«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Επιτυχημένοι Ψυχοπαθείς. Τα Χαρακτηριστικά κι ο Χειρισμός τους


Οι Επιτυχημένοι Ψυχοπαθείς ή αλλιώς Οργανικές Πύλες (εν συντομία Ε.Ψ ή Ο.Π.) είναι κοινωνικά αρπακτικά που ασκούν γοητεία, χειραγωγούν και φέρνουν τη ζωή στα μέτρα τους με τον πιο ανελέητο τρόπο αφήνοντας πίσω τους ένα μονοπάτι από ραγισμένες καρδιές, τσακισμένες προσδοκίες, κατεστραμμένα όνειρα και άδεια πορτοφόλια.

Έχουν πλήρη έλλειψη συνείδησης και συναισθημάτων για τους άλλους, εγωιστικά παίρνουν ό,τι μπορούν και κάνουν ό,τι αντέχουν, στα περιορισμένα πλαίσια του νου τους, παραβιάζοντας τις κοινωνικές νόρμες και προσδοκίες χωρίς την παραμικρή αίσθηση ενοχής ή λύπης.”
Αυτό που μόλις διαβάσατε είναι η χωρίς περιττά στοιχεία γνώμη ενός ειδικού ιατρού, στο ζήτημα των επιτυχημένων ψυχοπαθών, αυτό που εμείς ονομάζουμε επιτυχημένους ψυχοπαθείς ή διαφορετικά οργανικές πύλες, ο οποίος παραθέτει επίσης μία λίστα με τα χαρακτηριστικά τους. Πριν προχωρήσουμε ας δούμε ποια είναι τόσο τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών, όσο και μία περιγραφή της στρατηγικής που εφαρμόζουν καθημερινά για να ρουφούν την ενέργεια από το περιβάλλον τους, καταστρέφοντας σαν λαίλαπα στο πέρασμα τους, ειδικά αν τυχόν τους δώσουμε την ελευθερία να υπάρχουν, σε οπτικό πεδίο γύρω μας.
Διάβασε Οργανικές Πύλες. Υπάρχουν Δύο Φυλές Ανθρώπων. Να ξεκαθαρίσουμε πως όταν μιλάμε για Επιτυχημένους Ψυχοπαθείς δεν εννοούμε τους ψυχοπαθείς των ψυχιατρείων που είναι αποτυχημένοι ψυχοπαθείς, με χαλασμένο λειτουργικό σύστημα, μα για τους άλλους που υπάρχουν γύρω μας, έξω από τα ψυχιατρικά ιδρύματα και γι αυτό αποκαλούνται, Επιτυχημένοι. Γιατί έχουν πετύχει να ζουν και να κινούνται στο πεδίο, καταστρέφοντας και δηλητηριάζοντας κάθε τι καλό κάθε τι όμορφο. Διάβασε ακόμη Γυναίκες–Άντρες, Θύματα και Θύτες
Φαντάζει απίστευτο; Μα γι αυτό και είναι Οφθαλμοφανές.
…Αν θέλεις να κρύψεις κάτι, να το κάνεις μυστικό, κάνε το Ολοφάνερο.
Κανείς δεν βλέπει, αυτό, που είναι μπροστά στα μάτια του.

Τα χαρακτηριστικά τους εν συντομία:
Είναι ετοιμόλογοι και επιφανειακοί: οι Επιτυχημένοι Ψυχοπαθείς συχνά διακρίνονται για την ευφράδεια του λόγου τους και την ταχύτητα της σκέψης τους. Μπορούν να είναι διασκεδαστικοί σαν συνομιλητές, να επιστρέφουν έξυπνες ατάκες και να είναι σε θέση να μιλήσουν για απίθανα, αλλά αρκετά πειστικά πράγματα τα οποία πάντα έχουν σκοπό να τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Επιδιώκουν πάντοτε να τραβούν την προσοχή με τα λόγια τις πράξεις και την στάση τους. Το ό,τι είναι Ε.Ψ. δεν σημαίνει ό,τι είναι και βλάκες, κάθε άλλο.
Είναι εγωκεντρικοί και έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια: οι Ε.Ψ. έχουν μια ναρκισσιστική και χονδροειδώς φουσκωμένη άποψη για την αξία του εαυτού τους και της σημασίας που δίνουν σε αυτόν, έναν πραγματικά εκπληκτικό εγωκεντρισμό και βλέπουν τους εαυτούς τους ως το κέντρο του σύμπαντος, πράγμα με το οποίο δικαιολογούν ότι ζουν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες, θεούς, αξίες, τις οποίες επιβάλλουν δογματικά στον δύστυχο που θα βρεθεί στον δρόμο τους…
Έχουν έλλειψη τύψεων ή ενοχής: οι Ε.Ψ. δείχνουν μια εκπληκτική έλλειψη ανησυχίας για τις επιπτώσεις των ενεργειών τους, στους άλλους ανεξάρτητα από το πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι αυτές. Μπορεί να εμφανίζονται εντελώς ειλικρινείς για το θέμα, ήρεμα δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμία αίσθηση καμίας ενοχής, ότι δεν λυπούνται για τον πόνο που προκαλούν και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν για κάτι. Μπορεί να επιφέρει την μεγαλύτερη καταστροφή, οικονομική, αισθηματική ή οικογενειακή και να μην το καταλαβαίνει καν. Είναι αυτοί που απαγάγουν νεαρά παιδιά από την μητέρα τους με χίλιες δυο ασήμαντες δικαιολογίες και τα ταλαιπωρούν, χωρίς ίχνος τύψης ή λογικής. Οι κοινωνικοί φορείς είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τους Ε.Ψ. και τον παραλογισμό της ψύχωσης τους.
Δεν έχουν ενσυναίσθηση: πολλά από τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι ψυχοπαθείς συνδέονται στενά με μια βαθιά έλλειψη κατανόησης και αδυναμίας να να αντιληφθούν το διανοητικό και συναισθηματικό κόσμο των άλλων ανθρώπων και στην καλύτερη των περιπτώσεων απλά τους μιμούνται. Φαίνονται εντελώς ανίκανοι να «έρθουν στη θέση» των άλλων, παρά μόνο στα λόγια. Είναι αυτός που στο γραφείο θα δημιουργήσει την μεγάλη σύγχυση και από θέση απάθειας θα ψελλίζει γελοίες δικαιολογίες.
Έχουν ρηχά συναισθήματα: οι Ε.Ψ. υποφέρουν από ένα είδος συναισθηματικής φτώχειας που περιορίζει το εύρος και το βάθος των συναισθημάτων τους. Μερικές φορές είναι ψυχροί και απαθείς, ενώ παρ ‘όλα αυτά, είναι επιρρεπείς σε δραματικά, ρηχά και βραχύβια συναισθήματα. Οι προσεκτικοί παρατηρητές του Ολοφάνερου, μένουν με την εντύπωση ότι παίζουν θέατρο και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα κάτω από την επιφάνεια, απλά ένα κέλυφος που κινείται.
Κακός έλεγχος συμπεριφοράς: πέραν του ότι είναι παρορμητικοί, οι Ε.Ψ. είναι ιδιαίτερα αντιδραστικοί στο πώς δέχονται ύβρεις και προσβολές. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ισχυρούς ανασταλτικούς μηχανισμούς για τον έλεγχο της συμπεριφορά μας. Ακόμη κι αν θα θέλαμε να ανταποκριθούμε επιθετικά σε κάποιον συνήθως είμαστε σε θέση να το ελέγξουμε. Για τους Ε.Ψ. αυτοί οι έλεγχοι είναι μία ανασταλτική αδύναμη και η παραμικρή πρόκληση είναι επαρκής για την αντιμετώπισή τους. Όμως, οι δράσεις τους διακρίνονται από μία «κρύα και εστιασμένη ποιότητα», ενώ μπορούν να επιστρέψουν στη «φυσιολογική» τους απαθή κατάσταση πολύ γρήγορα.
Έχουν ανάγκη για ακραίους ενθουσιασμούς: οι Ε.Ψ. έχουν μια συνεχή και υπερβολική ανάγκη για ενθουσιασμό, να ζουν ή να κάνουν επικίνδυνα πράγματα, να βρίσκονται μέσα σε δράση που σε πολλές περιπτώσεις αφορά και την παραβίαση των κανόνων. Αυτό το κάνουν για να νοιώσουν συναισθήματα δυνατά και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να το κατορθώσουν γι αυτό γίνονται κατά συρροή δολοφόνοι ή ακολουθούν «ακραία αθλήματα» με σκοπό να «νοιώσουν».
Στερούνται ευθύνης: Οι συμφωνίες, οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις δεν σημαίνουν τίποτα για τους Ε.Ψ. Οι καλές προθέσεις, για παράδειγμα δηλώσεις όπως «εγώ ποτέ δεν θα απατήσω -εξαπατήσω πάλι», είναι υποσχέσεις του αέρα. Η απόδοσή τους στην εργασία είναι ασταθής, με συχνές απουσίες, κακή χρήση των πόρων της εταιρείας, παραβιάσεις της πολιτικής της εταιρείας, και γενικά είναι αναξιόπιστοι. Δεν τιμούν τις επίσημες ή σιωπηρές δεσμεύσεις που δίνουν σε άτομα, οργανισμούς ή αρχές. Στην οικογένεια είναι σε μόνιμη κατάσταση απιστίας, γιατί αυτό τους κάνει να «νοιώθουν κάτι».
Προβλήματα Συμπεριφοράς σε μικρή ηλικία: οι περισσότεροι Ε.Ψ. αρχίζουν να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς σε νεαρή ηλικία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονα ψέματα, εξαπάτηση, κλοπή, εμπρησμό, σκασιαρχείο, κατάχρηση ουσιών, βανδαλισμούς, ή / και πρώιμη σεξουαλικότητα και όλα αυτά στην εφηβεία τα ντύνουν με την μάσκα μιας ψευδούς πνευματικότητας. Επειδή πολλά παιδιά παρουσιάζουν κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές λίγο έως πολύ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στο ιστορικό ενός Ε.Ψ. τέτοιες συμπεριφορές είναι πιο εκτεταμένες και σοβαρές από ό, τι στους περισσότερους, συνεχίζονται στην ενήλικη ζωή τους με την επίφαση της ψευδό-πνευματικότητας. Είναι όποιοι ακολουθούν τα λογής λογής μονοπάτια-ρεύματα που προσφέρουν απλόχερα σεξ, ναρκωτικά, ελευθεριότητα με βαρύγδουπες κενές λέξεις Τάντρα, Θεοποιοί, ΟΤΟ, ρεύμα του Σαρασκρίνιο, ρεύμα του ήχου, του φωτός … και με τόσο ρεύμα θα πουντιάσουμε !
Αντικοινωνική Συμπεριφορά Ενηλίκων: Οι Ε.Ψ. αντιμετωπίζουν τους κανόνες και τις προσδοκίες της κοινωνίας και των συνανθρώπων τους, σαν άβολες και παράλογες που εμποδίζουν τη δική τους έκφραση συμπεριφοράς. Κάνουν λοιπόν τους δικούς τους κανόνες. Η αντικοινωνική συμπεριφορά μπορεί να ποικίλει να αποτελείται από αμφισβητήσιμες πρακτικές στις επιχειρήσεις που εργάζονται μέχρι την κακοποίηση παιδιών και ούτω καθεξής. Άλλοι κάνουν πράγματα που δεν είναι απαραίτητα παράνομα, αλλά παρόλα αυτά είναι ανήθικα, ή επιζήμια για τους άλλους: εξαπάτηση ενός συνεταίρου, συναισθηματική κακοποίηση, εκφοβισμός, είναι μερικά από αυτά.
Πώς λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτούς τους Επιτυχημένους Ψυχοπαθείς;
Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος και δεν λείπουν οι παγίδες, αλλά αν υπάρχει ένας ψυχοπαθής στη ζωή σας —που σίγουρα υπάρχει —αντιλαμβάνεστε άμεσα τους λόγους που πρέπει να τους αντιμετωπίσετε, να τους χειριστείτε ή και να τους ξεφορτωθείτε. Στην πραγματικότητα το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να αποσυνδεθείτε μια για πάντα απ αυτούς. Αποσυνδέομαι σημαίνει ΚΟΒΩ ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Όμως ζούμε ανάμεσα τους και κάποιες φορές χρειάζεται να τους αντιμετωπίσουμε για να κάνουμε την δουλειά μας χωρίς απώλειες.
Ο χειρισμός είναι απλός και χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις απλές, αντιμετωπίζοντας ένα Ε.Ψ. που δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος, η Ελάχιστη και μονάχα η απολύτως απαραίτητη επικοινωνία αν η αποσύνδεση είναι δύσκολη. Υπάρχει μια τεχνική που χειρισμού που ονομάζεται “μονάχα όλα καλά” και απαιτεί Έλεγχο και Πειθαρχία δύο από τις πέντε αρχές αντιμετώπισης των Ε.Ψ.
πχ. “Ελένη δεν μάζεψες τα πιάτα απ το νεροχύτη είσαι άχρηστη και ανίκανη. Πάλι θα αργήσω στην δουλειά και θα φταις εσύ ( μετατόπιση ευθύνης !!) Που στα κομμάτια είναι ο καφές μου και η ομπρέλα μου, θα βρέξει και έπλυνα τ’ αμάξι, την τύχη μου μέσα”
“Η ομπρέλα είναι δίπλα στην πόρτα Νίκο και ο καφές στο τραπέζι. Χαίρομαι που θα βρέξει επιτέλους θα ποτιστεί η γη και τα λουλούδια στον κήπο μας. Μετά από τόση ξεραΐλα το χρειαζόμασταν” Μιλά όλο χαμόγελα και γλυκύτητα, Ελέγχοντας και Πειθαρχώντας τα δικαιολογημένα συναισθήματα αγανάκτησης και θυμού.
Το μυστικό είναι η επικοινωνία σου να βασίζεται ΜΟΝΟ σε κάθε τι καλό, αγνοώντας σκόπιμα κάθε τι άσχημο. … και όσο αντέξεις. Γιατί ο Νικολάκης σου τρέφεται Ενεργειακά από σένα καθημερινά και ασταμάτητα. Το ίδιο γίνεται και σε κάθε έκφανση της ζωής σου. Στην τράπεζα, στο γραφείο, στην εκκλησία, στις παρέες και όπου δεν είναι πρέπων να αποσυνδέεσαι άμεσα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα συνεχίσεις την σύνδεση με τον κάθε Νικολάκη, όλη σου την ζωή, εκτός κι αν θέλεις να είσαι η μπαταρία του. Αλλά η μπαταρία κάποτε αδειάζει και γνωρίζεις τι κάνουν οι άνθρωποι τις άδειες μπαταρίες.
Διάκριση, Έλεγχος, Πειθαρχία, Επιμονή και Χρονικότητα
Το λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν τους Ε.Ψ. είναι το να μην έχουν μια στρατηγική. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο μέσος άνθρωπος παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά νομίζει πως τα ξέρει όλα και “ποιός ειν’ αυτός που θα μου κάνει εμένα τον –την κλπ κλπ” πατώντας την μπανανόφλουδα μεγαλοπρεπέστατα.
Οι πολεμιστές από την άλλη μεριά, όχι μόνο έχουν μια καλά προετοιμασμένη στρατηγική, αλλά είναι απελευθερωμένοι και από το ασήμαντο εγώ τους. Αυτό που συγκρατεί, χαλιναγωγεί κι ελέγχει το εγώ, είναι το ότι υπάρχει η Επίγνωση, πως η πραγματικότητα είναι μια ανθρώπινη ερμηνεία και τίποτε άλλο και μάλιστα ούτε καν δική τους. Αυτή η Επί-Γνώση είναι το πλεονέκτημα που έχει ο πολεμιστής απέναντι στον κοινό άνθρωπο και μπορείς να το αποκτήσεις κι εσύ αρκεί να εξαφανίσεις το Λερναιοκέφαλο Εγώ σου.
Μπορείς να χειριστείς πανεύκολα κάθε Ε.Ψ επειδή αυτός ζει και αναπνέει στον κόσμο του Εγώ, παίρνει πάρα πολύ σοβαρά τον εαυτό του και επομένως είναι ένα εύκολα χειρίσιμο θύμα, μα μονάχα αν δεν παίρνεις εσύ τον εαυτό σου στα σοβαρά και μονάχα επίσης αν είναι αδύνατον να αποσυνδεθείς εντελώς. Ο κατάλληλος χρόνος (χρονικότητα) που διαλέγεις να κάνεις την πειθαρχημένα στρατηγική (πειθαρχία) κίνηση σου είναι επίσης σημαντικός και χρειάζεται να ξέρεις τι κάνεις και πότε το κάνεις.
Χρησιμοποιώντας αυτές τις πέντε στρατηγικές αρχές μπορείς να κατατροπώσεις κάθε Επιτυχημένο Ψυχοπαθή.
Οι Ε.Ψ. μας μελετούν μέσα από τον κόσμο τους, (του εγώ) αλλά δεν είναι και δεν έχουν γνώση, από τον δικό μας κόσμο, (του ΑΤΜΗΝ ) και οι κόσμοι μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι, η συμπεριφορά τους δεν χαρακτηρίζεται από συμπονετικότητα, συνείδηση και ενσυναίσθηση. Η συμπεριφορά τους πολύ απλά, είναι εκείνη του αρπακτικού και δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά το φαί τους.
Λένε ψέματα χωρίς να έχουν συνείδηση και ποτέ δεν νιώθουν ενοχή. Έτσι, όταν κάποιος τους αντιμετωπίσει είτε κατά πρόσωπο, είτε στο δικαστήριο, συχνά είναι σε θέση να πείσουν τόσο το ακροατήριό τους όσο και τους ενόρκους. Ένα θύμα που συχνά έχει ήδη υποστεί σοκ, είναι πολύ πιθανόν να είναι φοβισμένο, αποπροσανατολισμένο και σε απόγνωση, σε αντίθεση με τον ψυχοπαθή που είναι ψύχραιμος και σίγουρος για τον εαυτό του μιας και δεν νοιώθει απολύτως τίποτα. Δείτε τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Επιπλέον, ακόμα και την προσωπική μας ζωή συναντάμε πολλούς ανθρώπους που αποφασίζουν να ζήσουν όχι με βάση την πραγματικότητα, αλλά με αυτό που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους σκοπούς τους. Οι Ε.Ψ. χρησιμοποιούν μπαράζ συναισθηματικών επιθέσεων εναντίον των θυμάτων τους. Αφού υποστεί σοκ, το θύμα συνήθως πληγώνεται συναισθηματικά και αδρανοποιείται αφήνοντας έτσι χώρο στον Ε.Ψ. να πάρει αυτό που θέλει. Οι Ε.Ψ. έχουν μελετήσει πολύ καλά στο πώς να ασκούν γοητεία. Η γοητεία αποτελεί για αυτούς το δόλωμα για τη λεία τους.
Επίσης εκτός από τους Ε.Π (εν συντομία) υπάρχουν και οι έμψυχοι, που έχουν την ατυχία να τους συναναστρέφονται και να βρίσκονται υπό την επήρεια και την καταπίεση των Ε.Π. Αυτούς ενώ έχουν τα χαρακτηριστικά των Ε.Ψ. μονάχα όταν βρίσκονται κάτω από την καταπίεση των Ε.Π. και όταν απομακρύνονται παύουν να λειτουργούν σαν αυτούς, πρέπει και για όσο βρίσκονται υπό το καθεστώς διαβίωσης των Ε.Ψ. να τους χειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο με τους Ε.Π. Η Αποσύνδεση και ο χειρισμός “ όλα καλά” είναι τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεση μας για να μην τρελαθούμε.
Η διαβάθμιση των Ε.Ψ.
Ατομικά οι Ε.Ψ. παρουσιάζουν μια σειρά από συμπεριφορές, ανάλογα με τα εγγενή χαρακτηριστικά τους, την ευφυΐα και άλλους παράγοντες. Οι έξυπνοι ανάμεσά τους είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από ό, τι οι χαζοί. Οι Ε.Ψ. που είναι λιγότερο ευφυείς γενικά επικεντρώνονται σε μικρότερο φάσμα στόχων. Οι πιο έξυπνοι ψυχοπαθείς μπορεί να ορίσουν μέσα στο χρόνο μία σειρά στρατηγικών για την επίτευξη των στόχων τους, για παράδειγμα να βάλουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν στη Βουλή, να γίνουν ανάδοχοι ενός έργου κτλ.
Όταν οι πιο έξυπνοι από τα άτομα αυτά καθώς πάνω από 20.000 ψυχοπαθείς με δείκτη νοημοσύνης πάνω από 180 περπατούν ανάμεσά μας με σκοπό να αποκτήσουν εξουσία στην κυβέρνηση, χρήματα, επιχειρήσεις κτλ., ο αντίκτυπός τους είναι ριζικά αυξημένος.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι Ε.Ψ. πρέπει να γίνουν απόλυτα κατανοητές από όλους τους ανθρώπους έτσι ώστε η συναναστροφή μαζί τους να γίνεται με το το δυνατό λιγότερο κόστος και πόνο για όσους είναι Άνθρωποι. Γιατί οι άνθρωποι λιγοστεύουν επικίνδυνα γρήγορα

http://www.katohika.gr/


σχετικό: 

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος είναι ψυχοπαθής