«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Φρίντμαν: Ο κόσμος πρέπει να προετοιμάζεται για έναν διακρατικό ΜΕΓΑΛΟ πόλεμο...κάθε αιώνας έχει τον δικό του...πιθανά σημεία έναρξής του:Πολωνία...Τουρκία...Ιαπωνία...Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ «STRATFOR»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΑΞΗΣ

Τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πόλεμοι μεταξυ κρατών επισείει ο στρατηγικός αναλυτής της γεωπολιτικής σκακιέρας και ιδρυτής του φημισμένου «Stratfor», Τζορτζ Φρίντμαν, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη του με τον «Business Insider.

Ο ιδρυτής της «Geopolitical Futures» και συγγραφέας του «The Next 100 Years», Φρίντμαν, προειδοποίησε ότι οι καταστροφικές διακρατικές συγκρούσεις υπήρξαν ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πολιτικής και θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψουν και στις μέρες μας.Ο Φρίντμαν τόνισε ότι υπήρξαν και προηγούμενες περίοδοι της ιστορίας κατά τις οποίες οι διεθνείς αναλυτές πίστεψαν εσφαλμένα ότι τα έθνη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν στην «λύση» του άμεσου πόλεμου.

Οπως αναλύει, οι διακρατικοί πόλεμοι είναι ευτυχώς ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στην εποχή μας. Στις μέρες μας οι κυβερνήσεις συχνά προτιμούν να υποβοηθούν μη κρατικές ομάδες εντός του «αντιπάλου», αποφεύγοντας την άμεση εμπλοκή, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Συρία, στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Θα πρέπει να πάμε τον χρόνο πολύ πίσω, στο 2003, όταν η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αποφάσισε την εισβολή στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν, ή στον πόλεμο Ερυθραίας-Αιθιοπίας στα τέλη της δεκαετίας του 90 για να εντοπίσουμε μια άμεση διακρατική σύγκρουση.

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι ήταν η καταστροφική απόδειξη της εγγενούς αστάθειας ενός διεθνούς συστήματος που επέτρεψε τις συχνές διακρατικές συγκρούσεις και που θεωρούσε τον πόλεμο ως μια νόμιμη επιλογή εξωτερικής πολιτικής, και όχι την «τελευταία λύση».

Από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, πολλά από τα πολιτικά και νομικά συστήματα του κόσμου έχουν χτιστεί έτσι ώστε να εμποδίζουν τα κράτη από το να κηρύσσουν τον πόλεμο το ένα στο άλλο - με ένα αρκετά εντυπωσιακό ποσοστό της επιτυχίας.

Αλλά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν σύντομα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο διακεκριμένος στρατηγικός αναλυτής της γεωπολιτικής σκακιέρας και ιδρυτής του φημισμένου «Stratfor», Τζορτζ Φρίντμαν (George Friedman), σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη του με τον «Business Insider αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται από τον γνωστό ιστότοπο.

Ο ιδρυτής της «Geopolitical Futures» και συγγραφέας του «The Next 100 Years», Φρίντμαν, προειδοποίησε ότι οι καταστροφικές διακρατικές συγκρούσεις υπήρξαν ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πολιτικής και θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψουν και στις μέρες μας.

Ο Φρίντμαν τόνισε ότι υπήρξαν και προηγούμενες περίοδοι της ιστορίας κατά τις οποίες οι διεθνείς αναλυτές πίστεψαν εσφαλμένα ότι τα έθνη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν στην «λύση» του άμεσου πόλεμου.

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας αιώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας που δεν είχε τουλάχιστον έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο - μια συστημική διακρατική σύγκρουση δηλαδή που κλονίζει το σύνολο του συστήματος»

«Από το 1815 έως 1871 δεν υπήρχε καμμία διακρατική σύγκρουση οποιασδήποτε μορφής στην Ευρώπη», δήλωσε ο Φρίντμαν. Και «τότε ήταν που ήρθε ο Παγκόσμιος Πόλεμος», πρόσθεσε.

Ο Φρίντμαν προειδοποίησε ότι στη σύγχρονη εποχή, όπως σε κάθε περίοδο ειρήνης, κρύβει μέσα της μια ροπή προς μια βίαιη αναμέτρηση. 

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας αιώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας που δεν είχε τουλάχιστον έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο - μια συστημική διακρατική σύγκρουση δηλαδή που κλονίζει το σύνολο του συστήματος», συνέχισε ο Φρίντμαν, αναφέροντας τον επταετή πόλεμο, τους Ναπολεόντειους πολέμους και τους παγκόσμιους πολέμους. 

«Θέλετε να στοιχηματίσετε ότι αυτός θα είναι ο μόνος αιώνας, που δεν θα έχει ένα τέτοιον ανάλογο πόλεμο; Το βάζω αυτό το στοίχημα!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση του Φρίντμαν βασίζεται στην θεώρηση ότι οποιοδήποτε διεθνές σύστημα, είτε πρόκειται για τη συμμαχία των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη που κράτησε την ειρήνη, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους ή την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έχει εγγενείς «θανατηφόρες. αδυναμίες. 

Στο μυαλό του, το σημερινό διεθνές σύστημα περιέχει τους σπόρους της δικής της καταστροφής του.

Τουλάχιστον, η τρέχουσα παγκόσμια τάξη εξακολουθεί να επιτρέπει κρίσεις που το ίδιο το σύστημα είναι ανίκανο να επιλύσει.

«Όταν έχετε χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία να χάνουν την ισχύ τους, και να αντικαθιστώνται από άλλες, τότε είναι που υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο»

Ο Φρίντμαν θεωρεί ότι η αποδυνάμωση ορισμένων παγκόσμιων παικτών θα μπορούσε να δημιουργήσει από μόνο του μια τέτοια κρίση.

«Όταν έχετε χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία να χάνουν την ισχύ τους, και να αντικαθιστώνται από άλλες, τότε είναι που υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο», εξηγεί ο Φρίντμαν. «Αυτό μπορεί να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, επειδή το σύστημα δεν έχει βρει ακόμη την ισορροπία του. 

Έτσι συνέβη και όταν η Γερμανία ενώθηκε το 1871 και μετά από λίγο ξέσπασε «η κόλαση». Έτσι συνέβη και όταν εκτινάχθηκε» η Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα, και σύντομα επήλθε το χάος. Έτσι και τώρα, είμαστε μάρτυρες μιας συστημικής μετατόπισης. Να είστε έτοιμοι για πόλεμο», προειδοποιεί ο κορυφαίος αναλυτής.

«Έτσι και τώρα, είμαστε μάρτυρες μιας συστημικής μετατόπισης. Να είστε έτοιμοι για πόλεμο»

Ακολουθεί ολόκληρος ο διάλογος μεταξύ του Φρίντμαν και του δημοσιογράφου του «Business Insider», όταν και ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιστροφής μας στις διακρατικές συγκρούσεις:


BI: Στις μέρες μας και στην εποχή μας είναι σχετικά ασυνήθιστο για τα έθνη να προχωρούν σε πόλεμο μεταξύ τους. Θεωρείτε ότι αυτό αλλάζει; Θα μπορούσαν οι διακρατικοί πόλεμοι να επιστρέψουν;

GF: Την περίοδο από το 1815 μέχρι το 1871 δεν υπήρχε κάποια διακρατική σύγκρουση στην Ευρώπη. Στην συνέχεια ήρθε η μεγαλύτερη όλων, ο Παγκόσμιος Πόλεμος.

Θα σας δώσω άλλο ένα στατιστικό στοιχείο. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αιώνας που δεν είχε έναν συστημικό πόλεμο – έναν πόλεμο, δηλαδή που το σύνολο του συστήματος κλονίζεται. Από τον επταετή πόλεμο, στους Ναπολεόντειους πολέμους του 19ου αιώνα, στους Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, κάθε εποχή έχει και από ένα.

Θέλετε να στοιχηματίσετε ότι αυτός θα είναι ο μόνος αιώνας, που δεν θα έχει ένα; Το βάζω αυτό το στοίχημα....

Όταν έχετε χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία να «πέφτουν», και να τις αντικαθιστούν άλλες, τότε είναι που ξεκινά ένας συστημικός πόλεμος. Και τότε είναι που γίνεται η κατάσταση επικίνδυνη, επειδή το σύστημα δεν έχει φθάσει ακόμη σε ισορροπία. Έτσι συνέβη όταν η Γερμανία ενώθηκε το 1871 και μετά ξέσπασε η «κόλαση», έτσι και όταν ενισχύθηκε η Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα, και μετά ξέσπασε το χάος. Έτσι και τώρα παρατηρούμε μια συστημική αλλαγή. Να είστε έτοιμοι για πόλεμο.

BI: Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πού θα μπορούσε να ξεσπάσει;

GF: Οι πιο πιθανές αναδυόμενες χώρες είναι η Ιαπωνία, η Τουρκία και η Πολωνία. Για αυτό και θα έλεγα πιθανόν στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή ή κάποια θαλάσσια πολεμική αναμέτρηση που θα ξεκινούσε η Ιαπωνία.

Αλλά κάθε φορά που νέες δυνάμεις αναδύονται, αναζητούν να βρουν την ισορροπία τους στο νέο τοπίο. 

Νέες δυνάμεις αναδύονται, ενώ οι παλιές δυνάμεις παρακμάζουν. 

Δεν είναι η διαδικασία αυτή κάθε αυτή που είναι επικίνδυνη, είναι η αναδυόμενη ορμή που είναι επικίνδυνη.

http://www.iefimerida.gr