητα, πέρα από τις κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές και άλλες παραμέτρους, έχει και μια έμφυτη βιολογική - κληρονομική διάσταση, μία αντίληψη όμως με την οποία πολλοί άλλοι επιστήμονες -και όχι μόνο- δεν συμφωνούν. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που μια μελέτη συσχετίζει την εγκληματικότητα με τις επιρροές από τα γονίδια, δημιουργώντας αντιδράσεις από άλλους επιστήμονες ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πολύ πολύπλοκη για να εξηγηθεί κυρίως από γενετικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιάρι Τιιχόνεν του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής ψυχιατρικής "Molecular Psychiatry", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική Independent ανέφεραν ότι τα δύο εν λόγω γονίδια επιφέρουν τροποποιήσεις στη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Όπως είπε ο Γιάρι Τιιχόνεν, συσσωρεύονται πλέον ολοένα περισσότερες επιστημονικές ενδείξεις για την επίδραση των γονιδίων πάνω στη βίαιη εγκληματικότητα. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν αυτά τα δύο «ένοχα» γονίδια δεν υπήρχαν, η εγκληματικότητα σε μια χώρα θα ήταν κατά 5% έως 10% μικρότερη. Δεν απέκλεισε ότι, πέρα από αυτά τα δύο γονίδια, υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλα, τα οποία επίσης αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα την πιθανότητα μιας βίαιης εγκληματικής πράξης.

Η έρευνα βασίστηκε στη γενετική ανάλυση δειγμάτων DNA από περίπου 900 φυλακισμένους (είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο σε τόσο μεγάλο αριθμό φυλακισμένων), από τους οποίους οι 78 πληρούσαν το προφίλ του κατά συρροή και υπερβολικά βίαιου εγκληματία, με πολλούς φόνους ο καθένας στο «ενεργητικό» του.

Η μελέτη βρήκε ότι αυτοί οι πιο βίαιοι εγκληματίες διαθέτουν την μετάλλαξη του γονιδίου ΜΑΟΑ, το οποίο ρυθμίζει ένα ένζυμο (την μονοαμινική οξειδάση Α ή), που με τη σειρά του παίζει ρόλο - κλειδί στον εγκέφαλο, καθώς επηρεάζει το επίπεδο ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης. Όσοι έχουν στο γονιδίωμά τους αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή, έχουν διαπράξει τουλάχιστον δέκα σοβαρά εγκλήματα.

Ένα δεύτερο γονίδιο, το CDH13, που εμπλέκεται στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και έχει ήδη συνδεθεί με την έντονα παρορμητική συμπεριφορά και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), βρέθηκε επίσης σε μεγαλύτερο ποσοστό στα άτομα που είχαν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα.

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν ισχύει ο βιολογικός ντετερμινισμός, αφού το 40% όσων ανθρώπων έχουν αυτή τη γονιδιακή παραλλαγή, δεν έχουν γίνει βίαιοι εγκληματίες. Ακόμη και μεταξύ όσων συνδυάζουν στο γονιδίωμά τους και τα δύο «ύποπτα» γονίδια, η πλειονότητα ποτέ δεν εμφανίζει εγκληματική συμπεριφορά. Περίπου το ένα πέμπτο των ανθρώπων έχουν αυτά τα γονίδια στο DNA τους, αλλά ποτέ δεν κάνουν κάποιο φόνο, βιασμό ή άλλο βίαιο έγκλημα.

Από την άλλη, άνθρωποι που δεν έχουν κανένα από τα δύο αυτά γονίδια, ανήκουν στην ομάδα των πολύ βίαιων φυλακισμένων εγκληματιών. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, όπως παραδέχτηκε ο Γιάρι Τιιχόνεν, δεν είναι δυνατό να αναπτυχθεί ένα προληπτικό γενετικό τεστ, το οποίο με ασφάλεια να προβλέπει ποιός θα γίνει εγκληματίας. Και σίγουρα, όπως επεσήμανε, ένας εγκληματίας δεν μπορεί να επικαλεστεί στο δικαστήριο την ύπαρξη ενός γενετικού υποβάθρου για να δικαιολογήσει την πράξη του.

Ο καθηγητής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Γιαν Σνουπ, που δεν συμμετείχε στη νέα γενετική έρευνα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός και αντέτεινε ότι θα ήταν μεγάλη υπερβολή να κάνει κανείς λόγο για «γονίδια της βίας». Απλώς, όπως είπε, «σε συνδυασμό με πολλούς άλλους παράγοντες, αυτά τα γονίδια μπορούν να δυσκολέψουν κάπως κάποιον να ελέγξει τις βίαιες τάσεις του, όμως σίγουρα δεν τον προκαθορίζουν να ζήσει μια ζωή εγκληματία».

http://www.iefimerida.gr/
.........................


Το «γονίδιο του πολεμιστή», υπεύθυνο για το ρίσκο!!!
Είναι γνωστό και ως «γονίδιο του πολέμου» - μια μετάλλαξη που φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους πιο επιθετικούς. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν προσφάτως ότι όσοι διαθέτουν αυτό το γονίδιο μπορεί να μην είναι επιθετικοί αλλά να έχουν ένα προτέρημα στη διάκριση των συμφερόντων τους.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι «κάτοχοι» του περίφημου ΜΑΟΑ-L, του γονιδίου που ελέγχει χημικές διεργασίες στην περιοχή του εγκεφάλου, έχουν μεγαλύτερη τάση στην επιθετική συμπεριφορά. Ωστόσο, οι....
πολέμιοι θεωρούν ότι η επιρροή του συγκεκριμένου γονιδίου ποικίλλει ανάλογα με το υπόβαθρο του κάθε ατόμου. Η Cary Frydman και οι συνεργάτες της στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα ανακάλυψαν ότι όσοι έχουν το MAOA-L «απλά κάνουν καλύτερες επιλογές»· «δεν είναι πάντως το ίδιο με την επιθετικότητα».

Διάφορες παραλλαγές του MAOA παράγουν, πάνω-κάτω, ένα ένζυμο που υποβαθμίζει διάφορα βιοχημικά μηνύματα, γνωστά και ως νευροδιαβιβαστές. Όσοι άνθρωποι λοιπόν έχουν αυτό το γονίδιο είναι πιο επιρρεπείς σε βίαιες συμπεριφορές. Προσπαθώντας να αναλύσει αυτές τις διαφορές, η Frydman έδωσε σε 83 άνδρες εθελοντές 140 υποθετικές επιλογές. Έχοντας 3 λεπτά για κάθε επιλογή, οι άνδρες έπρεπε να αποφασίσουν αν προτιμούσαν μια ασφαλή επιλογή, π.χ να τους έδιναν 2 δολάρια ή μια επιλογή με ρίσκο όπως την προσφορά μιας πιθανότητας 50/50 να κερδίσουν 10 δολάρια ή να χάσουν 5.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι αυτές οι επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποκαλύψουν τη συνολική τάση του ατόμου προς το ρίσκο. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα που ασχολήθηκε με το ζήτημα βρήκε ότι δεν υπήρχε κάποια διαφορά στους ανθρώπους που είχαν το «διαβόητο» γονίδιο. Το αξιοσημείωτο ωστόσο έγκειται στο ότι οι φέροντες το MAOA-L ήταν «καλύτεροι» στο να διαλέγουν -για τους εαυτούς τους- την πιο συμφέρουσα επιλογή. Ειδικότερα, σε δύο κρίσιμα στάδια της διαδικασίας απόφασης (πόσο αξίζει η κάθε επιλογή και η σύγκριση μεταξύ των δύο) τα άτομα αυτά έδειξαν ότι ήταν καλύτερα στο δεύτερο μέρος.

Η Frydman ισχυρίζεται ότι αυτό το εύρημα ενδεχομένως να μοιάζει με αυθορμητισμό αλλά μπορεί να αντανακλά περισσότερη πνευματική συγκέντρωση. Όπως και στους χαρτοπαίκτες· όταν βλέπεις ότι κάποιος στοιχηματίζει συνέχεια, νομίζεις ότι είναι άγεται και φέρεται από τον αυθορμητισμό του. Ωστόσο, μπορεί να ανταποκρίνεται στο «καλό χαρτί» που του έρχεται.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος από τις γονιδιακές έρευνες μάλλον είναι μεγαλύτερος απ’ όσο φανταζόμαστε. Όσο η αποκωδικοποίηση της γονιδιακής ακολουθίας γίνεται φθηνότερη, λέει η Frydman, θα υπάρχουν μεγαλύτερες προσπάθειες για σύνδεση των γονιδίων με τη συμπεριφορά. Για να γίνει αυτό με ακρίβεια βέβαια, οι ερευνητές θα πρέπει να καθορίσουν τα συστατικά της συμπεριφοράς πολύ προσεκτικά· όπως ακριβώς κάνουν και με το DNA.

Πηγή: http://hassapis-peter.blogspot.gr
  http://portal.kathimerini.gr
.............................

Ένστικτα πολεμιστή

Γονίδιο επιθετικότητας «εξωθεί κάποια αγόρια σε συμμορίες»

Κληρονομική η επιθετικότητα;Ουάσινγκτον

Τα αγόρια που φέρουν το λεγόμενο «γονίδιο του πολεμιστή» είναι πιθανότερο να μπλέξουν σε συμμορίες και να γίνουν μάλιστα τα πιο βίαια μέλη τους, δείχνει νέα αμερικανική μελέτη, ενισχύοντας έτσι προηγούμενες αναφορές για την κληρονομική βάση της επιθετικότητας.

«Αν και οι συμμορίες τυπικά θεωρούνται κοινωνικό φαινόμενο, η έρευνά μας δείχνει ότι οι ποικιλίες ενός συγκεκριμένου γονιδίου MAOA [...] παίζουν σημαντικό ρόλο» σχολιάζει στο Livescience.com ο καθηγητής Βιοκοινωνικής Εγκληματολογίας Κέβιν Μπίβερ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστημιακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Comprehensive Psychiatry λίγους μήνες έπειτα από ανάλογη δημοσίευση στο έγκριτο Proceedings of the National Academy of Sciences., H έρευνα εκείνη έδειχνε ότι τα άτομα που φέρουν το γονίδιο του πολεμιστή εκδηλώνουν αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας όταν προκαλούνται.

Προηγούμενη μελέτη το 2006 ενοχοποιούσε το γονίδιο MAOA στην αυξημένη επιθετικότητα που καταγράφεται μεταξύ των ιθαγενών της φυλής Μαορί στη Νέα Ζηλανδία.

Το γονίδιο MAOA περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση ενός ενζύμου (αναστολέας της μονοαμινοξιδάσης Α) το οποίο απενεργοποιεί νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές, που δρουν ως χημικοί αγγελιαφόροι στον εγκέφαλο, σχετίζονται με τη διάθεση και πιθανώς με την επιθετικότητα. Οι ποικιλίες του γονιδίου που φαίνεται ότι ξυπνούν τα ένστικτα του πολεμιστή μειώνουν την παραγωγή του ενζύμου και ανεβάζουν έτσι τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τις ποικιλίες χαμηλής δραστηριότητας του MAOA μεε ένα εύρος αντικοινωνικών, ή ακόμα και βίαιων, συμπεριφορών. Η μελέτη μας όμως επιβεβαιώνει ότι οι ποικιλίες αυτές μπορούν να προβλέψουν την ανάμειξη σε συμμορίες» αναφέρει ο Δρ Μπίβερ.

«Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι με βάση τις ποικιλίες αυτού του γονιδίου μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα μέλη συμμοριών τα οποία είναι πιθανότερο να συμπεριφερθούν βίαια και να χρησιμοποιήσουν όπλα από τα μέλη που είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν οτιδήποτε από τα δύο» προσθέτει.

Η έρευνα βασίστηκε σε γενετικές αναλύσεις και αναφορές για τον τρόπο ζωής που αφορούν σε 2.5000 άτομα τα οποία συμμετείχαν σε ευρύτερη μελέτη για την υγεία των εφήβων (NLSA).

http://news.in.gr/

....................................

Το «γονίδιο του πολεμιστή» που κάνει επιθετικούς τους άντρες, είναι το «γονίδιο της ευτυχίας» για τις γυναίκες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, η χαμηλή έκφραση του γονιδίου ΜΑΟΑ προκαλεί θετικά συναισθήματα στις γυναίκες. Στους άντρες, όμως, ασκεί ακριβώς την αντίθετη δράση, καθώς σχετίζεται με την επιθετικότητα.

«Είναι το πρώτο γονίδιο της ευτυχίας που εντοπίζεται στις γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χένιαν Τσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Κολεγίου Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου.

Το γονίδιο ΜΑΟΑ ρυθμίζει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που διασπά τη σεροτονίνη, τη ντοπαμίνη και άλλες «χημικές ουσίες της ευφορίας» στον εγκέφαλο.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την έκφραση του γονιδίου σε 193 γυναίκες και 152 άνδρες, που είχαν επίσης συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια για την ευτυχία που ένιωθαν.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που διέθεταν έστω και μία κόπια από τον τύπου του ΜΑΟΑ με χαμηλή έκφραση, ανέφεραν πως είναι πολύ πιο ευτυχισμένες απ’ όσες δεν διέθεταν καμία.

Αντιθέτως, οι άντρες που έφεραν την ίδια κόπια, δεν ανέφεραν μεγαλύτερη ευτυχία απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους δίχως αυτήν.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους για τη συσχέτιση με την ευτυχία, οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που την επηρεάζουν, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Πρόοδος στην Νευρο-Ψυχοφαρμακολογία & Βιολογική Ψυχιατρική» (PNPBP), η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ενδεχομένως οφείλεται στην τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να μετριάζει την θετική επίδραση του ΜΑΟΑ στους άνδρες.

Όπως και να ‘χει, οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη για τα ευρήματά τους, διότι η χαμηλή έκφραση του ΜΑΟΑ έχει σχετισθεί με προβλήματα, όπως ο αλκοολισμός, η επιθετικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά, κατά τον δρα Τσεν.

«Εξαιτίας αυτών των συσχετίσεων, αποκαλείται ακόμα και “γονίδιο του πολεμιστή” από ορισμένους επιστήμονες», εξήγησε. «Ωστόσο η μελέτη μας δείχνει πως στις γυναίκες τουλάχιστον, έχει και μια πολύ πιο φωτεινή πλευρά».

Πηγή : Web Only