«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014

1η ανάγνωση:Μπλόγκερ ανακαλύπτει στρατόπεδο των τζιχαντιστών μόνο από το Διαδίκτυο.2η ανάγνωση:Κάποιος από το "Βαθύ Κράτος της Βρετανίας" ενημερώνει - μέσα από τα ΜΜΕ - απεγνωσμένα όλους τους Τζιχαντιστές:"Κόψτε τις μαλακίες.Προσέξτε επιτέλους περισσότερο.Υπάρχει και το google earth.Σας βλέπουν.Κρυφτείτε καλύτερα".Ου να μου χαθείτε!Μας λέτε κατάμουτρα και ξεδιάντροπα ότι είναι "γέννημά σας" αυτά τα κτήνη, τα ανθρωποειδή.Και τάχαμου ψάχνετε τον Βρετανό αποκεφαλιστή του ρεπόρτερ.Δημοσιεύετε φωτό που δεν πρέπει αντί να κάνετε τουμπεκί για να συνεχίσουν τις μαλακίες.Τόσο πολύ πια αγωνιάτε γι' αυτούς;;;;

Εκεί που όλοι βλέπουν τζιχαντιστές, ο Χίγκινς πρόσεξε τη γέφυρα 

Νά' ναι καλά το Google Earth (τάχαμου)Λονδίνο
Τελικά, από την οθόνη ενός υπολογιστή μπορούν να γίνουν περισσότερα από φαντάζεται κανείς: Μπλογκ ερευνητικής δημοσιογραφίας κατάφερε να εντοπίσει, από την ασφάλεια ενός γραφείου στη Βρετανία, στρατόπεδο εκπαίδευσης των τζιχαντιστών στη Μοσούλη μόνο με πρόσβαση σε πληροφορίες και ιστοσελίδες ανοικτές στον καθένα.

Το μπλογκ Bellingcat είχε ξεκινήσει, με χρηματοδότηση από δωρεές, πριν από δύο χρόνια ο Έλιοτ Χίγκινς στη Βρετανία. Ασχολείται αρκετά με τα θέματα της Μέσης Ανατολής και είχε γίνει διάσημος για την εμπεριστατωμένη κάλυψή του στο ζήτημα του συριακού εμφυλίου και τη ροή όπλων στις εμπόλεμες ζώνες -εκπλήσσοντας τους αναγνώστες τους όταν αποκάλυψε πως δεν είχε βρεθεί ποτέ στη Συρία.

Σε πρόσφατο ποστ, ο Χίγκινς έκανε ξανά την έκπληξη: Με μοναδικά στοιχεία τις εικόνες από τα βίντεο που δίνουν οι ίδιοι οι τζιχαντιστές του Ιράκ στη δημοσιότητα, κατάφερε να εντοπίσει πού βρισκόταν στρατόπεδο εκπαίδευσης των μαχητών στην, υπό τον έλεγχο του IS, Μοσούλη.

Στις εικόνες, όπως εξηγεί, οι μαχητές εμφανίζονται να κάνουν ασκήσεις με φόντο ένα σημείο με αριθμό γεφυρών πάνω από ένα μεγάλο ποταμό. Μετά από έρευνα, κατέληξε πως η πόλη θα έπρεπε να είναι η Μοσούλη, οπότε το ποτάμι θα ήταν ο Τίγρης και άρα έμενε να βρει εκείνες τις γέφυρες.

Χρησιμοποιώντας τόσο το Google Earth όσο και το Flash Earth, και συνεκτιμώντας τη θέση και την απόσταση των γεφυρών στα πλάνα, κατάφερε να εντοπίσει περίπου το σημείο. Περισσότερα στοιχεία έδωσαν ένα κτίριο που εμφανιζόταν σε άλλες φωτογραφίες, όπως και ακόμη φανάρια και μία πινακίδα σε γέφυρα που κατάφερε επίσης να δει σε άλλο site, το Panoramio.

Ο εντοπισμός του στρατοπέδου μπορεί να μην συνεισφέρει καθοριστικά στη μάχη κατά των τζιχαντιστών (σε τελική ανάλυση, το IS δεν κρυβόταν στη Μοσούλη), αλλά χρησιμοποιείται από τον Χίγκινς για να αποδείξει ότι η μέθοδός του έχει αποτέλεσμα.

Στο μπλογκ του παρουσιάζει προσπάθειες να εντοπίσει, με τα ίδια μέσα, χώρους εκπαίδευσης φιλορώσων ενόπλων στην Ουκρανία ή ακόμη και το μέρος στο οποίο είχε γυριστεί το βίντεο του αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ.
Newsroom ΔΟΛ