«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Ισλαμική προσευχή στην Αγ. Σοφία και άνοιγμα της Χάλκης εξετάζει ο Ερντογάνertogan
Ισλαμική προσευχή μέσα στην ιστορική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, στην οποία θα λάβει μέρος ο ίδιος και άλλοι ηγέτες του ισλαμικού κόσμου, σχεδιάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Radikal.
Η προσευχή ενδέχεται να αποτελέσει μέρος των ετήσιων εορτασμών για την κατάκτηση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453, και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, όπου ο κ. Ερντογάν αναμένεται να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο, σύμφωνα πάντα με τη Radikal.

Παρά ταύτα, αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο έντονων αντιδράσεων που θα προκαλούσε η τέλεση ισλαμικής προσευχής στο χώρο της Αγίας Σοφίας, η Άγκυρα φέρεται να προωθεί ως αντίβαρο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, συνεχίζει η Radikal.
Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει επανειλημμένα θέσει ως προϋποθέσεις για το άνοιγμα της Χάλκης την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα και το τέλος του διορισμού των μουφτήδων της Θράκης από τις ελληνικές Αρχές.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η Radikal, πλέον το μόνο που απαιτείται για την επαναλειτουργία της Σχολής είναι η εντολή του κ. Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα σχεδιάζει και άλλα «ανοίγματα», ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ και η βελτίωση της σχέσης της κυβέρνησης με τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυριών που συγκλόνισαν την Τουρκία το καλοκαίρι του 2013.
Η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσείο από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ», ο οποίος επεδίωξε τη μείωση της ισλαμικής επιρροής στο κράτος. Προηγουμένως λειτουργούσε ως τζαμί.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2013 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς εξέφρασε την επιθυμία η Αγ. Σοφία να μετατραπεί εκ νέου σε τέμενος.