«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Οπλισμένα ρομπότ αναλαμβάνουν τη φύλαξη ρωσικών βάσεων πυραύλων

Τη φύλαξη πέντε ρωσικών βάσεων βαλλιστικών πυραύλων θα αναλάβουν μέσα στο 2014 οπλισμένα ρομπότ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του New Scientist και του ρωσικού πρακτορείου Novosti, που επικαλούνται δηλώσεις του Ντμίτρι Αντρέγεφ, στελέχους του υπουργείου Άμυνας της χώρας, τον προηγούμενο μήνα.

Οι εν λόγω ρομποτικοί φύλακες αναπτύσσονται από την Izhevsk Radio Plant, εταιρεία που εδρεύει 1.200 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Έχουν βάρος περίπου 900 κιλά και είναι εξοπλισμένοι με κάμερες, αποστασιόμετρο λέιζερ και ραντάρ. Ο βασικός οπλισμός είναι ένα βαρύ πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, με την επιλογή τοποθέτησης μικρότερων όπλων. Σύμφωνα με το New Scientist, ένα τέτοιο ρομπότ μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 45 χιλιομέτρων ανά ώρα και να επιχειρεί συνεχόμενα για 10 ώρες ή να τεθεί σε sleep mode για μία εβδομάδα.
Τα ρομπότ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα μπορούν να προσβάλλουν στόχους χωρίς να απαιτείται άδεια από άνθρωπο χειριστή. Οι δοκιμές τους, σύμφωνα με τον Αντρέγεφ, ξεκίνησαν μέσα στον Μάρτιο, και τα ρομπότ θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης, περιπολίας, εντοπισμού και καταστροφής στατικών ή κινούμενων στόχων και παροχής πυρών υποστήριξης στο προσωπικό ασφαλείας που φυλά τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

ИЖЕВСКИЙ РАДИОЗАВОД
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το New Scientist, τον Ιανουάριο του 2013 ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είχε δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός θα επεκτείνει την χρήση ρομπότ, ενώ τον Ιούνιο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν, είχε ανακοινώσει σχέδια για ένα νέο εργαστήριο στρατιωτικών ρομπότ στο εργοστάσιο όπλων Ντεγκτιάρεφ στο Κοβρόφ, καθώς και για ένα νέο κέντρο στρατιωτικής ρομποτικής.


http://www.naftemporiki.gr/