Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Ποιον βαρόνο της παρανομίας φοβάται και γιατί η ΕΛ.ΑΣ. Οργανωμένο έγκλημα και τρομοκρατίαΗ βόμβα στην εισαγγελέα Τσατάνη ενεργοποίησε ισχυρά αντανακλαστικά περίσκεψης και προβληματισμού στην αστυνομία, που ίσως για πρώτη φορά στα
χρονικά, συναισθάνεται αδύναμη απέναντι σε μεγάλου βεληνεκούς και δη εσωτερική, ασύμμετρη απειλή.

Και χαρακτηρίζεται ως ασύμμετρη, καθώς στο καυτό τοπίο της παρανομίας "αναβλύζουν" πλέον νέα δίκτυα διαπλοκής μεταξύ της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, που ενώ ήταν δύσκολο να ελεγχθούν από τα μέσα των φυλακών, το τελευταίο διάστημα προστέθηκε απρόβλεπτος αγκιτάτορας. 

(Απρόβλεπτος, σε ότι αφορά στη σύνθεση του κοινωνικοφανούς εξτρεμισμού και του οργανωμένου εγκλήματος).

Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο bloko.gr σημειώνουν ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το παζλ της τρομοκρατίας μπορεί να ήταν σύνθετο, αλλά εξαντλούνταν στην αναζήτηση γνωστών ή μερικώς γνωστών προσώπων. 

Σήμερα και αύριο όμως, υπεισέρχονται νέοι "παίχτες" στο πεδίο του πλέον πανταχόθεν ανοιχτού ορίζοντα, με τους μεν να εξυπηρετούν τους δε, γεγονός που συνιστά in extremis για τα παραδοσιακά μοντέλα έρευνας και καταστολής της τρομοκρατίας.

Και για το συγκεκριμένο λόγο η απειλή ορίζεται ως απρόβλεπτα πολύμορφη, καθώς χάνεται το ιδεολογικό ή ιδεοληπτικό αναλόγως κριτικής περιβάλλον αυτοκαθορισμού του εγκλήματος, με το ένα (το πολιτικό) να επιδρά με διαδραστική διαλεκτική σχέση βίας και αίματος πάνω στο άλλο (κοινό- οργανωμένο έγκλημα).

Πιο απλά, αναμένεται κύμα παραγγελιοληψίας εντολών κι εξυπηρετήσεων από την μια πλευρά προς την άλλη.