«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Σοκ και δέος από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης: 160 κατασχέσεις χρημάτων την ώρα από την εφορία


 Με καταιγιστικό ρυθμό η "αποψίλωση" των τραπεζικών λογαριασμών φορολογούμενων με χρέη στο δημόσιο. "Σηκώνουν" από 700 λογαριασμούς κατά μέσον όρο την ημέρα ενώ μόνο τον Ιανουάριο δημεύτηκαν 1.392 κατοικίες και οικόπεδα

Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του υπουργείου Οικονομικών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του δημοσίου.
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εφορία έχει φτάσει να πραγματοποιεί 160 κατασχέσεις την ώρα, "σηκώνοντας" από μόνη της τα λεφτά, τα οποία βρίσκει σε τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων, προκειμένου να "ισοφαρίσει' με τα χρέη που της οφείλουν. Οι αυτόματες αναλήψεις γίνονται από τις 08:00 μέχρι τις 13:30 και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται είναι καταιγιστικός.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι κατά μέσον όρο, οι εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα προχωρούν σε περίπου 700 κατασχέσεις σε κάθε εργάσιμη ημέρα, αξιοποιώντας στο έπακρο το ηλεκτρονικό της "όπλο", που δημιουργήθηκε ακριβώς γι' αυτό τον λόγο.

Τριπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο οι κατασχέσεις σε "χέρια τρίτων" τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 17.365 τον Ιανουάριο του 2014 από 5.871 που είχαν καταγραφεί από 12 μήνες. Από αυτό το "μπαράζ" δεν γλίτωσαν ούτε καν οι φορολογούμενοι που ενώ προχώρησαν σε διακανονισμό για τα χρέη με την εφορία, έχασαν στη συνέχεια ορισμένες από τις δόσεις της ρύθμισης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα από το κομμάτι των πλειστηριασμών. Μόνο τον Ιανουάριο οι φορολογικές αρχές έβγαλαν στο "σφυρί" 1.392 κατοικίες και οικόπεδα, κάτι που σημαίνει ότι τα δικαστικά τμήματα των εφοριών δήμευαν έναντι χρεών περίπου 56 σπίτια της ημέρα.

Από τα στοιχεία του υπουργείου, προκύπτει ότι ακόμη και τον πρώτο μήνα του 2014 οι φορολογικές αρχές άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος 1.443 φορολογούμενων έναντι 1.350 που οδηγήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στη φυλακή. "Έκρηξη" σημείωσαν επίσης οι παραγγελίες για κατάσχεση, καθώς σε 3.189 ανήλθαν οι φορολογούμενοι που μπήκαν στο μάτι του υπουργείου γιατί απέφυγαν να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια του μνημονίου από 2.320 που είχαν στοχοποιηθεί πριν από ένα χρόνο.


http://news247.gr