«Μην ανοίγεις το στόμα σου και την καρδιά σου στον καθένα, στους χίλιους κι αν ένας καταλάβει...»

Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ


Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Και κάτι "ενδιαφέρον" απ' τα όχι και τόσο "παλιά.27/09/2012 το ΝΑΤΟ "σνόμπαρε τη Σύνοδο Υπουργών Αμύνης της ΕΕ στην Κύπρο.Μήπως γιατί το θέμα της ήταν η "λαθρομετανάστευση";

Ενδεικτικό της ανυποληψίας στην οποία έχει περιπέσει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είναι το σνομπάρισμα της γενικής γραμματείας του ΝΑΤΟ στην ανεπίσημη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στην Κύπρο. Το θέμα προέκυψε μέσα από τις δηλώσεις που έγιναν, αφού άπαντες επισήμαναν την απουσία του ΝΑΤΟ η οποία έχει τη δική της σημασία…


Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας την ενίσχυση των δυνάμεων της FRONTEX για την ανάσχεση του κύματος λαθρομετανάστευσης από τη Συρία, αφού η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υποφέρει… Επίσης, τόνισε τη σημασία για την Ελλάδα της εμπορικής ναυτιλίας, όπου η χώρα μας είναι ηγέτιδα παγκοσμίως (ασχέτως της μνημειώδους ανικανότητας του πολιτικού συστήματος να το εκμεταλλευτεί σε πολλαπλά επίπεδα…), θέτοντας το ζήτημα της ασφάλειας στο τραπέζι.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του Πάνου Παναγιωτόπουλου, όπου πληροφορεί τα μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενο των συζητήσεων:
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Υπουργών Εθνικής Άμυνας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε εδώ στην Κύπρο, είχε πολλά θέματα, που άμεσα ή έμμεσα ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις στις Αραβικές χώρες και τη λεκάνη της Μεσογείου, να διατυπώσουμε τις ανησυχίες μας για νέα κύματα λαθρομετανάστευσης, που θα έρθουν από τις Αραβικές χώρες και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στη Συρία. Ζητήσαμε να δραστηριοποιηθεί ακόμα περισσότερο και σε οικονομικά αλλά και σε στρατιωτικά μέσα η «FRONTEX», για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
»Επίσης, είχαμε ουσιαστικές παρεμβάσεις και σε άλλα θέματα που συζητήθηκαν, για παράδειγμα στις στρατιωτικές και άλλου είδους επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής. Θέσαμε το πολύ μεγάλο θέμα της ασφάλειας της Παγκόσμιας Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία, όπως ξέρουμε, υπάρχουν σημαντικά ελληνικά συμφέροντα. Εκεί ζητήσαμε να συνεχιστούν οι αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξουν σύντομα περισσότερα και ουσιαστικότερα αποτελέσματα.
»Στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας, που έγινε εδώ στην Κύπρο, είχα την ευκαιρία να έχω σύντομες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με συναδέλφους μου από την Ευρώπη, όπως τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας, τον Γερμανό, τον Βέλγο, τον Ιταλό, τον Ιρλανδό, τον Βούλγαρο και υποσχεθήκαμε ότι θα ανανεώσουμε τις συναντήσεις μας αυτές, θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει σε λίγες ημέρες αλλά και για την επόμενη πολιτική Σύνοδο, που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 19 Νοεμβρίου.
»Τέλος, θέλω να επισημάνω, ότι ζητήσαμε -και η Ελλάδα και η Γαλλία- να καταγραφούν στα πρακτικά του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη εκπροσώπηση από τη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ».

http://www.defence-point.gr/