«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» που μας παρακολουθεί

ΗΠΑ Ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ίσως είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στη Γη, αφού διευθύνει την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), η οποία ήρθε στο προσκήνιο με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις
Του Μιχάλη Ψύλου

Το παρατσούκλι του είναι «αυτοκράτορας Αλέξανδρος» και δεν είναι τυχαίο, με βάση τις εξουσίες που διαθέτει. Και αν ο πραγματικός Μέγας Αλέξανδρος κατόρθωσε να κατακτήσει με το σπαθί του όλο τον γνωστό τότε κόσμο, ο σημερινός «αυτοκράτορας Αλέξανδρος» -κατά κόσμον Κιθ Αλεξάντερ- έχει κατακτήσει όλο τον πλανήτη με την ηλεκτρονική κατασκοπία. Στα 61 του χρόνια, ο τετράστερος στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ ίσως είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος στη Γη. Διευθυντής της διαβόητης αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), o Aλεξάντερ ήρθε στο φως μετά τις αποκαλύψεις τού πρώην υπαλλήλου της CIA, Εντουαρντ Σνόουντεν, για τη δράση της NSA. Απόφοιτος της στρατιωτικής ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ, ο Κιθ Αλεξάντερ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Γερμανία το 1974 ως νεαρός αξιωματικός πληροφοριών. Με τον Ψυχρό Πόλεμο στο απόγειό του, ο νεαρός Αλεξάντερ είδε να ανοίγονται μπροστά του απίστευτες προοπτικές, με αποτέλεσμα να περάσει όλη τη σταδιοδρομία του στις υπηρεσίες κατασκοπίας.

Το 2005 -επί προεδρίας Τζορτζ Μπους- ο Αλεξάντερ ανέλαβε διευθυντής της NSA και έκτοτε παραμένει ακλόνητος στη θέση του. Είναι τόσο ισχυρός, ώστε μπορεί, αν το θελήσει, να μαθαίνει ανά πάσα στιγμή τα πάντα για οποιονδήποτε άνθρωπο στη Γη. Εχει στη δούλεψή του πάνω από 37.000 υπαλλήλους, οι οποίοι διαθέτουν τους ισχυρότερους υπολογιστές στον πλανήτη και ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 4,7 δισ. δολαρίων για την παρακολούθηση του κυβερνοχώρου. Οπως λέει ο Ουίλαμ Αρκιν, συγγραφέας του βιβλίου «Top Secret America», για τη δράση της NSA, ο Αλεξάντερ έχει ένα σύνθημα: «Συγκεντρώστε τα πάντα». Και αυτό κάνει η υπηρεσία του. Κάθε μήνα η NSA αποθηκεύει κάπου 100 δισεκατομμύρια δεδομένα. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια την ημέρα!

Το 2005, ο Αλεξάντερ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα «Stellar Wind», με το οποίο η κυβέρνηση Μπους παρακολουθούσε τις επικοινωνίες των Αμερικανών πολιτών. Με τη στήριξη του αμερικανικού κατεστημένου, ο Αλεξάντερ έμεινε πάντως αλώβητος.

Παραμύθι με τρομοκράτες

«Ο,τι κάνουμε είναι για το καλό της χώρας», είπε ο Αλεξάντερ μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλου στο ABC. «Στόχος μας είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών», πρόσθεσε.

Γνωστό πλέον το παραμύθι, πασίγνωστος και ο… δράκος. Η τρομοκρατία είναι απλώς η δικαιολογία για την επιβολή αυτού του ηλεκτρονικού ολοκληρωτικού καθεστώτος παρακολούθησης όλων των πολιτών. Σιγά μην ξοδεύει η κυβέρνηση Ομπάμα κάπου πέντε δισ. δολάρια τον χρόνο, μήπως και βάλει μια βόμβα ένας τρελός Αμερικανός τρομοκράτης. Ακόμη και στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης στις 15 Απριλίου, οι υπηρεσίες Πληροφοριών όχι μόνο δεν μπόρεσαν να την αποτρέψουν, αλλά και ο συλληφθείς ως ύποπτος δράστης Τζοχάρ Τσαρνάεφ επιμένει ότι είναι αθώος.

Στόχος των παρακολουθήσεων της NSA –όπως αποδείχτηκε από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν– είναι η επιχειρηματική κατασκοπία, είναι οι κυβερνήσεις άλλων κρατών, αλλά και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι που είναι ανταγωνιστικοί προς τις αμερικανικές εταιρείες. Η NSA παρακολουθεί την ηλεκτρονική αλληλογραφία των στελεχών των επιχειρήσεων και όλα τα τραπεζικά δίκτυα, όπως αποκάλυψε η «Ουάσινγκτον Ποστ». Ξέρει από πριν για ποια δουλειά ενδιαφέρονται οι ανταγωνιστικοί επιχειρηματίες, τι προσφορά κάνουν, ποιους πολιτικούς προσπαθούν να «λαδώσουν». Γι’ αυτό και θορυβήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις αποκαλύψεις Σνόουντεν. Σιγά μην τις νοιάζει η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών τους. Οταν μάλιστα –όπως αποκάλυψε το «Σπίγκελ»– οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονταν άψογα όλα αυτά τα χρόνια με την NSA…

Για πολλούς Αμερικανούς, ο Κιθ Αλεξάντερ μοιάζει πολύ με τον διαβόητο πρώην διευθυντή του FBI, Εντγκαρ Χούβερ.

Διάδοχος του Χούβερ

Οπως λέει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζέιμς Μπάμφορντ, ειδικός στα θέματα των υπηρεσιών ασφαλείας, «στους ανώτατους πολιτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αλεξάντερ αντιμετωπίζεται με φόβο και σεβασμό. Μέχρι σήμερα, βέβαια, ο Αλεξάντερ δεν έχει κατηγορηθεί για εκβιασμούς, όπως ο Χούβερ, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει μια πολύ ευρύτερη πρόσβαση σε ιδιωτικές επικοινωνίες. Ο Χούβερ ήταν πάρα πολύ πίσω από τον Αλεξάντερ τόσο στην ικανότητα παρακολούθησης όσο και στον βαθμό επιρροής», εξηγεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Το «αφεντικό» της NSA δεν είναι άλλωστε κάποιος τυχαίος: το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο είναι πολύ πλούσιο, καθώς είναι κάτοχος τριών μάστερ: στη φυσική, τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας. «Η δύναμή του βασίζεται στη σπάνια ικανότητά του να προσαρμόζεται στο μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον. Στους κόλπους του στρατού, είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον που έχει μια τέτοια εμπειρία στον τομέα αυτό», λέει ο Μπάμφορντ.

Το 2010, ο Αλεξάντερ ίδρυσε μάλιστα τη «Διοίκηση του Κυβερνοχώρου» (Cyber Command), στην οποία μετέχουν 900 ειδικοί και αναμένεται να προσληφθούν άλλοι 3.000. Στόχος της «Cyber Command» είναι να κυριαρχήσει στον κυβερνοχώρο, όπως το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό δεσπόζει στις θάλασσες», υποστηρίζει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Ο ίδιος ο Αλεξάντερ άφησε να εννοηθεί, πάντως, ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει τη θέση του το επόμενο έτος, μετά από εννέα χρόνια «πιστής υπηρεσίας» -που αποτελεί ρεκόρ στην «κοινότητα» των υπηρεσιών πληροφοριών. Μάλλον απίθανο ακούγεται να εγκαταλείψει τόσο εύκολα την αυτοκρατορία του ο «αυτοκράτορας Αλέξανδρος».

http://www.triklopodia.gr/