«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Μέλι, ένα φυσικό φάρμακο....

meli-ena-fisiko-farmako-gia-to-stomaxi-masΤο μέλι από παλιά είναι γνωστό, εκτός των άλλων, και για τις ευεργετικές του ιδιότητες για το στομάχι μας. Στους πληγωμένους στρατιώτες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιούνταν με τη μορφή καταπλάσματος για την επούλωση των πληγών των στρατιωτών.Με τον καιρό η χρήση του ως αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο μειώθηκε κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των αντιβιοτικών. Παρόλ’ αυτά, τον τελευταίο καιρό άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά για θεραπευτικούς σκοπούς κυρίως, λόγω της ταυτόχρονης ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων που καθιστούν τα αντιβιοτικά ανεπαρκή.
Υπάρχουν αρκετές πρόσφατες αναφορές οι οποίες μιλούν για θετικά αποτελέσματα με τη χρήση του μελιού στη θεραπεία των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων και κατά συνέπεια στην αντιοξειδωτική δράση του. Η θετική επίδραση του μελιού φαίνεται να είναι πιο έντονη σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων.Παράλληλα, το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει το αντιοξειδωτικό πινοσεμπρίνη, η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο μέλι και φαίνεται ότι έχει σημαντικές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

neadiatrofis.gr

http://www.pentapostagma.gr/ 
 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού


 
Οι άνθρωποι «έκλεψαν» την τροφή της μέλισσας που με τόσο κόπο παράγει για την δική της συντήρηση.

Το μέλι καταναλώνεται στην αρχική μορφή παραγωγής του και αποτελεί εκτός από το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό και μια εξαιρετική φαρμακευτική ουσία. Αποτελεί άλλωστε μια από τις λίγες τροφές που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και τα αφεψήματα.
Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία καθώς έχει πολλούς υδατάνθρακες αλλά την ίδια στιγμή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.  Το μέλι είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Περιέχει: κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, θείο, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο. Και μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι μικρές είναι ικανές παρολ’ αυτά να συνεισφέρουν στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους από τον οργανισμό. Το μέλι έχει πλούσιες διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη.
Η μαγική τροφή
1. Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει 64 θερμίδες. Αποτελεί ιδανική πηγή ενέργειας και υδατανθράκων καθώς η γλυκόζη του απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.
2. Είναι εύπεπτο και ταυτόχρονα ανακουφίζει από το αίσθημα της σωματικής κούρασης.
3. Καταπολεμά βακτήρια, παράσιτα και ιούς και τονώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Δρα κατά των φλεγμονών, διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων και συμβάλει καθοριστικά στην αποβολή νεκρών ιστών.
5. Καταπραΰνει τον βραδινό βήχα.
6. Έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην θεραπεία και την επούλωση πληγών, σύμφωνα με τελευταίες κλινικές μελέτες.
8. Βοηθά και στην στοματική υγιεινή καθώς «εξολοθρεύει» τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πλάκα και την τερηδόνα.
9. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1.
10. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική για την περιποίηση του δέρματος.
11. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία του έλκους.
Ένας τρόπος να το εντάξετε στις καθημερινές σας συνήθειες είναι: σε μια κούπα ζεστό νερό να προσθέσετε μια κουταλιά μέλι και να το καταναλώνετε μαζί με το πρωινό σας.
Το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης
Αν το μέλι που έχετε αγοράσει έχει αποκτήσει κρυσταλλική μορφή, αυτό σημαίνει ότι είναι αγνό – χωρίς προσθήκη γλυκόζης. Μην προσπαθήσετε να το βράσετε γιατί θα χάσει τα θρεπτικά του συστατικά, απλώς βουτήξτε το βαζάκι σε ζεστό νερό και περιμένετε να επιστρέψει αργά στην ρευστή του μορφή.
Στην αγορά θα βρείτε μέλι σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την «καταγωγή» του, αν είναι δηλαδή, ανθέων, πεύκου, θυμαρίσιο, ελάτης ή ακόμη ηλίανθου, καστανιάς, πορτοκαλιάς.
Πηγή: newsbomb.gr