«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Γραφένιο: Το νέο στρατιωτικό "υφασμάτινο exoskeleton" (για κάποιους) είναι ήδη εδώ...και ταυτόχρονα "αλεξίσφαιρη θωράκιση" δυό φορές ισχυρότερη από kevlar...Φτιάχτηκαν ρούχα με υφασμάτινους τεχνητούς μύες

Ερευνητές στη Σουηδία επένδυσαν ένα κανονικό ύφασμα με ένα πολυμερές υλικό που είναι ηλεκτροενεργό (αντιδρά δηλαδή στον ηλεκτρισμό), προσδίδοντάς του έτσι την ικανότητα να δρα όπως οι μυικές ίνες. 

Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος μαλακού και αθόρυβου ρομποτικού εξωσκελετού, που χρησιμοποιεί συσκευές (actuators), οι οποίες μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση.

Η εν λόγω τεχνολογία ανοίγει νέες δυνατότητες για τον σχεδιασμό υφασμάτινων μυών που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ρούχα, έτσι ώστε να διευκολύνουν την κίνηση ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Έντγουιν Γιάγκερ του Πανεπιστημίου του Λινκέπινγκ, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances». Το χρησιμοποιούμενο αγώγιμο πολυμερές υλικό είναι η πολυπυρρόλη, η οποία αλλάζει μέγεθος, όταν διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να συστέλλεται ή να διαστέλλεται ανάλογα με το βολτάζ.

Οι εξελίξεις στη «σκληρή» ρομποτική τεχνολογία και στην νευροπροσθετική έχουν ήδη επιτρέψει την ανάπτυξη διαφόρων εξωσκελετών, που π.χ. επιτρέπουν σε παράλυτους να κινήσουν ξανά τα άκρα τους.

Όμως η νέα τεχνολογία «μαλακής» ρομποτικής αποσκοπεί στη δημιουργία ενός είδους υφασμάτινων εξωσκελετών, που δεν θα είναι άκαμπτοι και ογκώδεις και τους οποίους θα μπορεί κανείς να φορά κάτω από τα κανονικά ρούχα του. Τέτοια «ρομποτικά» ρούχα θα μπορούσε μελλοντικά να τα φορά κάθε ηλικιωμένος, έτσι ώστε να κινείται πιο εύκολα και να σηκώνει μικρά βάρη.

Ανάλογα με τον τρόπο ύφανσης του ηλεκτροενεργού υλικού, το πάχος του νήματος και την επικάλυψη από το πολυμερές υλικό, θα είναι δυνατό να ποικίλει η «μυική» δύναμή του ρούχου ή η ικανότητά του να τεντώνεται.

Όμως χρειάζεται να ξεπερασθούν διάφορα τεχνικά προβλήματα, καθώς προς το παρόν το υλικό αντιδρά πολύ πιο αργά από έναν πραγματικό μυ ζώου (χρειάζεται μερικά λεπτά για να συσταλεί ή να διασταλεί). Ήδη οι ερευνητές εργάζονται για τη βελτίωση της τεχνολογίας τους, τόσο για να γίνει το νήμα πιο γρήγορο στις αντιδράσεις του, όσο και πιο λεπτό, ενώ πειραματίζονται παράλληλα με άλλα υλικά πέρα από την πολυπυρρόλη.

Το πρώτο ρούχο από γραφένιο

Οι πειραματισμοί με τα «έξυπνα» ρούχα δεν έχουν τελειωμό. Βρετανοί ερευνητές παρουσίασαν στο Μάντσεστερ το πρώτο στον κόσμο ρούχο από το υλικό-θαύμα γραφένιο.

Το μαύρο φόρεμα μετατρέπει τους χτύπους της καρδιάς σε ηλεκτρικό ρεύμα που τροφοδοτεί τα ενσωματωμένα λαμπάκια LED, με αποτέλεσμα αυτό το ρούχο να λάμπει στην κυριολεξία. Μάλιστα, τα λαμπάκια του φορέματος αλλάζουν χρώμα, σε συγχρονισμό με την αναπνοή, καθώς το ρούχο διαθέτει έναν αισθητήρα επίσης από γραφένιο, που παρακολουθεί την αναπνοή.

Το γραφένιο, που ανακαλύφθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από τους κατοπινούς νομπελίστες Κονσταντίν Νοβοσέλοφ και Αντρέ Γκάιμ, αποτελείται από ένα φύλλο άνθρακα πάχους μόνο ενός ατόμου και είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα. Μεταξύ άλλων, είναι 200 φορές πιο ισχυρό από τον χάλυβα, καθώς και θαυμάσιος αγωγός του ηλεκτρισμού, πράγμα που αυξάνει τη γκάμα των πιθανών πρακτικών εφαρμογών του.

Το «λαμπερό» ρούχο είναι δημιουργία της ομάδας Cute Circuit, που εισάγει έτσι το γραφένιο στον κόσμο της διεθνούς μόδας. Οι σχεδιαστές του ελπίζουν ότι μελλοντικά η τεχνολογία θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν φορέματα που θα προγραμματίζονται να λάμπουν με οποιοδήποτε χρώμα ή σχέδιο.


...................................................

Πανοπλίες και θωράκιση από γραφένιο 
Κώστας Μαυραγάνης

Huffingtonpost

Η «κόντρα» ανάμεσα στα όπλα και τη θωράκιση είναι τόσο παλιά όσο ο ίδιος ο πόλεμος ως φαινόμενο. Σε αυτή την αιώνια «κούρσα» εισέρχεται και ένα από τα πλέον πολλά υποσχόμενα υλικά της σύγχρονης εποχής, το γραφένιο.

Σύμφωνα με ερευνητές του Rice University οι οποίοι δοκίμασαν την αντοχή του ενάντια σε μικροσφαίρες, η μεγάλη «δύναμη» του γραφενίου έγκειται στο πόσο μπορεί να λυγίζει πριν σπάσει.

Γενικότερα, είναι γνωστό από καιρό ότι το υλικό είναι κατά πολύ ισχυρότερο του ατσαλιού- ωστόσο, ο Έντουϊν «Νεντ» Τόμας, επιστήμονας του εργαστηρίου υλικών του πανεπιστημίου, δεν χρειάστηκε ούτε μισό κιλό γραφενίου για να αποδείξει πως είναι 10 φορές αποτελεσματικότερο από το ατσάλι στην εκτόνωση/ διάχυση της κινητικής ενέργειας.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο «Science», η εκτόξευση μικροσκοπικών βλημάτων σε πολλαπλών στρωμάτων φύλλα γραφενίου επέτρεψαν να διαπιστωθεί πώς δύσκολη είναι η διάτρησή τους σε επίπεδο νανοκλίμακας- και πόσο ανθεκτικό θα ήταν το υλικό σε μακροσκοπικές εφαρμογές. Επίσης, ο Τόμας θεωρεί ότι η τεχνική που αυτός και η ομάδα του ανέπτυξαν θα μπορούσε να βοηθήσει στη μέτρηση της αντοχής μίας μεγάλης γκάμας υλικών.

Οι περισσότεροι ερευνητές επικεντρώνονται στις ηλεκτρονικές ιδιότητες του γραφενίου και σε άλλα χαρακτηριστικά του, ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ουδείς είχε ασχοληθεί εκτενώς με τις δυνατότητές του να απορροφά τη δύναμη μιας πρόσκρουσης, όπως τόνισε ο Τόμας. 


Η έρευνα του εργαστηρίου του υπέδειξε τη δυνατότητα του υλικού να είναι ταυτόχρονα σκληρό, ανθεκτικό και ελαστικό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για χρήση του σε πανοπλίες/ αλεξίσφαιρα γιλέκα ή θωράκιση διαστημοπλοίων.

Το εργαστήριο καινοτόμησε μέσω του laser-induced projectile impact test (LIPIT), που χρησιμοποιεί την ενέργεια από ένα λέιζερ για να απωθήσει μικροσφαιρίδια από την αντίθετη πλευρά μίας χρυσής επιφάνειας σε μεγάλη ταχύτητα. 

Η τεχνική έχει βελτιωθεί αρκετά ώστε να επιτρέπει την εκτόξευση μικροσκοπικών σφαιριδίων με υψηλή ακρίβεια σε ταχύτητες που προσεγγίζουν τα τρία χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο- πολύ πιο γρήγορα από μια σφαίρα που φεύγει από ένα Καλάσνικοφ.

Καθώς ένα σφαιρίδιο προσκρούει πάνω στο γραφένιο, η διάμετρος του «κώνου» που δημιουργείται παρέχει τη δυνατότητα μέτρησης της ενέργειας που απορροφάται πριν το υλικό διατρηθεί. 

Οι επιδόσεις του ήταν αξιοσημείωτες, και θεωρείται ότι η δημιουργία φύλλων από πολλαπλά, επιμελώς τοποθετημένα, στρώματα γραφενίου, θα έχουν αποτέλεσμα την παραγωγή ελαφρών, πολύ αποτελεσματικών όσον αφορά στην ανθεκτικότητά τους υλικών.


........................................

Πανοπλίες από γραφένιο – Το αλεξίσφαιρο του μέλλοντοςΜια ομάδα ερευνητών που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Rice των ΗΠΑ απέδειξε ότι το γραφένιο μπορεί να αντέξει τις επιπτώσεις ενός πυροβολισμού καλύτερα απ’ ότι το ατσάλι ή το Kevlar.

Στην μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, η ομάδα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο υπέβαλαν το γραφένιο σε βαλλιστικά τεστ μικρής κλίμακας εντός του εργαστηρίου, προκειμένου να βεβαιωθούν για την αντοχή του.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα φύλλα γραφενίου είναι ισχυρά, λόγω της πυκνής δομής τους.. Μέχρι σήμερα, όμως, κανείς δεν είχε προτείνει τη χρήση του υλικού ως αλεξίσφαιρη πανοπλία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί η μαζική παραγωγή φύλλων γραφενίου σε μεγάλα μεγέθη, έτσι, το πείραμα έπρεπε να περιοριστεί σε πολύ μικρή κλίμακα. 

Το πεδίο βολής τους αποτελούνταν από ένα λέιζερ το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την εξάτμιση νημάτων χρυσού που λειτούργησαν ως μπαρούτι. 

Η έκρηξη εκτόξευε μικροσκοπικές γυάλινες σφαίρες πάνω σε στόχους που αποτελούνταν από 10 ή 100 φύλλα γραφενίου, με ταχύτητα 6700 μιλίων/ώρα (περίπου το ένα τρίτο της ταχύτητας μιας πραγματικής σφαίρας). Με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να υπολογίσουν την απόδοση των φύλλων γραφενίου.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η ενέργεια της σφαίρας εξαπλώνεται ακτινωτά στο υλικό με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, όπως όταν κάποιος χοροπηδάει πάνω σε ένα τραμπολίνο, επομένως η ενέργεια δεν συγκεντρώνεται σε ένα σημείο. Επίσης, παρατήρησαν μικροσκοπικές ρωγμές, οι οποίες σχηματίστηκαν ακτινωτά, διασπώντας την ενέργεια της σφαίρας ακόμα περισσότερο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γραφένιο είναι δύο φορές ισχυρότερο από το Kevlar, το υλικό που χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα και έως δέκα φορές ισχυρότερο από το ατσάλι. 

Με άλλα λόγια, το γραφένιο είναι σε θέση να απορροφήσει περίπου 0.92MJ/kg από την ενέργεια του βλήματος, ενώ το ατσάλι μπορεί να απορροφήσει μόνο 0.08MJ/kg όταν εκτίθεται σε σφαίρες με την ίδια ταχύτητα.

Graphen:The World's Thinnest Bulletproof Armor?