«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Τα "Τυφλά Χτυπήματα" εναντίον αμάχων ως Στρατηγική ΕπιλογήΓράφει ο Στέλιος Φενέκος, αντιπρόεδρος της ''κοινωνίας αξιων''

Παρακολουθώντας τη δράση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, όλοι αναρωτιόμαστε γιατί συνεχίζουν να σκοτώνουν και να τραυματίζουν άμαχους, μετά τα τόσο τραγικά κτυπήματα που αναστάτωσαν την διεθνή κοινή γνώμη με θύματα πολλά παιδιά.

Είναι κομμάτι της ακολουθούμενης στρατηγικής τους η επιβολή δυσανάλογων κτυπημάτων, σε όποιον τους απειλήσει. Δεν τους ενδιαφέρουν τα χειρουργικά κτυπήματα, αλλά η τιμωρία και μόνο του αντιπάλου με τρεις κυρίως στόχους.

- Την επιβολή μεγάλης κλίμακας χτυπημάτων ώστε να αποδυναμωθεί ο αντίπαλος,
- Την δημιουργία αξιόπιστης αποτροπής για το μέλλον. Τρία είναι τα χαρακτηριστικά στα κτυπήματά τους για αξιόπιστη αποτροπή: Δριμύτητα, σαφήνεια και βεβαιότητα ότι θα κτυπήσουν άμεσα.
- Της εγκαθίδρυσης στη διεθνή κοινότητα της πεποίθησης ότι όταν απειλούνται θα κτυπήσουν οπωσδήποτε με κάθε κόστος (Πολλοί μάλιστα έχουν φθάσει στο σημείο να γοητεύονται από την τυφλή προβολή πολεμικής ισχύος των ισραηλινών και της δεικνυόμενης αποφασιστικότητας τους).

Μία περίπτωση που δεν ανταπόδωσαν τα κτυπήματα, ήταν όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν τους έριχνε πύραυλους. Τότε δεν τους άφησαν οι αμερικάνοι να ανταποδώσουν, για να μην διαρραγεί η πολυεθνική συμμαχία στο πόλεμο κατά του Ιράκ (θα έφευγαν οι άραβες από τη συμμαχία εάν εμπλεκόταν το Ισραήλ)

Η ενημέρωση για τις ανθρώπινες ασπίδες που χρησιμοποιεί η Χαμάς είναι εν μέρει αληθής και γίνεται υπερεκμετάλλευση αυτού ως δικαιολογία για τα τυφλά κτυπήματα και τις εκατόμβες αθώων θυμάτων. Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν δούμε τους στόχους που προσβάλλονται (π.χ. τι ανθρώπινη ασπίδα μπορεί να συνιστούν 5 παιδιά που παίζουν σε μία ανοικτή παραλία και μακριά από την περιοχή επιχειρήσεων).

Αυτό που πρέπει να σκεφθούμε όμως και μας σοκάρει, είναι ότι αυτά τα τυφλά κτυπήματα στις αστικές περιοχές εναντίον αμάχων, εκτός από τους πολλούς νεκρούς, δημιουργούν και χιλιάδες αναπήρους που είναι δυσβάσταχτο πρόβλημα για μία κοινωνία για πολλές δεκαετίες. Εάν στις περισσότερες οικογένειες υπάρχουν δυο και τρεις ανάπηροι που χρήζουν συνεχούς μέριμνας και ιατρικής φροντίδας, απλά ένα μεγάλο δυναμικό της χώρας αυτής είναι δέσμιο αυτών των υποχρεώσεων, τεράστιοι πόροι της κοινωνίας αναλώνονται για τη φροντίδα τους και η κοινωνία συνολικά δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα.

Δηλαδή η δημιουργία αναπήρων από τις πολεμικές επιχειρήσεις, επιφέρει μακροπρόθεσμα στρατηγικά αποτελέσματα.