«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

(Minority Report; ) Πείραμα με αλγόριθμο που «εντοπίζει» εγκληματίες από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους!!! (Προληπτική σύλληψη και "σωφρονισμό" δηλαδή πριν την εγκληματική πράξη; )


Ένα πείραμα πάνω στο αν ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να εντοπίζουν εγκληματίες απλά και μόνο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, «εκπαίδευσαν» έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες Κινέζων πολιτών, εκατοντάδες από τους οποίους ήταν κατάδικοι.

Όπως είπαν, το πρόγραμμα ήταν σε θέση να εντοπίσει επιτυχώς τους εγκληματίες στο 89% των περιπτώσεων. 

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η έρευνα έχει δεχτεί επικρίσεις από εγκληματολόγους που εκτιμούν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, δημιουργώντας προκαταλήψεις. 

Σύμφωνα με τη Σούζαν Μακβί, καθηγήτρια ποσοτικής εγκληματολογίας στο University of Edinburgh, «δεν εξετάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά οι καταδίκες για έγκλημα. 

Το σύστημα δικαιοσύνης αποτελείται από μια σειρά αποφάσεων, απο΄την αστυνομία, τους κατηγόρους και τα δικαστήρια. 

Σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια, οι αποφάσεις επηρεάζονται από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την παραβατική δραστηριότητα- όπως στερεότυπα για το ποιος είναι το πιο πιθανό να βρεθεί ένοχος. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ένορκοι είναι πιθανότερο να καταδικάσουν ανθρώπους που μοιάζουν ή ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή η έρευνα ίσως βασίζεται στα στερεότυπα που οδηγούν σε καταδίκες ανθρώπων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, παρά στην πιθανότητα κάποιος να εγκληματήσει».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 1.856 φωτογραφίες ταυτοτήτων Κινέζων πολιτών με τα εξής κριτήρια: Ηλικία 18-55, χωρίς γένια, μουστάκια ή σημάδια. Η συλλογή αυτή περιείχε 730 φωτογραφίες ταυτότητας καταδικασμένων για εγκλήματα ή καταζητούμενων. 

Μετά τη χρήση του 90% των φωτογραφιών για εκπαίδευση, οι υπόλοιπες χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί αν όντως μπορεί να βρει τους καταδίκους. Εννιά φορές στις δέκα τα κατάφερε. 

Όπως είπαν οι Κινέζοι ερευνητές (Shanghai Jiao Tong University) το σύστημα αναγνώριζε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσώπου, όπως η κλίση του άνω χείλους, η απόσταση μεταξύ ματιών κ.α που ήταν κοινά μεταξύ των καταδίκων.

Ωστόσο, η καθηγητής Μακβί λέει ότι ο αλγόριθμος ίσως απλά να βρήκε μοτίβα στον τύπο ανθρώπων που καταδικάζονται από ενόρκους, υπενθυμίζοντας επίσης πως τον 19ο αιώνα υπήρχε μια θεωρία, βασισμένη στη φρενολογία, ότι υπάρχουν εξογκώματα και ανωμαλίες στο κάθε κεφάλι που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας- ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.


σχετικά:

(Minority Report; ) Τεστ σε 3χρονα παιδιά προβλέπει ποιά απ' αυτά θ' αποτελέσουν "υγειονομικό" ή/και "παραβατικό" βάρος για την κοινωνία στο μέλλον!!! (ιδίως τα "φτωχά" παιδιά που αδυνατούν να αγοράσουν την "επιστάμενη ειδική/απαιτητική/"διορθωτική" παιδαγωγική μέριμνα";;;Άλλος ένας "δείκτης" δηλαδή που θα προσμετρήσει στην ("εκ προοιμίου/"σίγουρη") κοινωνική/ποινική καταδίκη/εξοστρακισμό/περιθωριοποίηση κάποιων πολιτών του μέλλοντος πριν καν εγκληματήσουν; Μήπως κυρίως των εκάστοτε "καθεστωτικών αντιπάλων"; )

(Minority Report;) Ανέπτυξαν λογισμικό που εντοπίζει τις "αυτοκτονικές τάσεις" (στο διαδίκτυο) έγκαιρα. (Ως εδώ καλά. Το επόμενο στάδιο; Να "εντοπιστεί" και να "συλληφθεί" όποιος διαγνωστεί με τάσεις "στασίασης και πιθανού φόνου";Απαγγελία κατηγορίας δηλαδή "πριν το έγκλημα";)

Minority Report(; )Η αντικοινωνική συμπεριφορά πλέον πιστοποιείται και από ιατρική (μαγνητική) απεικόνιση εκτεταμένων "δομικών αλλοιώσεων" (; ) του εγκεφάλου...(και "αντίστροφα":μήπως πλέον τέτοιου τύπου "εγκεφαλικές απεικονίσεις" θα πιστοποιούν τον "οιονεί παραβατικό" τύπο και θα τον υποβάλλουν σε "προληπτικά μέτρα τάξεως και σωφρονισμού" Ιδίως όταν είναι "καθεστωτικός αντίπαλος");

Νευρο-εγκληματολογία: μπορούμε να προβλέψουμε την παραβατική συμπεριφορά; (και βεβαίως, μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων, δεν θα μπορούσε να λείπει και η "ορμονική (αν)ισορροπία") - Μήπως "μας έρχεται με χίλια το minority-report; Θα σου βγάζουν ένα "προέλεγχο" που θα πιστοποιεί πως ΘΑ αναπτύξεις εγκληματικό προφίλ και θα σε χώνουν στο βαθύτερο κελί...

Δημιουργήθηκε τεχνολογία που μπορεί να… προβλέψει εγκλήματα! (Μήπως σε λίγο θ' αρχίσουν και οι "δίκες "οιονεί" προθέσεων" και οι "προληπτικές συλλήψεις" τύπου minority report;)

Ο ρόλος του DNA. Γραμμένη στα γονίδια μας η εγκληματική συμπεριφορά, υποστηρίζουν οι επιστήμονες1η φάση)τα γονίδια υπεύθυνα για την εγκληματική συμπεριφορά,2η φάση)το "σύνδρομο υπερκινητικότητας" επίσης "υπεύθυνο",3η φάση)χάπια (κατευναστικά) στους "διαγνωσμένους υπερκινητικούς",4)αύξηση των "διαγνωσμένων υπερκινητικών",5)χάπια (αποχαυνώσιους) σε ΟΛΟ (όλο;) τον πληθυσμό (και κάπου στο βάθος η "λοβοτομή', το minority report και η "δίκη πιθανών προθέσεων";)

Αστυνομικοί μέσω της τεχνολογίας αποτρέπουν μελλοντικά εγκλήματα

Το "Γονίδιο του Πολεμιστή" - το "ανδρικό πολεμικό ορμέμφυτο" - η "αιτία εισόδου πολλών παιδιών σε συμμορίες" - δολοφόνος "γεννιέσαι";