«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Αυτοσχέδια όπλα με βάση (ως μηχανισμό "επικρουστήρα") το "βιοτεχνικό συρραπτικό"

Αυτοσχέδια Όπλα: Πιστόλι από Συρραπτικό

Γύρω στο 2010 υπήρχε μία μεγάλη άνοδος στα αυτοσχέδια πιστόλια από συρραπτικά χειρός. 

Εκατοντάδες από αυτά είχαν βρεθεί από αστυνομικές αρχές σε περιοχές υψηλής εγκληματικότητας με πολλά και διαφορετικά σχέδια. 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε εν συντομία τι είναι αυτά τα πιστόλια και γιατί πριν λίγα χρόνια είχαν γίνει τόσο δημοφιλή.


Πηγή: EverydayNoDaysOff.com
Οι πρώτες αναφορές που έχουμε για κατασκευή και χρήση αυτών των όπλων είναι από τη Βραζιλία αλλά σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλο το κόσμο. Ο λόγος είναι απλός, είναι πολύ εύκολα στη κατασκευή και μπορούν να τροποποιηθούν για να ρίχνουν σχεδόν οποιοδήποτε διαμέτρημα. 

Σήμερα είναι λιγότερο συνηθισμένα από άλλα αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται περιστασιακά. Βλέπετε ενδεικτικά ένα απόκομμα εφημερίδας από το 2013 όπου αστυνομικοί της πόλης Lae στη Νέα Γουινέα ανακάλυψαν δεκάδες τέτοια όπλα για ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών διαμετρημάτων.


Πηγή: TheFirearmBlog.com
Πρακτικά, οι κατασκευαστές τους χρησιμοποιούν την ήδη εργονομική λαβή και «σκανδάλη» από τα ευρέως γνωστά συρραπτικά χειρός μαζί με το μηχανισμό τους που λειτουργεί ουσιαστικά ως επικρουστήρας. Ο εσωτερικός μηχανισμός από ένα συρραπτικό χειρός βασίζεται σε ένα ελατήριο. Όσο η σκανδάλη πιέζεται, το ελατήριο αυτό συμπιέζεται ανασηκώνοντας ελαφρώς τον οδηγό που θα καρφώσει το συρραπτικό. Καθώς η σκανδάλη πλησιάζει στο τέλος της, το ελατήριο απελευθερώνει τον οδηγό ο οποίος με δύναμη πιέζει το συρραπτικό προς τα κάτω. Βλέπετε τη διαδικασία καλύτερα στην επόμενη κινούμενη τρισδιάστατη αναπαράσταση.


Πηγή: Reddit.com
Το παραπάνω δεν έχει πολλά να ζηλέψει όσον αφορά το τρόπο λειτουργίας του από έναν επικρουστήρα όπλου. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι αντί για τον οδηγό των συρραπτικών πιέζεται ο επικρουστήρας. Αυτό αντιλήφθηκαν πολλοί κατασκευαστές τέτοιων αυτοσχέδιων όπλων και άρχισαν να κατασκευάζουν κάθε είδους πυροβόλα όπλα με συρραπτικά ως το βασικό μηχανισμό τους. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε ένα τέτοιο «περίστροφο» διαμετρήματος .38 Special που βρέθηκε στη Βραζιλία το 2012.


Πηγή: HomemadeGuns.wordpress.com
Σήμερα υπάρχουν αμέτρητες πηγές (εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, βιβλία, κτλ.) τόσο για ιστορίες πίσω από αυτά τα αυτοσχέδια όπλα όσο και οδηγίες κατασκευής τους. Σε όλα ωστόσο η αρχή λειτουργίας τους παραμένει η ίδια. Βλέπετε ενδεικτικά ένα άλλο τέτοιο όπλο άγνωστης προέλευσης. Το συγκεκριμένο είναι για διαμέτρημα .22 LR. Ο χειριστής του τοποθετεί ένα φυσίγγιο στην αυτοσχέδια θαλάμη και είναι έτοιμο για χρήση.


Πηγή: Guns.com
Παρακάτω βλέπετε μερικά παρόμοια αυτοσχέδια όπλα διαμετρήματος 12-gauge. Τα συγκεκριμένα βρέθηκαν από τις αρχές του Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κατοικία εγκληματιών μετά τη σύλληψη τους.


Πηγή: AR15.com
Μία ακόμα παραλλαγή αυτού του αυτοσχέδιου όπλου είδαμε στη Τζαμάικα όταν οι αρχές εντόπισαν το όπλο που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Εδώ βλέπουμε ότι οι κατασκευαστές τους τοποθέτησαν και κάννη αλλά επίσης συγκόλλησαν και όλη τη κατασκευή.


Πηγή: TheFirearmBlog.com
Ένα από τα πιο προχωρημένα σχέδια που εντοπίσαμε ήταν και πάλι από τη Βραζιλία. Το συγκεκριμένο, που το βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες, είναι οκτάσφαιρο περίστροφο με μηχανισμό για γρήγορη απελευθέρωση του μύλου που προσφέρει ταχεία ανατροφοδότηση και έχει μέχρι και αυτοσχέδιο σκοπευτικό λέιζερ προσαρμοσμένο επάνω του.


Πηγή: ImproGuns.blogspot.com
Από τα παραπάνω μπορεί να υποθέσει κανείς ότι κατασκευάζεται κυρίως στη Λατινική Αμερική αλλά όπως παρουσιάσαμε έχει εμφανιστεί και στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Σε καμία όμως περίπτωση στο βαθμό που το συναντάει κανείς στη Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Βραζιλία. Ένα ακόμα παράδειγμα από τη Βραζιλία είναι το επόμενο που το κατέσχεσε η αστυνομική μονάδα ROCAM έπειτα από ανταλλαγή πυρών. Όπως βλέπετε το συγκεκριμένο έχει αναδιπλούμενη κάννη για ταχύτερο γέμισμα. Και αυτό ήταν για διαμέτρημα 12-gauge.


Πηγή: ImproGuns.blogspot.com
Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και σε μικρότερα διαμετρήματα. Για παράδειγμα, και αυτό από την επόμενη φωτογραφία διαθέτει αναδιπλούμενη κάννη είναι για διαμέτρημα 7.62×38mmR, το ευρέως γνωστό 7.62mm Nagant και βρέθηκε στη Ρωσία.


Πηγή: Pinterest.com
Στη συνέχεια βλέπετε ακόμα ένα, και πάλι από τη Βραζιλία, το οποίο έχει αναδιπλούμενο μεταλλικό κοντάκιο για πιο σταθερή σκόπευση κατά τις βολές.


Πηγή: TheFirearmBlog.com
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κατασκευάσει κανείς χρησιμοποιώντας ένα συρραπτικό χειρός ως επικρουστήρα και λαβή. Ήδη παρουσιάσαμε πολλά διαφορετικά σχέδια ώστε να γίνει κατανοητό ότι ο μόνος περιορισμός είναι στη φαντασία του κατασκευαστή του. Βλέπετε δύο ακόμα παραδείγματα από αυτοσχέδια όπλα συρραπτικού για το διαμέτρημα 12-gauge.


Πηγή: TheFirearmBlog.com
Προσοχή! Παρότι οι οδηγίες για κατασκευή τέτοιων όπλων είναι διαθέσιμες από δεκάδες ανοικτές πηγές (περιοδικά, βίντεο, ιστοσελίδες, άρθρα, τηλεοπτικές εκπομπές, κτλ.) σε αρκετές χώρες θεωρούνται παράνομα άρα προτού καν επιχειρήσετε να κατασκευάσετε κάτι τέτοιο ελέγξτε τη τοπική νομοθεσία για να εξακριβώσετε τη νομιμότητα του. 

Κλείνοντας, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι παρότι δε γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση αυτής της ιδέας είναι σίγουρα μία πολύ εφευρετική προσέγγιση που προσφέρει, τουλάχιστον ως ένα καλό βαθμό, αξιόπιστη λειτουργία του επικρουστήρα που είναι από τα βασικότερα μέρη για τη καλή λειτουργία ενός πυροβόλου όπλου.


σχετικά:

"Αυτοσχέδια" (πλέον και "εκτυπώσιμα") Πυροβόλα Όπλα - χειρός και μη...Μια "κατάσταση Σκιώδης", αλλά "Υπαρκτή"...ίσως εξίσου εκτεταμένη με τα "εργοστασιακά"...

Εξέγερση - Ανταρτοπόλεμος:ανάπτυξη αυτοσχέδιου Πυροβολικού (η εμπειρία του Συριακού εμφυλίου)

Όταν κάποιος «φαινομενικά κακομοίρης» είναι «μηχανή καταστροφής»....ή....Μια «Μηχανή Καταστροφής» πρέπει να μοιάζει ΠΑΝΤΑ «κακομοίρης»...

Κι αν σε περίπτωση ανάγκης δεν υπάρχουν σκάγια και χρειαστεί να βάλεις σε αυτοσχέδια φυσίγγια και πυροσωλήνες "βίδες,δράπανα και λεπίδες", τι θα συμβεί; (VIDEOS)

Περί κατασκευής "αυτοσχέδιου πυροβόλου όπλου"...φάσεις - ιδιαιτερότητες - κίνδυνοι...(video - animation)

"Αυτοσχέδιο" ΛΕΙΟΚΑΝΝΟ (πολύκανο) ΠΟΛΥΒΟΛΟ ΓΚΑΤΛΙΝΓΚ (κι όμως, ναι, με κυνηγετικά φυσίγγια) - VIDEO