«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

"Η σκοτεινή πλευρά της ΑΟΖ"


Για την “σκοτεινή πλευρά της Σελήνης”, στο θέμα της ΑΟΖ γράφει ο Στάθης Νελλόπουλος, αξιωματικός ε.α. Ποια είναι αυτή η σκοτεινή πλευρά; Ο Στάθης Νελλόπουλος με αφορμή την συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Onalert γράφει :
“Συγχαρητήρια στο κ. Λιγερό, για την ενημέρωση του περί ΑΟΖ !
Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική τοποθέτηση, τεχνικής κυρίως φύσεως, η πρώτη ίσως, που έχει ακουστεί από ΜΜΕ, με τόσο απλό, διαυγή και ακριβή τρόπο ! Στο πολιτικό της σκέλος, ο κ. Λιγερός  κατέδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ΕΕ και ιδιαίτερα της Γερμανίας, για την «θέσπιση» της Ελληνικής ΑΟΖ, κάτι για το οποίο φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις(;) οι ΗΠΑ και η Τουρκία !

Αυτή η «σκοτεινή» πλευρά της «Σελήνης» δεν διασαφηνίστηκε αρκούντως πολιτικά, προφανώς γιατί η συζήτηση είχε περισσότερο τεχνικό χαρακτήρα και λιγότερο πολιτικό !


Θα μπορούσαν να εννοηθούν πολλά εν προκειμένω, σε σχέση με τις άμεσα ενδιαφερόμενες αμερικανικές πολυεθνικές ενέργειας, που φαίνεται να έχουν ακόμη, το πάνω χέρι στην ενεργειακή πολιτική των μελών της ΕΕ !

 Το γεγονός ότι η Γαλλία δεν κλείνει τα πυρηνικά της εργοστάσια, ενώ η Γερμανία θα τα κλείσει μέχρι το 2020(!), υποδηλώνει, σε πρώτη ανάγνωση, μία αβεβαιότητα και αδυναμία της ΕΕ  στη χάραξη της δικής της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και ένα σχετικό  χρονικό ορόσημο ! Και ο λόγος προφανής ! Πώς να χαράξεις ενεργειακή πολιτική, όταν έχεις «χωλή» οικονομική πολιτική, ως ΕΕ, που στηρίζεται σε μια ανάλογα  «ευπαθή» νομισματική πολιτική, του «Ευρώ»  ! Συνεπώς, ο «απογαλακτισμός» της ΕΕ,.. απ' την μεταπολεμική Ευρωπαϊκή πολιτική των ΗΠΑ, γίνεται ο κρίσιμος παράγοντας και στο ζωτικότατο αυτό τομέα της ενέργειας και κατά προέκταση, για τη τελική  ευόδωση της «θέσπισης» της Ελληνικής ΑΟΖ !
 
Θα πρέπει να θεωρείται  σίγουρο, ότι με την ουσιαστική  προώθηση της ενοποίησης της ΕΕ, με «υπέρβαση» των εξουθενωτικών  «μνημονίων» συντήρησης του υφιστάμενου, ανθενωτικού «στάτους» της  και ανάλογη ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμικών της δομών (κοινή δημοσιονομική πολιτική και ανακύκλωση των πλεονασμάτων του προνομιούχου Βορά), η Τουρκία θα πάρει το σχετικό «σήμα» απ' τον μεταπολεμικό «προστάτη» της και θα ευθυγραμμιστεί αμέσως  με την ΕΕ, ως επίδοξο μέλος της,.με Γερμανικά μάλιστα «εύσημα» !

Αυτή ήταν πάντα η πολιτική της, ως «εθνικό» κράτος, πολιτική «επιτήδειας ουδετερότητας» (και με το «χωροφύλακα» και με τον «αστυφύλακα»), που μόνο όταν πεισθεί ότι τα πράγματα διεθνούς ΙΣΧΥΟΣ έχουν αλλάξει, αλλάζει ανενδοίαστα «στρατόπεδο» ! Χρήσιμο είναι να θυμηθούμε την αιφνιδιαστική  «μετάβασή» της,... απ' την (Αγγλική) πολιτική «ουδετερότητας» της, στην Αμερικανική «γραμμή», τις τελευταίες μέρες του Β'ΠΠ, όταν η «πλάστιγγα» έδειξε καθαρά ότι το μέλλον της (Βρετανικής) Μεσογείου,.γίνονταν Αμερικανικό !!!
 
Συμπερασματικά λοιπόν, αυτό που άφησε να «αιωρείται» πολύ  έξυπνα, ο κ. Λιγερός, ως παράγοντας ενθάρρυνσης προώθησης της εθνικής μας πολιτικής στο ζήτημα της  ΑΟΖ, είναι ότι αυτή «ερείδεται» απ' τη πολιτική βούληση της ΕΕ, που διαμορφώνεται ουσιαστικά απ' την ενεργοβόρο, εν προκειμένω, Γερμανία !”http://www.onalert.gr/stories/aoz-lygeros-nelopoulos-anakirixi