«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Κλειτοριδεκτομή: Η παράδοση του αιώνιου πόνου


Το ξυραφι ακρωτηριαζει πανω απο ολα το ειναι καθε γυναικας


Μαρία Πιτσιδήμου

Η ιστορία μίας γυναίκας από την Κένυα, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας και κινδύνευσε να απελαθεί, έχει απασχολήσει τις τελευταίες μέρες τα μέσα. Ευτυχώς για εκείνη, τελικά δεν θα επιστρέψει πίσω, δεν θα υποστεί την κλειτοριδεκτομή και τα παιδιά της δεν θα βασανιστούν.

Υπάρχουν όμως εκατομμύρια γυναίκες που κινδυνεύουν από την κλειτοριδεκτομή.

Χθες, οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους διέταξαν ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων σε όλες τις γυναίκες από ηλικίες 11 έως 46 χρονών στην πόλη της Μουσούλης στο Ιράκ.

Ενώ αν και στην Αφρική η κλειτοριδεκτομή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι παράνομη συνεχίζει να υπάρχει.

Η κλειτοριδεκτομή και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΗ κλειτοριδεκτομή (FGM) είναι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία, πολλά προβλήματα έως και θάνατο.

Η κλειτοριδεκτομή έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως πρακτική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, το δικαίωμα ενός ατόμου στην υγεία, στην ασφάλεια, στην σωματκή ακεραιότητα, και το δικαίωμα στη ζωή  όταν αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο.

Ποιες χώρες είναι σε κίνδυνο και ποια κορίτσια κινδυνεύουν;

H κλειτοριδεκτομή πραγματοποιείται σε κορίτσια παιδικής και εφηβικής ηλικίας και περιστασιακά σε ενήλικες γυναίκες. Πραγματοποιείται χωρίς αναισθητικό, με μαχαίρι ή ξυράφι και απαιτείται από τα κορίτσια να μην κλάψουν και να μην διαμαρτυρηθούν.


Ποια κορίτσια κινδυνεύουν;
Ποια κορίτσια κινδυνεύουν;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Αφρική εκτιμάται ότι περισσότερο από τρία εκατομμύρια κορίτσια τον χρόνο είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της κλειτοριδεκτομής.
Περισσότερες από 125 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζούνε σε 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολικής έχουν υποστεί την κλειτοριδεκτομή.
Αυτή η πρακτική είναι πιο συνηθισμένη σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατα διαβάσαμε την δήλωση της Ζακλίν Μπάντκοκ ότι βάσει των εκτιμήσεων του ΟΗΕ "4 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ενδέχεται να επηρεάζονται" όσον αφορά το διάταγμα του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ.

Γιατί υπάρχει η πρακτική της κλειτοριδεκτομής;

Τα αίτια ύπαρξης της κλειτοριδεκτομής περιλαμβάνουν ένα μείγμα πολιτιστικών, θρησκευτικών και κοινωνικών παραγόντων στο πλαίσιο των οικογενειών και των κοινοτήτων.


Η απάνθρωπη πράξη
Η απάνθρωπη πράξη
Η κλειτοριδεκτομή αποτελεί ένα "απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή ανατροφή ενός κοριτσιού και είναι ένας τρόπος για να προετοιμαστεί για την ενηλικίωση και τον γάμο".
Σε πολλές κοινότητες θεωρείται οτι μέσω της κλειτοριδεκτομής οι γυναίκες έχουν σωστή σεξουαλική συμπεριφορά και μειωμένη επιθυμία για ερωτικές συναναστροφές. Έτσι παραμένουν πιστές στο μεγάλωμα των παιδιών και στον σύζυγό τους.
Σε άλλες κοινότητες αυτή η πρακτική συνδέεται με πολιτιστικά ιδεώδη της θηλυκότητας και της μετριοφροσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν την ιδέα ότι τα κορίτσια πρέπει να είναι "καθαρά" και "όμορφα". Και αυτό γίνεται με την αφαίρεση τμημάτων του σώματος.
Αν και δεν υπάρχουν θρησκευτικά σενάρια που να επιβάλλουν την κλειτοριδεκτομή, οι κοινότητες που υποστηρίζουν αυτή την πρακτική δημιουργούνε θεωρίες γύρω από την θρησκεία. Για παράδειγμα όσες γυναίκες δεν κάνουν κλειτοριδεκτομή θεωρούνται καταραμένες.
Τέλος αυτή η πρακτική αποτελεί μία κοινωνική σύμβαση η οποία προέρχεται από το παρελθόν, και πολλές κοινότητες νιώθουν το καθήκον να συνεχίσουν την "παράδοση".

Η ιστορική καταγωγή της κλειτοριδεκτομής

Η καταγωγή της κλειτοριδεκτομής χάνεται κάπου ανάμεσα στην σημιτική και αιγυπτιακή παράδοση. Τον 5ο αιώνα π.Χ, ο Ηρόδοτος αναφέρει πως οι Χετταίοι, οι Αιθίοπες και οι Φοίνικες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια. 
Η πρακτική της κλειτοριδεκτομής έχει παρατηρηθεί από ιστορικούς-ανθρωπολόγους σε περιοχές της Αφρικής, φυλές του Αμαζωνίου, Φιλιππίνες, στους Ίνκας του Μεξικού και στους Αραβογίνες της Αυστραλίας. 
Ο Έλληνας γεωγράφος Αγαθαρχίδης περιγράφει τους Τρωγλοδύτες μία φυλή στην Ερυθρά θάλασσα " Έχουν έθιμο να κόβουν μέρη των γεννητικών τους οργάνων, όπως έκαναν οι Αιγύπτιοι. Γι' αυτό οι Έλληνες τους ονομάζουν κολοβούς".  

Kάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει για να σταματήσει η κλειτοριδεκτομή

Από το 1997 έχουν γίνει πολλές προσπάθειες γαι να σταματήσει η πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Το 2008 τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με ακόμη εννέα εταίρους εξέδωσαν ανακοίνωση για την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής. 


Είμαι πλήρης γυναίκα άκοπη
Είμαι πλήρης γυναίκα άκοπη
Το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με τον ΟΗΕ δημοσίευσε μία παγκόσμια στρατηγική για να σταματήσει η πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Η περίοδος διαμάχης στην Κένυα για την κλειτοριδεκτομή

Συγκεκριμένα στην Κένυα η περίοδος 1929-1931 έγινε γνωστή λόγω της διαμάχης που ξέσπασε για την κλειτοριδεκτομή. Προτεστάντες ιεραπόστολοι άρχισαν να αντιδράνε και να είναι κατά αυτής της πρακτικής προωθώντας τα ανθρώπινα διακαιώματα των γυναικών.


Να σταματήσει η κλειτοριδεκτομή
Να σταματήσει η κλειτοριδεκτομή
Η Hulda Stumpf ήταν Αμερικανίδα Χριστιανή ιεραπόστολη στην Κένυα, η οποία είχε ταχθεί ενάντια της πρακτικής της κλειτοριδεκτομής. Βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της το 1930 με αφαίρεση των γεννητικών της οργάνων. Πιστεύεται πως ο λόγος που δολοφονήθηκε ήταν η αντίδρασή της, στην πρακτική της κλειτοριδεκτομής.
Τότε όπως και τώρα αυτή η πρακτική της κλειτοριδεκτομής συνεχίζει να υπάρχει. Η φυλή Kiyuku, όπου ανήκει και η Κενυάτισσα γυναίκα που βρίσκεται στην χώρα μας, είναι από τις φυλές που υποστηρίζουν την κλειτοριδεκτομή, καθώς πιστεύουν πως είναι η πρώτη και σημαντικότερη ουσία ενός παραδοσιακού θεσμού.

Η κλειτοριδεκτομή είναι παράνομη, αλλά...

Από το 2013 η κλειτοριδεκτομή είναι παράνομη σε 26 αφρικάνικες χώρες. Ωστόσο, ο νόμος φαίνεται πως δεν λειτουργεί καλά. Και αυτό μας το επιβεβαιώνει και η Κενυάτισσα γυναίκα που βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο λόγος που δεν θέλει να επιστρέψει; Για να μπορεί να ζήσει.
Έθιμο, παράδοση ή όχι, η πρακτική της κλειτοριδεκτομής αποτελεί μία απάνθρωπη πράξη, που γυναίκες καθημερινά αναγκάζονται να υποστούν για να ικανοποιήσουν απαρχαιωμένες πεποιθήσεις και θεσμούς, που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Μία καταδίκη, ένας προμελετημένος φόνος, ένας αιώνιος πόνος για τις γυναίκες που θα επιβιώσουν. Πόνος σωματικός, πόνος ψυχολογικός. Να μην πρέπει να κλάψουν, να μην αντιδράσουν, να δεχθούν την κλειτοριδεκτομή ως σημάδι υγιούς και σεβαστής γυναίκας. 
Μιας γυναίκας καταδικασμένης που όταν γεννιέται θα πρέπει να είναι έτοιμη να πεθάνει. Από ένα ξυράφι και μερικές παραδόσεις.

http://www.pathfinder.gr/


σχετικά:


Κλειτοριδεκτομή...κι όμως, υπάρχουν ανθρωποειδή που κάνουν κάτι τέτοιο...αυτόν τον "πολιτισμό" μας ζητούν οι "εδώ υπερασπιστές τους" να αποδεχτούμε;

ISIL: Ζήτησε ακρωτηριασμό οργάνων όλων των γυναικών από 11 έως 46 ετών!!!