«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Η Βρετανία δυσκολεύεται να βρει ρόλο στη Β. Αφρική


ll
O Bρετανικός Στρατός θα χάσει 20.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέχρι το 2020 λόγω περικοπών.
Μπορεί η Βρετανία να διατυμπανίζει πως είναι αποφασισμένη να δώσει σκληρή απάντηση στους εξτρεμιστές που δρουν στη Βόρεια Αφρική, πλην όμως πίσω από τις απειλές και τη σκληρή γλώσσα κρύβεται η πραγματικότητα ενός συρρικνωμένου στρατεύματος και της απροθυμίας των ΗΠΑ να αναμειχθούν σε έναν ακόμα πόλεμο σε κάποια μακρινή για εκείνες έρημο.
Εξοργισμένος από τους θανάτους Βρετανών πολιτών στην κρίση των ομήρων της Αλγερίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση για παγκόσμια αντίδραση στη δράση των φανατικών ισλαμιστών στη Βόρεια Αφρική και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να περάσουν ακόμα και δεκαετίες πριν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η κίνηση της οποίας να αποστείλει στρατεύματα στο Μάλι ξύπνησε μνήμες του αποικιακού της παρελθόντος στην Αφρική, η Βρετανία δυσκολεύεται να βρει ρόλο σε μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί στη νέα φάση του διεθνούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Οι περικοπές των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση Κάμερον να μειώσει το έλλειμμα εξανεμίζουν τις όποιες αμυδρές ελπίδες ανάληψης ουσιαστικού ρόλου σε αυτό το νέο μέτωπο.


«Για να λέμε την αλήθεια, απλώς δεν έχουμε τα χρήματα για να εμπλακούμε», σχολίασε ανώτατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Οι Αμερικανοί κρατούν το κλειδί στην υπόθεση» τόνισε η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας πως η Βρετανία έχει αντιληφθεί πλήρως ότι αν δεν συμμετάσχει με μια πραγματικά μεγάλη δύναμη δεν θα έχει ουσιαστική επιρροή στις εξελίξεις.


Η αναταραχή στη Βόρεια Αφρική έχει εδώ και καιρό εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τη Δύση, παρά το γεγονός ότι η περιοχή επανήλθε δυναμικά στο δημοσιογραφικό προσκήνιο μετά την κρίση των ομήρων στην Αλγερία και την επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι. Πριν περάσουν λίγες ώρες από τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές των Γάλλων εναντίον θέσεων των ισλαμιστών στο Μάλι, η Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγκρέμπ καταλάμβανε συγκρότημα άντλησης φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας.

Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της ανησυχούν λόγω της ανάδυσης ενός τόξου αστάθειας, το οποίο ξεκινάει από τις βάσεις των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και φτάνει μέχρι την Αφρική, επιτρέποντας στους λεγόμενους «τζιχαδιστές» να αναδιοργανωθούν και να οχυρωθούν σε κράτη, όπως το Μάλι. Η ισχυροποίηση της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ, αλλά και η ανάδυση ομάδων που την αντιγράφουν αποτελούν βασικό αίτιο ανησυχίας για τη Δύση.


Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία δεν συμφωνούν απόλυτα στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.


Προσβλέποντας στην αφύπνιση των συμμάχων του, ο κ. Κάμερον χαρακτήρισε τη Βόρεια Αφρική «μαγνήτη για τους τζιχα­δι­στές» και δεσμεύτηκε να ενισχύσει την παροχή πληροφοριών στην αλγερινή κυβέρνηση και να συμβάλει πιο ενεργά στον πόλεμο των Γάλλων κατά των ισλαμιστών στο Μάλι. Το Λονδίνο έθεσε ήδη δύο μεταγωγικά τύπου C-17 στη διάθεση της Γαλλίας, ενώ υποσχέθηκε να αποστείλει μερικές δεκάδες αξιωματικούς στο Μάλι για την εκπαίδευση του τοπικού στρατού.

Μπορεί ο κ. Κάμερον να απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής παρέμβασης της Βρετανίας στην περιοχή, πλην όμως οι «Τάιμς» του Λονδίνου ανέφεραν χθες πως ο βρετανικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο ανάπτυξης στη Βόρεια Αφρική. Ελάχιστοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, δεδομένου του προγράμματος περικοπής των αμυντικών δαπανών.


Καθημερινή


http://strategyreports.wordpress.com/2013/01/24/%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CF%83/#more-41077