«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Το χρονικό των θρησκειών της Περσίας/Ιράν από την αρχαιότητα ως σήμεραΘρησκείες και Αιρέσεις

Προ-ισλαμικές θρησκείες
Αρχαίες ιρανικές θρησκείες:

Διάφορες θρησκείες ακολουθήθηκαν στα διαφορετικά γεωγραφικά μέρη του αρχαίου Ιράν κατά τις διάφορες περίοδους της ιστορίας, και υποβλήθηκαν σε πολλές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου, εξαιτίας των διάφορων κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων και των αναταραχών που αντιμετώπισε η χώρα.

Οφείλεται κυρίως σε αυτόν τον λόγο ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με την αυθεντική μορφή αυτών των θρησκειών και της σχέσης της μίας με την άλλη τυλίγονται στην αοριστία και την ασάφεια.


Ενώ οι κύριες αρχές και η βασική δομή των πεποιθήσεων των αρχαίων ιρανικών θρησκειών όπως του Ζωροαστρισμου - οι οπαδοί του οποίου είναι ακόμα ζωντανοί στο Ιράν - είναι κάπως καλύτερα γνωστές λόγω της διαθεσιμότητας ορισμένων στοιχείων και πηγών. λίγες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν σχετικά με τις άλλες αρχαίες ιρανικές θρησκείες, και ιδιαίτερα αυτές που υπήρξαν πριν από τον Ζωροαστρισμό, εξ αιτίας της έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων. Εντούτοις, είναι σαφής ότι διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις υπήρξαν στο αρχαίο Ιράν με διαφορετικές μορφές, οι επιρροές των οποίων μπορούν να παρατηρηθούν σε μετέπειτα θρησκείες όπως τον Ζωροαστρισμό, τον Ζουρβανισμό, τον Μιτραισμό, τον Μανιτσαισμό, και σε πιό πρόσφατες θρησκευτικές κινήσεις όπως τον Μαζντάκ και Μπαμπάκ Χορραμντίν. Αυτές οι θρησκείες είχαν επίσης επηρεάσει την αρχαία ιρανική τέχνη και τη λογοτεχνία καθώς επίσης και τις άλλες πολιτιστικές κληρονομιές της, σε μεγάλη έκταση. Γενικά, οι πηγές που είναι διαθέσιμες για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις προ- Ζωροαστριανές θρησκείες του αρχαίου Ιράν είναι οι ακόλουθες:

1- Οι εργασίες των ελληνικών συγγραφέων όπως τον Ηρόδοτο, Στράμπο, Πολίβιο, και άλλους που περιέχουν σποραδικές πληροφορίες σχετικά με τις παραδόσεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις στο αρχαίο Ιράν;

2- Τα διασωθέντα μέρη του Αβεστά, στο οποίο έχουν γίνει άμεσες και έμμεσες αναφορές στις πεποιθήσεις και τις απόψεις τις αρχαιότερες από τον Ζωροαστρισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζωροάστρης καθώς επίσης και οι πρώτοι Ζωροάστρες είχαν αγωνιστεί πολύ για να αποτρέψουν τις πεποιθήσεις των προ- Ζωροαστριανών πίστεων από το να διεισδύσουν στη σκέψης και τη δομή της πεποίθησης του Ζωροάστρη. Εντούτοις, μερικά στοιχεία αυτών των αρχαίων θρησκειών τελικά διείσδησαν στην Μαζντα Ζωροαστριανή θρησκεία και συγχωνεύτηκαν  με αυτήν. Κατά συνέπεια, το Αβεστά (και ιδιαίτερα τα τμήματα του Γιαστς, τα οποία περιλαμβάνουν ύμνους στον Θεό) είναι μια από τις σημαντικότερες διαθέσιμες πηγές σχετικά με τις θρησκείες που υπήρξαν στο αρχαίο Ιράν.

3- Τα βεδικά κείμενα: Αυτά τα αρχαία ινδικά θρησκευτικά κείμενα αποτελούν μια άλλη σημαντική πηγή έρευνας για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις παραδόσεις των αρχαίων Ιρανών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι δύο κλάδοι της άριας φυλής που είχε χωριστεί προφανώς από τις άλλες ινδοευρωπαϊκές φυλές στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. είχαν πολλά κοινά στους τομείς της γλώσσας, των μύθων, των επών, και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Επιπλέον, αυτό που έχει αναφερθεί ως "ιρανική θρησκεία" στις γραφές των Αρχαίων Ελλήνων ιστορικών σαφώς μοιάζει με τις βεδικές πεποιθήσεις και, επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Βεντας είναι επίσης μια από τις σημαντικότερες υπάρχουσες πηγές που παρέχουν στους ερευνητές τις πληροφορίες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αρχαίου Ιράν.

4- Επιγραφές των Αχαιμενιδών βασιλιάδων: Αυτές οι επιγραφές, επίσης, κάνουν τις εξασθενημένες αναφορές στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των αρχαίων Ιρανών και δεδομένου ότι δεν αναφέρουν ιδιαίτερα το όνομα του Ζωροάστρη καθώς επίσης και τις συγκεκριμένες Ζωροαστριανές αρχές, μπορούν να θεωρηθούν ως μέρος του μη- Ζωροαστριανού πολιτισμού του αρχαίου Ιράν.

Με βάση αυτήν την συζήτηση, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ακόμα κι αν δεν είναι δυνατό να υπάρξει μια ακριβής εικόνα των προ- ζωροαστριανών θρησκειών των αρχαίων Ιρανών, είναι, συγχρόνως πιθανό να αναδημιουργήσουν ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά και αρχές αυτών των πίστεων με τη βοήθεια των προαναφερθεισών πηγών και αναφορών. Κατά συνέπεια, βάσει αυτών των στοιχείων μπορεί να προκύψει ότι οι αρχαίοι Ιρανοί λάτρεψαν  διάφορους Θεούς και θεές που συνδέονταν με τον ουρανό, τη γη, τον ήλιο, το φεγγάρι, το ύδωρ, την φωτιά, ακόμη και τον αέρα και εφτάσαν στο σημείο να τους προσφέρουν θυσίες προκειμένου να κερδίσουν την ικανοποίησή και τις ευλογίες τους.    Η προσφορά των θυσιών στους Θεούς και στις θεότητες ήταν ένα από το σημαντικότερο θρησκευτικό τελετουργικό και την πιό επικρατούσα μορφή λατρείας και αφοσίωσης μεταξύ των αρχαίων Ιρανών που γινόταν σε ειδική τελετή στις κορυφές βουνών και με την παρουσία και τη μεσολάβηση του μάγου τους. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ένα από τους μαγους κρατούσε μια δέσμη φυτών στο χέρι του και μετά την απαγγελία συγκεκριμένων θρησκευτικών ύμνων σκότωνε το θυσιαστικό ζώο με  χτυπώντας το στο κεφάλι με μια ράβδο και όχι με τη χρήση ενός μαχαιριού. Διαιρούσαν έπειτα την προσφορά σε κομμάτια, τη μαγείρευαν, και το σκορπούσαν σε ένα κρεβάτι από μαλακά φυτά, ειδικά τριφύλλι. Στη συνέχεια, ο μάγος που επόπτευε τη θυσιαστική τελετή σύλλεγε τα σκορπισμένα κομμάτια και απάγγελνε θρησκευτικούς ύμνους για να ευλογήσει το θυσιαστικό κρέας. Δίνοντας μια λεπτομερή περιγραφή αυτής της τελετής, ο Ηρόδοτος υπογραμμίζει ότι έχει σημειώσει αυτές τις λεπτομέρειες βάσει των ακριβών πληροφοριών που είχε λάβει για τις τελετές θυσίας των αρχαίων Ιρανών.

   Η μελέτη της τελετής της προσφοράς ως τμήμα των θρησκευτικών πρακτικών των αρχαίων Ιρανών βρίσκει τη σημασία της στο γεγονός ότι ο Ζωροάστρης είχε προσπαθήσει σκληρά να κρατήσει αυτήν την πρακτική, καθώς επίσης και ενός άλλου παρόμοιου εθίμου, από τη Αβεστανή θρησκεία. Εντούτοις, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μερικές από αυτές τις πεποιθήσεις και πρακτικές που υπήρχαν στο Ιράν από τα αρχαία χρόνια δεν θα μπορούσαν να αφαιρεθούν εντελώς από τα μυαλά των μαζών και ήρθαν βαθμιαία να προστεθούν στην Aβεστά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το Γιαστς, τα άλογα θυσιάζονταν σε εκατοντάδες, οι αγελάδες σε χιλιάδες, και τα πρόβατα σε εκατοντάδες χιλιάδες. Για παράδειγμα, στο Γιαστς 10, παράγραφος 119 διαβάζουμε για τις θυσίες που έγιναν για τον κατευνασμό του Ιζάντ Mέχρ, ενώ στο Γιαστς 8, παράγραφος 58 κανείς διαπιστώνει οτι προσφορές έγιναν  στον Ιζαντ Τιστάρ.

   Οι Θεοί που λατρεύτηκαν στις αρχαίες ιρανικές θρησκείες ήταν ποικίλων φύσεων και είχαν ποικίλους ρόλους. Μερικοί μελετητές των θρησκειών είναι της άποψης ότι τα χαρακτηριστικά των τριών ηνδο-ιρανικών κοινωνικών τάξεων μπορούν επίσης να βρεθούν στις ιδιότητες και τους ρόλους των Θεών τους και οτι, ανάλογα με τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους, κάθε Θεός άνηκε σε μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη. Η πρώτη κοινωνική τάξη ήταν αυτή των ηγεμόνων και των δικαστών των οποίων οι Θεοί ήταν οι Μιθρά και Βαρουνά. Η ευθύνη αυτών των Θεών αντιστοιχούσε και προσαρμόστηκε στα καθήκοντα των ιερέων στην ανθρώπινη κοινωνία. Η δεύτερη κοινωνική τάξη ήταν αυτή των πολεμιστών που αποτέλεσαν τις αμυντικές δυνάμεις της κοινωνίας. Ο σημαντικότερος των Θεών αυτής της κατηγορίας ήταν ο Ιντρά. Η τρίτη κατηγορία, αφ' ετέρου, που αποτέλεσε το εργατικό δυναμικό ή εκείνους που δεσμεύθηκαν στο στάδιο της παραγωγής ενέπεσε στην κατηγορία των αγροτών και των τεχνιτών και οι Θεοί τους ήταν οι Ασβινά και Ναστιγιαά που είχαν να κάνουν με τη δύναμη της φύσης και την αφθονία.

   Ακριβώς όπως ο ινδουϊσμός, το πάνθεων των Ιρανών διαιρέθηκε μεταξύ των Θεών (Αχουρά) και των δαίμονων (ντιβά), εκ των οποίων, η τελευταία ομάδα θεωρήθηκε έπειτα ότι αποτελούσε τις δυνάμεις του κακού και της καταστροφής στη Ζωροαστριανή θρησκεία. Μερικοί αρχαίοι ηνδο-ιρανικοί Θεοί και θεότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ιντρά, Σουριά και Νανγκαιτιά θεωρούνταν ότι ήταν μεταξύ των δαιμόνων. Ο όρος “Αχουρά”, όποιος αντιστοιχεί στον όρο “Ασούρ” από τον ινδουϊσμός, με την έννοια “κύριος”, βρήκε την έννοια "καλό" και, με το επίθημα-επίθετο “Μαζντά”, με την έννοια “ Παντογνώστης ” ήρθε να θεωρηθεί ως ο ανώτατος Θεός των αρχαίων Ιρανών. Κατά τρόπο ενδιαφέροντα, σύμφωνα με τις (ινδικές) πεποιθήσεις του ινδουϊσμού, οι Ασουρά (ή Αχουρά) ήταν οι δυνάμεις του κακού ή των δαιμόνων ενώ οι "Ντεβά" ή " ντιβ " στα περσικό (λογ δαίμονες) θεωρήθηκαν ως οι ευμενείς δυνάμεις.

   Μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές αρχές των αρχαίων Ιρανών ήταν η πίστη σε μια συγκεκριμένη δύναμη την αποκαλούμενη Ασά (ή Ριτά, που σημαίνει την ευθύτητα και  αλήθεια). Tο ινδουϊστικό αντίστοιχο της “Ασά” είναι η “Ριτά”. Σύμφωνα με αυτήν την πεποίθηση, ευθύνη της Ασά είναι η τάξη και οργάνωση ολόκληρου του κόσμου και των συστατικών του και οι πιστοί, επομένως, οφείλουν να ταιριάξουν τις σκέψεις, τις λέξεις, και τις πράξεις τους με αυτήν την θεότητα. Για αυτόν τον λόγο οι "ευσεβείς" αναφέρθηκαν ως “Ασβάν", σημαίνοντας τους ακόλουθους της Ασά. Με την προσθήκη ορισμένων νέων πτυχών, αυτή η Ινδο-ιρανική θρησκευτική αρχή ήρθε βαθμιαία να υιοθετηθεί ως μια από τις κύριες αρχές της Ζωροαστριανής θρησκείας. Σύμφωνα με τα βεδικά κείμενα, ο ήλιος είναι η υλική εκδήλωση της Ριτά και η γνωριμία με τη Ριτά και η πίστη σε αυτήν συσχετίζεται πολύ με τον εσωτερικό φωτισμό του ατόμου. Κατά συνέπεια, δεν θα ήταν ακατάλληλο οι σχέσεις μεταξύ  Ασά  και εσωτερικής συνειδητοποίησης και φωτινότητας να θεωρηθούν ως θέμα “Αρειου μυστικισμού ”.

Στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Μαζνταγιασνιανών, επίσης, η Ασά φανερώνεται στο φως. Ομοίως, σύμφωνα με το Αβεστά, η ευνοϊκή Ασά φανερώνεται μέσω του φωτός και, στη συνέχεια, η θέση της Ασά θεωρείται στον ήλιο. Έχοντας άποψη τις σχέσεις μεταξύ Ασά ή Ριτά και του φωτός και της εσωτερικής φωτεινότητας            (η όποια είναι μια από τις ιδιαίτερες αρχές της αρχαίας Ινδο-ιρανικής θρησκευτικής κληρονομιάς) το ιστορικό υπόβαθρο της πίστης στο "Φαρ" και το θείο φως μέσα στις θρησκευτικές σκέψεις των Ιρανών γίνεται σαφέστερο. Το Φαρ έχει εγκωμιαστεί στο συμπερασματικό μέρος του Αβεστά, και ιδιαίτερα στο Γιαστ 19 στο οποίο ως εκ τούτου περιγράφεται: “ Το Φαρ είναι μια δύναμη που δίνει φως και ένα είδος ρέοντος φωτός όπως και οι ρέοντες ακτίνες (μόρια) του ήλιου που ριζοβολούν στο ύδωρ. Το Φαρ είναι μια θεία ευλογία που ο Θεός παραχωρεί στους εθνικούς και θρησκευτικούς βασιλιάδες και τους ήρωες; είναι ο προφήτης και το ύστατος σωτήρας του κόσμου".

   Μια άλλη βασική πρακτική των αρχαίων ιρανικών θρησκειών ήταν η κατανάλωση ενός ποτού που προετοιμαζόταν από ένα φυτό με το όνομα “Χαομά” (αναφερόμενο ως Σομά στη Βεντά και από τους ινδουϊστές); που θεωρούταν ιερό. Προφανώς οι ρίζες του φυτού συντρίβονταν σε ένα κονίαμα πετρών σε μια συγκεκριμένη θρησκευτική τελετή και ο χυμός φιλτράροταν μέσω του μαλλιού των προβάτων και αναμιγνυόταν έπειτα με νερό και γάλα. Το ποτό έφερε υποθετικά διανοητικό φωτισμό (ενόραση)  και ευθυμία στους ιερείς όπως και δύναμη και γεναιότητα στους πολεμιστές και, επομένως, ήταν σύνηθες για τους ανθρώπους να το προσφέρουν και στις θεότητές τους.

   Όσον αφορά στις άλλες θρησκείες που προέκυψαν στο αρχαίο Ιράν μετά από τις θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις και τις καινοτομίες που εισήχθησαν από τον Ζωροάστρη, είναι κάπως δυνατό να ληφθούν αξιόπιστες οι πληροφορίες από τους ύμνους του Γκαθά (αφιερωμένοι στον ίδιο τον Ζωροάστρη) και τα πιό πρόσφατα μέρη του Αβεστά που συντέθηκαν κατά διαφορετικές χρονικές περιόδους.

   Ο Ζωροαστιανισμός ήταν, φαινομενικά, ένα τοπικό κίνημα σε ορισμένα μέρη του ανατολικού Ιράν, που αντιμετώπισε σημαντική αντίσταση από τις υπάρχουσες θρησκείες προς το τέλος της δεύτερης χιλιετίας ή στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ.. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, ο Ζωροαστρισμός διαδώθηκε μόνο μετά από το θάνατο του εμπνευστή του και παρ’ όλες τις προσπάθειες εκ μέρους του Ζωροάστρη και των πρώτων οπαδών του, αυτή η θρησκεία διεισδύθηκε από τις πεποιθήσεις των προηγούμενων θρησκειών και των λατρειών και, επομένως, όταν η θρησκεία της λατρείας του Μαζντά έφθασε στα δυτικά μέρη του Ιράν ήταν αρκετά διαφορετική από τις αρχές των ύμνων που βρίσκονται στους Γκαθά.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο Ζωροαστιανισμός είναι η μόνη επιζούσα αρχαία ιρανική θρησκεία και ότι οι οπαδοί του μπορούν να βρεθούν στο Ιράν και μερικά άλλα μέρη του κόσμου και δεδομένου ότι ήταν η επίσημη θρησκεία του Ιράν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της δυναστείας των Σασανιδών ένα καθόλου αμελητέο ποσό Ζωροαστριανών κειμένων που γράφτηκαν στη γλώσσα Παχλαβί είναι διαθέσιμο σήμερα. Κάθε ένα από αυτά τα κείμενα περιέχει τις αρχές της πίστης του Ζωροαστιανισμού καθώς επίσης και της υπάρχουσας κοσμοθεωρίας του αρχαίου Ιράν, η μελέτη των οποίων αλλά και η σύγκρισή τους με τα διαθέσιμα στοιχεία από άλλες θρησκείες του αρχαίου Ιράν όπως του Ζουρβανισμού, Μιθραισμού, Μανιχαισμού και Μαζντακισμού, θα καθιστούσε δυνατό να προσδιορίσει και να καταλάβει κανείς τα κύρια δόγματα και τις αρχές των αρχαίων ιρανικών θρησκειών.Δυϊσμός: Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αρχαίων ιρανικών θρησκειών ήταν η πίστη στο δυϊσμό δηλ., η πίστη στη δυαδικότητα των πηγών δημιουργίας που   φανερώνονταν στις αντιτιθέμενες δυνάμεις της καλού και του κακού ή του φωτός και του σκότους. Σύμφωνα με αυτήν την πεποίθηση, οι κινήσεις του κόσμου και οι δραστηριότητες του σύμπαντος είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης και της μάχης μεταξύ αυτών των δύο αντιτιθέμενων δυνάμεων. Στη θρησκεία Μαζνταγιαζνιάν, ο Αχουρά Μαζντά είναι η πηγή όλης της ευεργεσίας ενώ ο Αχριμάν είναι η αιτία όλου του κακού. Στις διδασκαλίες του, ο Ζωροάστρης μίλησε για τα δύο αυτόνομα πνεύματα του καλού και του κακού, καθένα εκ των οποίων ήταν η πηγή μιας πτυχής της δημιουργίας και ότι σε απάντηση σε κάθε έναν από τα δημιουργήματα του Αχουρά Μαζντά (του καλού), η πηγή του κακού δημιουργεί ένα κακό. Επιπλέον, αυτά τα δύο πνεύματα που δεν μοιάζουν από καμιά άποψη  – ούτε στις ιδιότητές τους ούτε στις σκέψεις τους, τις λέξεις, ή τις πράξεις  – διαφώνησαν το ένα με το άλλο στην αρχή της δημιουργίας (Γιασνά 30, παράγραφος 3  Γιασνά 45, παράγραφος 2 και Γιασνά 47 παράγραφος 2) και ήταν η διαφωνία τους που οδήγησε στη δημιουργία της ύπαρξης και της μη-ύπαρξης ενώ οι συνεχείς διαφωνίες και η εχθρότητά τους οδήγησαν στις άλλες διάφορες φάσεις της δημιουργίας; και αυτή η διαφωνία και η εχθρότητα θα συνεχιστούν μέχρι τη τελική και αποφασιστική μάχη. Για να αρχίσουμε, αυτά τα δύο πνεύματα - δηλαδή. το Σπεντά ή Σεπάντ, που σημαίνει "ιερό" και "παραγωγικό ”, και το Ανγκρά, που σημαίνει "κακό" και "καταστρεπτικό” - είναι ίσης δύναμης και η υπερνίκηση κάποιου από αυτα εξαρτάται από τον άνθρωπο, αφού υιοθετώντας τον δρόμο κάποιου απ’άυτα ο άνθρωπος θα αύξανε τη δύναμή του και θα μπορούσε να υπερνικήσει το άλλο. Κατά συνέπεια, ο άνθρωπος έχει ευθύνη προς τον κόσμο και το συλλογικό πεπρωμένο των ανθρώπων του κόσμου. 

  Σύμφωνα με τη θρησεία Ζουρβανιάν - όποια ήταν μια άλλη θρησκεία του αρχαίου Ιράν – ο Αχουρά Μαζντά και ο Αχριμάν είναι οι γιοι του Ζουρβάν, του ανώτατου Θεού. Ο Ζουρβάν έχει ονομαστεί επίσης ως "απεριόριστος χρόνος" και "χρόνος της μακροχρόνιας εξουσίας ”. Οι οπαδοί αυτής της θρησκείας εθεώρησαν ότι οι δύο πηγές δημιουργίας, δηλαδή. Ο Αχουρά Μαζντά και ο Αχριμάν, γεννήθηκαν υπό τη μορφή δύο αντιτιθέμενων ουσιών, ακόμα κι αν  είναι δίδυμα και γεννήθηκαν από "το χρόνο”. Στην πραγματεία του, “ Ίσις και Οσίρις ”, ο Πλούταρχος έχει περιγράψει τους Αχουρά Μαζντά και Αχριμάν στις ακόλουθες λέξεις: “ο Αχουρά Μαζντά δημιουργήθηκε από τον αγνότερο των φώτων ενώ ο Αχριμάν δημιουργήθηκε από το σκοτάδι. Άρχισε μια σύγκρουση μεταξύ τους αλλά ο Ζουρβάν όρισε τους χρόνους τους. Ο μεσολαβητής μεταξύ των δύο είναι ο Μεχρ και, επομένως, οι Ιρανοί τον καλούν “μέχρε Μιγιαντζί” ή “Μεσολαβητή Μεχρ”. Οι περισσότερες από τις διασωθέντες θρησκευτικές πραγματείες από την περίοδο των Σασανιδών όπως το Μινουγέ Κεράντ, το Ζαντεσπάρμ, και ιδιαίτερα το Μπουνταίσν, που περιγράφουν τις απόψεις των Μαζνταγιασνιανών για τη δημιουργία όπως και τη λεπτομερή κοσμοθεωρία τους, μοιάζουν με εκείνες των Ζουρβανιανών.

Επιλογή της πορείας: “ Επιλογή της πορείας ” είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ηθικής των Μαζνταγιασνιανών και είναι υποχρεωτική ευθύνη του καθενός. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, καθένας που φθάνει την ηλικία των 15 ετών πρέπει να ξέρει ποιος/ποια είναι, από που προείλθε, και προς τα πού κατευθύνεται. Επιπλέον πρέπει να ξέρει τις δύο πηγές δημιουργίας; ποια από αυτές τις δύο πηγές είναι στη σωστή πορεία και ποια στη λανθασμένη και πρέπει επίσης να γνωρίζει ποια πορεία έχει επιλέξει να ακολουθήσει. Ομοίως, είναι υποχρεωτικό στο καθένα να βρεί και να ακολουθησεί τη σωστή πορεία Σπεντά κάτω από την καθοδήγηση της φρόνησης και των θρησκευτικών διδασκαλιών και να προσχωρήσει στο στρατό του Αχουρά Μαζντά. Είναι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ζωής κάποιου που φανερώνεται ο ρόλος του/της στο μέλλον του κόσμου και το πεπρωμένο του κόσμου; ο αντίκτυπος των σκέψεων, των λέξεων, και των πράξεων του/της γίνεται σαφής και η θέση του/της  σε ολόκληρο το κόσμο καθορίζεται.

Οι χιλιετίες: Ένα από τα άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πεποιθήσεων των Μαζνταγιασνιανών είναι η πίστη στις "χιλιετίες" και στις διαφορετικές περίοδους δημιουργίας και στην ιστορία του κόσμου. Σύμφωνα με τις ζωροαστριανές πεποιθήσεις, η διάρκεια ζωής του υλικού κόσμου είναι εννέα χιλιετίες και διαιρείται σε τρεις περιόδους των τρειών χιλιετίων. Στα πρώτα τρεις χιλιάδες έτη, ο Αχουρά Μαζντά δημιούργησε τον κόσμο ενώ στα επόμενα τρεις χιλιάδες έτη οι κακές δυνάμεις του Αχριμάν επιτέθηκαν στη δημιουργία του Αχουρά Μαζντά, καταδικάζοντας κάθε πράγμα που έχει δημιουργηθεί και μολύνοντάς το και είναι για αυτόν τον λόγο που τα Αχριμανικά στοιχεία και επιδράσεις διαδίδονται παντού. Τέλος, στην τελευταία χιλιετία ο Ζωροάστρης και οι τρείς σωτήρες οι υποσχόμενοι από τον Ζωροαστρισμό εμφανίζονται προκειμένου να περιοριστεί η δύναμη του Αχριμάν και να σωθούν οι δημιουργίες του Αχουρά Μαζντά από την κυριαρχία του Αχριμάν και των δαιμόνων. Αυτό σημαίνει οτι στην αρχή της πρώτης χιλιετίας των  τελευταίων τριών χιλιάδων ετών, Ο Ζωροάστρης ήρθε στον κόσμο και προσκάλεσε τους ανθρώπους στην πορεία της θρησκείας. Στο τέλος της πρώτης χιλιετίας, ο πρώτος Ζωροαστριανός σωτήρας αποκαλούμενος “Ουσιντέρ” ή “Οσετάρ” εμφανίστηκε και υπενθύμισε στους ανθρώπους τις αρχές της θρησκείας. Ο δεύτερος σωτήρας  “Ουσιντερμάχ” ή “Οσεταρμάχ” εμφανίστηκε στο τέλος της δεύτερης χιλιετίας και, τελικά, ο τρίτος και τελευταίος σωτήρας “Σουσιγιάντ” ή “Σαοσιγιάνς” αναμένεται να εμφανιστεί στο τέλος της τρίτης χιλιετίας και να συμμετέχει για μια περίοδο 57 ετών στην προετοιμασία για την τελική μάχη μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού καθώς επίσης και την ημέρα της ανάστασης.

   Το τέλος του κόσμου οροθετεί την τελική μάχη μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού και την έκβαση της μακρυάς αντιπαράθεσής τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Αχριμάν συλλέγει όλες τις δυνάμεις του συμπεριλαμβανομένου του “Αζινταχάκ” (λογ: "ο δράκος ”) - το μέγιστο σύμβολο του κακού που έχει κρατηθεί σε αιχμαλωσία από τότε που νικήθηκε από τον Φερειντούν στο όρος Νταμαβάντ – ο οποίος κατόρθωσε να απελευθερωθεί από την αιχμαλωσία και ακόλουθεί και βοηθά τον Αχριμάν στις προσπάθειές του να καταστρέψει τον κόσμο. Ο Ινδουϊστής αντίστοιχος του “ Αζινταχάκ ” είναι ο “Αχί” ή “Βριτρά” ο οποίος θα σταματήσει τη ροή των υδάτων του κόσμου και έπειτα  ο Ιντρά θα τον σκοτώσει και θα ελευθερώσει τα ύδατα. Στο τέλος αυτού του μεγάλου πολέμου (μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού), οι λεπτομέρειες του οποίου περιγράφτηκαν από όλες τις θρησκείες Μαζνταγιασνιάν καθώς επίσης και από τον Μανιχαισμό, ο Αχριμάν θα νικηθεί και θα καταστραφεί. Μετά από αυτήν την νίκη, ο Αχουρά Μαζντά θα καταστήσει την τελική κίνηση Μπουνταίσνιάν του που αναφέρεται ως “Φαρσγκάρντ”, που σημαίνει "αναγέννησης του κόσμου ”, ως συνέπεια του οποίου όλα τα δημιουργήματα του Αχουρά Μαζντά θα αποκτήσουν την αιώνια ζωή. Αξίζει να σημειωθεί οτι σύμφωνα με τον Ζωροαστρισμό, κατά την ανάσταση, οι ψυχές όλων των νεκρών - από την αρχή του κόσμου ως το τέλος του – θα επιστρέψουν στα σώματά τους και θα εμφανιστούν στο δικαστήριο της θείας δικαιοσύνης όπου το καλό και το κακό θα έχουν χωριστεί και όπου το σύνολο της αναστημένης ανθρωπότητας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη θεία δοκιμή της διάβασης μέσω μιας πλημμύρας λειωμένων μετάλλων, που θα κάψει μόνο τους αδύναμους. Κατ' αυτό τον τρόπο, ακόμα και οι αδύναμοι θα καθαριστούν από τα εγκλήματα και τις αμαρτίες τους που ήταν η έκβαση της ανάμιξης τους με τις Αχριμανικές δυνάμεις. Μέσω αυτής της πράξης αναγέννησης ο Αχουρά Μαζντά θα δώσει τη συλλογική και αιώνια θέση κατοικίας για τις δημιουργίες του και, τέλος, όλοι θα λάβουν το φως και θα εισηχθούν στον αιώνιο παράδεισο.

   Η πίστη στην εμφάνιση του σωτήρα και την πιθανότητα της απελευθέρωσης του από τις δυνάμεις του κακού και του σκοταδιού όπως και η ελπίδα στην αιώνια ζωή στο αιώνιο  βασίλειο του φωτός, αποτελούν μερικά από τα βασικά και σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αρχαίων ιρανικών θρησκειών. Κατά συνέπεια, αυτός ο τρόπος της θετικής και αισιόδοξης σκέψης μπορεί να ερμηνευθεί ως αντανάκλαση της πίστης τους στο μονοθεϊσμό.

   Σε μερικές αρχαίες ιρανικές θρησκείες ο Ιζάντ Μεχρ, επίσης, διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην πίστη στο σωτήρα. Στο βιβλίο οι "προφητείες του Γκασταζμπ" που είχε γραφτεί και κυκλοφορήσει στην ελληνική γλώσσα αιώνες πριν από την εμφάνιση του χριστιανισμού, η γέννηση του Μεχρ έχει περιγραφεί με τα ακόλουθα λόγια: “ Προκειμένου να προστατευθεί ο ευσεβής μεταξύ αυτών που πράττουν το κακό ο Θεός θα στείλει τον “ Μεγάλο βασιλιά ” από τους ουρανούς που θα καταστρέψει τις δυνάμεις του κακού με την πυρκαγιά και το ξίφος.” Αυτός ο "μεγάλος βασιλιάς" δεν αναφέρεται ως κανένας άλλος εκτός από τον "Μεχρ". Σε μερικά χριστιανικά κείμενα που έχουν γραφτεί κάτω από την επιρροή των ιρανικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, η περιγραφή της θαυμαστής γέννησης του "σωτήρα" έχει δοθεί στις ακόλουθες λέξεις: “ Το αστέρι του θα εμφανιστεί στον ουρανό υπό μορφή μικρού παιδιού και θα κατεβεί σε μια σπηλιά σε μια στήλη φωτός όπου θα γεννηθεί υπό μορφή νηπίου από ένα κομμάτι βράχου. Οι μάγοι κάθονται και περιμένεουν χρόνια στο "όρος Νίκη" για να γίνουν μάρτυρες της γέννησής του. Θα πρέπει να παρουσιάσουν χρυσές κορώνες σε αυτόν τον νεογέννητο σωτήρα ”. Το "όρος Νίκη" που αναφέρεται στις χριστιανικές πηγές είναι το ίδιο με το "όρος Κβαζέχ" που βρίσκεται στη λίμνη Χαμούν και ήταν συνήθες για τους μάγους να αναρριχούνται σ’ αυτό το βουνό σε μια συγκεκριμένη εποχή του έτους και να αναμένουν να φανούν τα σημάδια της εμφάνισης του σωτήρα.

 Η αθανασία της ψυχής: Η πίστη στην επιβίωση της ψυχής μετά από το θάνατο του φυσικού σώματος ήταν μια άλλη σημαντική πεποίθηση των θρησκειών των αρχαίων Ιρανών.  Σύμφωνα με αυτην η ανθρώπινη ψυχή θα επιζήσει μετά από τον ανθρώπινο θάνατο και θα λάβει την τιμωρία ή την ανταμοιβή ανάλογα με τις πράξεις της σε αυτόν τον κόσμο. Μετά από τον ανθρώπινο θάνατο, η ψυχή θα μείνει έξω από το άψυχο σώμα για τρεις ημέρες και στο τέλος της τρίτης ημέρας θα αφήσει αυτόν τον κόσμο για τον επόμενο την αυγή. Αυτή τη στιγμή, ένα αναζωογονιτικό αεράκι θα φυσίσει προς το ευσεβές άτομο και "την πίστη του" που θα τον συνοδεύσει στο πνευματικό ταξίδι του στον επόμενο κόσμο υπό τη μορφή ενός νέου και όμορφου κοριτσιού, ενώ οι "πεποιθήσεις" των αμαρτωλών θα τους αντιμετωπίσουν υπό μορφή συνοφρυωμένης μάγισσας σε ένα ακάθαρτο και γεμάτο βάσανα περιβάλλον. Προκειμένου να μπουν στον επόμενο κόσμο οι ψυχές των νεκρών υποτίθεται ότι θα διασχίσουν μια γέφυρα αποκαλούμενη “Τσινβάντ” που δουλειά της είναι να χωρίσει το καλό από το κακό.  Ενώ οι ευσεβείς και δίκαιοι θα την διασχίσουν χωρίς δυσκολία, η ίδια γέφυρα Τσινβάντ θα μετατραπεί σε πορεία που μοιάζει με λεπτό και αιχμηρό ξίφος  για τους αμαρτωλούς από την οποία θα πέσουν βαθιά στην άβυσσο της κόλασης. Η γέφυρα Τσινβάντ και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της έχουν αναφερθεί επίσης στα ινδικά κείμενα που δείχνουν ότι η πίστη σε αυτήν την γέφυρα ήταν στην πραγματικότητα η κοινή θρησκευτική κληρονομιά των αρχαίων Ιρανών και Ινδών. Η πίστη στην αθανασία της ψυχής ήταν μια άλλη σημαντική πεποίθηση της πίστης Μζνταγιαζνιάν και των ηθικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της, δεδομένου ότι υποδείκνυε επίσης την πίστη στην ανάσταση, την ημέρα της κρίσης, την επικράτηση της δικαιοσύνης στον επόμενο κόσμο, και την ανάγκη να είναι κανείς προσεκτικός με τις πράξεις του σε αυτόν τον κόσμο.

 Το Ζαόρ και το Μιγιάζντ (Το δοχείο και οι ιερές εδώδιμες προσφορές): Οι φιλανθρωπίες και οι προσφορές, επίσης, ήταν ιδιαίτερα σημαντικές στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των αρχαίων Ιρανών. Προκειμένου να ευχαριστηθούν οι Θεοί τους καθώς επίσης και οι ψυχές των νεκρών τους οι αρχαίοι Ιρανοί έστρωναν επίσημα τραπέζια τις ημέρες των εορτασμών και των θρησκευτικών τελετών και πρόσφεραν μέσω των ειδικών θρησκευτικών τελετών ποτά αποκαλούμενα " Ζαόρ " και εδώδιμα που ονόμαζαν "Μιγιάζντ". Τα κύρια συστατικά αυτών των προσφορών ήταν ύδωρ, ψωμί και γάλα.

   Ένα από τα σημαντικά έθιμα των αρχαίων Ιρανών κατά τη διάρκεια των θυσιαστικών τελετών ήταν η εξάγνιση του “αμπ-ζοάρ” και του “ατάς-ζαόρ” με νερό και φωτιά. Ενώ το αμπ-ζοάρ αποτελείτο από τρεις τύπους στοιχείων ζώων και φυτών όπως το γάλα και τις ουσίες των λουλουδιών και των φύλλων, το ατάς-ζαόρ αποτελείτο από ευώδεις και αρωματικές ουσίες όπως τον μόσχο, την καμφορά, και το σανδάλι καθώς επίσης και το ζωικό λίπος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το έθιμο του εξαγνισμού του āb-zaor και του ατάς-ζαόρ με νερό και φωτιά είναι ηνδο-ιρανικής προέλευσης.

Το Αμεσά Σπεντάς και τα θεία οντα: Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των Μαζνταγιαζνιανών υπάρχουν μερικά ιερά οντα που βοηθούν τον Αχουρά Μαζντά στο στάδιο της δημιουργίας και της προφύλαξης του κόσμου. Αυτά τα οντα καλούνται “ Αμεσά Σπεντάς ” που σημαίνει "ιερά αθάνατα οντα". Αυτά τα ιερά οντα θεωρούνται οι μέγιστοι άγγελοι του Ζωροαστρισμού, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι ο “Βαχουναμέ” ή “Βοχου Μανό ” (Μπαχμάν), ο “Ασά Βαχιστά” (Ορντιμεχέστ), ο “Κασταρέχ Βειριγέ” (Σαχριβάρ), ο “Σπαντέ Αρμετί” (Σεπανταρμάζ), ο “Χοαρβατατέ” (Χορντάτ), και ο “Αμρτατέ” (Μορντάντ). Αυτά τα έξι αιώνια ιερά οντα καθώς επίσης και ο “Σεπάντ Μινού” ή “Σπεντά Μεινγιού” ήταν τα πρώτα φώτα που προήλθαν από την ύπαρξη του Αχουρά Μαζντά, καθένα από τα οποία είναι η εκδήλωση των ιδιοτήτων Του. Εκτός αυτού, διαδραματίζουν επίσης το δικό τους ρόλο στο στάδιο της δημιουργίας και είναι υπεύθυνοι για τη προφύλαξη ενός μέρους του κόσμου. Παραδείγματος χάριν, ο Μπαχμάν είναι υπεύθυνος για τη προφύλαξη των ζώων ενώ ο Ορντιμεχέστ, ο Σαχριβάρ, ο Σεπανταρμάζ, ο Χορντάτ, και ο Μορντάντ είναι υπεύθυνοι για τη προφύλαξη της φωτιάς, των μετάλλων, της γης, του ύδατος, και των φυτών αντίστοιχα.  Άπ’ την άλλη μεριά, ο Σπεντά Μεινγιού, που αντιπροσωπεύει τη δημιουργική πτυχή του Αχουρά Μαζντά είναι υπεύθυνος για τα ανθρώπινα οντα. Στην πραγματικότητα, παρουσιάζοντας τα ονόματα και τις ευθύνες αυτών των μέγιστων αγγέλων, ο Ζωροάστρης σκόπευε να ερμηνεύσει τις θείες ιδιότητες του Αχουρά Μαζντά.

   Σε ανταπόδοση για τη δημιουργία των Αμεσά Σπεντάς, ο Αχριμάν δημιούργησε την ομάδα “Kαμαρικάν” που είναι οι εκδηλώσεις των κακών και καταστρεπτικών ιδιοτήτων του και η ευθύνη τους είναι να διαδώσουν το κακό στο βασίλειο της δημιουργίας του Aχουρά μαζντά. Ο Ανγκρά (Aχριμάνος) και οι έξι μέγα-δαίμονες αποτελούν την ομάδα “Kαμαρικάν”, κάθε μέλος των οποίων προκαλεί ένα Aμεσά Σπεντά .

   Στη θρησκεία Mαζνταγιασνά, εκτός από τα Aμεσά Σπεντά υπάρχουν κι άλλα ιερά και αξιέπαινα οντα αποκαλούμενα “Iζαντάν” (θεία οντα) κάθε ένα από τα οποία είναι η εκδήλωση μιας ή περισσότερων από τις σημαντικες ιδιότητες του Αχουρά Μαζντά, που εκτελεί τα καθήκοντά του κάτω από την άμεση εντολή του. Τα Iζαντά είναι επίσης οι φύλακες κάθε ημέρας του μήνα και, κατά συνέπεια, το ημερολόγιο Mαζνταγιασνιανό όχι μόνο άντλεισε τα ονόματα των μηνών απο αυτά τα ιερά όντα αλλά και κάθε ημέρα, ονομάστηκε από ένα από αυτά. Παραδείγματος χάριν, Μπαχμάν ήταν το όνομα της δεύτερης ημέρας του μήνα, Το Σαχριβάρ είναι η τέταρτη ημέρα, Χορντάντ η έκτη ημέρα, Χορσίντ η ενδέκατη ημέρα, Μά η δωδέκατη ημέρα, Mέχρ η δέκατη έκτη ημέρα και τα λοιπά

Σεβασμός στη φωτιά: Το σημαντικότερο στοιχείο στα έθιμα και τις παραδόσεις των Mαζνταγιασνιανών θρησκειών είναι η ιερή φωτιά. Σε αυτές τις θρησκείες, η φωτιά είναι ένα απτό και όμως εσωτερικό σύμβολο της απαρατήρητης θεότητας.  Ενώ τα Ιρανικά κείμενα η φωτιά αναφέρεται με διάφορα ονόματα όπως “Ατάσ”, “Αζάρ”, και “Ατούρ”, το αντιστοιχό του στα ινδικά κείμενα είναι "Aγκνί".

   Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των Mαζνταγιασνιανών η φωτιά ή “ Αζάρ’ είναι μια από τις μέγιστες ευλογίες του Αχουρά Μαζντά στα ανθρώπινα οντα , που λειτούργει ως μεσολαβητής μεταξύ αυτών και του Κυρίου και μεταβιβάζει τις ανθρώπινες προσευχές και λατρεία στη θεία παρουσία του Θεού. Ο σεβασμός στην φωτιά, επίσης, είναι μια κοινή ινδο-ιρανική θρησκευτική κληρονομιά. Σύμφωνα με τις βεδικές πεποιθήσεις, “ Aγκνί ” είναι ο απόγονος των υδάτων και λειτουργεί ως ένα αόρατο σκοινί που συνδέει τους τρεις κόσμους (τον ουρανό, το διάστημα, και τη γη). Λάμπει στον ουρανό ως ήλιος; εμφανίζεται στο διάστημα μεταξύ ουρανού και γης ως κεραυνός; και φανερώνεται στη γη υπό μορφή φωτιάς που αποκτά ύπαρξη με το τρίψιμο δύο κομματιών του ξύλου. Η σημασία της φωτιάς φανερώνεται ιδιαίτερα στο Zωροαστριανό έθιμο να μην την αφήσουν να σβηστεί (από τους Zωροαστριανούς ναούς της φωτιάς  και τα σπίτια). Στο βιβλίο του, “ Η γεωγραφία ”, εκτός από το να ονομάζει τα διάφορα θρησκευτικά έθιμα των Περσών και των Mηδών, ο Στράμπο αναφέρει επίσης τη  ύπαρξη ναών φωτιάς στο αρχαίο Ιράν και περιγράφει το έθιμο όπου κρατούσαν τη φωτιά συνεχώς φλέγουσα με τον ακόλουθο λόγο: “ Ο μάγος προστατεύει την φωτιά από το να σβήσει και κατά τη διάρκεια της ημέρας, λέει προσευχές.” Για αυτόν τον λόγο οι Ζωροάστεις ιερείς καλούνται επίσης “Αρτουρμπάνοι”.

   Πολυάριθμα στοιχεία έχουν διασωθεί, που δηλώνουν την αξία και τη θέση της φωτιάς στο στην πίστη των αρχαίων Ιρανών. Στις παλαιότερες διαθέσιμες επιγραφές που ανήκουν προφανώς στη Μήδια περίοδο και που είναι ευρέως γνωστά ως “Ντακάν-ε Νταβουντ ” ένας Ιρανός φαίνεται να στέκεται πίσω από τη φωτιά. Οι Aχαιμενίδες και Σασανίδες βασιλιάδες, επίσης, έχουν απεικονιστεί σε πολυάριθμες επιγραφές να προσεύχονται πίσω από τη φωτιά. Τα Σασανικά νομίσματα, επίσης, διακοσμήθηκαν με τις εικόνες των Zωροαστρών δαυλών ως εθνικού συμβόλου του Ιράν. Λόγω του απέραντου σεβασμού που κατείχε η φωτιά μεταξύ των Σασανιδών Zωροαστρών, οι  Αρτουρμπάνοι κάλυπταν τα κεφάλια τους καθώς επίσης και το κάτω μέρος του προσώπου τους με κάτι που λεγόταν “πανάμ”.

   Στην  Aβεστά, ο “Αζάρ” θεωρείται οτι είναι ο γιος του Αχουρά Μαζντά. Επιπλέον, η Aβεστά επίσης κάνει αναφορά σε πέντε τύπους φωτιάς ενώ η ερμηνεία του στη γλώσσα Παχλαβί ονομάζει αυτούς τους πέντε τύπους φωτιάς  ως “Φωτιά του Μπαχράμ”, η "Φωτιά του σώματος των ανθρώπων και των ζώων ”, η“Φωτιά των φυτών”, η "Φωτιά των σύννεφων ή η φωτιά του κεραύνου ”, και η “Φωτιά του Γκορζμάν" που φλέγει στο θείο βασίλειο πριν από τον Αχουρά Μαζντά.

   Κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων υπήρξαν τρεις σημαντικοί ναοί φωτιάς στο Ιράν που θεωρήθηκαν τα σύμβολα των τριών κοινωνικών τάξεων των "ιερέων", των πολεμιστών ", και των " αγροτών ".

Mανιχαισμός: ο Mανή, ο ιδρυτής του Mανιχαισμού , γεννήθηκε το έτος 216 AD στη βόρεια Bαβυλωνία και ο Mανιχαισμός ιδρύθηκε ή διαμορφώθηκε μάλλον στο πρώτο μέρος του 3ου αιώνα AD στη Μεσοποταμία.

Λόγω της ειδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της, η Μεσοποταμία ήταν το σημαντικότερο κέντρο οικονομικών και πολιτιστικών δρώμενων, στην απέραντη αυτοκρατορία των Παρθών και η ύπαρξη των θρησκειών Γκανουσί και τα διάφορα φιλοσοφικά σχολεία καθώς επίσης και θρησκειών όπως ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαισμός, ο Ζωροαστρισμός, ο Zουρβανισμός, και οι Ελληνιστικές απόψεις σε αυτήν την περιοχή την είχαν μετατρέψει στην πιο κατάλληλη θέση για την ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων, και πεποιθήσεων. Ήταν σε ένα τέτοιο περιβάλλον που ο Mανή πρέσβευσε και διάδοσε τον Mανιχαισμό ως μια νέα θρησκεία, τα βασικά δόγματα της οποίας ήταν προφανώς ένα μίγμα των διδασκαλιών των θρησκειών που επικρατούσαν στην περιοχή. Πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι οι απόψεις του Mαζνταγιασνίων είχαν επηρεάσει το σχηματισμό αυτής της ιρανικής θρησκείας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη υπάρχουσα πίστη. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές από τις ομοιότητες που μπορούν να βρεθούν μεταξύ των βασικών πεποιθήσεων και των ηθικών αρχών του Mανιχαισμού  και εκείνων της Ζωροαστριανής θρησκείας που περιλάμβανε αρχές όπως ο δυϊσμός, οι τρεις χιλιετίες, η επιλογή της πορείας, η νίκη του φωτός από το σκοτάδι, και η σωτηρία και απελευθέρωση στο Υπερπέραν.

Όσον αφορά στον ορισμό του ως προφήτη, ο Mανή είχε πει ότι ήταν στην ηλικία των δώδεκα που έλαβε την αποκάλυψη από το Θεό για πρώτη φορά μέσω ενός αγγέλου αποκαλούμενου “ Toαμ ”( στη Nαμπατινή γλώσσα, σημαίνει “τίν”; ή “Nαρζμιγκ” στην Μέση περσική γλώσσα) ποιος έφερε τις θείες εντολές σε αυτόν. Ήταν στην ηλικία των εικοσιτεσσάρων που ο Toαμ εμφανίστηκε άλλη μια φορά και τον διέταξε να διαδώσει τη θρησκεία του. Επομένως, ο Mανή άρχισε να προσκαλεί τους ανθρώπους στη νέα θρησκεία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σασανίδη βασιλιά, Aρντεσίρ, και προκειμένου να διαδόσει τη θρησκεία του ταξίδεψε στην ανατολική Ινδία και όταν ο Σαπούρ I διαδέχτηκε  τον πατέρα του Aρντεσίρ επέστρεψε στην ιρανική πρωτεύουσα και επιδίωξε την άδειά να διαδίδει τη θρησκεία του σε όλα τα ιρανικά εδάφη. Στην αρχή του βιβλίου του, “Σαπουργκάν”, που ο Mανή είχε γράψει για τον Σαπούρ έγραψε ότι "θρησκευτικές αρχές και πρακτικές μεταβιβάζονται στους ανθρώπους από διαφορετικούς προφήτες σε διαφορετικούς χρόνους ”. Πρόσθεσε ότι "υπήρξε ένας χρόνος όπου εμφανίστηκε ο Βούδας στην Ινδία, σε έναν άλλο χρόνο ο Ζωροάστρης εμφανίστηκε στο Ιράν, όπως σε κάποιο άλλο χρόνο ο Ιησούς διέδωσε τη θρησκεία του Θεού στη δύση, και τώρα αυτή η θρησκεία έχει αποκαλυφθεί σε με, τον Mανή, στο έδαφος της Bαβυλωνία ”. ο Mανή αναφερώταν επίσης στον εαυτό του ως “Φαρκλιτ” (ή ο " Παρακλίτη ”) και ο τελευταίος προφήτης. Προκειμένου να διαδώσει τον Mανιχαισμό σε όλο τον κόσμο ο Mανή είχε στείλει  ιεραπόστολους και οι ιεροκήρυκες στα διαφορετικά μέρη του κόσμου και, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, είχε προσελκύσει πολλούς οπαδούς και, επομένως, την είχε μετατρέψει σε μία καθολική θρησκεία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ του 4ου και του 12ου αιώνα AD ο Mανιχαισμός είχε διαδοθεί μέχρι τη Γαλλία στη δύση και την Κίνα στην ανατολή και είχε βρεί πολλούς οπαδούς μεταξύ αυτών Ιρανοί, Ρωμαίοι, Κινέζοι, Τούρκοι, και ο λαός της βόρειας Αφρικής. Η γρήγορη εξάπλωση του Mανιχαισμού προκάλεσε την έχθρα των ηγετών και των οπαδών των άλλων θρησκειών συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων, των Χριστιανών, και των ορθόδοξων Zωροαστριανών, που διακήρυξαν τους Mανιχαιστές ως αποστάτες και εξέδωσαν διάφορες αποφάσεις για τη δίωξή τους. Όσο ο Σαπούρ και ο γιος του Χορμόζ  κυβέρνησαν στο Ιράν, ο Mανή μπορούσε να διαδίδει αυτήν την πίστη στην αυτοκρατορία τους αλλά όταν ο Μπαχράμ I (βασίλεψε το 274-277 AD) διαδέχτηκε τον θρόνο, ο Mανή  συλλήφθηκε ως αιρετικός, έπειτα εκτελέσθηκε και οι οπαδοί του κατασφάχτηκαν. Η δίωξη των Mανιχαιστών τους ανάγκασε να μεταναστεύσουν στην Κίνα και έτσι αυτή η ιρανική θρησκεία διαδόθηκε περαιτέρω στην Κίνα και την κεντρική Ασία σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Mανιχαισμός έγινε η επίσημη θρησκεία στην δυναστεία Ουγκούρ στο 2ο αιώνα AH/8ος αιώνας AD. Σύμφωνα με τον Αλ-Μπιρουνί, κατά τη διάρκεια των χρόνων του οι οπαδοί του Mανή έζησαν σποραδικά σε ισλαμικές πόλεις και μία συγκεκριμένη αίρεση των Mανιχαιστών αποκαλούμενη “Σαμπείν” έζησε στο Σαμαρκάντ, και πέρα από τα όρια των ισλαμικών εδαφών ο περισσότερος λαός του ανατολικού Tουρκιστάν, οι κάτοικοι του Θιβέτ, και ακόμη και μερικοί Ινδοί ακολούθησαν τον Mανιχαισμού. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές της περιοχής Tουρφάν του κινεζικού Tουρκιστάν στις αρχές του 14ου αιώνα AH/20ός αιώνας AD, μέσω των οποίων ευρέθηκαν πολλά Μανιχαιστικά κείμενα, επιβεβαιώνουν τις αναφορές του Αλ -Μπιρουνί. Τα Μανιχαιστικά κείμενα που ευρέθησαν σε αυτές τις ανασκαφές είναι πολύ σημαντικά από την άποψη ότι επιτρέπουν μια βαθύτερη κατανόηση αυτής της πίστης. Το περιεχόμενο αυτών των κειμένων επιβεβαιώνει την ισχύ των περισσοτέρων εκ των εκθέσεων των χριστιανών και μουσουλμάνων ιστορικών, και ιδίως των Iμπν Ναντίμ και Αλ -Μπιρουνί, και οτι είχαν γράψει για τον Mανιχαισμού και τους οπαδούς του.

Οι πεποιθήσεις και οι αρχές των Μανιχαιστών: Μεταξύ των ιρανικών θρησκειών η Mανιχαισμός ήταν η πιό διακεκριμένη δυϊστική πίστη δεδομένου ότι οι σημαντικότερες αρχές αυτής της θρησκείας ήταν πίστη σε: a) Δύο αιώνιες πηγές δημιουργίας δηλαδή του φωτός  και του σκότους, και b) Τρεις χιλιετίες του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Οι απόψεις Μανιχαιστών για τη δημιουργία, τον κόσμο, το τέλος του, και τις δυνάμεις που επηρεάζουν ολόκληρη της εξέλιξης είναι πολύ λεπτομερείς και περίπλοκες, ένας συνοπτικός απολογισμός των οποίων είναι ο ακόλουθος:

   Στο παρελθόν, πριν από τη δημιουργία του κόσμου, αρχικά, το βασίλειο του φωτός και του σκοταδιού ήταν εξ ολοκλήρου ξέχωρα το ένα από το άλλο. Το βασίλειο του φωτός ήταν πάνω και άπειρο προς τις τρεις κατευθύνσεις της ανατολής, του Βορρά, και της δύσης, ενώ το βασίλειο του σκότους ήταν κατώ και άπειρο προς τις τρεις κατευθύνσεις της ανατολής, του νότου, και της δύσης. Ο Κύριος στο βασίλειο του φωτός είναι ο “Πεντάρε Αζαμάτ” (λιτ.: Πατέρας του Μεγαλείου) που κατέχει τη φρόνηση, την κατανόηση, τη νοημοσύνη, τη σκέψη, και την υπομονή.  Άλλες πέντε ιδιότητές του είναι η συμπόνια, η πίστη, η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, και η διορατικότητα και όλες οι ιδιότητές του είναι αιώνιες. Στο βασίλειο του σκοταδιού, επίσης, υπάρχουν πέντε αιώνιες ιδιότητες του καπνού ή της πυκνής ομίχλης, της καταστρεπτικής φωτιάς, του μοιραίου αέρα ή της θύελλας, της λάσπης ή του λασπώδους ύδατος, και του σκότους. Όταν αυτές οι αιώνιες ιδιότητες του σκοταδιού αναμείχτηκαν,  ο Aχριμάν εμφανίστηκε υπό μορφή δαίμονα με το κεφάλι ενός λιονταριού, το σώμα ενός δράκου, τα φτερά ενός αετού, τη ουρά ενός ψαριού και με τέσσερα πόδια. Παρήλασε στο βασίλειο του σκότους και τα καταβρόχθισε όλα και άρχισε να καταπατά τις γύρω περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Βορρά; και αφού δεν υπήρχε κανένα φράγμα μεταξύ των ορίων του φωτός και του σκότους, είδε ξαφνικά την ακτινοβολία του φωτός και γοητεύτηκε απ΄αυτό και, κατά συνέπεια, αποφάσισε να ανέλθει στο βασίλειο του φωτός και να εισβάλει σε αυτό. “  Ο Πατέρας του Μεγαλείου ” συνειδητοποίησε την πρόθεση του Aχριμάν μέσω της φρόνησης και της αντίληψής του και αποφάσισε να τον αποτρέψει να εισβάλει στο βασίλειο του φωτός και να διαταράξει την ειρήνη του με κόστος της ζωής του, ή όπως το θέτουν οι Mανιχαιστές, με το δικό του “ εγώ”. Για αυτόν το λόγο προήλθε μια ύπαρξη από το δικό του εγώ του που έγινε γνωστό ως “Mαντάρε Ζεντεγκί” (λογ.: Μητέρα της ζωής). “ Μητέρα της ζωής ” κάλεσε τον πρώτο άνθρωπο στη ζωή προκειμένου να σταλεί για να αντιμετωπίσει τον Aχριμάν. Προκειμένου να γίνει αυτό, ο πρώτο άνθρωπος κάλεσε πέντε γιους του δηλαδή τον αέρα, το ύδωρ, τη φωτιά, τον αέρα, και το φως στη ζωή. Κάθε ένας από αυτούς τους πέντε γιους είναι η εκδήλωση ενός μέρους της φωτιζόμενης ουσίας του πρώτου ανθρώπου που χρησίμευσε στον Πατέρα του Μεγαλείου ως όπλο στον πόλεμό του με τον Aχριμάν. Ο πρώτος άνθρωπος φόρεσε τον αέρα, το ύδωρ, και το φως ως πανοπλία του, τύλιξε τον εαυτό του με αέρα και κρατησε την φωτιά στο χέρι του ως ράβδο και κατέβηκε στο βασίλειο του σκότους. Ο Aχριμάν, απ την άλλη μεριά, οπλίστηκε με τα πέντε στοιχεία του σκοταδιού δηλαδή τη θύελλα, τη καταστρεπτική φωτιά, τη λάσπη, την ομίχλη, και το σκοτάδι και αντιμετώπισε τον πρώτο άνθρωπο. Όταν ο πρώτος άνθρωπος συνειδητοποιήσε την πλεονεξία του Aχριμάν να καταπιεί το φως, παράδωσε τους γιους του σε αυτόν για να αποσβήσει τις κτηνώδεις επιθυμίες του και για να τον αποτρέψει από την εισβολή στο βασίλειο του φωτός. Μ' αυτό τον τρόπο, τα στοιχεία του σκότους καταβρόχθισαν τα στοιχεία του φωτός και στον πρωταρχικής σπουδαιότητας πόλεμο μεταξύ φωτός και σκότους εισέβαλε ο πρώτος άνθρωπος, που νικήθηκε από το σκοτάδι. Εντούτοις, αυτή η ήττα και πολιορκία στο βασίλειο του σκότους κατέληξε στην αρχή της “Ομοφωνίας” που τελικά υποτίθεται οτι οδήγησε στην ανθρώπινη σωτηρία. Αυτό που καταβροχθίστηκε από το σκοτάδι είναι μέρος ουσίας του φωτός και ακόμα κι αν υποφέρει σε αυτήν την αιχμαλωσία δεν έχει ξεχάσει την ουσία του φωτός του. Απ την άλλη μεριά, με την ικανοποίηση της νίκης και της σύλληψης των στοιχείων του φωτός, το σκοτάδι κατέβαλε κάθε προσπάθεια να τα κρατήσει αιχμάλωτά του. Ο πρωταρχικής σπουδαιότητας πόλεμος του πρώτου άνθρώπου με τον  Αχριμάν και η αιχμαλωσία των γιων του στο βασίλειο του σκότους ήταν, στην πραγματικότητα, μια σκόπιμη κίνηση εκ μέρους του Πατέρα του Μεγαλείου προκειμένου να διεισδύσει στην καρδιά του σκότους, με τη θυσία μέρους του φωτός του, για να τον νικήσει τελικά για πάντα.

Μετά από τον πρωταρχικής σπουδαιότητας πόλεμο, ο νικημένος πρώτος άνθρωπος έπεσε αναίσθητος στο βαθύ σκοτάδι.  Εντούτοις, όταν βρήκε τις αισθήσεις του άρχισε να φωνάζει βοήθεια και να ζητά να ελευθερωθεί από τον κόσμο του σκότους. Η μητέρα της ζωής άκουσε τις κραυγές του και ζήτησε από τον Πατέρα του Μεγαλείου να δράσει για να σώσει αυτόν καθώς και τα διασκορπισμένα μέρη του φωτός από την αιχμαλωσία του σκοταδιού. Κατά συνέπεια, Ο Πατέρας του Μεγαλείου δημιούργησε μια άλλη ομάδα την Ιζαντάν. Αρχικά κάλεσε στην ζωή,  τον “Ντουστ Ροσανάν” (λογ.: Ο φίλος του φωτός), που έφερε στην ζωή τον “Μπανάγιε Μποζόργκ” (λογ.: Ο μεγάλος αρχιτέκτονας), που κάλεσε στη συνέχεια στη ζωή, τον “Ρούχε Ζεντέ” (λογ.: Η ζωντανή ψυχή). Στα Μέσα Περσικά κείμενα, ο “ Μπανάγιε Μποζόργκ ” και ο “ Ρούχε Ζεντέ ” αναφέρονται ως “Νοσάχρ Άφαριν Ιζάντ” και “Μεχρ Ιζάντ” αντίστοιχα. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ειρήνη στο βασίλειο του φωτός (ή παλαιός παράδεισος), κατά την διάρκεια του χωρισμού του φωτός και του σκότους και τη βαθμιαία απελευθέρωση των ακτίνων του φωτός, ο μεγάλος αρχιτέκτονας ή “ Νοσάχρ Άφαριν Ιζάντ” έχτισε μια νέα πόλη αποκαλούμενη “Μπεχέστε Τζαντίντ”( λογ. Ο νέος παράδεισος) έτσι ώστε οι ακτίνες του φωτός που ελευθερώθηκαν λεπτό προς λεπτό να μπορούν να συγκεντρωθούν σε αυτό. Συγχρόνως, προκειμένου να σώσει τον πρώτο άνθρωπο, ο “ Μεχρ Ιζάντ ” πλησίασε το φραγμα που χωρίζει το φως και το σκοτάδι και έβγαλε μια δυνατή κραυγή προκειμένου να αναγνωρίσει τη θέση αιχμαλωσίας του. Ο πρώτος άνθρωπος άκουσε την κραυγή του και απάντησε με παρόμοιο τρόπο. Αυτή η κλήση από το "σωτήρα" και η απάντηση του "αιχμαλώτου" που αναφέρεται στην " πρόσκληση" εκ μέρους του Θεού και στην " αποδοχή" εκ μέρους του ανθρώπου, φανερώθηκε υπό μορφή δύο Ιζάντ που ονομάζονταν “Χερουστάκ ” και “Παντβαχτάκ”. Στον Μανιχαισμό, ο Βοτζούντε Μεσαλί (η καθολική ψυχή) αποτελεί το θεμέλιο της πρόσκλησης στη σωτηρία και την αποδοχή αυτής της πρόσκλησης. Αφού ανακάλυψε τη θέση της αιχμαλωσίας του πρώτου ανθρώπου ο Μεχρ Ιζάντ βυθίστηκε στο βασίλειο του σκότους και τέντωσε το δεξί χέρι του προς αυτόν, και κρατόντας το χέρι του, τον απομάκρυνε από το σκοτάδι. Μετά από αυτό το γεγονός ο πρώτος άνθρωπος επέστρεψε στον παράδεισο του φωτός ή της αρχικής πατρίδας του μαζί με τον Μεχρ Ιζάντ. Ήταν ο πρώτος αιχμάλωτος καθώς επίσης και ο πρώτος προς ελευθέρωση και είναι το υπόδειγμα των βασάνων και η απελευθέρωση των δημιουργιών της βασιλείας του φωτός που είναι αιχμάλωτοι του σκότους του σώματός τους και του υλικού κόσμου. Ομοίως, με την συνειδητοποίηση και τη γνώση της  προέλευσής τους, οι ψυχές όλων των ανθρώπινων όντων παιρνούν πάνω από το σκοτάδι του υλικού κόσμου και, επομένως, οδηγούται στον παράδεισο με τη βοήθεια του Ρούχε Ζεντέ και της Μητέρας της Ζωής.

   Μετά από την απελευθέρωση του Πρώτου Ανθρώπου οι γιοι του ή τα πέντε στοιχεία που στην πραγματικότητα ήταν μέρος της ύπαρξής του και χρησίμευσαν ως όπλα του, έπρεπε να ελευθερωθούν από την αιχμαλωσία των δαιμόνων και των στοιχείων του σκότους. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, ο Μεχρ Ιζάντ δημιούργησε τον υλικό κόσμο και, επομένως, μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι σύμφωνα με τον  Μανιχαισμό ο απώτερος σκοπός για τη δημιουργία αυτού του κόσμου ήταν να ελευθερωθεί το φως που ήταν στην αιχμαλωσία του σκότους. Με την υποστήριξη των γιών του Παντεσά Σοκούν, Αλμάσε Νούρ, Φερεστεγιε Χαμέλ, Παντεσά Εφτεκάρ, και Πιραγιέχε Τατζαλί, ο Μεχρ Ιζάντ κατάφερε να σκοτώσει τους ηγέτες και τους αρχηγούς των δαιμόνων και δημιούργησε τους δέκα ουρανούς από τα δέρματά τους, τις οκτώ γαίες από τη σάρκα και τα λείψανά τους, και τα βουνά από τα κόκκαλά τους και έδωσε στους γιους του την ευθύνη της προστασίας  και διαφύλαξης του κόσμου, της γης, και των βουνών. Έκτοτε, ο Μεχρ Ιζάντ αλυσόδεσε τους υπόλοιπους δαίμονες που είχε στην αιχμαλωσία του, μεταξύ των ουρανών, και άρχισε έπειτα να ψάχνει και να συλλέγει τις ακτίνες του φωτός που είχαν διασκορπιστεί στη βασιλεία του σκότους. Δημιούργησε έπειτα το φεγγάρι και τον ήλιο από τις ελευθερωμένες και καθαρές ακτίνες του φωτός και τα αστέρια από τις ακτίνες του φωτός που μολύνθηκαν με το σκοτάδι. Εντούτοις, χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και ένα αποτελεσματικότερο σχέδιο για να είναι σε θέση να ελευθερώσει το φως που ήταν ακόμα φυλακισμένο  στα σώματα των δαιμόνων. Για αυτόν το λόγο ζήτησε τη βοήθεια του Πατέρα του Μεγαλείου που ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και δημιούργησε τον “Ναρισέχ Ιζάντ ” που στη συνέχεια εκπόρευσε δώδεκα νέα φώτα (ίσα με τις δώδεκα έδρες του ζωδιακού κύκλου). Αυτά τα νέα φώτα εγκαταστήθηκαν στο Φεγγάρι μαζί με τον Πρώτο Ανθρωπο ενώ η Μητέρα της ζωής, ο Ναρισέχ Ιζάντ, και ο Μεχρ Ιζάντ εγκαταστήθηκαν στον Ήλιο. Ο Ναρισέχ Ιζάντ έθεσε το σώμα του φωτός σε κίνηση και με την περιστροφή του κόσμου άρχισαν οι τακτικές κινήσεις του σύμπαντος. Από τη κίνηση των αστεριών, του φεγγαριού, του ήλιου, και των δώδεκα εδρών του ζωδιακού κύκλου οργανώθηκε η λειτουργία της εξαγωγής των μικρών μορίων του φωτός από το σκοτάδι, του εξαγνισμού τους, και της μεταφοράς τους στη βασιλεία του φωτός. Ομοίως, το φεγγάρι και ο ήλιος εξυπηρέτησαν και οι δύο ως εξαγνιστικοί σταθμοί για τις ελευθερωμένες ακτίνες του φωτός καθώς επίσης και «οχήματα» για τη μεταφορά τους στο νέο παράδεισο. Είναι για αυτόν τον λόγο που στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες κάθε μήνα οι ελευθερωμένες ακτίνες του φωτός και τα φωτεινά μέρη των ψυχών των νεκρών πιστών χύνονται επάνω στο φεγγάρι που είναι υπό μορφή ημισέληνου και το γεμίζουν βαθμιαία και μετατρέποντάς το σε πλήρες φεγγάρι. Από τη δέκατη πέμπτη ημέρα και μετά οι ακτίνες του φωτός μεταφέρονται βαθμιαία στον ήλιο και το φεγγάρι επιστρέφει στην αρχική ημισεληνοειδή μορφή του. Οι εξαγνισμένες ακτίνες του φωτός θα κινηθούν τελικά από τον ήλιο προς το νέο παράδεισο και θα μείνουν εκεί μέχρι το τέλος του "παρόντος κύκλου του χρόνου" και στο τέλος αυτής της περιόδου θα μεταφερθούν στον κύριο παράδεισο.  

 Οι δαίμονες που αλυσοδέθηκαν από τον Μεχρ Ιζάντ είχαν ακόμα τα στοιχεία των ακτίνων που είχαν καταπιεί κατά τη διάρκεια της μάχης τους με το πρώτο άνθρωπο, στην αιχμαλωσία τους. Για να ελευθερώσει αυτά τα στοιχεία του φωτός, ο Ναρισέχ Ιζάντ αρχικά πλησίασε τους θηλυκούς δαίμονες με τη μορφή ενός εξαιρετικά όμορφου νεαρού άνδρα, στη θέα του οποίου από τον ενθουσιασμό τους οι θηλυκοί δαίμονες απέβαλαν τα στοιχεία του φωτός. Τότε, μεταμφιεσμένος ως όμορφο δεσποινάριο εμφανίστηκε στους αρσενικούς δαίμονες, που στη θέα της, έριξαν τα σπέρματά τους, που ήταν αναμιγμένα με τις ακτίνες του φωτός, στη γη. Από αυτά τα σπέρματα βλάστησαν δέντρα και φυτά. Τα έμβρυα των θηλυκών δαιμόνων έφαγαν τα μπουμπούκια και τους νεαρούς βλαστούς αυτών των δέντρων και φυτών και μετατράπηκαν σε επίγεια, θαλάσσια, και εναέρια οντα. Κατά συνέπεια, τα φυτά και τα ζώα – συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ανθρώπινου ζευγαριού  – δημιουργήθηκαν από την αφομοίωση του σπέρματος των κακών δαιμόνων και των αιχμάλωτων ακτίνων του φωτός. Οι φωτεινές ψυχές των δημιουργιών μεταφέρονται από το ένα σώμα στο άλλο μέσω της αναπαραγωγής και συνεχίζουν να παραμένουν στην αιχμαλωσία του σκότους επειδή ο Αχριμάν τους είχε παραπλανήσει με πλεονεξία και τους είχε σαγηνεύσει με την αναπαραγωγή συνέπεια της οποίας ήταν να γεμίσει ο κόσμος με ανθρώπους,  ή με άλλα λόγια, "φυλακές του φωτός ”. Κατά συνέπεια, προκειμένου να ελευθερωθεί το φως που είναι αιχμάλωτο στους ανθρώπινους οργανισμούς είναι απαραίτητο για αυτούς να απέχουν από την αναπαραγωγή.

Οι Μανιχαιστές αναφέρονται σε αυτήν την περίοδο της αφομοίωσης του φωτός και του σκότους ως "ο τωρινός κύκλος του χρόνου". Σύμφωνα με την πίστη τους ο τωρινός κύκλος του χρόνου χαρακτηρίζεται από τα παράλληλα φαινόμενα της αφομοίωσης του φωτός και του σκότους καθώς και της βαθμιαίας επίτευξης της σωτηρίας. Ο τωρινός κύκλος του χρόνου θα τερματιστεί όταν θα πραγματοποιηθεί ο "μεγάλος πόλεμος". Κατά την διάρκεια του μεγάλου πολέμου οι γιοι του Μεχρ Ιζάντ που είναι οι φύλακες του κόσμου και των βουνών θα απαλλαχτούν από την ευθύνη τους με συνέπεια να καταστραφεί ολόκληρος ο κόσμος και να αρχίσει μια φρικτή πυρκαγιά που θα διαρκέσει για 1468 έτη. Σε αυτήν την εκτενή και τρομακτική πυρκαγιά ο δημιουργημένος κόσμος, που είναι μια αφομοίωση του φωτός και του σκότους θα καταστραφεί και οι ακτίνες του φωτός θα ελευθερωθούν και θα ανέλθουν συνεπώς στο Νέο Παράδεισο σε μορφές αγαλμάτων ενώ το σκοτεινό μέρος του κόσμου θα μετατραπεί σε στρογγυλή μάζα και θα περιέλθει βαθιά σε ένα φρεάτιο στον κάτω κόσμο και θα θαφτεί εκεί με έναν μεγάλο βράχο να σφραγίζει το φρεάτιο. Σε αυτό το σημείο του χρόνου που σηματοδοτεί την απελευθέρωση των ακτίνων του φωτός από το σκοτάδι, ο Νέος Παράδεισος και ο Παλαιός Παράδεισος θα συνδεθούν και οι ελευθερωμένες ακτίνες του φωτός θα δουν τον Πατέρα του Μεγαλείου. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η τρίτη περίοδος ή οι "μελλοντικοί χρόνοι" και το φως και το σκοτάδι, που είναι δύο αιώνιες ουσίες, θα επιστρέψουν στις αρχικές τους καταστάσεις ύπαρξης χωρισμένες μεταξύ τους ενώ ο ολοκληρωτικός χωρισμός αυτών των δύο θα εξασφαλίσει την ασφάλεια, την αιωνιότητα, και τη μόνιμη ειρήνη στο βασίλειο του φωτός.

Οι τάξεις και διαστρωμάτωση των Μανιχαιστών: Με βάση τα στοιχεία  του παρελθόντος τους, την ευσέβεια, και την ικανότητα τους να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ευθύνες, οι Μανιχαιστές διακρίνονταν σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, δηλαδή:  I) Οι δάσκαλοι που κατείχαν την υψηλότερη βαθμίδα και ο αριθμός των οποίων δεν υπερέβαινε ποτέ τους δώδεκα σε οποιοδήποτε δεδομένο χρονικό σημείο ii) οι  “Ισπεσγκάν ” ή ιερείς ο αριθμός των οποίων δεν υπερέβαινε τους 72; iii) οι “Μαχαστεγκάν” ή ευγενείς ο αριθμός των οποίων δεν μπορούσε να υπερβεί τους 360; iv) οι “Εκλεκτοί” ή “ Δίκαιοι”; και v) οι “Ναγκουσαγκάν” ή ελεγκτές. Το μεγαλύτερο μέρος της σκληρής εργασίας καθώς επίσης και η καλλιέργια ήταν ευθύνη των τελευταίων δύο κατηγοριών. Ήταν υποχρεωτικό για τους Μανιχαιστές να ελέγχουν τα χέρια, το στόμα και το σώμα τους και να απέχουν από τις δέκα σημαντικές αμαρτίες της ειδωλολατρείας, ψέμα, μοιχεία, φειδωλότητα/ζήλια, δολοφονία, κλοπή, μαγεία και νεκρομανεία, απάτη, αμφισβήτηση της θρησκείας, και λήθαργο κατά την τήρηση των θρησκευτικών καθηκόντων. Οι  Ναγκουσαγκάν ήταν αναγκασμένοι να κάνουν τις τέσσερις καθημερινές προσευχές, πρωί, μεσημέρι, βράδυ και τη νύχτα. Για τις πρωινές προσευχές αντίκριζαν τον ήλιο ενώ για τις προσευχές της νύχτας έπρεπε να σταθούν προς το φεγγάρι. Έπρεπε επίσης να καθαριστούν με ύδωρ πριν από κάθε προσευχή και σε περίπτωση μη πρόσβασης σε ύδωρ μπορούσαν να κάνουν τον καθαρισμό αγγίζοντας την άμμο ή το χώμα. Επίσης νήστευαν κάθε Κυριακή και για έναν ολόκληρο μήνα κάθε έτος και ήταν υποχρεωτικό να κάνουν επτά μορφές ελεημοσύνης και να πληρώνουν το ένα-δέκατο των εισοδημάτων και της ιδιοκτησίας τους σε φιλανθρωπία για τους οικονομικούς πόρους των ιερέων και των άλλων υψηλότερων κοινωνικών τάξεων. Οι άλλες τέσσερις κατηγορίες Μανιχαιστών ζούσαν συλλογικά σε μοναστήρια και έτρωγαν μόνο ένα γεύμα χορτοφάγων την ημέρα, κατά την προετοιμασία του οποίου δεν αναμειγνύονταν. Δεν επιτρεπόταν να εφοδιασθούν με γεύμα περισσότερο από μίας ημερας  και με ρουχισμο για περισσότερο από ένα ετος και ένα από τα καθήκοντά τους ήταν να ταξιδεύουν με τα πόδια (για να διαδώσουν τη θρησκεία). Εκτός από τις Κυριακές, έπρεπε να νηστεύουν ακόμη και τις Δευτέρες, και πέντε ιδιαίτερες και σημαντικές υποχρεώσεις τους ήταν: α) να αποφεύγουν τροφές μη-χορτοφάγων; β) να απέχουν από την κατανάλωση κρασιού; γ) να ζούν στη στέρηση; δ) να μην διαπράττουν βία και ε) να είναι αξιόπιστοι. Οι ευλαβείς αυτών των κατηγοριών έπρεπε να κάνουν επτά καθημερινές προσευχές και εκτός από τον έναν μήνα νηστείας ήταν επίσης καθήκον τους να τηρούν πέντε νηστίες 48 ωρών η κάθε μία, η τελευταία δε ημέρα κάθε μήνα γιορταζόταν από αυτούς ως “Ιντε Μπεμά”. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις των Μανιχαιστών, την ημέρα Μπεμά, η ψυχή του Μανί ανήλθε και συγχωνεύτηκε στο αιώνιο φως. Αυτήν την ημέρα οι Μανιχαιστές συγκεντρώνονταν γύρω από το “ Κρεβάτι του Μανί ” (ένα κρεβάτι στο οποίο τοποθέτησαν την εικόνα του) και εξομολογούσαν τις αμαρτίες τους.

Η μοίρα του ανθρώπου μετά το θάνατο: Οι Μανιχαιστές θεωρούσαν ότι μετά το θάνατο η ανθρώπινη ψυχή παρουσιάζεται ενώπιον του δίκαιου Κυρίου και ανάλογα με τις πράξεις του, που αξιολογόταν στην κλίμακα που καθορίζει τις καλές και κακές πράξεις, τεθόταν σε μία από τις ακόλουθες πορείες: 1) Την πορεία "της ζωής" του νέου παραδείσου; 2) Την πορεία του γάμου και της αφομοίωσης (επιστροφή στον κόσμο); και 3) Την  πορεία "του θανάτου ” (μετάβαση στην κόλαση).

   Επιπλέον, όταν πέθαινε ένας πιστός της κορυφαίας κατηγορίας που είχε κατορθώσει να χωρίσει το φως της ψυχής του από το σκοτάδι του σώματός του, ο Πρώτος άνθρωπος έστελνε σε αυτόν,  ένα φύλακα άγγελο μαζί με τρεις άλλους αγγέλους που έφερναν ένα δοχείο ύδατος, ένα αλλαξιά ρουχισμού, και μια κορώνα φωτός και λουλουδιών για να τον καλωσορίσει. Οι άγγελοι τον έντυναν με τα ενδύματα και τη κορώνα, του παρέδιδαν το δοχείο ύδατος, τον τύλιγαν με μια στήλη φωτός αποκαλούμενη “Σοτόνε Νιγιαγιές ” (λογ.: η στήλη των προσευχών), και τον πήγαιναν στο φεγγάρι στο Πρώτο άνθρωπο. Έπειτα μεταφερόταν στο νέο παράδεισο. ΄Απ την άλλη μεριά, όταν ένας Ναγκουσαγκί πέθαινε, η ψυχή του καταδικαζόταν να ξαναεπιστρέψει στη ζωή για τον απλό λόγο ότι είχε αποτύχει να πετύχει τον πλήρη εξαγνυσμό. Ο επίπονος κύκλος της μετενσάρκωσης αναφέρεται ως "Σαμσαρά " από τους Μανιχαιστές. Σύμφωνα με την πίστη τους, ο κύκλος της μετενσάρκωσης θα συνεχιστεί έως ότου η ψυχή εξαγνυστεί και γίνει αντάξια της ένωσης με το βασίλειο του φωτός.  Δεν χρειάζεται να πούμε, ότι σύμφωνα με την πίστη των Mανιχαιστών οι άπιστοι και αμαρτωλοί θα σταλούν στην πορεία του θανάτου και της κόλασης.

Η πίστη Μαζντακί (Μαζντακισμός): O Μαζντακισμός ήταν στην πραγματικότητα μια θρησκευτικό κίνημα με πολύ ισχυρούς κοινωνικούς στόχους που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κομπάντ, που λέγεται επίσης “Καβαντχ”, ο βασιλιάς της Αυτοκρατορίας των Σασανιδών. Ο Κομπάντ ήταν ο γιος του Φιρούζ που διαδέχτηκε τον αδερφό του Φιρούζ Μπαλάς ως ηγέτης. Ο Μαζντακισμός προκάλεσε σημαντικές επαναστατικές αλλαγές σχεδόν σοσιαλιστικής φύσης στο Ιράν. Η κύρια αιτία αυτής της κοινωνικής κίνησης ήταν η υπάρχουσα αριστοκρατία των Σασανιδών, το ισχυρό σύστημα κοινωνικής τάξης, και οι ταραχώδεις και χαοτικές πολιτικές, κοινωνικές, και οικονομικές συνθήκες στο Ιράν εκείνη την εποχή. Οι βαριές δαπάνες του πολέμου του Φιρούζ με τους βάρβαρους Εφταλίδες, ή  “Λευκούς Νομάδες,” και ο βαρύς φόρος που έπρεπε να πληρωθεί ως αποτέλεσμα της ήττας του σε αυτόν τον πόλεμο πρόσθεσε ένδεια και πίεση στις καταπιεσμένο λαό που αντιμετώπιζε ήδη οικονομικές δυσκολίες από τις διαδοχικές ξηρασίες και λιμούς. Όλοι αυτοί οι παράγοντες προετοίμασαν βαθμιαία όπως είναι φυσικό την αποδοχή του επαναστατικού μεταρρυθμιστικού κίνηματος Μαζντάκ, η δημοτικότητα του οποίου, αυξανόταν καθημερινά μεταξύ των διάφορων κοινωνικών στρωμάτων. Προφανώς η ορμή του κινήματος Μαζντάκ είχε φθάσει σε τέτοια ακμή που προκειμένου να σώσει την ηγεμονία του και να ελευθερωθεί από την ανεπιθύμητη κυριαρχία και διείσδηση των μομπέλς και των ευγενών στις διοικητικές υποθέσεις της χώρας, ο Κομπάντ αναγκάστηκε να υποστηρίξει και να αγκαλιάσει το κίνημα του Μαζντακισμού προκειμένου να σταθεροποιησεί την  πολιτική του θέση μεταξύ των μαζών κερδίζοντας την υποστήριξής τους. Εντούτοις,οι ζωροάστρες ιερείς καθώς επίσης και οι αριστοκράτες και ευγενείς Σασανίδες, που τα συμφεροντά τους απειλούνταν από αυτή το κίνημα, συνεργάστηκαν και συνωμότησαν με τον Χοσρό Ανουσιρβάν, τον εστεμμένο πρίγκιπα του Κομπάντ, που προσκάλεσε τον Μαζντάκ και τους άλλους ηγέτες του Μαζντακισμού σε βασιλικό συμπόσιο και τους έσφαξε, βάζοντας μ αυτό τον τρόπο τέλος στο θρησκευτικό-κοινωνικό κίνημα Μαζντάκ.

   Μετά τη δίωξη και σφαγή των Μαζντακιστών όλα τα βιβλία και τα γραπτά έγγραφά τους καταστράφηκαν και όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για αυτήν το κίνημα προήλθαν από συνοπτικές αναφορές σε συριακές, περσικές, αραβικές, και ελληνικές πηγές οι περισσότερες από τις οποίες είχαν γραφτεί από αντιπάλους και εχθρούς του. Επομένως, η γνώση μας για την ιστορία και τις αρχές της πίστης του Μαζντακισμού είναι αμελητέα και αυτό που ξέρουμε  είναι ότι ήταν ένα κοινωνικό κίνημα με θρησκευτική κάλυψη που άρχισε από έναν ζωροάστρη αρχι-ιερέα και ένα κοινωνικό μεταρρυθμιστή αποκαλούμενο Μαζντάκ, που ήταν  γιος του Μπαμντάντ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο Μαζντακισμός, πρέσβευε επίσης τον δυϊσμό που ήταν ιδιαίτερος στις αρχαίες ιρανικές θρησκείες ενώ, παράλληλα, είχε επιχειρήσει μια νέα ερμηνεία του Ζωροαστρισμού και του Αβεστά και είχε επιδιώξει να μεταρρυθμίσει το δόγμα του Μαζνταγιαζνιάν.

  Το ιστορικό υπόβαθρο του δόγματος Μαζντακί και των κοινωνικο-θρησκευτικών μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα οι δυϊστικές απόψεις του έχει αποδοθεί σε δύο διαφορετικά άτομα για τα οποία πολύ λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες. Ο πρώτος ήταν ο “Ζαρτόστ’, ο γιος του ΄Κοργκάν”, που ήταν ένας ζωροάστρης  μομπέντ (ιερέας) που έζησε στην περιοχή Φαρς του Ιράν τον 5ο αιώνα AD και ο άλλος ήταν ο “Μπουντός” ένας Μανιχαιστής που έζησε στη Ρώμη κατά τη βασιλεία του Διοκλιτιανόυ (284-305 AD) στο τέλος του 3ου αιώνα και που αργότερα ήρθε στο Ιράν και άρχισε να κηρύττει. Ήταν γνωστός στους Ιρανούς ως “Ντορόστ Ντιν” (λογ.: "Σωστή πίστη ”) και οι οπαδοί του κλήθηκαν “Ντορόστ Ντινάν”. Σύμφωνα με το μουσουλμάνο μελετητή, Ibn Ναντίμ, υπήρξαν δύο Μαζντάκ δηλαδή. ο “Μαζντάκε Γκαντίμ” (λογ.: "ο παλαιός Μαζντάκ ”) και ο “Μαζντάκε Ακίρ” (λογ.: "ο νεώτερος Μαζντάκ ”). Αυτό επιβεβαιώνει τις απόψεις μερικών άλλων μελετητών που θεωρούν οτι πριν από τον Μαζντάκε Μπαμνταντάν (Μαζντάκ, γιος του Μπαμντάντ) είχε αναδειχτεί μια άλλη λατρεία που αφομοίωσε τις δυϊστικές πεποιθήσεις και ο Μαζντάκ, στην πραγματικότητα, είχε μοναχά αναβιώσει και διαδώσει τις απόψεις και τις πεποιθήσεις αυτής. Ο Ibn Ναντίμ αναφέρεται στους Μαζντακιστές ως “Χοραμιγιέχ” και έγραψε ότι “μεταξύ των δύο λατρειών Χοραμιγιέχ η τελευταία ομάδα, στην πραγματικότητα, αποτελείτω από ζωροάστρες που επιδίωξαν να καταστήσουν κοινές, ιδιοκτησία και γυναίκες και που απείχαν από την κυριαρχία του ενός στον άλλον, τη δολοφονία, και την πρόκληση ζημιάς σε άλλους και ήταν γνωστοί για την φιλανθρωπία και τη φιλοξενία τους. Ο Μαζντάκε Ακίρ ανήκε σε αυτήν την ομάδα και ανήλθε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Κομπαντ αλλά σκοτώθηκε έπειτα από τον Χορσό Ανουσιρβάν.

   Γενικά, οι ισλαμικοί πόροι αγνόησαν ως επί το πλείστον την κοσμοθεωρία και θεολογία του Μαζντάκ και επικεντρώθηκαν μόνο στις κοινωνικές και ηθικές διδασκαλίες του. Ο μόνος ισλαμιστής μελετητής που έχει κάνει κάποια αναφορά στις πεποιθήσεις αυτής της λατρείας είναι ο Σαχρεστανί ο οποίος έχει γράψει γι αυτούς τα ακόλουθα: “οι  Μαζνακιστές πίστευαν στις δύο βασικές αρχές του "καλού" και του "κακού" ή του " φωτός" και του "σκότους " και σέβονταν τα τρία στοιχεία του ύδατος, της γης, και της φωτιάς και θεωρούσαν ότι ο διαχειριστής του καλού ή ο Θεός του φωτός είναι ενθρονισμένος στον παράδεισο του πάνω κόσμου, και έχει ενώπιον του τις τέσσερις δυνάμεις της αντίληψης, της νοημοσύνης, της μνήμης, και της χαράς; με τον ίδιο τρόπο όπως ο Χοσρό, στο κάτω κόσμο, είναι ενθρονισμένος έχοντας ενώπιον του τους Μομπεντάν Μομπεντ, Ιρμπαντάν Ιρμπαντ, Σεπαχμπόντ και το Μουσικό. Οι τέσσερις δυνάμεις του Θεού του βασιλείου του Φωτός εξουσιάζουν τους επτά "βεζίριδες” - ίδιοι με τους επτά πλανήτες της αρχαιότητας – που ονομάζονται Σαλάρ, Πισκάρ, Μπαρβάρ, Παρβάρ, Καρντάν, Νταστούρ και κουντάκ (Καντέμ). Αυτοί οι επτά βεζίριδες, στη συνέχεια, κινούνται σε μια τροχιά δώδεκα "πνευματικών οντων ” - ίδια με τα δώδεκα ζώδια του ζωδιακού κύκλου – που ονομάζονται Χαναντέ (λογ,: “ Ο αναγνώστης ”), Νταχαντέ (λογ.: “ Ο δότης ”), Σεταναντέ (λογ.: “ Ο λήπτης ”), Μποραντέ (λογ.: “ Αυτός που κόβει ”), Χοραντέ (λογ.: “ Αυτός που τρώει ”), Χιζαντέ (λογ.: “ Αυτός που ανασταίνει ”), Κοσαντέ (λογ.: Αυτός που παίρνει τη ζωή ”), Ζαναντέ (λογ.: “ Αυτός που τιμωρεί ”), Κοναντέ (Λογ.: “ Αυτός που πράττει ”), Αγιαντέ (λογ.: “ Αυτός που θα έρθει ”), Σαβαντέ (λογ.: “ Αυτός που θα φύγει ”), και, Παγιαντέ (λογ.: “ ο Αιώνιος ”). Οι τέσσερις δυνάμεις είναι ενωμένες στον άνθρωπο ενώ οι επτά και οι δώδεκα δυνάμεις ελέγχουν τον κόσμο. Ο πανίσχυρος Θεός διαχειρίζεται τις υποθέσεις του κόσμου με τη δύναμη των γραμμάτων, που όταν θέτονται μαζί αποτελούν το Ανώτατο Όνομα. Με την γνώση αυτών των μυστήριων δυνάμεων και των μυστικών των γραμμάτων και των αριθμών κανείς μπορεί να επιτύχει τη γνώση της απελευθέρωσης και της σωτηρίας και αφού συνειδητοποιήσει το "μυστικό της θρησκείας", απαλλάσσεται από την τήρηση και την εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων επειδή η εσωτερική μαρτυρία και ο φωτισμός αποβάλλουν την ανάγκη για εξωτερικά τελετουργικά.

   Τα σημαντικότερα κοινωνικά μηνύματα που διαδίδονται από τον Μαζντάκ ήταν η ισότητα των δικαιωμάτων, η κοινοκτημοσύνη και διανεμητική δικαιοσύνη όσον αφορά στις γυναίκες. Όπως υπογραμμίζεται από τους περισσότερους ισλαμικούς ιστορικούς, ο Μαζντάκ θεωρούσε ότι ο Θεός παρείχε στην ανθρώπινη φυλή τα μέσα των οικονομικών πόρων για να τα διανείμουν εξίσου μεταξύ τους και ότι κανένας δεν πρέπει να πάρει περισσότερο από το νόμιμο μερίδιό του. Εντούτοις, οι δυνατοί καταπίεσαν τους αδύναμους και κατέλαβαν όλο τον πλούτο για τον εαυτό τους, και επομένως, είναι υποχρεωτικό εκ μέρους των πλουσίων να επιστρέψουν το αδικαιολόγητο μερίδιο, δεδομένου ότι κανένας δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους όσον αφορά την ένδεια, τον πλούτο, και τις γυναίκες.

   Σύμφωνα με τη δυϊστική κοσμοθεωρία του Μαζντακισμού οι δαίμονες του σκότους είναι τα σύμβολα της πνευματικής αδυναμίας του ανθρώπου όπως και των ηθικών αποκλίσεών του, οι πιό σημαντικές εκ των οποίων είναι η ζηλοτυπία, ο θυμός, η κακία, η πλεονεξία, και η ανάγκη. Η κύρια πηγή αυτών των Αχριμανικών ιδιοτήτων, που οδηγούν στην κατάργηση της ισότητας και της δικαιοσύνης, δεν είναι παρά η ιδιωτική ιδιοκτησία. Αυτές οι πηγές δεν αναφέρουν τίποτα για τις προτάσεις που έγιναν από τον Μαζντακισμό για να καταστήσουν την ιδιοκτησία και τις γυναίκες κοινά. Αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τις διαθέσιμες αναφορές, σχετικά με την καταστροφή της δομής της οικογένειας όπως και τις διαταραχές στο σύστημα των κοινωνικών τάξεων, τους νόμους σχετικά με την ιδιωτική ιδιοκτησία, τους κανόνες του γάμου, και τα οικογενειακά δικαιώματα, όπως και τις αναφορές για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τον Χοσρό Ανουσιρβάν - μετά από την καταστολή του Μαζντακισμού - προκειμένου να επανέλθουν οι νόμοι που καταργήθηκαν, είναι δυνατό να αντιληφθούμε κάπως την αληθινή φύση αυτής της θρησκείας.

   Παρά τη συνεχή δολοφονία, δίωξη, και καταστολή των Μαζντακιστών καθ' όλη τη διάρκεια των μακριών ετών της ηγεμονίας του Ανουσιρβάν, οι πιστοί του Μαζντακισμού δεν ξεριζώθηκαν εντελώς και συνέχισαν να ζουν κρύμμένοι σε διαφορετικά μέρη του Ιράν και, στις αρχές των αιώνων του Ισλάμ εμφανίστηκαν με διαφορετικά ονόματα οπως “Μαζντακιγιέ”, “Χοραμιγιέ”,  “Χοράμ Ντινιγιέ”, “Σορκ Τζειμγκάν” (λογ.: “ Κόκκινο-ντυμένοι ”), και “Σεπίντ Τζειμγκάν ” (λογ.: “Άσπρο-ντυμένοι ”) και διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό και την εμφάνιση παρεκκλινόντων αιρέσεων στον ισλαμικό κόσμο, και ιδιαίτερα  των “Μπατενιγιέ” και “Καραματέ”.

Η ισλαμική περίοδοςΕισαγωγή: Εξ αιτίας διάφορων λόγων, συμπεριλαμβανομένου των μύθων και αντιφάσεων που υπάρχουν στα ιστορικά αρχεία σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Ιράν αμέσως πριν την κατάκτηση του – που είχαν γραφτεί ως επί το πλείστον με σκοπό την εδυνάμωση της εθνικής  υπερηφάνειας - οι θρησκευτικές συνθήκες στο Ιράν τη εποχή της εμφάνισης του Ισλάμ είναι ασάφεις. Δεδομένου ότι η κατάκτηση του Ιράν πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικές φάσεις του χαλιφάτου, προφανώς με κίνητρο την διεύρυνση της πρόσκλησης στο Ισλάμ, τα διαθέσιμα αρχεία έπρεπε να περιέχουν στοιχεία που περιγράφουν σαφώς τις δραστηριότητες αφομοίωσης. Εντούτοις, αυτά τα αρχεία σπάνια κάνουν οποιαδήποτε σημαντική αναφορά, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι αυτά τα στοιχεία είτε αγνοήθηκαν είτε δεν κατάφεραν να εκχωρηθούν στα ιστορικά βιβλία. Ενώ τα ιστορικά αρχεία αποδεικνύουν ότι η ιδιαίτερη προσέγγιση που υιοθετείται από τον ιερό προφήτη του Ισλάμ  να προσκαλεί τους άλλους στο Ισλάμ είχε μεγάλο αντίκτυπο, η προσέγγισή του περιφρονήθηκε τελικά και παραμερίστηκε μετά το θανατό του; και στην πραγματικότητα, είναι ασαφές το πώς είχαν εξοικειωθεί με το αληθινό μήνυμα και τις αρχές του Ισλάμ, οι διοικητές που κατέκτησαν το Ιράν, που ήταν αντιπρόσωποι του χαλιφάτου.

Άπ’ την άλλη μεριά, η ηγεμονία των Σασανιδών του Ιράν αντιμετώπιζε σοβαρή κρίση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και δεδομένου ότι η θρησκεία του Ζωροαστρισμού έπαιζε σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά και πολιτικά θεμέλια της χώρας, οποιαδήποτε καταστροφή στην πολιτική οργάνωση θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε κρίση στη δομή αυτής της θρησκείας και τους ισχυρούς Ζωροάστρεις ιερείς. Κατά συνέπεια, όταν επήλθε παρακμή και ευπάθεια στη δυναστεία των Σασανιδών, άρχισαν να κλωνίζονται και τα θεμέλια της θρησκείας του Ζωροαστρισμού, με αποτέλεσμα θρησκείες όπως ο χριστιανισμός και ο βουδισμός να βρούν την ευκαιρία να ακμάσουν.

    Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της αραβικής επίθεσης στα ιρανικά εδάφη, οι ισχυροί Ζωροάστρεις ιερείς που εξουσίαζαν από πολλές απόψεις τη ζωή της μάζας και των άλλων κοινωνικών τάξεων και αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ή αλλαγή, δεν εξέλαβαν την απαραίτητη αποδοχή και δημοτικότητα για να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τις υπάρχουσες πολιτικές και θρησκευτικές οδηγίες. Επιπλέον, οι αριστοκράτες που ενδιαφερόντουσαν κυρίως για την προστασία των θέσεών τους συμβιβάστηκαν με τους εισβολείς και άρχισαν να συναλλάσονται μαζί τους. Εκτός από τις δύο σημαντικές μάχες του Ναχαβάντ και του Καντεσιγιά που οδήγησαν στη συνολική κατάρρευση της ηγεμονίας των Σασανιδών στο Ιράν, η αντίσταση που παρουσιάστηκε από τους Ιρανούς είχε διαφορετική ένταση στα διάφορα μέρη του Ιράν και σε μερικές περιοχές και πόλεις όπως την Ρέι, ο υπάρχων ανταγωνισμός μεταξύ των οικογενειών που ασκούσαν επιρροή για την απόκτηση εξουσίας, επέσπευσε την πρόοδο των μουσουλμάνων.  Από τα διαθέσιμα ιστορικά αρχεία μπορεί να βγεί το συμπέρασμα ότι είτε δεν υπήρχε αυτό το κοινό στοιχείο που θα μπορούσε να ενώσει τον ιρανικό λαό για να αντισταθεί στρατιωτικά και θρησκευτικά στους Άραβες είτε ότι το Ιράν δεν ήταν αρκετά δυνατό.  

 Οι πρώτοι μουσουλμάνοι έδωσαν στους Ιρανούς την επιλογή είτε να δεχτούν το Ισλάμ είτε να  επιμείνουν  στην Ζωροαστριανή πίστη τους και να πληρώνουν αντ' αυτού το “τζαζιγιά” (φόρος προστασίας που οι λαοί άλλων πίστεων έπρεπε να πληρώνουν στις μουσουλμανικές ηγεμονίες αφού οι μη-μουσουλμάνοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να υπηρετούν στο στρατό). Ενώ μερικοί μη-μουσουλμάνοι θεώρησαν αυτόν τον φόρο μεροληπτικό, το τζαζιγιά  ήταν σημαντικά μικρότερο από τους βαρείς φόρους που ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν στους Σασανίδες βασιλιάδες του Ιράν καθώς επίσης και στους βυζαντινούς ηγεμόνες της δύσης και, επομένως, δεν φάνηκε ιδιαίτερα επιζήμιο στους περισσότερους μη-μουσουλμάνους πολίτες. Εντούτοις, η κατάσταση δεν παρέμεινε η ίδια και μαζί με τις αλλαγές στη φύση του θεσμού του χαλιφάτου, η στάση των Αράβων προς τις κατακτήσεις τους άρχισε να αλλάζει σε  μεγάλο βαθμό. Αυτό που προκύπτει από τα ιστορικά αρχεία είναι ότι ακόμα κι αν οι Ιρανοί είχαν ελευθερωθεί από το προηγούμενο κοινωνικό σύστημα των Σασανιδών, βρέθηκαν αντιμέτωποι τώρα με μια κοινότητα που τους επέβαλε μια νέα μορφή κοινωνικού συστήματος. Είναι γνωστό ότι αφού απέκτησε εξουσία ο Μουαβιγιά, το χαλιφάτο είχε μετατραπεί σε ένα είδος αραβικής μοναρχίας αφού με την προσφυγή σε ασαφείς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και μία ιδιαίτερη ερμηνεία του Ισλάμ, ο Μουαβιγιά αποσκοπούσε στην επέκταση και ενίσχυση των θεμελίων της ηγεμονίας των Ουμαγίδων καθως και στην αύξηση των εδαφών του. Υπήρξαν χρόνοι που οι Ιρανοί αναγκάστηκαν να πληρώνουν  φόρους τζιζιά ακόμα και αφού έγιναν μουσουλμάνοι για να μην μειωθούν οι θησαύροι του χαλιφάτου. Η φυλετική διάκριση των Ουμαγίδων είχε ως αποτέλεσμα οι Ιρανοί να στηρίζουν κάθε πρόσκληση σε αντίδραση, και ιδιαίτερα αυτήν που άνθιζε στο Ιράκ, που ήταν η γη των προγόνων τους και κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Ιρανοί έλκονταν από τις διδασκαλίες του Αχλ αλ-Μπατ του προφήτη του Ισλάμ  και τις απόψεις των Σιιτών που ήταν μεταξύ των ισχυρότερων αντιπάλων του καταπιεστικής ηγεμονίας των Ουμαγίδων. Το πιό χαρακτηριστικό παράδειγμα συμμετοχής των Ιρανών σε τέτοια κινήματα αντίδρασης ήταν το κίνημα Μοχτάρ Τακαφί που ζητούσε εκδίκηση για το αίμα του Ιμάμη Χοσέιν, εγγονού του προφήτη του Ισλάμ  που σκοτώθηκε βάναυσα. Ομοίως, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την προδιάθεση των Ιρανών να απελευθερωθούν από την αραβική κυριαρχία, χωρίς πραγματικά να εγκαταλείψουν το Ισλάμ. Τα λόγια του Μποσρ μπιν Αρτά, βάναυσου διοικητή των Μουαβιγιά, σε έναν  μαβαλί: “η γλώσσα σας μπορεί να είναι η Αραβική αλλά είστε Πέρσες στην καρδιά”, τονίζουν αυτό το συναίσθημα.

   Αναμφισβήτητα, υπήρξαν μερικοί διάσημοι ηγέτες της επανάστασης που είχαν αντι-ισλαμικά συναισθήματα και που στόχευσαν στην αναβίωση της περσικής αυτοκρατορίας και την απόκτηση τοπικής ανεξαρτησίας σε μερικά μέρη του Ιράν ή που ισχυρίζονταν προφητεία. Εντούτοις, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι τέτοια κινήματα δεν κατάφεραν ποτέ να προσελκύσουν το λαό και τις τάξεις που ασκούσαν επιρροή και ακόμη και η πολιτική και πολιτιστική επιρροή τους εξασθένισε στο πέρασμα του χρόνου. Αυτή η ατμόσφαιρα επικράτησε σε μία εποχή όταν προς το τέλος του πρώτου αιώνα Χεζιρά ο Αμπού Μουσουλμάνος οργάνωνε εξεγέρσεις κατά των Ουμαγίδων στην Χορασάν και την Τρανσοξιανία προβάλοντας τις ισλαμικές αξίες, και ειδικά εκείνες που είχαν ξεχαστεί κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας των Ουμαγίδων, και παρουσιάζοντας τον ίδιο και τους ακόλουθούς του ως διακαείς μουσουλμάνους.

   Η υιοθέτηση μιας τόσο ισορροπημένης προσέγγισης από άποψη πίστεως αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική στην προσέλκυση στοιχείων από τις διάφορες κοινωνικές τάξεις. Εντούτοις, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ιδέα της ανατροπής των Ουμαγίδων ήταν από μόνη της ένας κρίσιμος παράγοντας που προέτρεψε τους Ιρανούς να ενωθούν με το κίνημα του Αμπού Μουσουλμάνου Χορασανί, παρά τις ιδιαίτερες θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Εν πάση περιπτώσει, η δολοφονία του Αμπού Μουσουλμάνου το 754 οδήγησε στην ανάδυση μερικών ριζοσπαστικών στοιχείων μεταξύ αυτών, οποιαδήποτε δράση εκ μέρους των οποίων είχε εμποδιστεί από τη δύναμη του Αμπού Μουσουλμάνου, και που βρήκαν τώρα τις συνθήκες ώριμες για την προώθηση των δραστηριοτήτων τους.  Ο πρώτος αιώνας της ηγεμονίας των Αμπασίδων μαρτυρά διαδοχικές εξεγέρσεις ανθρώπων που αποσκοπούσαν στην νομιμοποίηση των κινημάτων τους είτε υποστηρίζοντας ότι ήθελαν να εκδικηθούν για το αίμα του Αμπού Μουσουλμάνου είτε ισχυριζόμενοι προφητεία προκειμένου να κερδίσουν δύναμη. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί εδώ, εντούτοις, είναι ότι οι πηγές που αναφέρονται σ αυτές τις εξεγέρσεις και τους ισχυρισμούς των ηγετών τους πλήττονται από αντιφάσεις και ανυπόστατα στοιχεία. Το κίνημα του Μπε Αφαρίντ που έδρασε το 748 στους χρόνους του Αμπού Μουσουλμάνου Χορασανί και λίγο πριν από την πλήρη κατάρρευση των Ουμαγίδων βασικά στόχευε στην εισαγωγή ορισμένων μεταρρυθμίσεων στη θρησκεία του Ζωροαστρισμού υπό την επιρροή  των ισλαμικών διδασκαλιών και κατά πάσα πιθανότητα το κίνημα Ασταδέση ήταν η συνέχεια του κινήματος Μπε Αφαρίντ και είχε τον ίδιο στόχο.

  Το κίνημα Μοκανά που έδρασε σε ορισμένα μέρη του ευρύτερου Χορασάν και της Τρανσοξιανίας λίγο μετά την δολοφονία του Αμπού Μουσουλμάνου αποτέλεσε σοβαρή πρόκληση για το χαλιφάτο για μερικά έτη. Το κίνημα που ξεκίνησε από τον Γιουσόφ Μπαράμ στις περιοχές των Χεράτ, Πουσάνγκ, και Μπαλκχ, ταυτόχρονα με το κίνημα Μοκανά, ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένας κλάδος του ίδιου κινήματος ή τουλάχιστον ήταν στενά συνδεδεμένο μαζί του. Ομοίως, οι εξεγέρσεις των Σανμπάντ και Εσακέ Τορκ μετά τη δολοφονία του Αμπού Μουσουλμάνου αποσκοπούσαν προφανώς σε εκδίκηση για το αίμα του.

   Αν και αυτές οι εξεγέρσεις ξεκινούσαν προς τιμήν του Αμπού Μουσουλμάνου, παρέκκλιναν λόγω των απώτερων κινήτρων των ηγετών τους. Αναμφισβήτητα, τα Μανιχαικά και Μαζντακικά στοιχεία που είχαν επιζήσει από την περίοδο των Σασανιδών διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο σε αυτά τα κινήματα και στόχευαν στην αναβίωση αυτών των πίστεων. Εντούτοις, οι δραστηριότητες αυτών των στοιχείων έφθασαν στο αποκορύφωμα τους με το κίνημα του Μπαμπάκ Χοραμντίν, που εμφανίστηκε στο βόρειο Αζαρμπαιτζάν προς το τέλος του 8ος αιώνα, και διαδώθηκε στις κεντρικές περιοχές του Ιράν, ως ένα βαθμό. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία του Ibn Ναντίμ, οι Χοραμντινάν ή Χοραμιγιάν, που θεωρήθηκαν κλάδος των Μαζντακιστών από μερικούς μελετητές, έζησαν στις λοφώδεις περιοχές του Αζαρμπαιτζάν και εκμεταλλευόμενοι των γεωγραφικών συνθηκών της περιοχής κατόρθωσαν να διαμορφώσουν μια βάση και προώθησαν ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες όταν και εφόσον υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες. Εντούτοις, όταν ο αγώνας για την εξουσία ανάμεσα στους Αμίν και Μαμούν (οι δύο γιοι του χαλίφη των Αμπασιδών, Χαρούν αλ-Ρασίντ) έφτασε στο αποκορύφωμά του, στον οποίο ένας μεγάλος αριθμός Ιρανών, και ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Χορασάν, υποστήριζαν τον Μαμούν, ο Μπαμπάκ κατάφερε να εισβάλει στο Χοραμιγιάν και να απειλήσε σοβαρά το χαλιφάτο, στην περιοχή του τουλάχιστον, για περίπου είκοσι έτη. Ένας μεγάλος αριθμός επιδρομών απέτυχε να καταστείλει αυτό το κίνημα και εξαιτίας αυτής της από μακρά υφιστάμενης αντίστασης άλλοι αντίπαλοι επέλεγαν να ενωθούν στο κίνημα του Μπαμπάκ. Εντούτοις, αυτό το κίνημα νικήθηκε τελικά από έναν ιρανό διοικητή από τη Τρανσοξιανία με το όνομα  “Αφσίν” το 837.

   Οι διαθέσιμες πηγές αποδίδουν ορισμένες πεποιθήσεις στους Χοραμντινάν που είναι σχεδόν όμοιες με εκείνες που αποδίδονται σε άλλες λατρείες αυτής της περιόδου. Σχεδόν σε όλες αυτές τις πηγές, έχει γίνει κάποια αναφορά σε αυτές τις λατρείες αποκαλύπτοντας ότι οι μουσουλμάνοι αναφέρονταν, σ’ αυτές, γενικά ως “ζαντίκ” (λογ.: αιρετικοί) λόγω των Μανιχαικών και Μαζντακιστικών τάσεών τους. Οι κεντρικές πεποιθήσεις αυτών των λατρειών, και ιδιαίτερα εκείνη των Χοραμιτών, περιστρέφονται γύρω από τη μετενσάρκωση και τη μετακίνηση της ψυχής από ένα σώμα σε ένα άλλο. Ήταν πεποιθήσεις που νομιμοποιούσαν τη μεταφορά της εξουσίας από το ένα άτομο στο άλλο προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση του κινήματος, και το ίδιο ίσχυσε και για το κίνημα του Μπαμπάκ Χοραμντίν.

Η πίστη στην κοινοκτημοσύνη της περιουσίας και των γυναικών, ένα σύνηθες χαρακτηριστικό γνώρισμα των Μαζντακιστών, έχει αποδοθεί και στους πιστούς μερικών από αυτών των λατρειών και ειδικά στους Χοραμίτες. Αυτός ο ισχυρισμός, εντούτοις, είναι αρκετά δύσκολο να αποδειχθεί και παραμένει ισχυρισμός αν λάβει κανείς υπόψη το γάμο του Μπαμπάκ με τη σύζυγο του αρχηγού των Χοραμιτών, Τζαβαντίν, που πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή, μην επιβεβαιώνοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου επικράτησε μία τάση κοινοκτημοσύνης των γυναικών. Όπως σωστά δηλώνουν μερικοί ερευνητές μελετητές σχετικά με το κίνημα του Μαζντάκ, είναι αρκετά πιθανό τέτοιες προσπάθειες εκ μέρους των οπαδών αυτών των λατρειών να αποσκοπούσαν μόνο στην κατάργηση ορισμένων αδικαιολόγητων προνομίων που κατείχαν ορισμένα μέλη της κοινωνίας και στην κατάρριψη των θεμελίων του συστήματος των κοινωνικών τάξεων. Επιπλέον, οι πεποιθήσεις σχετικά με την προέλευση του κόσμου καθώς επίσης και οι απόψεις τους σχετικά με τη δημιουργία ήταν τόσο περίπλοκες που δεν κέρδισαν ποτέ δημοτικότητα.

   Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τέτοια κινήματα είχαν αρχικά πολιτικά κίνητρα και ακόμα κι αν αυτές οι λατρείες είχαν ιδιαίτερη δομή πίστης, τράβηξαν την προσοχή των ιστορικών των επόμενων αιώνων. Παραδείγματος χάριν, ειπώθηκε ότι οι Χοραμίτες δεν έκλιναν προς συγκρούσεις και αιματοχυσίες και ότι ο Μπαμπάκ Χοραμντίν εισήγαγε την ξένη τάση της αιματοχυσίας και λεηλασίας σε αυτήν την πίστη μολονότι  υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την παρουσία βίας ακόμα και πριν ο Μπαμπάκ ενωθεί με τους Χοραμίτες.

   Εντούτοις, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια κλίση προς την πολιτική ανεξαρτησία καθώς επίσης και την προστασία της ισλαμικής πίστης, με την στήριξη στις βασικές αρχές αυτής της θείας πίστης, αποτελούσε ισχυρό κίνητρο από τους χρόνους του Αμπού Μουσουλμάνου Χορασανί που συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των διάφορων ιστορικών γεγονότων καθ' όλη τη διάρκεια των επόμενων αιώνων. Η αιχμή αυτής της τάσης εντοπίζεται στην ίδρυση της δυναστείας των Ταχεριδών της Χορασάν που είχε πετύχει να κερδίσει σχετική ανεξαρτησία κερδίζοντας την αναγνώριση του χαλιφάτου. Από εκεί και έπειτα οι Ιρανοί βρήκαν την ευκαιρία όχι μόνο να αποδεχτούν το Ισλάμ αλλά να έχουν και μερίδιο στην αποδοχή του Ισλάμ από τις άλλες κοινότητες, διαδραματίζοντας επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην άνθιση και διάδοση των ισλαμικών επιστημών.Σιιτισμός

   Γενικά, δεδομένου ότι ο Σιιτισμός θεώρησε την καθιέρωση του χαλιφάτου μετά από το θάνατο του ευγενούς προφήτη του Ισλάμ (s) ως απόκλιση από το καθαρό Ισλάμ, εκτός από την περίοδο του χαλιφάτου του ιμάμη Αλι (‘a), προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μη-αραβικών μουσουλμανικών ομάδων και ειδικά των Ιρανών που είχαν ήδη εξοργιστεί με την τυραννία της ρατσιστικής ηγεμονίας των Ουμαγιδών και για αυτό το λόγο ο Σιιτισμός διαδραμάτησε σημαντικό ρόλο στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα καθ’ όλη την ιστορία του ισλαμικού Ιράν, ασκώντας διάφορες επιρροές σε όλες τις κοινωνικές σφαίρες. Ένα από τα πρώτα γεγονότα που μπορούν πιθανώς να ρίξουν φως στην κλίση των Ιρανών προς τον Σιιτισμό είναι το κίνημα του Μοχτάρ Τακαφί  που έδρασε στο Ιράκ μεταξύ των ετών 684-686. Οι μαβαλί ή προσυλητισμένοι ιρανοί μουσουλμάνοι διαδραμάτισαν θεμελιώδη ρόλο σ’ αυτό το κίνημα και σύμφωνα με ορισμένες πηγές η σχέση τους με το κίνημα του Μοχτάρ εμπνεύστηκε κυρίως από την απόρριψή εκ μέρους του των αράβων αριστοκρατών και την ιδιαίτερη προσοχή που έδωσε στους μαβαλί με στόχο να μεταφέρει δικαιώματα από τους καταπιεστές στους καταπιεσμένους.

   Εκτός από μερικές Σιιτικές διδασκαλίες, και ειδικά εκείνες που διαδίδονται μέσω των ιμάμηδων (` α), που ήταν ελεύθερες από την πρόταση οποιουδήποτε παναραβισμού , ορισμένες Σιιτικές πεποιθήσεις  – όπως η πίστη στην εμφάνιση ενός θείου Σωτήρα  – με τις οποίες οι Ιρανοί είχαν ήδη εξοικειωθεί μέσω των προ-ισλαμικών διδασκαλιών τους, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην προσέλκυση τους στον Σιιτισμό. Κατά συνέπεια, η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μαβαλί μεταξύ των συντρόφων των Σιίτων ιμάμηδων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Ουμαγιδών, είναι αξιοσημείωτη. Επιπλέον, οι μαβαλί συμμετείχαν σχεδόν σε όλα τα κινήματα που έδρασαν ιδιαίτερα στο Ιράκ από τους Αλαβίδες με στόχο την πτώση των Ουμαγιδών. Παραδείγματος χάριν, όταν διαμορφώθηκε ένα καλά οργανωμένο κίνημα στο Κουφά προς το τέλος του 1ου αιώνα AH/7ος αιώνας AD, που διαδόθηκε στη συνέχεια ως την Χορασάν, άνθρωποι όπως οι Μποκίρ μπεν Μαχάν και Αμπού Σαλαμά Χαλάλ, που ήταν δύο μαβαλί, διαδραμάτησαν έναν θεμελιώδη ρόλο στο σχηματισμό και την ηγεσία αυτού του κινήματος. Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του κινήματος ήταν η οργάνωση αντι-Ουμαγιδικών αγώνων και η προβολή ενός από τους απογόνους του προφήτη Μοχαμάντ (s), παρόλο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η κλίση προς ορισμένες γενιές Αλαβιδών και Αμπασιδών; ισχυρισμός που επιβεβαιώνεται μέσω των προσπαθειών του Αμπού Σαλαμά Χαλάλ να πείσει τον Ιμάμη Σαντέκ (‘a) να δεχτεί το χαλιφάτο στο κατώφλι της πτώσης της ηγεμονίας των Ουμαγιδών.

   Παράλληλα με τις προσπάθειες των ηγετών αυτού του κινήματος, ο Γιαχιά μπιν Ζαιντ μπιν Αλί (‘a), εγγονός του τέταρτου ιμάμη των Σιτών (‘a) – η εξέγερση του πατέρα του οποίου ανατράπηκε βίαια από τους Ουμαγίδες και γνώρισε την αδιαφορία των υποστηρικτών των Αμπασιδών στο Ιράκ – κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη κάποιων Σιίτων Ιρανών στην Χορασάν και τις άλλες ανατολικές περιοχές του Ιράν όπως Σαράκς και Μπαλκ σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να οδηγήσει ένα κίνημα στο Μπαιχάκ και το Νεισαμπούρ και έπειτα να επεκτείνει την δράση του στο Μπαλκ και την Χεράτ. Εντούτοις, το κίνημα του Γιαχιά νικήθηκε από το στρατό των Ουμαγιδών που καθοδηγείτω από τον Νασρ μπιν Σαγιάρ, ηγεμόνας της Χορασάν, στο Τζαζνάν το 743 και ο ίδιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης. Η δολοφονία του Γιαχιά ήταν τόσο επίπονη για τους Σιίτες της Χορασάν που προσπάθησαν βρούν παρηγοριά δίνοντας το όνομά του στους γιούς τους, τα ακόλουθα χρόνια.

Αφ' ετέρου, οι Ιρανοί διαδραμάτισαν επίσης έναν ενεργό ρόλο στα μάλλον ριζοσπαστικά κινήματα “γκολάτ” που θεωρήθηκαν μέρος του Σιιτισμού. Μερικοί αρχαίοι ιστορικοί θεώρησαν ακόμη αυτά τα ιρανά στοιχεία προέλευσης "ματζί", ίσως για τον απλό λόγο ότι βρήκαν μερικά κοινά στοιχεία μεταξύ των πεποιθήσεών τους και των πεποιθήσεων που αποδόθηκαν στους Ζωροάστες από τους προγόνους τους. Η ύπαρξη ορισμένων στοιχείων από τον Μανιχαισμό και Μαζντακισμό στη δομή της πίστης αυτών των ομάδων δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

   Εντούτοις, υπό τη γενική της έννοιά, η επιρροή του Σιιτισμού στις διάφορες περιοχές του Ιράν ήταν τόσο βαθιά που μία από τις  πρώτες ηγεμονίες των Αλαβανιδών ιδρύθηκε στο Ταμπαρεστάν του Ιράν το 864 , από τον Χασάν μπιν Ζαίντ– ακόμα κι αν άνηκε στην αίρεση  Ζαιντί – και διήρκεσε μέχρι περίπου το πρώτο μισό του 10ου αιώνα . Μία άλλη Σιιτική ηγεμονία στην οποία οι Ιρανοί διαδραμάτισαν πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ'ό,τι στην ηγεμονία των Αλαβανιδών του Ταμπαρεστάν και μέσω της οποίας κυβέρνησαν για περίπου 130 έτη μεγάλο μέρος του Ιράν και του Ιράκ ήταν η ηγεμονία των Μπουγιδών των οποίων η βασιλεία σημάδεψε μία από τις πιο λαμπερές περιόδους της ισλαμικής κουλτούρας και πολιτισμού και η οποία είχε ένα κατηγορηματικό αντίκτυπο στη διείσδυση των Σιιτικών εθίμων και παραδόσεων στους πληθυσμούς του Ιράν.

   Παράλληλα με την ηγεμονία των Μπουγιδών, υπήρξαν επίσης άλλες Σιιτικές δυναστείες που αναδύθηκαν σε μερικά μέρη του Ιράν όπως η Άλε Οσναβιγιά που κυβέρνησε στις περιοχές του Κουρδιστάν, του Λορεστάν και του σημερινού Κουζιστάν για περίπου μισό αιώνα κατά τη διάρκεια του 10ου και 11ου αιώνα. Υπήρξαν επίσης μερικές περιοχές στο Ιράν συμπεριλαμβανομένου των Ρέι, Κομ, Κασάν και Σαμπζεβάρ των οποίων οι λαοί ακολούθησαν σε γενικές γραμμές τον Σιιτισμό ακόμα κι αν οι Σιίτες δεν κυβέρνησαν πάντα αυτές τις περιοχές.  Ο ρόλος μερικών γνωστών και μεγάλης επηρροής οικογενειών αυτών των περιοχών όπως αυτή των Ασαρίς  από την Κομ, που ήταν οπαδοί των Σιίτων ιμάμηδων (` α), δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένος στη διάδοση του Σιιτισμού.

   Μία από τις παλαιότερες Σιιτικές αιρέσεις στο Ιράν ήταν η Ισμαιλιγιά, που ήταν μία καλά-οργανωμένη αίρεση της οποίας οι οπαδοί πραγματοποιούσαν μυστικές πολιτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, ίχνη των δραστηριοτήτων του Μοχαμάντ μπιν Εσμαίλ μπορούν να βρεθούν στις βόρειες περιοχές του Ιράν. Στις περιόδους που ακολούθησαν συνέχισαν να είναι αισθητά ενεργοί στα εδάφη που βρισκόντουσαν κάτω από την ηγεμονία των Σαμανιδών όπως και στην Τρανσοξιανία και κατόρθωσαν να προσελκύσουν μερικούς από τους ηγεμόνες και διοικητές εκείνης της περιοχής στην αιρετική πίστη τους.

   Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας των Σελτζούκων, ένας κλάδος των Ισμαίλι που ονομάζονταν  “Ναζαρίς” με καθοδηγητή των Χασάν Σαμπά, κατάφερε να θεσπίσει μία ανεξάρτητη ηγεμονία στο φρούριο Αλαμούτ γύρω από την περιοχή Καζβίν και χρισημοποιώντας τα άλλα φρούρια της περιοχής επέκτεινε βαθμιαία την επιρροή της στις περιβάλλουσες ορεινές περιοχές. Προφανώς, ο Χασάν Σαμπά ενδιαφέρθηκε για την καθιέρωση της αρχής της περιοχής του Ιμάμη παρά για τη διάδοση των διδασκαλιών Ισμαίλι  για τη δημιουργία και τον κόσμο και, επομένως, βρέθηκε αντιμέτωπος με το χαλιφάτο των Αμπασιδών που εξυπηρετόταν γενικά από τους Σελτζούκους και τους ιρανούς ακόλουθούς τους. Παρά τις επαναλαμβανόμενες αιματηρές συγκρούσεις με τους Σελτζούκους ηγεμόνες, οι Ισμαίλι κατάφεραν να διατηρήσουν το κύρος και τη θέση τους για περισσότερο από 150 έτη αλλά όταν εισέβαλαν οι Μογγόλοι στο Ιράν και κατάκτησαν το Αλαμούτ και άλλα φρούρια το 1256 , νικήθηκαν τελικά και η δύναμη και επιρροή τους περιορίστηκαν σοβαρά.

   Μετά την κατάρρευση του χαλιφάτου των Αμπασιδών και την κατάκτηση της Βαγδάτης από τους Μογγόλους η τάση για την καθιέρωση μιας Σιιτικής ηγεμονίας (και ιδιαίτερα της μορφής Ιθανά Ασαρί του Σιιτισμού) κέρδισε ορμή και ένας από τους Ιλκχανίδες του Ιράν, ο Σολτάν Μοχαμάντ Ολτζαιτού, αγκάλιασε τον Σιιτισμό. Το κίνημα Σαρμπενταράν της Χορασάν που ξεκίνησε προφανώς ως αντι-μογγολικό κίνημα με κλίσεις Σουφί και αργότερα μετατράπηκε σε τοπική ηγεμονία στο Σαμπζεβάρ και τις περιβάλλουσες περιοχές του ήταν ίσως η πρώτη σημαντική προσπάθεια να καθιερωθεί μία Ιθνά Ασαρί Σιιτική ηγεμονία σ’αυτήν την περίοδο της ιστορίας του Ιράν .Η ηγεμονία Σαρμπενταράν διήρκεσε μόνο περίπου πενήντα έτη (737-788 AH/1337-1386 AD) και αντιμετώπισε προφανώς πολλές συγκρούσεις και πολέμους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εντούτοις, η αλληλεπίδραση μεταξύ των διδασκαλιών Σουφί και των διδασκαλιών του Σιιτισμού Ιθνά Ασαρί γέννησε ένα κίνημα που ξεκίνησε από την δυναστεία των Σαφαβιδών, έναν περίπου αιώνα αργότερα. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία οι Σαφαβίδες ήθελαν να πείσουν μερικούς από τους Σιίτες λόγιους του Τζαμπάλ Αμέλ του Λεμπανόν, συμπεριλαμβανομένου του Μοχαμάντ μπιν Μακί γνωστού ως “Σαχιντέ Αβάλ” να μεταναστεύσουν στη Χορασάν για να διαδώσουν τον Σιιτισμό.

   Κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου διάφορα ριζοσπαστικά κινήματα πραγματοποιήθηκαν στο όνομα του Σιιτισμού κανένα από τα οποία δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το σημαντικότερο αυτών των κινημάτων ήταν αυτό των Χορουφί το οποίο συνεχίστηκε με το όνομα “Νοκταβιγιέ” μέχρι τη βασιλεία του Σάχη Σαφαβίντ Αμπάς I. Ο ηγέτης αυτής της αίρεσης ήταν ο Φαζολά Ασταραμπαντί που ήταν γνωστός ως Σουφί και που διακήρρυτε τον εαυτό του ως ο"αναμενόμενος δωδέκατος ιμάμης" των Σιιτών και είχε κάνει τους οπαδούς του να ορκιστούν υποταγή σε περίπτωση εξέγερσης, και τους έστελνε σε διάφορες κωμοπόλεις και πόλεις για να διαδώσουν το κίνημά του. Εντούτοις, δεν κέρδισε μεγάλη επιτυχία και τελικά επιδίωξε ασυλία με τον Σάχη Μιρά, γιο του Ταμερλέιν, στην Σιρβάν που τον δολοφόνησε μετά αίτημα του πατέρα του, το 1402 . Μετά από τη δολοφονία του Φαζολά Ασταραμπαντί, οι Χορουφίς συνέχισαν λίγο ή πολύ αντλώντας έμπνευση από τα ιδανικά του, και κατά περιόδους, προκάλεσαν ακόμη και μερικά προβλήματα στους διαδόχους του Ταμερλέιν. Παραδείγματος χάριν, όπως αναφέρεται στα βιβλία της ιστορίας, ένα από τους Χορουφίς αποκαλούμενος “Αχμάντ Λορ ” έκανε μια ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του Σαχρόκ επιφέροντας αυστηρά αντίποινα για τους οπαδούς αυτής της αίρεσης. 

  Προς το τέλος του 8ου αιώνα και την αρχή του 9ου αιώνα AH μερικές μικρές τοπικές  Σιιτικές ηγεμονίες κυβέρνησαν σε μερικά μέρη του Ιράν. Αυτές οι τοπικές ηγεμονίες περιέλαβαν την ηγεμονία των Μαρασί Σεγιέντς από το Μαζνταράν, των Κιαιγιάν από το Γκιλάν, και των Μοσασαιγιάν από το Κουζεστάν, κατά τη διάρκεια της βασιλείας των οποίων η ηγεμονία των Σαφαβιδών αναδείχτηκε κεντρική ηγεμονία του Ιράν.

   Προφανώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξε μια ισχυρή ώθηση μεταξύ των Ιρανών για την καθιέρωση μιας ισχυρής κεντρικής ηγεμονίας που θα αναγνώριζε την σχολή Ιθνά Ασαρί του Σιιτισμού ως επίσημη θρησκεία της χώρας. Εντούτοις, καμία από αυτές τις μικρές δυναστείες δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να εκπληρώσει αυτήν την ανάγκη και μόνο η δυναστεία των Σαφαβιδών θα μπορούσε να θεσπίσει μία τέτοια ηγεμονία, κυρίως επειδή είχε κατορθώσει να αποκτήσει μια ισχυρή οργάνωση με την υποστήριξη των Σουφί την οποία απολάμβανε μέσα στο Ιράν καθώς επίσης και έξω από τα συνήθη όρια της χώρας. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει ότι ο Σείχης Σαφί αλ-Ντιν Αρνταμπιλί 1335, ο μεγάλος πρόγονος των Σαφαβιδών – που ήταν ο σείχης Σουφί των χρόνων του – είχε οποιαδήποτε πολιτική κλίση, παρόλο που ως σείχη Σουφί, ήταν πάρα πολύ σεβαστός από τους πολυάριθμους οπαδούς του καθώς επίσης και από μερικά μέλη των εκλεκτών και των ηγεμόνων των χρόνων του.  Εντούτοις, οι διάδοχοί του στο Αζαρμπαιτζάν, τον Καύκασο, και την Ανατολία - ιδιαίτερα μετά την ένωσή τους με ηγεμόνες Ακ Κογιουνλού δια μέσω του γάμου - οργάνωσαν τους οπαδούς του σείχη σε έναν αφοσιωμένο στρατό. Όταν η ηγεμονία των οπαδών του σείχη περιήλθε στα χέρια του Εζμαίλ, του γιού του Χβαζέ Αλί - ένα από τα μεγάλα εγγόνια του Σείχη Σαφί – δεν ήταν παρά ένα μικρό παιδί. Ο Εζμαίλ φυγαδεύτηκε στο Γκιλάν για να σωθεί από τους ηγεμόνες Ακ Κογιουνλού που είχαν πραγματοποιήσει την πρόθεση των Σαφαβιδών. Εντούτοις, το 1500 , ενώ ήταν ακόμα πολύ νέος, ο Εζμαίλ επέστρεψε στο Αρνταμπίλ, συνοδευόμενος από έναν μικρό αριθμό στενών και φερέγγυων συνεταίρων του που τον είχαν ενθαρρύνει πιθανώς σε αυτήν την κίνηση, και πήρε τελικά τη δύναμη στα χέρια του, κηρύχτηκε βασιλιάς (ο Σάχης του Ιράν) και ο Ιθνά Ασαρί Σιιτισμός ως επίσημη θρησκεία του Ιράν το 1502.


http://athens.icro.ir/