«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Ο κύκλος της βίας: Η εγκληματικότητα ζώων και παιδιών, «πάνε χέρι-χέρι» (πίσω από μια κακοποίηση ζώου συχνά κρύβεται και μια "άλλη βαριά εγκληματικότητα")


«Ο κύκλος της Βίας, Παιδική Κακοποίηση - Κακοποίηση Ζώων», το θέμα προγράμματος εκπαίδευσης στην ΕΛ.ΑΣ, από Αμερικανίδες δικαστικούς και αστυνομικούς

Πίσω από την κακοποίηση ενός ζώου, κρύβεται η κακοποίηση ενός παιδιού, ή μιας γυναίκας. Ένα άτομο ενδεχομένως με ψυχοπαθητική προσωπικότητα και ροπή προς το έγκλημα. Πίσω από ένα παραμελημένο ζώο κρύβεται ένα παραμελημενο παιδί.

Πίσω από μια περίπτωση κτηνοβασίας, είναι πιθανότατα και μια περίπτωση βιασμού παιδιού ή παιδική πορνογραφία και πίσω απο κυνομαχίες, το οργανωμένο έγκλημα και τα τεράστια ποσά "ματωμένου" χρήματος από ναρκωτικά, όπλα και τη δράση συμμοριών. 

Αυτά είναι συνοπτικά μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών, λιμενικών, αλλά και εισαγγελέων και δικαστικών, από Αμερικανούς δικαστικούς και αστυνομικούς εμπειρογνώμονες, με τεράστια εμπειρία και γνώση πάνω στη σχέση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και τη γενικότερη εγκληματικότητα.

Η παρουσίαση του προγράμματος εκπαίδευσης, με τίτλο «Ο κύκλος της Βίας, Παιδική Κακοποίηση- Κακοποίηση Ζώων», έγινε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου δόθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για τη μεγάλη σημασία που έχει για την κοινωνία η συμπεριφορά προς τα ζώα.

«Η βία εναντίον των ζώων είναι έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας» είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβάλας, ενώ η επικεφαλής της ομάδας των αμερικανών εκπαιδευτών, Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας, διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων της Πολιτείας της Βιρτζίνια Μισέλ Γουέλς, υπογράμμισε ότι το έγκλημα της κακοποίησης ζώων και οι προεκτάσεις του, απλώνει τα πλοκάμια του και στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενημέρωση και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για να δώσει έμφαση στη σύνδεση της κακοποίησης ζώων με το οργανωμένο έγκλημα η κ. Γουέλς, ανέφερε ότι στην τελευταία υπόθεση κυνομαχιών, που εξιχνιάστηκε στην Βιρτζίνια, διαπιστώθηκε ότι οι οργανωτές αποκόμισαν κέρδη πάνω απο 1.000.000 δολάρια, εκ των οποίων 100.000 κατασχέθηκαν μέσα στην αρένα. Τόνισε, επίσης, ότι η κακοποίηση ζώων στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος συναρτάται άμεσα με ανθρωποκτονίες και άλλες βαριές εγκληματικές πράξεις.

Η κ. Γουέλς υπογράμμισε ότι «ο κακοποιός δεν σταματά στην κακοποίηση των ζώων, αλλά θα προχωρήσει στα παιδιά» και σε άλλα μέλη της οικογένειας. «Όπου υπάρχει βία υπάρχουν και ζώα», ανέφερε η Αμερικανή εισαγγελέας, τονίζοντας ότι πολλές φορές τα ζώα χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης στα θύματα για να μην αντιδράσσουν.

«Είχαμε μια περίπτωση πατέρα που βίαζε την ανήλικη κόρη του και την απειλούσε ότι θα σκότωνε τον σκύλο της, αν αντιδρούσε» είπε η κ. Γουέλς. Στο τέλος σκότωσε τον σκύλο για να της αποδείξει ότι δεν θα δίσταζε να της κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό.

Ανέφερε επίσης και άλλα παραδείγματα για να κάνει κατανοητή τη σχέση βίας σε ζώα και μέσα στο σπιτι. Στην μία περίπτωση μια γυναίκα πήγε στο αστυνομικό τμήμα με την γάτα της τυλιγμένη με ταινία και ένα βίντεο που έδειχνε τον άνδρα της, που το είχε κάνει γιατί ζήλευε, να γελάει με την αγανάκτισή της. Και όταν αυτή αντέδρασε της έριξε μια γροθιά στο πρόσωπο.

Σκοπός του προγράμματος εκπαίδευσης, είναι ακριβώς να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας στο να ερευνούν πάντα πίσω από την κακοποίηση ενός ζώου την ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και άλλης μορφής εγκληματικότητα, αλλά και την περίπτωση ψυχικά διαταραγμένου και επικίνδυνου δράστη, καθώς και τον εντοπισμό των λεπτών γραμμών μεταξύ των παράλληλων εγκληματικών πράξεων.

Για τον λόγο αυτό, οι εκπαιδευτές που δέχτηκαν να περάσουν τον Ατλαντικό για να μεταφέρουν την εμπειρία τους είναι από τους πλέον έμπειρους και συγκεκριμένα, η Σούζαν Ντέι Ανώτερη Αξιωματικός- Ερευνητής της Αστυνομίας του Φέρφαξ της Βιρτζίνια, στην Μονάδα Παιδικής Κακοποίησης, η Νικόλ Μπλούμπεργκ, επικεφαλής της Μονάδας Παιδικής Κακοποίησης της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και η Σιόμπαν Τσέις, υπεύθυνη της «αστυνομίας των ζώων» στο αστυνομικό τμήμα της κομητείας του Φέρφαξ.

Οι εκπαιδεύτριες επεσήμαναν ότι η εγκληματικότητα εναντίον ζώων και παιδιών, «πάνε χέρι χέρι». Αυτό μπορεί να είναι ακραία παραμέληση ή κακοποίηση. Στην πρώτη περίπτωση, αν η παραμέληση οφείλεται σε άγνοια, μπορεί να λυθεί με ενημέρωση. Αν όχι, τότε προκειται για άτομο με εγκληματικές τάσεις.

Το «Πρόγραμμα συνδυασμένης εκπαίδευσης, Παιδική Κακοποίηση- Κακοποίηση Ζώων», αποτελεί συνέχεια ημερίδας με το ίδιο θέμα που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2015 και υλοποιείται στην Αστυνομική Ακαδημία, με την καθοριστική συμμετοχή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και της οργάνωσης Συμμαχία για την Ελλάδα, που εξασφάλισε την οικονομική χρηματοδότηση απο 28 ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες καλύπτουν όλα τα εξοδα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Το προγαμμα περιλαμβάνει τρία διήμερα εκπαίδευσης, που θα παρακολουθήσουν συνολικά 196 αστυνομικοί και 6 λιμενικοί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Αμέσως μετά, το κλιμάκιο των Αμερικανίδων ειδικών, (27 και 28 Σεπτεμβρίου), θα έχει συνάντηση με δικαστικούς και εισαγγελείς στην Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης θα καταρτιστεί και ενημερωτικό έντυπο, το οποίο θα σταλεί σε όλα τα στυνομικά τμήματα και υπηρεσίες της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην παρέμβαση του στην παρουσίαση του προγράμματος ευχαρίστησε θερμά τις Αμερικανίδες αξιωματούχους για την προθυμία τους να μεταφέρουν στους Έλληνες αξιωματικούς την γνώση και την εμπειρία τους και τόνισε ότι στην Ελλάδα αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε την συγκεκριμένη εγκληματικότητα και τη σπουδαιότητα της πρόληψης.

«Οι δικές μας δημοκρατικές ευαισθησίες δεν μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να βλέπουμε παλιότερες εικόνες κακοποίησης ζώων» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Μακάρι να μπορούσε ο σκύλος μου, που βγάζω βόλτα κάθε πρωί και μοιράζεται μαζί μου τις έννοιες μου, να καταλάβαινε ότι κάτι κάνουμε για αυτούς και τα παιδιά μας».

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, επίσης, ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει την ευαισθησία να προωθήσει αυτή την υπόθεση και τόνισε: «Πράξεις βαρβαρότητας εναντίον των ζώων είναι πράξεις εγκληματικές και θετουν σε αμφισβήτηση το επίπεδο του πολιτισμού και της συνείδησης μας ως έλλογων όντων της ανθρώπινης κοινωνίας, που με τη σιωπή της ή την ανεπαρκή αντίδραση της ανέχεται και αναπαραγάγει το αποκρουστικό αυτό φαινόμενο».

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει εξειδίκευση στην Αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπίζεται με τον καταλληλότερο τρόπο το συγκεκριμένο πρόβλημα. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο κ. Τόσκας πρόσφερε αναμνηστικά δώρα, στις Αμερικανίδες εκπαιδεύτριες.