«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014

Κι εκτός του Έμπολα, σε έξαρση και η Χολέρα (Κογκό - Σουδάν)...πότε θα μας έρθει κι αυτό το "πεσκέσι";

Ξέσπασμα χολέρας με 35 νεκρούς στο Κονγκό

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κρούσματα χολέρας στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου από την περασμένη Τετάρτη έχουν αναφερθεί αρκετά κρούσματα της αρρώστιας αυτής ανέφεραν αξιωματούχοι της χώρας. 
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια-ανατολικά της πόλης Λουμπουμπάσι δήλωσε ο Νασόν Καμπούγια Ντοβόλε δήμαρχος της πόλης Γκόμα που βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη στα ανατολικά της χώρας. Η επιδημία πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την κατανάλωση βρώμικου νερού που οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν από τη λίμνη Ουπέμπα είπε ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
(σημ.όταν αφοδεύουν όπου βρούνε αυτά συμβαίνουν: http://aegeanhawk.blogspot.gr/2014/07/40_29.html )

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι με συμπτώματα της νόσου έχουν εισαχθεί σε κέντρα υγείας, με αυτόπτες μάρτυρες να περιγράφουν συγκλονισμένοι ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν δεχτεί καμία ιατρική φροντίδα και απλώς βρίσκονται πεταμένοι στο πάτωμα των νοσοκομείων. Οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση και να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι που έχουν σημάδια της νόσου δεν θα ταξιδέψουν σε περιοχές όπου δεν έχουν παρατηρηθεί κρούσματα χολέρας.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη χολέρα καθώς εξ αιτίας της πολυετούς εμπόλεμης κατάστασης και των ένοπλων ομάδων που συνεχίζουν να δρουν στις ανατολικές περιοχές οι βασικές υποδομές στον τομέα της υγείας είναι ανύπαρκτες. Κρούσματα χολέρας πάντως δεν είχαν αναφερθεί για περίπου ένα χρόνο και οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο αριθμός 35 νεκρών σε μόλις τρεις ημέρες είναι εξαιρετικά μεγάλος.
*************** 

ΠΟΥ: Πάνω από 670 τα κρούσματα χολέρας στο Νότιο Σουδάν


Στην Τζούμπα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 670 κρούσματα χολέρας, εκ των οποίων τα 23 ήταν θανατηφόρα, από την εμφάνιση της νόσου στα μέσα Μαΐου στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, το οποίο μαστίζεται από τον Δεκέμβριο από συγκρούσεις οι οποίες έχουν αναγκάσει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Μέχρι και τις 26 Μαΐου περισσότερα από 670 κρούσματα χολέρας είχαν καταγραφεί σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Τζούμπα», δήλωσε ο Αμπντινάσιρ Αμπουμπακάρ της ομάδας επίβλεψης ασθενειών στο γραφείο στο Νότιο Σουδάν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ πρόσθεσε πως «μεταξύ των κρουσμάτων αυτών είχαμε 23 νεκρούς», διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στις κατοικημένες ζώνες της Τζούμπα.
Ύποπτα κρούσματα χολέρας έχουν επισημανθεί και σε άλλες πολιτείες, την Τζονγκλέι, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και την πολιτεία του Άνω Νείλου, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες από τον Δεκέμβριο, όπως και σε αυτήν των Λιμνών, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, αλλά «αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Μέχρι στιγμής πρόκειται μόνον για φήμες τις οποίες ερευνούμε», συνέχισε.
Η εμφάνιση χολέρας στο Νότιο Σουδάν προκαλεί φόβους για το ξέσπασμα μιας επιδημίας, την ώρα που περίπου 32.000 άνθρωποι, φοβούμενοι ότι θα τους σκοτώσουν ανάλογα με την καταγωγή τους, συνωστίζονται υπό τρομερές συνθήκες σε δύο βάσεις του ΟΗΕ στην Τζούμπα, ενώ επίσης περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Νοτιοσουδανοί επιβιώνουν χωρίς να έχουν πόσιμο νερό, στέγη και συνθήκες υγιεινής.