«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014

ΤΕΛΟΣ η Κύπρος. Προκαλούν οι Τούρκοι με ενεργειακά σχέδια κι όνειρα πάνω στο κουφάρι της


Μπορεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την επανέναρξη των συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ωστόσο η πραγματικότητα μάλλον πρέπει να μας έχει ασυγκράτητα απαισιόδοξους.

του Στρατή Μαζίδη

Ενδιαφέρον προκαλούν οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ο οποίος χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ως ένα βήμα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή των ενεργειακών σχεδίων. Προφανώς της Αγκυρας.

Ο Γιλντίζ αρχικά έκανε λόγο για χαλάρωση των σχέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Ελληνικόκυπριακής Διοίκησης, δηλάδη για ένα ανεξάρτητο κράτος και κάτι σαν νομαρχία, περιφέρεια ή κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια των δηλώσεών σε εκδήλωση με θέμα την ενέργεια στην Αγκυρα μίλησε για αγωγούς που θα μπορούν να μεταφέρουν το φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη ενώ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Τουρκία από καιρό ισχυρίζεται ότι η "νότια Κύπρος" οφείλει να μοιραστεί τα
ενεργειακά της οφέλη και με το κατεχόμενο τμήμα του νησιού καθώς ο πλούτος αυτός ανήκει και στους τουρκοκύπριους.

Καταλύτης η ενέργεια
Αυτό επισημαίνει η τουρκική Hurriyet η οποία μπροστά στα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο βλέπει, όπως είναι φυσικό, τις κατάλληλες συνθήκες για συμφιλίωση και την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.

 Και όλα αυτά μόνο με την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών. Που να ξεκινήσουν κιόλας! Τέλος η Κύπρος...