«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

Νορβηγία: "Κύμα Ελλήνων μεταναστών με υψηλή μόρφωση"

"Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΩΧΝΕΙ ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ"
Η Νορβηγία εκμεταλλεύεται τους Έλληνες που μεταναστεύουν στη χώρα αναζητώντας δουλειά για να καλύψει ανάγκες της σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς το επίπεδο των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα υψηλό.


Όπως γράφει η εφημερίδα Norway Post, με την οικονομική κρίση να βαθαίνει την αγορά εργασίας στη Ν. Ευρώπη, και την ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία να βρίσκεται στο 26-27% η Νορβηγία έχει δεχθεί έναν σημαντικό αριθμό μεταναστών, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί.
Όπως επισημαίνεται μέσα σε ένα χρόνο από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, οι μετανάστες από την Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 49%. Το δεύτερο κύμα έρχεται από την Ισπανία (η αύξηση φτάνει στο 39%) και τρίτη η Πορτογαλία (32%).
Εκ μέρους του ανώτερου συμβουλίου της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας, ο Αντερς Εκελαντ, υπογραμμίζει πως «πρόκειται για ένα νέο φαινόμενο και δεν μπορούμε να δούμε ακόμα τις προεκτάσεις του».
Σημαντικό είναι σύμφωνα με την εφημερίδα πως η απορρόφηση των μεταναστών είναι εύκολη καθώς το μορφωτικό επίπεδο είναι υψηλό ενώ υπάρχουν ειδικότητες τις οποίες η Νορβηγία έχει ανάγκη όπως μηχανικοί και νηπιαγωγοί.

ΠΗΓΗ