«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Η παρανοϊκή πρόταση των φοροφυλακών!!!

Τις τελευταίες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προφέρει έναν ασυνάρτητο λόγο που δείχνει ότι δεν υπάρχει σωστή κυκλοφορία του ορθού λόγου σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα της κυβέρνησης.

Η πρόταση για «φοροφυλακές» μπορεί να μοιάζει «πρωτότυπη», αλλά στο τέλος θα καταλήξει να γελάνε μαζί μας και οι πέτρες. Κύριε Στουρνάρα! Δίκαιο φορολογικό σύστημα χρειαζόμαστε και όχι νέες φυλακές. 
Μόλις προχτές μου έλεγε ένας επιχειρηματίας το «πάθημά του». Εισάγει ιατρικές συσκευές και το κράτος τον πλήρωσε με ομόλογα που στην συνέχεια «κουρεύτηκαν». Στο μεταξύ δημιουργήθηκε μία νέα οφειλή της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ για την οποία και ελπίζει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορέσει να την εισπράξει.

Ο ίδιος άνθρωπος θα πρέπει να πληρώσει τώρα ΦΠΑ. Τα χρήματα δεν τα έχει και τι πιο φυσικό από το να ζητήσει συμψηφισμό με τα χρήματα που του οφείλει αντίστοιχα το ελληνικό δημόσιο. Αμ δε! Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση, του λένε. Έτσι, θα πρέπει να πληρώσει ΦΠΑ και μάλιστα για λεφτά που δεν εισέπραξε και τα οποία του τα οφείλει το δημόσιο. Αυτόν τον άνθρωπο σκέφτεστε να στείλετε στις νέες φυλακές κύριε Στουρνάρα;

Ο κόσμος είναι στα όριά του. Δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους νέους φόρους που του επιβάλλουν. Την ίδια ώρα το κράτος που ζητάει τους φόρους, εξακολουθεί να είναι κακόπιστο, σπάταλο και εχθρικό προς τους πολίτες, προς αυτούς που δήθεν εξυπηρετεί.

Σε λίγες εβδομάδες θα αποσταλούν οι ξεχασμένοι φόροι ακινήτων δύο ετών. Ο κ. Στουρνάρας θα τιμολογήσει και στα χαρτιά του θα είναι εντάξει. Κι έπειτα; Τι θα γίνει; Θα απειλήσει να σύρει στα μπουντρούμια των νέων φυλακών όσους δεν έχουν να πληρώσουν; Όσους έχουν ήδη εξοντώσει με τους παράλογα υψηλούς φόρους που επιβάλλουν συνεχώς;

Ο κ. Σαμαράς πρέπει αμέσως να σταματήσει αυτή την παράνοια. Να βρει τρόπους για να ανασταλεί η φοροκαταιγίδα και να εξαφανίσει από το τραπέζι των συζητήσεων κάθε σκέψη για τις φοροφυλακές. Το ρεπορτάζ του Κεφαλαίου είναι διασταυρωμένο. Το συζητούν και μάλιστα στα σοβαρά. Δεν είναι μία απλή σκέψη ή μία απειλή. Έχουν προχωρήσει σημαντικά την έρευνα και είναι έτοιμοι για ανακοινώσεις. Ο πρωθυπουργός έχει μία ευκαιρία να δείξει ότι αφουγκράζεται τον κόσμο και να σταματήσει αυτή την παρανοϊκή εκστρατεία εναντίον όσων εξακολουθούν και αναπνέουν ακόμη σε αυτή την χώρα.

Θανάσης Μαυρίδης

capital