«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ:υπάρχουν "οικονομικές" και "πολιτικές" πωλήσεις κρατικών πόρων

Η προοπτική της πώλησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους δεν θα άρεσε καθόλου στους Αμερικανούς


Δέσποινα Συριοπούλου

Με την χαρακτηριστική φράση το "το καρπούζι να είναι κομμένο στην μέση", πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών περιέγραψε την σταθερή και πάγια αμερικανική στάση όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς την Ευρώπη, για το θέμα της ενεργειακής εξάρτησής των  από την Ρωσία.

Η μονομερής εξάρτηση από το ρωσικό αέριο -και η απουσία άλλου προμηθευτή- αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Ουάσινγκτον, με την σαφή και ξεκάθαρη υπογράμμιση, όπως τόνισε αμερικανός πρώην ανώτερος διπλωμάτης, ότι "αυτό στρατηγικά είναι επικίνδυνο".
Υπό την συγκεκριμένη οπτική, οι Αμερικανοί δεν θα έβλεπαν θετικά την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στους Ρώσους, μια κίνηση, συνδεδεμένη με τον αγωγό South Stream και το ρωσικό φυσικό αέριο.
"Η Washington φαίνεται να  παντρεύει κατά κάποιο τρόπο την εξαγορά της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ από τους Ρώσους, με τέτοιο τρόπο σαν αυτό να επηρέαζε και την διανομή αερίου, ότι πιθανότητα ο southStreamθα φέρει αέριο στην ΔΕΠΑ. Φοβάται την περαιτέρω σύνδεση", εξηγεί στον "Ε" πρώην αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ωστόσο ότι "στον SouthStream, ωστόσο, δεν υπάρχει αντίβαρο στην παρούσα φάση. Μόνο η προοπτική του αγωγού TAP(Trans-Adriatic-Pipeline-αζέρικο αέριο), η οποία όμως έχει πολύ δρόμο μπροστά της, μέχρι να υπογραφούν όλες οι συμφωνίες. Ο ΤΑΡ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο του SouthStream. Και αυτό μόνο έχουν ως εναλλακτική πρόταση (σ.σ. οι αμερικανοί) ".

Οι ρωσικές προσφορές για την αγορά των ελληνικών ΔΕΚΟ δεν έχει διαψευστεί ότι είναι οι ελκυστικότερες, εντούτοις αυτό που διαπιστώνει ο αμερικανός πρώην αξιωματούχος είναι ότι "όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν δηλαδή πουλήσεις στον μειοδότη, αυτό είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση για το πόσο θα υπακούσει ή δεν θα υπακούσει στα κελεύσματα, ή πουλάω λιγότερο για να τα έχω καλά με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά να πάρω περισσότερα και να έχω άλλους είδους παρενέργειες... Αυτά βέβαια -να είστε σίγουροι- είναι από εκείνα που δεν λέγονται... Το σίγουρο είναι ότι παρασκηνιακά οι ζυμώσεις είναι πολλές".
Πώληση ΔΕΚΟ- ΑΟΖ
"Αυτά τα ζητήματα είναι αλληλένδετα, αρκεί να υπάρχει ένα σχέδιο στρατηγικής και ένα όραμα, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσεις να ζητήσεις αυτό που θέλεις" υπογραμμίζει ο αμερικανός πρώην αξιωματούχος, διατυπώνοντας ωστόσο την άποψη ότι "Αυτά είναι περισσότερο πολιτικά, παρά δημοσιογραφικής ανάλυσης, η οποία σταματά στο κατά πόσο προχωράω με φιλοαμερικανική πορεία για την ΔΕΠΑ  και ταυτόχρονα ζητάω ανταλλάγματα για την ΑΟΖ.  Για να τα ζητήσω από τον αμερικανό, πρέπει να έχω πείσει τον Τούρκο, ή ο αμερικανός να έχει πείσει τον Τούρκο, πράγμα που στην παρούσα φάση δεν είναι καθόλου εύκολο". 
"Δεν μπορεί να υπάρξει ΑΟΖ, αν δεν λυθεί το ζήτημα του Καστελόριζου. Αυτό είναι το κύριο και βασικό σημείο. Εκεί βρίσκεται όλη η ουσία" συνεχίζει ο αμερικανός, σημειώνοντας ότι "Και αυτό αποτελεί πολιτική απόφαση. Υπάρχει ένας κύκλος πιέσεων ή αντιδράσεων, οι οποίες, πρέπει να ξεπεραστούν είτε κόβοντας τους γόρδιους δεσμούς, είτε με διπλωματικό τρόπο". Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως εξάγεται,  παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, δεν μιλούν για συνεκμετάλλευση και θα ήθελαν να υπάρξει μια εποικοδομητική διαδικασία επίλυσης του ζητήματος. Μια λύση που θα προκύψει από την συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών, με την επισήμανση-προειδοποίηση ότι "οποιαδήποτε άλλη λύση θα μπορούσε να προκαλέσει παρενέργειες".
ΥΣ: Από όλη την -κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα- συζήτηση με τον αμερικανό, κράτησα και το εξής: Μια δυστοκία στην άσκηση πίεσης προς την Τουρκία σχετικά με την ΑΟΖ. Το χαρτί της περιφερειακής δύναμης, φαίνεται ότι η Τουρκία το έχει αξιοποιήσει και το έχει παίξει σωστά, και αυτό έχει περάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε τίποτε άλλο πέρα από τις παραινέσεις για λύση, ως αποτέλεσμα εποικοδομητικής συνεργασίας. Δεν είναι καθόλου αμελητέο να ακούς αξιωματούχο να λέει "δεν είναι καθόλου εύκολο αυτή την στιγμή ο αμερικανός να πείσει τον τούρκο, όσο και να φαίνεται εύκολο, λέγοντάς του κάνε πίσω στην ΑΟΖ". Και να σκεφτεί κανείς ότι αν υπήρχε αυτό το "draftstrategy", το χαρτί που έπαιξε η Τουρκία, θα μπορούσε Με τους κατάλληλους χειρισμούς να το έχει παίξει η Αθήνα...