«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Βρετανοί: Η κρίση έφερε την Τουρκία πιο κοντά στην Κύπρο


 Στο παρακάτω ρεπορτάζ του βρετανικού Channel 4 για την κρίση στην Κύπρο ο δημοσιογράφος διασχίζει την πράσινη γραμμή για να δείξει εικόνες από την κατεχόμενη Κύπρο και την» ανερχόμενη “οικονομία΄ της» που  όπως επισημαίνει το αγγλικό κανάλι  έχει ως προστάτη την Τουρκία.
Τα προβλήματα της (Ελεύθερης) Κύπρου μπορεί να αλλάξουν το νησί για πάντα τονίζει ο δημοσιογράφος. Όπως φαίνεται η κρίση στην Κύπρο κατάφερε να κάνει μόνο ένα πράγμα: να φέρει την Τουρκία πιο κοντά.

Στο ολιγόλεπτο ρεπορτάζ του Channel 4 τα πλάνα των καινούργιων αυτοκινητόδρομων στα κατεχόμενα, τα οποία χρηματοδοτεί η Τουρκία, δεν είναι η μόνη έκπληξη. Αυτό που τραβάει την προσοχή είναι οι τεράστιοι σωλήνες που βρίσκονται στην παραλία. Αυτοί οι σωλήνες, κατασκευασμένοι στην Κίνα, σύντομα θα μεταφέρουν πόσιμο νερό από την Τουρκία στα Κατεχόμενα.
Κι έτσι, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το νερό και οι Ελληνοκύπριοι το φυσικό αέριο. Κάτι που όταν έρθει ώρα για συνομιλίες προς την επίλυση του κυπριακού θα βοηθήσει την τουρκική πλευρά.
Το γεγονός ότι το έδαφος δεν είναι πλέον σταθερό για τους Ελληνοκύπριους αφήνει τους Τούρκους να χαμογελάνε, τονίζει το αγγλικό ρεπορτάζ.
Ο “ηγέτης” των Τουρκοκυπρίων Ιρσάν Κουτσούκ σε δηλώσεις του στο Channel 4 είπε οτι δεν έχει εκπλαγεί από το αποτέλεσμα – υπονοώντας ότι φταίει το κυπριακό πολιτικό σύστημα και ότι τώρα υπάρχουν καλές συνθήκες για την ένωση του νησιού, συμπληρώνοντας οτι οι καταθέτες είναι ευπρόσδεκτοι να βάλουν τα χρήματα τους στις τράπεζες που υπάρχουν στα κατεχόμενα!
Το ρεπορτάζ του Channel 4 γρήγορα όμως φτάνει στο συμπέρασμα που έχουμε σκεφτεί όλοι μας. Όλα τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας φαίνεται λιγο δύσκολο να ήταν τυχαία.
Η συνάντηση Ομπάμα – Νετανιάχου  Η συγγνώμη του Ισραήλ στην Τουρκία  Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Κούρδων και Τούρκων Οπότε, η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την φιλία του Ισραήλ που ειχε παραταχθεί ως εταίρος της Κύπρου στο φυσικό αέριο και έχει συμφωνήσει με τους Κούρδους οι οποίοι έχουν μια απεριόριστη ποσότητα πετρελαίου που πρέπει να διασχίσει την Τουρκία. Όλα αυτά τα ακολούθησε και η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που μάλλον απειλητικά δήλωσε ότι το φυσικό αέριο ως αντάλλαγμα σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα ήταν «επικίνδυνο».
Το Channel 4 όμως καταλήγει με την Γερμανία και η κατάληξη είναι απλή. Σύμφωνα με το Channel 4 η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε συμφώνησαν ότι η Κύπρος δεν έχει καμία σημασία οικονομικά, ωστόσο φαίνεται πως για την Μέρκελ γεωπολιτικά η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας.
Και αυτός ίσως να είναι και ο μόνος λόγος που η Κύπρος έχει παραμείνει στο ευρώ. Αυτή η κρίση δεν έχει να κάνει με τράπεζες, ΑΤΜ και καταθέσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr