«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Η πρώτη ύλη - οι "μέδουσες" - υπάρχει άφθονη.Πως την μετατρέπεις σε "χρήμα";

«Οικολογικό» υλικό

Ισραηλινή τεχνολογία για πάνες και σερβιέτες από μέδουσες

Ισραηλινή τεχνολογία για πάνες και σερβιέτες από μέδουσες
Βιοδιασπώμενα υλικά από μέδουσες ίσως αντικαταστήσουν τα σημερινά «υπεραπορροφητικά πολυμερή»   (Φωτογραφία:  Wikimedia Commons )
Τελ Αβίβ

Υπερ-απορροφητικά υλικά που παράγονται με πρώτη ύλη τις μέδουσες μπορούν να αξιοποιηθούν σε οικολογικές πάνες, σερβιέτες, ταμπόν και χαρτοπετσέτες, ευελπιστεί μια ισραηλινή εταιρεία νανοτεχνολογίας. Όπως επισημαίνει, τα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα στις πάνες συσσωρεύονται στις χωματερές.
Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια είδη, τα οποία παρακμάζουν λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας στους ωκεανούς, οι μέδουσες δεν δείχνουν να απειλούνται. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει βρεθεί καμία χρήση για τα ζελατινώδη «άχρηστα» πλάσματα, όπως τα χαρακτηρίζει η ισραηλινή εφημερίδα The Times of Israel.
H νεοσύστατη εταιρεία Cine'al πιστεύει ότι οι μέδουσες μπορούν να γίνουν πρώτη ύλη για τη βιομηχανία. Τα κνιδόζωα, όπως ονομάζεται επιστημονικά η ομάδα στην οποία ανήκουν οι μέδουσες, αποτελούνται κατά 90% από νερό.

Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ,  η Cine'al μετατρέπει τις μέδουσες στο υλικό Hydromash, το οποίο απορροφά πολλαπλάσιο όγκο υγρών σε σχέση με τα «υπεραπορροφητικά πολυμερή» (SAP) που χρησιμοποιούνται στις σημερινές πάνες.

Το υλικό εμπλουτίζεται και με νανοσωματίδια που επιτρέπουν την προσθήκη αντιμικροβιακών παραγόντων και άλλων ιδιοτήτων όπως χρώματα και άρωμα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα υλικό που απορροφά αρκετές φορές τον όγκο του σε νερό, διασπάται στο περιβάλλον σε λιγότερο από 30 μέρες και επιπλέον μπορεί να ανταγωνιστεί σε τιμή τα SAP.

«Το ένα τρίτο των σκουπιδιών από είδη μίας χρήσης στις χωματερές είναι βρεφικές πάνες» επισήμανε στην εφημερίδα ο Οφέρ Ντου-Νουρ, πρόεδρος της Cine'al και επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Capital Nano, η οποία χρηματοδοτεί νεοσύστατες εταιρείες νανοτεχνολογίας.

«Στον πρώτο χρόνο ζωής ένα μωρό παράγει κατά μέσο όρο 70 κιλά πάνες το χρόνο, ίσως και περισσότερο».

«Υπάρχουν υπερβολικά πολλές μέδουσες στους ωκεανούς και υπερβολικά πολλά Pampers στις χωματερές. Η Cine'al μπορεί να έχει την υπέρτατη λύση και για τα δύο αυτά προβλήματα» υποστήριξε ο Ντου-Νουρ.

Δεν διευκρίνισε πάντως το πότε σκοπεύει η εταιρεία του να φέρει την τεχνολογία της στην αγορά.
Newsroom ΔΟΛ