«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Η κλιματική αλλαγή φέρνει περισσότερη εγκληματικότητα

 Σύμφωνα με νέα μελέτη 

 Εκτός των άλλων αρνητικών συνεπειών που θα επιφέρει στο περιβάλλον η κλιματική αλλαγή, πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αύξηση της εγκληματικότητας. Όπως αποφαίνεται μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για περιβαλλοντικά θέματα "Journal of Environmental Economics and Management" η αύξηση της θερμοκρασίας που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, θα επηρεάσει αρνητικά και την εγκληματικότητα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μάθιου Ράνσον συσχέτισε στοιχεία από τη βάση εγκληματικότητας του FBI για τα έτη 1980 - 2009, με ημερήσια μετεωρολογικά στοιχεία για την ίδια περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιό τρόπο τα περιστατικά παραβατικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα μαθηματικό στατιστικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο αν υϊοθετήσουμε το μέσο σενάριο και δεχθούμε ότι η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 2,8 βαθμούς ως το 2100, τότε η εγκληματικότητα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 0,5% έως 3,1%, ανάλογα με το είδος της παράβασης.

Αν και το ποσοστό φαντάζει μικρό, οι αριθμοί μόνο και μόνο για τις ΗΠΑ λένε κάτι διαφορετικό. Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε 22.000 περισσότερους φόνους, 180.000 παραπάνω βιασμούς, 1,2 εκατ. περισσότερες σοβαρές επιθέσεις και άλλες 2,3 εκατ. πιο απλές, 260.000 παραπάνω ληστείες, 1,3 εκατ. πρόσθετες διαρρήξεις και 2,2 εκατ. επιπλέον κλοπές.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η σχέση θερμοκρασίας και εγκληματικότητας έχει ερευνηθεί εδώ και χρόνια και οι επιστήμονες έχουν βρει ενδείξεις πως οι πιο ζεστές ημέρες ευνοούν την παραβατική συμπεριφορά, χωρίς πάντως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί αυτό συμβαίνει.

Ίσως το κρύο και η κακοκαιρία, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, αποθαρρύνουν μερικούς κακοποιούς, όπως τους κλέφτες, ενώ από την άλλη ένας ζεστός καιρός ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές και συνεπώς την πιθανότητα να συμβούν παρεκτροπές.

Επίσης, το ζεστό κλίμα πιθανώς επιδρά αρνητικά στη φυσιολογία μερικών τουλάχιστον ανθρώπων, κάνοντάς τους πιο επιθετικούς. 


ΠΗΓΗ