«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

Μεταμόσχευση χεριών σε βετεράνο του Ιράκ

Καινούργια χέρια απέκτησε ο 26χρονος βετεράνος του Ιράκ Μπρένταν Μαρόκο όπως ανακοινώθηκε χθες, προκαλώντας ενθουσιασμό στην ιατρική κοινότητα για το επίτευγμα της διπλής μεταμόσχευσης άνω άκρων.

Η μεταμόσχευση άκρων είναι μία εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση, η οποία ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και συνολικά στις ΗΠΑ έχουν γίνει προς το παρόν μόνο 6 άλλες τέτοιες διπλές μεταμοσχεύσεις. Τον Μπρένταν Μαρόκο χειρούργησε μία ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον Αντριου Λι.

Οπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της εγχείρησης οι γιατροί συνέδεσαν μεταξύ τους τα κόκαλα, τα αγγεία, τους μύες, τους τένοντες, τα νεύρα και το δέρμα και στα δύο χέρια του Μαρόκο, όμως τα καινούρια του χέρια δεν θα είναι ποτέ λειτουργικά κατά 100%, όμως θα μπορεί να πραγματοποιεί κάποιες βασικές εργασίες. Το εντυπωσιακό είναι ότι με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε ο ασθενής δεν θα χρειαστεί να λάβει κοκτέιλ ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, αλλά μόνο ένα φάρμακο.


Η μέθοδος διαφέρει στο γεγονός ότι παράλληλα με την εγχείρηση έγινε και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η μέθοδος αυτή έχει δοκιμαστεί άλλες πέντε φορές και τα αποτελέσματα της θεωρούνται επιτυχία του Αντριου Λι. Ο νεαρός βετεράνος έχασε τα χέρια του αλλά και τα πόδια του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ιράκ, όταν εξερράγη μία βόμβα.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63774670