«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Πληρώσαμε 240 δισ. ευρώ για εισαγόμενα προϊόντα! (πχ 1,5 δις ετησίως για μοσχαρίσιο/χοιρινό κρέας, γάλα και ζάχαρη, επειδή...η ΕΕ απλά μας "τα πήρε" και μας "ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ" να τα παράγουμε!!!Αυτή την ΕΕ υποστηρίζουν όσοι την υποστηρίζουν..."γιατί άραγε";)


Δήμητρα Σκούφου

Ούτε ένα ούτε δυο αλλά 240 δισεκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν οι Έλληνες για την εισαγωγή καταναλωτικών προϊόντων εντός της κρίσης. 

Το ποσό αυτό το οποίο ισοδυναμεί με περίπου το 60% του χρέους της χώρας θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν σημαντικά χαμηλότερο εάν υπήρχαν κίνητρα ενίσχυσης των ελληνικών βιομηχανιών οι οποίες χρόνο με το χρόνο φθίνουν. 

Μόνο οι εισαγωγές σε μοσχαρίσιο κρέας φτάνει το 1δισ. ευρώ ετησίως και τα 300 εκατ. ευρώ οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος από Ισπανία, Γερμανία και Ολλανδία.Μάλιστα παρά την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών παραμένει ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο της κατά 23 δισ. ετησίως και πως θα γινόταν διαφορετικά αφού οι Έλληνες δαπάνησαν 

33 εκατ. ευρώ για να εισαγωγές ιταλικού χαρτίου υγείας, 

16,5 εκατ. ευρώ για προτηγανισμένες πατάτες από την Γαλλία, 

122 εκατ. ευρώ για ρούχα και παπούτσια από την Ισπανία, 

80 εκατ. ευρώ για κινέζικα παιχνίδια και 

142 εκατ. ευρώ για γάλα από τη Γερμανία και την Ολλανδία, 

54,5 εκατ. ευρώ για ζάχαρη από Γαλλία όταν παλαιότερα τα ελληνικά εργοστάσια κάλυπταν να ελληνική ζήτηση και πραγματοποιούσαν και εξαγωγές. 

 Την ίδια ώρα στις αγορές του συμπυκνωμένου γάλακτος, των αναψυκτικών, της μπύρας και του τσαγιού, περίπου το 80-90% του συνολικού τζίρου πωλήσεων μονοπωλείται από πολυεθνικές επιχειρήσεις ορισμένες από τις οποίες έχουν και παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα.

Την εικόνα αυτή της αγοράς έδωσε σε πρόσφατη εκδήλωση της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» μίας κοινότητας εξωστρεφών, παραγωγικών- μεταποιητικών επιχειρήσεων, Ελληνικής ιδιοκτησίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας ο διευθυντής μάρκετινγκ της Λουξ, Πλάτων Μαρλαφέκας.


Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό ιδιαίτερα σκληρό καθώς την στιγμή που οι ελληνικές εταιρείες καλούνται να προεξοφλούν το σύνολο της αξίας σε εισαγόμενες πρώτες ύλες και εμπορεύματα, πιστώνοντας ταυτόχρονα τους πελάτες τους, οι θυγατρικές ξένων ομίλων, στις οποίες η μητρική εταιρεία στέλνει εμπορεύματα με πίστωση, μπορούν να συνεχίζουν απρόσκοπτα και μοιραία να αποκτούν το συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Αποτέλεσμα είναι η παραγωγή χαμηλής προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, χαμηλή ανάπτυξη, απώλεια επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας . 

«Τα capital controls, τα φορολογικά μέτρα και οι νέες αυξήσεις στις εισφορές χτυπούν κυρίως τις δικές μας επιχειρήσεις» σημείωσε ο κ. Μαρλαφέκας ενώ από την πλευρά του ο ΄Αγις Πιτσίολας της εταιρείας Αgrino και προεδρος της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα διανύει ίσως τις δυσκολότερες εποχές της. 

Πολλές εταιρίες κλείνουν ή μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό, με τη Βουλγαρία να έχει υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες νέα ΑΦΜ από την Ελλάδα

Οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν δηλώνουν αντίθετοι στις ξένες επενδύσεις ωστόσο όπως τονίζουν θέλουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην Ελληνική Οικονομία. 

«Οι περισσότερες εταιρίες του κόσμου είναι πρόθυμες να πουλήσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν εδώ ένα «salesoffice» ή μια μονάδα παραγωγής των προϊόντων που καταναλώνουμε. 

Όμως πόσες είναι έτοιμες να μεταφέρουν εδώ την Έδρα τους; Να παράγουν ή να σχεδιάσουν εδώ νέα προϊόντα; Πόσες θα τοποθετήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια τους στις Ελληνικές Τράπεζες; 

Θέλουμε πολυεθνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είναι μείζονος σημασίας όμως οι ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις, να αυξήσουν το μερίδιο τους στην Ελληνική Αγορά» τόνισε ο κ. Μαρλαφέκας.

http://www.insider.gr

σχετικά:

Αναμνήσεις: Η Ελλάδα της αυτάρκειας

Πώς χάθηκε η αυτάρκεια στη χώρα: To παράδειγμα της Θεσσαλίας

Μύθοι και πραγματικότητα περί "παραγωγικής ανεπάρκειας" στην Ελλάδα (1)

Μύθοι και πραγματικότητα περί "παραγωγικής ανεπάρκειας" στην Ελλάδα (2)

Μύθοι και πραγματικότητα περί "παραγωγικής ανεπάρκειας" στην Ελλάδα (3)

Για ποια ελληνική αγροτική παραγωγή μιλάμε;

Θα πάω στο χωριό μου...(ναι, ε;)

Να πως η ΕΕ κατέστρεψε την Ελληνική αγροτική/κτηνοτροφική (και όχι μόνον) παραγωγή (πρόστιμα στους Έλληνες κτηνοτρόφους πριν κάμποσα χρόνια επειδή "παρήγαγαν περισσότερο γάλα απ' το επιτρεπτό"(!!!)

Ιδού πως οι "βόρειοι (δήθεν) φίλοι" της ΕΕ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την αγροκτηνοτροφική παραγωγή της Ελλάδας (μέσω των εγκληματικών ΚΑΠ και βεβαίως ελλήνων (;) προδοτών πολιτικών που τα ΔΕΧΤΗΚΑΝ!!!) (πχ μας απαγορεύουν να παράγουμε πάνω από το 30% του γάλακτος που καταναλώνει η χώρα!Αλλιώς ΠΡΟΣΤΙΜΟ!Αυτό δεν είναι ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ "κύριοι" Πολιτικοί;Γιατί διαμαρτύρεστε λοιπόν όταν σας λένε ΠΡΟΔΟΤΕΣ κι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ;;;Η έξοδος από την ΕΕ επιβάλλεται λοιπόν ως θέμα ζωής και θανάτου!!! ) VIDEO

Πάει και η ντομάτα!!!Η ΕΕ κατοχύρωσε την ντομάτα σε ιδιωτική εταιρεία παρέχοντας της δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!

Γράμμα ενός αφελή πλην θυμωμένου Έλληνα στον Οδυσσέα Ελύτη

Που έχουμε επάρκεια αγροτικών προϊόντων και που όχι...

Η μεθοδευόμενη εξαφάνιση των φυσικών σπόρων

ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!Σώστε τους σπόρους! Είναι η ζωή μας

Monsanto: Οι σπόροι του θανάτου

Οι «κάθετες καλλιέργειες των πόλεων» και οι «μικρές ορεινές μονάδες» ως το «αγροτικό μέλλον» στα Χρόνια της Επιβίωσης...

Επιβίωση σε «Δύσκολους Καιρούς»: η διαφορά του «Παλιού» και του «Νέου»