«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

ANFO:Πανίσχυρο εκρηκτικό από... λίπασμα και πετρέλαιο


Το ANFO έγινε γνωστό ευρέως το 1995 όταν ο Τίμοθι ΜακΒέι τίναξε κτίριο στην Οκλαχόμα

σκοτώνοντας 168 ανθρώπους. Εχει χρησιμοποιηθεί από τον IRA, την ΕΤΑ και στη Μ. Ανατολή

Η εκρηκτική ύλη ANFO έγινε ευρέως γνωστή στην κοινή γνώμη τον Απρίλιο του 1995, όταν όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε από την τρομοκρατική ενέργεια στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, όπου ο Τίμοθι ΜακΒέι τίναξε στον αέρα το κυβερνητικό μέγαρο, σκοτώνοντας συνολικά 168 ανθρώπους.
Γι' αυτήν την ενέργεια χρησιμοποίησε συνολικά δύο τόνους ANFO, που είχε μέσα σε κλεμμένο φορτηγό.

Ωστόσο η συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από πολύ πιο παλιά, από διάφορες οργανώσεις και κυρίως απελευθερωτικά κινήματα, όπως ο IRA στην Ιρλανδία, η βασκική ΕΤΑ και πολλές οργανώσεις στον Λίβανο αλλά και στη Λατινική Αμερική.
Επισήμως σε βίαιες ενέργειες φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1970, κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν - Μάντισον των ΗΠΑ.
Οι φοιτητές, που αντιδρούσαν στον πόλεμο του Βιετνάμ επειδή είχαν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου συνεργαζόταν με τον αμερικανικό στρατό, έβαλαν ένα αυτοκίνητο με 900 κιλά έξω από το κτίριο του ερευνητικού κέντρου, το οποίο έπαθε τεράστιες καταστροφές, ενώ σκοτώθηκε ένας ερευνητής και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις.
Ομως, το είχε χρησιμοποιήσει και η ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ενώ υπάρχει και βιβλίο του Διγενή Γρίβα που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να παρασκευάσει τη συγκεκριμένη εκρηκτική ύλη. Αυτό το φοβερό εκρηκτικό είχε φτιαχτεί από νιτρικό αμμώνιο (ΑΝ), που είναι ένα συνηθισμένο λίπασμα, και ένα κοινό πετρέλαιο θέρμανσης (FO).
Η χημεία είναι που μπορεί να πετύχει από δύο κοινά υλικά καθημερινής χρήσης τη δημιουργία ενός ισχυρότατου εκρηκτικού.
Ειδικότερα το νιτρικό αμμώνιο παρέχει στο μείγμα την εκρηκτική ικανότητα, ενώ το πετρέλαιο τη μεγάλη θερμική ενέργεια, αν και δεν είναι εκρηκτικό. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο να πετύχει κανείς το μείγμα, γι αυτό οι βομβιστές καταφεύγουν σε άλλες λύσεις.
Η πιο προσφιλής τους είναι η κλοπή από νταμάρια, επειδή το ANFO χρησιμοποιούνταν σε ανατινάξεις βράχων.
Αγαπημένο εκρηκτικό ήταν και των παράνομων ψαράδων, που ψάρευαν με δυναμίτες. Τα τελευταία χρόνια πάντως χρησιμοποιείται ελάχιστα και στα λατομεία, ενώ για την απόκτησή του απαιτείται αυστηρή διαδικασία.
Συγκεκριμένα, πρέπει να εκδοθεί ειδική άδεια για ορισμένη ποσότητα και να συνταχθούν πρωτόκολλα καταστροφής από το λατομείο, που αν δεν αποδείξει ότι χρησιμοποίησε όλο το εκρηκτικό για τον σκοπό που το προμηθεύτηκε, βαρύνεται με αυστηρές κυρώσεις.
Το ANFO χρησιμοποιήθηκε κυρίως στον Λίβανο, γι αυτό και το ονόμασαν «Το γλυκό της Βηρυτού».
Το εκρηκτικό αυτό χρησιμοποίησαν στη φοβερή βομβιστική επίθεση εναντίον του στρατοπέδου πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983.
Τώρα, όπως λένε αρμόδιοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, το «αγαπούν» πολύ οι Κούρδοι, ενώ αυτό το υλικό χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του βρετανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, στις 20-11-2003, όπου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 450.
Ενα από τα πιο θεαματικά χτυπήματα που καταγράφονται... στην ιστορία του ANFO είναι και η επίθεση του IRA, τον Απρίλιο του 1993 στο Μπίσοπς Γκέιτ του Λονδίνου, όπου με περίπου έναν τόνο του εκρηκτικού, που είχαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο που άφησαν απ έξω από την τράπεζα HSBC, ανατίναξαν 140.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων σε ακτίνα 500 μέτρων με απολογισμό έναν νεκρό και 44 τραυματίες, καθώς και ζημιές ύψους 350 εκατομμυρίων λιρών. Μόνο τα τζάμια που έσπασαν ζύγιζαν 500 τόνους.
ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΖΗΤΕΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΤΡΙΚΗ ΑΜΜΩΝΙΑ
Η δυνατότητα παρασκευής του ANFO από κοινό αγροτικό λίπασμα και πετρέλαιο είναι κάτι που απασχολεί εδώ και χρόνια την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως είπε στο «Εθνος» ο δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας Γιώργος Μαρής, η ΕΕ είχε επιστήσει την προσοχή στις ελληνικές Αρχές από το 2004, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αγορά και την πώληση λιπασμάτων και κυρίως νιτρικής αμμωνίας.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε και πρόσφατα σε σύνοδο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ και μελετάται να μπουν ειδικοί όροι για την αγορά του συγκεκριμένου λιπάσματος.
Εκείνο που προωθείται είναι οι αγρότες να μπορούν να αγοράζουν νιτρική αμμωνία σε συγκεκριμένες ποσότητες και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποδείξουν πως την κατανάλωσαν.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ