«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Προς οριστική διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο;

Σύντομα πρόκειται να ανοίξει το μείζον ζήτημα των βεβαιωμένων, πλην ανείσπρακτων, οφειλών προς το Δημόσιο

Θα είναι το θέμα των αμέσως επόμενων ημερών. Οι πληροφορίες που έρχονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι σύντομα πρόκειται να ανοίξει το μείζον ζήτημα των βεβαιωμένων, πλην ανείσπρακτων, οφειλών προς το Δημόσιο. Και αυτή τη φορά, θα επιχειρηθεί να κλείσει άπαξ δια παντός.
Πώς; Μέσω της διαγραφής ενός μεγάλου μέρους τους, το οποίο θεωρείται οριστικά απολεσθέν.
Ως τέτοιο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το χρέος που αναλογεί σε θανόντες οφειλέτες του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση, η απώλεια των απαιτήσεων θεωρείται δεδομένη καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κληρονόμοι τους δεν έχουν κάνει αποδοχή της κληρονομιάς, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κυνηγά ...ανεμόμυλους.
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση σχεδόν δεδομένων ανείσπρακτων οφειλών είναι αυτή που έχει να κάνει με επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει. Σε αυτή την περίπτωση, το ενδεχόμενο είσπραξης από την πλευρά του Δημοσίου, τυχόν απαιτήσεων του, είναι και πάλι σχεδόν ανύπαρκτο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει και κανείς ουσιαστικός λόγος για να τις συντηρεί από χρόνο σε χρόνο, μεταφέροντας τες από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό. Γι αυτό, κι αυτή τη φορά, αναλαμβάνεται η πρωτοβουλία της οριστικής διαγραφής τους. Απλώς, αναζητείται ο τρόπος για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

http://www.voria.gr/