«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Οι ΗΠΑ μας έκαναν ανεπιθύμητο δώρο τον Σνόουντεν, λέει ο Πούτιν

«Παράθυρο» πολιτικό ασύλου


«Οι όροι για να του χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο τού είναι γνωστοί. Και φαίνεται να κινείται προς αυτή τη θέση» λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν   (Φωτογραφία:  Associated Press ) Μόσχα, Ρωσία
«Μας έκαναν ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο»... Με δόση ειρωνείας ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιρρίπτει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευθύνη για το γεγονός ότι ο καταζητούμενος πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν παραμένει στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον τον «παγίδευσε» στο ρωσικό έδαφος.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκλεισε όλες τις δυνατότητες που είχε ο Σνόουντεν όσον αφορά την επιλογή του προορισμού του.
Ο Αμερικανός τεχνικός σχεδίαζε να κάνει μόνο μία στάση στην Μόσχα, επισήμανε. Αλλά «οι ίδιοι [οι Αμερικανοί] εκφόβισαν όλες τις άλλες χώρες» συνέχισε. «Ουδείς θέλει να τον δεχθεί πλέον» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος ο Σνόουντεν θα ήθελε να φύγει από τη Ρωσία με την πρώτη ευκαιρία, και προσθέτοντας: «ελπίζω να το κάνει».

Ταυτόχρονα, πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο Σνόουντεν μεταβάλει τη στάση του και φέρεται να προτίθεται να διακόψει κάθε «πολιτική δραστηριότητα», η οποία στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ, κατά τον όρο που είχε θέσει ο ίδιος για να του προσφέρει πολιτικό άσυλο.

Επί του παρόντος το «βαθύ λαρύγγι» της NSA δεν έχει υποβάλει επίσημα αίτημα πολιτικού ασύλου στη Ρωσία.

«Του είχαμε πει 'έχουμε σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θέλουμε να προκαλέσετε ζημία στις σχέσεις αυτές’] Είχε πει όχι. Είχε πει 'θέλω να συνεχίσω την δραστηριότητά μου, θέλω να συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα'. Του είχαμε απαντήσει 'αυτό θα γίνει χωρίς εμάς, έχουμε άλλες μάχες να δώσουμε'» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον του πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA), ο Πούτιν απάντησε: «Πού να ξέρω; Είναι η δική του ζωή, η δική του μοίρα».

«Ήλθε απρόσκλητος στο έδαφός μας, δεν τον είχαμε καλέσει. Δεν ήμασταν ο τελικός του προορισμός. Ήλθε καθ' οδόν προς άλλα κράτη. Αλλά ενώ βρισκόταν στον αέρα [...] οι Αμερικανοί εταίροι μας στην πραγματικότητα απέκλεισαν την συνέχεια της φυγής του». Ουσιαστικά, επανέλαβε, οι Αμερικανοί «τον έχουν παγιδεύσει στο έδαφός μας».

«Οι όροι για να του χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο τού είναι γνωστοί. Και κρίνοντας από τις τελευταίες του ενέργειες, κινείται προς αυτή τη θέση. Αλλά η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα» συνέχισε ο Πούτιν αναφερόμενος στο νεαρό Αμερικανό, τον οποίο η Ουάσινγκτον καταζητεί για κατασκοπεία μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη για το εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών εκ μέρους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.