Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Οι άνθρωποι επιδιώκουν να βολευτούν. Μόνο όμως όσο είναι ξεβολεμένοι υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς" (Ralph Waldo Emerson). Όσο για τις δικαιολογίες πως δεν υπάρχει κανένας αξιόλογος "Σχεδιασμός" για να ακολουθήσει κανείς,δεν είναι αυτό το "πρωτεύον"...Ακόμη κι αν υπήρχε, ιδού τι έλεγε ένας Αρχιστράτηγος (Von Moltke) περί τούτου: "Ένα σχέδιο μάχης έχει διάρκεια ζωής όσο τα πρώτα λεπτά της μάχης..." Πράγμα που σημαίνει: Τόσο πριν όσο και μετά το «Σημείο 0 της Σύγκρουσης» είναι θέμα "Ψυχής", Αποφασιστικότητας, προετοιμασίας, ικανότητας προσαρμογής...Όσο όμως οι "βολεμένοι" είναι "απίστευτα πολλοί", "ισχυροί" και "αδίστακτοι" και όσο η Φτωχολογιά είναι ένα τσούρμο "ΔΕΙΛΟΙ", κανένα Φονικό Καθεστώς δεν κινδυνεύει...κι αυτό το "ΞΕΡΟΥΝ"..."

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Ο πρωτόγονος μηχανισμός "επιβίωσης" του εγκεφάλου - τραυματικό γεγονός και μετατραυματικό στρες...(γιατί τα θύματα αδυνατούν κατόπιν να καταθέσουν λεπτομέρειες του "εγκλήματος" που υπέστησαν με τον "συνήθη γραμμικό/λογικό τρόπο) Ενδιαφέρον VIDEO...
Τραύμα και εγκέφαλος 


Το τραύμα συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει απειληθεί ξαφνικά χωρίς να μπορεί να έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Το μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται “αμυγδαλή” ενεργοποιείται σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος. Όταν τίθεται θέμα επιβίωσης, ενεργοποιούνται πρωτόγονοι μηχανισμοί του εγκεφάλου που δίνουν 3 εναλλακτικές εντολές: 

Να παλέψουμε (Fight), να φύγουμε (Flight) ή να παγώσουμε (Freeze). 

Ενώ η περιοχή του εγκεφάλου που ορίζεται ως “Ιππόκαμπος’ είναι υπεύθυνη να αποθηκεύει πληροφορίες για τα γεγονότα ώστε να μπορούμε να τα ανασύρουμε αργότερα σε περίπτωση κινδύνου σταματάει αυτή η διαδικασία. 

Αυτό δυσκολεύει μετέπειτα τη συγκέντρωση πληροφοριών ή μαρτυρίας σε περίπτωση ατυχήματος.

Η βίωση ενός τραυματικού γεγονότος μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή Μετατραυματικού στρες, το οποίο έχει διάρκεια τουλάχιστον για ένα μήνα.Όταν το τραύμα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά οδηγεί σε μια πολύπλοκη διαταραχή Μετατραυματικού στρες. Πολλαπλό τραύμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως η Ενδοοικογενειακή βία ή σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Καθώς η πληροφορία του τραύματος “κολλάει” στο λυμβικό σύστημα του εγκεφάλου, οτιδήποτε μπορεί να ξαναθυμίσει στο άτομο στιγμές από το τραυματικό γεγονός (π.χ ένα χρώμα, μια μυρωδιά, ένας ήχος, μια αίσθηση) και να νιώσει τα ανάλογα αρνητικά συναισθήματα.

Ποιές είναι οι πιθανές ενδείξεις του τραύματος;

Η κατάθλιψη, το συνεχόμενο κλάμα, οι εφιάλτες, τα flashbacks, το στρες, το να νιώθει το άτομο άρρωστο, ή ντροπή ή ενοχή, προβλήματα με το σεξουαλικό τομέα, κοινωνική απομόνωση.

Άτομα που έχουν κατακλυσθεί από ανωτέρω συμπτώματα μπορεί να καταφύγουν σε Αλκοόλ, ουσίες ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους ώστε να μειώσουν τον εσωτερικό τους πόνο.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

(https://www.youtube.com/watch?v=4-tcKYx24aA)

http://psychopedia.gr/

σχετικά:

C-PTSD«Σύνθετη διαταραχή stress οφειλόμενη σε ψυχοτραυματισμό»


Οι τάσεις ή το σύνδρομο φυγής, τι το προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Ψυχικό τραύμα και επιθετικότητα

Ανήθικη Αμνησία...κατά το λαϊκότερον "επιλεκτική αμνησία"...με τη "βούλα" του Χάρβαρντ πλέον...η τάση του ανθρώπου να ΜΗΝ ΘΥΜΑΤΑΙ τα δικά του "ατοπήματα" (για να μην νοιώθει δυσφορία, άρα δεν "συνετίζεται", άρα θα τα "ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ" στο μέλλον)

Από το "Σοκ των Οβίδων" στην "Νεύρωση Πολέμου" και στην (πολιτικά ορθή) Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, της ΤΧΗ (ΥΝ) Φ. Αθανασιάδου

Στέλνουν στον "ψυχολόγο" όλη την ΕΛ.ΑΣ για..."επαναξιολόγηση"...

Το "ρευστό" στοιχείο "κλειδί" (κρυμμένο ανάμεσα σε πολλά άλλα) βάση του οποίου θα ελέγξουν την ΕΛ.ΑΣ (και θα "επαναξιολογήσουν" τα στελέχη της) είναι το: "Αντοχή σε συνθήκες πίεσης/συναισθηματικός έλεγχος"...Το οποίο, σύμφωνα με το παρακάτω κείμενο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας μάλλον σε "Υπεράνθρωπους" και σε "Άγιους" ταιριάζει...