«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

"Χαστούκι Δικαστών" (ΣτΕ) στο ΥΠΕΘΑ: "Κάνετε ζημιά στην εθνική ασφάλεια υπακούοντας την τρόικα"!

ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΧΥΡΟ ΚΑΣΣΙΩΠΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

"Τα γυαλιά" στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακόμα και σε θέματα εθνικής ασφάλειας βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το ξεπούλημα του ναυτικού οχυρού της περιοχής Κασσιώπη Κέρκυρας σε Αμερικανούς επενδυτές, κρίνοντας ότι η εκχώρηση της περιοχής όπου βρίσκεται το οχυρό ενέχει κινδύνους για την Εθνική Ασφάλεια και συνεπώς είναι παράνομη.

Η απόφαση αποτελεί κόλαφο και για τον, "ναι, σε όλα", Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αφού το Προεδρικό Διάταγμα φέρει την υπογραφή του!  


Το Δικαστήριο (Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 52/2013 γνωμοδότησή τους) έκρινε αντίθετα από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του ΓΕΝ που βέβαια υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που είχε αποφανθεί υπέρ της μεταφοράς του σε νέα θέση χωρίς, όπως αναφέρει η απόφαση,  να γνωρίζει που ακριβώς είναι η νέα θέση, αφού θα την προσδιόριζε το ... ΤΑΙΠΕΔ.


Δηλαδή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε δεχθεί να καθορίσει το ... ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχεται 100% από την τρόϊκα, το που θα εγκατασταθεί το ναυτικό οχυρό, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται επάνω στην γραμμή ελέγχου των τουρκικών υποβρυχίων που εδρέυουν στον Αυλώνα της Αλβανίας!
Με το διάταγμα που είχε τεθεί προς έγκριση αποφασιζόταν η κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή της Κασσιώπης και επανακαθορίζονταν τα όρια του σε νέα θέση. Η έκταση όμως έχει ήδη μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.), το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2012 μνημόνιο μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), επί ηγεσίας Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Κ.Χρηστίση, στο οποίο πέραν της μετάθεσης αποφασίζεται το ΤΑΙΠΕΔ να καλύψει το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων του νέου οχυρού και μετεγκατάστασης του υφιστάμενου οχυρού.
Φυσικά, ούτε ναυτικό οχυρό δεν θα υπήρχε, ούτε ευρώ έχει προβλεφθεί από την τρόικα για ναυτικό οχυρό, ούτε τίποτα τέτοιο! Ουσιαστικά το ΣτΕ λέει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι υπακούoντας τις εντολές της τρόικα, κάνετε ζημια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και βέβαια πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά η απόφαση του ΑΝΣ και να μας πουν οι αξιωματικοί πώς και ποιοι την επέβαλαν
Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συναίνεσε χωρίς να πάρει καμία εγγύηση, αλλά οι δικαστές επισημαίνουν ότι δεν γνώριζε τις συντεταγμένες , αφού σύμφωνα με τη γνωμοδότησή τους στην απόφαση αναφέρεται ότι «το ΑΝΣ, αφού έλαβε υπόψη σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΓΕΝ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στα οποία προβλέπεται μόνο η έκταση της νέας θέσεως του ναυτικού οχυρού (7,2 στρέμματα) και το γεγονός ότι η ακριβής νέα θέση (συντεταγμένες) του νέου ναυτικού οχυρού αναμένεται να καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη θεσμοθέτηση του ΠΔ».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο πρακτικό του το ΣτΕ: «Κατά τον χρόνο λήψεως της εν λόγω γνωμοδοτήσεως, το ΑΝΣ δεν ήταν σε θέση να κρίνει αν με την εγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στη νέα θέση εξασφαλίζεται ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας.
Περαιτέρω, όπως προκύπτει από το τοπογραφικό διάγραμμα και το από 12.12.2012 «μνημόνιο συνεργασίας», στη νέα θέση του οχυρού τα όρια της απαγορευμένης ζώνης και της επιτηρούμενης ζώνης αυτού σχεδόν συμπίπτουν. Ενόψει όμως του σκοπού που εξυπηρετείται με τις δυο αυτές ζώνες προστασίας, που συνίσταται στην απόκρυψη και διασφάλιση των έργων άμυνας, ο καθορισμός των ανωτέρω ζωνών προϋποθέτει πλήρη γνώση της ακριβούς θέσης του οχυρού, από τη μορφολογία του εδάφους της οποίας (κλίση κ.λπ.) ο εν λόγω καθορισμός επίσης εξαρτάται.
Η ακριβής όμως νέα θέση του οχυρού, όπως έχει ήδη αναφερθεί, δεν ήταν γνωστή στο ΑΝΣ. Υπό τα δεδομένα όμως αυτά δεν ήταν δυνατόν και να αιτιολογηθεί γιατί τα όρια των ανωτέρω ζωνών σχεδόν συμπίπτουν και συνεπώς η γνωμοδότηση του ΑΝΣ πάσχει και κατά τούτο».

Tμήμα ειδήσεων defenenet.gr