«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Η Βραζιλία πρώτη χώρα που εγκρίνει τη χρήση μεταλλαγμένων κουνουπιών

Όπλο κατά του δάγγειου πυρετού

Η Βραζιλία πρώτη χώρα που εγκρίνει τη χρήση μεταλλαγμένων κουνουπιών
Τα «μεταλλαγμένα» κουνούπια ανήκουν στο είδος Aedes aegpti, το οποίο απαντάται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα   (Φωτογραφία:  Wikimedia Commons )
Ρίο ντε Ζανέιρο

Στη Βραζιλία, τα κουνούπια που μεταδίδουν δάγγειο πυρετό θα μπορούσαν σύντομα να πέφτουν σαν τις μύγες.

Η κυβέρνηση της χώρας είναι η πρώτη του κόσμου που εγκρίνει την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών.

Τα «μεταλλαγμένα» κουνούπια Aedes aegypti, είδος που απαντάται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, δημιουργήθηκαν από την εταιρεία Oxitec, με έδρα την Οξφόρδη. Τα αρσενικά έντομα πεθαίνουν πριν φτάσουν σε αναπαραγωγική ηλικία -αυτό σημαίνει ότι δεν γονιμοποιούν τα θηλυκά με τα οποία ζευγαρώνουν και θα μπορούσαν έτσι να προκαλέσουν κατάρρευση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Πριν η κυβέρνηση δώσει το τελικό πράσινο φως στην Oxitec τον Απρίλιο, η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει μικρές δοκιμές σε διάφορες περιοχές της Βραζιλίας, όπως στην πόλη της Τζακομπίνα, όπου ο πληθυσμός των κουνουπιών συρρικνώθηκε κατά 79%.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια είχαν επίσης απελευθερωθεί παλαιότερα και στο κρατίδιο Μπαχία της Βραζιλίας, όπου ο πληθυσμός του εντόμου μειώθηκε έως και 85% σε διάσημα ενός έτους. «Μεταλλαγμένα» κουνούπια έχουν επίσης απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον στην Καραϊβική, ενώ ανάλογα σχέδια έχουν και η Μαλαισία και ο Παναμάς.

Η ιδέα της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων εντόμων δεν βρίσκει όμως τους πάντες σύμφωνους. Στην αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες υπέγραψαν το 2012 αίτηση για την ακύρωση μιας δοκιμής στο πεδίο.

Εκτός από στείρα αρσενικά κουνούπια, η Oxitec έχει επίσης δημιουργήσει στείρους αρσενικούς δάκους, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σε μικρή κλίμακα στην Κρήτη και περιμένουν τώρα έγκριση για χρήση στους ελαιώνες της Ισπανίας.

Newsroom ΔΟΛ